Velika Tartarija najveći falsifikat u istoriji čovečanstva?

Ne znam jesmo li ikada imali temu o možda najveću teoriju zavere u istoriji. Onu o tzv. Velikoj Tartariji. Skrenuo mi je pažnju na njeno postojanje uvaženi dr Branimir Nestorović, lider pokreta Mi, koji je nedavno o njoj pričao po povratku iz Moskve.

Suština teorije je da je sve do pre 2 veka postojala ogromna imperija, poznata kao Velika Tartarija. Evropske sile, Britanci i Jevreji, uništili su sve dokaze o postojanju ovog veličanstvenog carstva, po mnogim tumačenjima. Zadnja 2 veka istorije su uglavnom lažirana, sa ciljem da se prikrije njeno postojanje.

Granice tzv. Velike Tartarije:

Velika Tartarija.jpg

Jedna od srpskih (tj. srbskih) verzija teorije, iz pera Slobodana M. Filipovića: https://vesna.atlantidaforum.com/?p=3792

Šta vam je najzanimljivije u zaverama o Tartariji? Po mom mišljenju priča da je Napoleon išao na istok da je definitivno uništi, u saradnji sa ruskim carem.

Poslednja izmena:
"Tartarija" je naziv koji se u srednjem veku koristio u kartama i pisanim izvorima za označavanje nepoznatih oblasti u severnoj Aziji i delovima Srednje Azije, a "Tartari" je bio naziv koji se koristio za razne narode koji su smatrani varvarskim, uključujući Mongole i druge nomadske grupe. Evropljani su tada imali ograničene informacije o tom području. Tartarija nije bila centralizovana država ili carstvo, nego geografska oznaka za slabo poznate regione.

Početkom 21. veka, na raznim forumima posvećenim alternativnoj istoriji i teorijama zavere počele su da se pojavljuju diskusije o starim mapama koje prikazuju Tartariju, u kojima su ljudi postavljali pitanja o nejasnim detaljima sa mapa, upoređivali ih sa današnjim geografskim granicama, špekulisali o arhitektonskim zdanjima (posebno zgradama iz 18. i 19. veka) i tvrdili da su izgrađene od strane naprednih civilizacija koje su izbrisane iz istorije. Teorija je postala dosta popularnija putem Jutjuba, delimično zato što kombinuje elemente misterije, arheologije, geopolitike i zavera, što privlači publiku zainteresovanu za "otkrivanje istine", i deo je šireg trenda teorija zavere koje teže revidiranju istorije bez čvrstih dokaza. Jedan od njenih najpoznatijih promotera je Dejvid Juing mlađi (David Ewing jr). Vremenom je postala usko povezana sa širim narativom o "resetu civilizacija", prema kom su globalne kataklizme ili namerno brisanje događaja doveli do uništenja velikih civilizacija u prošlosti. Ovi narativi su povezani sa idejama o nepriznatoj ili sakrivenoj tehnologiji, izmišljenim ratovima i eliti koja kontroliše istoriju.

Ne znam jesmo li ikada imali temu o možda najveću teoriju zavere u istoriji. Onu o tzv. Velikoj Tartariji. Skrenuo mi je pažnju na njeno postojanje uvaženi dr Branimir Nestorović, lider pokreta Mi, koji je nedavno o njoj pričao po povratku iz Moskve.

Suština teorije je da je sve do pre 2 veka postojala ogromna imperija, poznata kao Velika Tartarija. Evropske sile, Britanci i Jevreji, uništili su sve dokaze o postojanju ovog veličanstvenog carstva, po mnogim tumačenjima. Zadnja 2 veka istorije su uglavnom lažirana, sa ciljem da se prikrije njeno postojanje.

Pogledajte prilog 1615980

Jedna od srpskih (tj. srbskih) verzija teorije, iz pera Slobodana M. Filipovića: https://vesna.atlantidaforum.com/?p=3792

Šta vam je najzanimljivije u zaverama o Tartariji? Po mom mišljenju priča da je Napoleon išao na istok da je definitivno uništi, u saradnji sa ruskim carem.
Pa to je poljska teorija, tj u moderno doba su to širili Poljaci, dobili ljudi kompleks od Rusa.

Pogledajte prilog 1615980

Teška glupost ,video sam da na YouTube postoje neki ispirači mozga koji palamude o tome mada kod mene ne pali ali poznajem ljude koji veruju

Pošto je dr Branimir Nestorović otvorio nedavno pitanje Velike Tartarije, možda najveće od istorijskih zavera, mogli bismo malo i o njoj popričati.

Kakvo je mišljenje forumaša o falsifikovanoj istoriji Tartarije?
Možda je slikovitije naše mišljenje o klovnu zvanom Nestorović.

Не бих то назвао фалсификатом већ тежњом уопштавању и поједностављеној перцепцији код давања топонима,уз пежоративно значење приписано колективитетима који су у тим временима доживљавани пријетњом и опасношћу. Што имамо у овом случају.

Тартарија или Велика Тартарија је топоним који би се у западноевропским изворима користио од XIII до XIX вијека, најчешће у књижевним дјелима или у картографији којом се означавао простор централне Азије и Сибира.

