Osim spomenutog Načertanija još jedno djelo koje je odigralo veliku(možda i ključnu) ulogu u velikosrpskom širenju na Hr teritorij je
Srbi svi i svuda koje već samim naslovom dosta toga otkriva.
Kasno mi je ura pa ću samo stavit mapu narječja i ono šta mi je upalo u oko:
Gledajući mapu narječja ovih prostora i vodeći se osobito našim nesuglasicama i Vukovom logikom postavljaju se dvi mogućnosti. Ili su Hrvati(i njihovi prostori) samo ovaj dio šta nije obojan uz obalu(čakavština) i oko Zagreba(kajkavština), a vi ste sve ostalo ili ipak postoji mogućnost da uz ovaj neobojani prostor uz more i oko Zagreba Hrvati čine(su činili) i ovaj prostor označen plavom bojom. Ne kažem da je svako selo i stanovnik bilo naše, al ako se vodimo Vukovom/Srpskom logikom da je svaki štokavac Srbin onda u ovom slučaju svaki štokavac postaje Hrvat.
Da sad ne cijepidlačim jer mislim da svaćate moju poantu, a svakako bi skrenia pozornost na još jedan detalj, a to predio označen svijetlo smeđom bojom koji se gotovo savršeno poklapa s teritorijem vaše prve države. A na to dodajte ove druge boje koje se vežu na nju i dobijete otprilike sliku di su Srbi kroz povijest mahom obitavali.
Ovo je ako ćemo se dilit po Vuku i narječju, a ako mogu još dodat da se naša srednjovjekovna država dugo vrimena protezala baš u područjima plave boje iako znam da neki ne priznaju taj dio naše povijesti.
PS Perperius odg. ti sutra