Velika Srbija

Dotični opet citira post zbog kojeg sam dobio ban. Post je izbrisan ali očito da je riječ o osobi koja ima poseban status na forumu pa može raditi mimo pravila.
Ono što sam napisao tada, mislim i sada .
Mr. Lazanjski...papaj lazanje i drži se svoje USA i ne guraj nos u stvari koje ne razumiješ i nisi im dorastao.
Ne prija ti podsećanje na tvoje sopstvene izjave? Doduše, sam kažeš da to isto misliš i sada, a uz to i da ostali to “ne razumeju”?

Osim spomenutog Načertanija još jedno djelo koje je odigralo veliku(možda i ključnu) ulogu u velikosrpskom širenju na Hr teritorij je Srbi svi i svuda koje već samim naslovom dosta toga otkriva.

Kasno mi je ura pa ću samo stavit mapu narječja i ono šta mi je upalo u oko:
Shtokavian_Subdialect_en.png

Gledajući mapu narječja ovih prostora i vodeći se osobito našim nesuglasicama i Vukovom logikom postavljaju se dvi mogućnosti. Ili su Hrvati(i njihovi prostori) samo ovaj dio šta nije obojan uz obalu(čakavština) i oko Zagreba(kajkavština), a vi ste sve ostalo ili ipak postoji mogućnost da uz ovaj neobojani prostor uz more i oko Zagreba Hrvati čine(su činili) i ovaj prostor označen plavom bojom. Ne kažem da je svako selo i stanovnik bilo naše, al ako se vodimo Vukovom/Srpskom logikom da je svaki štokavac Srbin onda u ovom slučaju svaki štokavac postaje Hrvat.

Da sad ne cijepidlačim jer mislim da svaćate moju poantu, a svakako bi skrenia pozornost na još jedan detalj, a to predio označen svijetlo smeđom bojom koji se gotovo savršeno poklapa s teritorijem vaše prve države. A na to dodajte ove druge boje koje se vežu na nju i dobijete otprilike sliku di su Srbi kroz povijest mahom obitavali.

Ovo je ako ćemo se dilit po Vuku i narječju, a ako mogu još dodat da se naša srednjovjekovna država dugo vrimena protezala baš u područjima plave boje iako znam da neki ne priznaju taj dio naše povijesti.

PS Perperius odg. ti sutra ;)
Bez lupetanja: činjenica je da su u XIX veku samo Čakavci bili Hrvati, koliko god to sada vama smetalo. Kajkavci su bili Slovenci. Tačka.

95EE41E9-C8FD-47C9-8DB3-F20B4B87D1B8.jpeg

A, da su Srbi napravili svoju etničku državu kada im je nuđeno po londonskom paktu, a da su ostavili malu Sloveniju, o potencijalno još manju Hrvatsku Italijanima, Germanima i Mađarima da čerupaju? Šta misliš o tome.
Ja recimo mislim da je najveća greška što to nije urađeno, nego se išlo da se oslobode "braća" .

Bez lupetanja: činjenica je da su u XIX veku samo Čakavci bili Hrvati, koliko god to sada vama smetalo. Kajkavci su bili Slovenci. Tačka.

Pogledajte prilog 1749609
Ah, klasik iz repertoara "samo Čakavci su pravi Hrvati, ostalo su prerušeni Srbi", uz obavezno pozivanje na Petra Skoka bez razumijevanja konteksta.

Da pojasnimo, Skok je proučavao jezik, ne nacionalni identitet. To što je čakavština najstariji sloj hrvatskog etničkog jezgra ne znači da su svi kajkavci i štokavci automatski nešto drugo.

Nacionalni identitet nije samo pitanje dijalekta. Po toj logici ni svi Srbi ne bi bili Srbi jer ne govore svi isto, neki ijekavski, neki ekavski, a neki miješano. Pa što ćemo s njima?

Usput, da ti P. Skok danas dođe i vidi kako tumačiš njegove radove, najvjerojatnije bi ti oduzeo pristup knjižnici. Ili barem marker kojim podcrtavaš ono što ti se sviđa, a ignoriraš ostatak.

Na prva dva pitanja sam odgovoria u prošlom postu forumašu SZ pa da se ne ponavljam..

Velikosrpski planovi u 19. st. nisu dirketno naštetili Hrvatskoj jer nisu ni mogli pošto ste u tom trenutku bili okupirani drugim ratovima i širenjem teritorija suprotno od nas. Šta ne znači da već onda u tim planovima nije bila uključeno i širenje na zapad i prisvajanje Hr tetritorija.

Već sam u drugom postu pisa o djelu Načertanije u kojem se jasno vidi koji su bili planovi vašeg vodstva u 19.st. iako je inicijalna namjera bila zaista drugačija. Samo tu prvotnu ideju su donili Poljaci i njihov general, a vaši su na osnovu njegove/njihove prvotne zamisli donili malo drugačiji plan koji je bia sve samo ne pogodan za nas. Pročitaj i sam ja mislim da su članci na wiki realno napisani i ako se ne varam vaši su tako da sam gleda da čitam šta objektivnije štivo. Ako neko ima neka druga saznanja neka me(njih) demantira.
Kako je bilo šta u XIX veliku moglo “naštetit” Hrvatskoj kad Hrvatske prosto NIJE BILO pre 1991?!