Наравно појава појма "Тартари“, из којег је изведено Тартарија, повезано је са успостављањем Темуџинове империје и монголске експанзије и инвазије на Европу у првој половини XIII вијека. Ужаснути појавом ових страшних ратника који су иза себе остављали пустош (мада реално Европа може захвалитим једном дернеку крајем 1240.године што није дожовјела страшну судбину руских кнежевина и Хорезма а европске метрополе ужасну судбину Самарканда и Кијева), назвали би их Тартарима, према грчкој митологији створењима из пакла (Тартара).
Повезано и са етнонимом једног народа, још су у Х вијеку Арапи у списима за један од степских номадских народа (или могуће конфедерацију народа) користили име Татари, такође са репутацијом страшних ратника. Па се од XIII вијека етноними Татари и Тартари. као и топоними Татарија и Тартарија, појављују у списима паралелно као синоними, зависно од аутора списа који појам ће користити.

Наравно, како написах тежња уопштавању, чему су кроз историју аутори списа и иначе били склони, тај простор обједињен под појмом Тартарија (Татарија) су насељавали бројни народи од којих многи нимало блиски ратничкој хорди због које је изведено ово име.

Ne znam puno o tome.
Ne bih olako odbacio mogućnost da je postojala neka država tamo na istoku osim Kitaja.
Ipak su Mongoli u jednom trenutku zavladali ogromnim teritorijama i starim kulturama na tim teritorijama.
Da sam neko ko se bavi istorijom, proučio bih ulogu Save Vladislavića Raguzinskog u razgraničenju Carevine Rusije i Kitaja.
Navodno je to vreme u kome se priča odigrava

Tatari su Srbi, nisu to nikakvi Turci niti Mongoli.
Naziv Tatar je turskog porjekla, jer se slaveni u turkijskom zovu i Toti. Dakle Toto i Tatari su Slaveni, sto znaci Srbi.
A naziv Tartarija je iskvarenica od onog biblijskog podzemnog pakla gdje su zarobljene duse, Tartusa.
I naravno da je postojalo veliko srpsko Carstvo, nije to nikakakv falsifikat, a ti turski nazivi ne trebaju buniti.

Ne bih olako odbacio mogućnost da je postojala neka država tamo na istoku osim Kitaja.
Ipak su Mongoli u jednom trenutku zavladali ogromnim teritorijama i starim kulturama na tim teritorijama.
На простору којим су овладали Монголи током експанзије, постојао је читав низ држава од XIII до XIX вијека, неке су потрајале краће неке дуже.
Темуџин је подијелио империју на четири улуса, гдје је сваки законити син добио свој улус. Како се Монголска империја након Темуџинове смрти највише ширила на сјевер и запад, улус који је добио најстарији син Јочи (или Џучи) и његови насљедници Бату, Берке и каснији канови, временом би обухватао и највећи простор под влашћу Монгола. Та држава остала је упамћена као Златна Хорда.
Златна Хорда се распала половином XV вијека а на простору који је обухватала на развалинама Златне Хорде, успоставно је више држава, Астракхански канат, Велика Хорда, Kазањски канат, Kазахшки канат, Kасимски канат, Kримски канат, Ногајска Хорда, Сибирски канат, Узбечки канат,
Неки од поменутих каната су бивали у неком времену и доминантниом силом на том простору, највећи територијално (нешто шири простор данашњег Казахстана) и који је најдуже потрајао (од 1465. до око 1847.године) бјеше Казахшки канат.

E, taj je TEK bio lud. XD
Код њега сам први пут чуо то о Великој Тартарији. Али онда сам сазнао да је он био масон, па сам одустао од даљег истраживања. Рекох себи- ако масон нешто промовише, то сигурно није добро.

Код њега сам први пут чуо то о Великој Тартарији. Али онда сам сазнао да је он био масон, па сам одустао од даљег истраживања. Рекох себи- ако масон нешто промовише, то сигурно није добро.

On ju je razvio, ali mislim da je to pokupio samo od Fomenka.

Иако је Тартарија или Татарија која се појављује повремено у картографији западноевропских аутора од XIII до XIX вијека,фикција и продукт тежње уопштавању и поједностављеној перцепцији, на простору који обухвата та Тартарија заиста јесте у два наврата постојала једна политичка цјелина, оквирно тим простором је владао један народ, односно политичка елита тог народа,
Заједничко у та оба случаја јесте да су то најфасцинантније и најневјероватније приче икад у историји. Толико невјероватне да је прво питање које се поставља. Како се дођавола то уопште могло догодити?

Прва прича нас води у VI вијек када је неки Бумин, вођа безначајног клана Ашин из неке недођије на обронцима Алтаја, повео 551.године побуну Турака (или Гоктурака како их такође зову) против доминантне силе на том простору, Роуран империје. Побуна бјеше успјешна, овај Бумин умире, но након његове смрти слиједи експанзиоја Турака на запад, у само двије деценије, овај колико јучер безначајни клан Ашин предводећи Турке које до тада нико није доживљавао озбиљно, успоставиће империју каква никад у историји до тада није постојала, упамћену као први Турски каганат. Који ће се простирати од Каспијског језера до Пацифика, уздрмаће сва три велика царства тог времена, Кинеско, Персијско и Ромејско.
gokturk.jpg

Друга и још фасцинантнија и невјероватнија прича води нас у XIII вијек, када је неки Темуџин, лидер безначајног племена из неке монголске недођоке, успио ујединити монголска племена те кренути у експанзију на југ и на запад. За само неколико деценије, Монголи, колико јучер безначајан народ који је настањивао степе далеког истока, овладаће огромним простором од Црног Мора до Пацифика.
450px-Mongol_Empire_map_2.gif

Back