Ah, klasik iz repertoara "samo Čakavci su pravi Hrvati, ostalo su prerušeni Srbi", uz obavezno pozivanje na Petra Skoka bez razumijevanja konteksta.

Da pojasnimo, Skok je proučavao jezik, ne nacionalni identitet. To što je čakavština najstariji sloj hrvatskog etničkog jezgra ne znači da su svi kajkavci i štokavci automatski nešto drugo.

Nacionalni identitet nije samo pitanje dijalekta. Po toj logici ni svi Srbi ne bi bili Srbi jer ne govore svi isto, neki ijekavski, neki ekavski, a neki miješano. Pa što ćemo s njima?

Usput, da ti P. Skok danas dođe i vidi kako tumačiš njegove radove, najvjerojatnije bi ti oduzeo pristup knjižnici. Ili barem marker kojim podcrtavaš ono što ti se sviđa, a ignoriraš ostatak.
Ne lupaj, pre nego što je K und k stvorila hrvatsku naciju bili ste Bunjevci, Šokci, Škutori, Kršćani i ko zna šta sve još ne: otud i ovoliki kompleksi i bolesna mržnja.

Da li znaš da čitaš? Razumem da ti ovo ne prija:
AA55A671-6F07-4AF0-A617-DA4CD9ACAACD.jpeg

Kako je bilo šta u XIX veliku moglo “naštetit” Hrvatskoj kad Hrvatske prosto NIJE BILO pre 1991?!
Ako ne možeš pobiti povijesne činjenice, samo kažeš da Hrvatska nije postojala prije 1991. i misliš da si zatvorio temu.

Ako ćemo tako, onda ni Srbija nije postojala stoljećima pod Osmanlijama, pa što ćemo s tim? I Dubrovnik nije postojao po tvojoj logici jer nije imao tenkove? Ili možda jest jer ga sad treba prisvojit?

Hrvatska je postojala kao politički entitet još od 9. stoljeća, kao kneževina, pa kraljevina, kasnije u personalnoj uniji s Ugarskom, a u 19. stoljeću kao zemlja s posebnim statusom unutar Habsburške Monarhije, sa Saborom, banom i teritorijalnom samoupravom. Dovoljno postojanja da uđe u planove onih koji su je željeli.

I da, baš zato su i Načertanije i Vukove ideje itekako naštetile, jer su stvarale ideološku podlogu za kasnije teritorijalne pretenzije i mitove o srpskim zemljama zapadno od Drine.

Tako da ne moraš priznat da Hrvatska postoji danas, ali nažalost po tvoju tezu, priznavali su je i Karađorđevići i Austro-Ugari. A i Google zna. Probaj.

Ne lupaj, pre nego što je K und k stvorila hrvatsku naciju bili ste Bunjevci, Šokci, Škutori, Kršćani i ko zna šta sve još ne: otud i ovoliki kompleksi i bolesna mržnja.
A vi ste prije Karađorđa bili šta točno? Vlasi, Rašani, Morlaci, Turčini po potrebi?

Ne brini za naše komplekse, vi još niste odlučili jeste li potomci Nemanjića, Bizanta ili mitoloških Kineza s Kosova. Kad složite identitet bez retroaktivnih bajki, javi se.

A vi ste prije Karađorđa bili šta točno? Vlasi, Rašani, Morlaci, Turčini po potrebi?

Ne brini za naše komplekse, vi još niste odlučili jeste li potomci Nemanjića, Bizanta ili mitoloških Kineza s Kosova. Kad složite identitet bez retroaktivnih bajki, javi se.
Ne lupetaj: Hrvatske u ovom obimu pre Broza NIJE bilo, i zato se npr. u Slavoniji (i van Dalmacije) naziv Hrvati ne sreće pre XIX veka. Tačka.

Svi austrijski izvori iz perioda Velikog Bečkog rata koji pominju današnju Srbiju za njeno stanovništvo uredno koriste naziv “Ratzen”, tj mađarski naziv za Srbe.

Proveri ti bolje kada je Zagreb najzad postao etnički hrvatski, bez obzira na to što su Mađari baš tu ustanovili Sabor svog Horvatorszaga. Slavonija je inače bila Tothorszag, ‘Zemlja Slovena’.

5870E7AB-B9C7-4CEE-9E64-F21C1F5892FA.png

Ne lupetaj: Hrvatske u ovom obimu pre Broza NIJE bilo, i zato se npr. u Slavoniji (i van Dalmacije) naziv Hrvati ne sreće pre XIX veka. Tačka.

Svi austrijski izvori iz perioda Velikog Bečkog rata koji pominju današnju Srbiju za njeno stanovništvo uredno koriste naziv “Ratzen”, tj mađarski naziv za Srbe.

Proveri ti bolje kada je Zagreb najzad postao etnički hrvatski, bez obzira na to što su Mađari baš tu ustanovili Sabor Hroatorszaga

Pogledajte prilog 1749614
Pa naravno da se Hrvatska u ovom obimu nije zvala tako prije Broza, kao što se ni Srbija u ovom obimu nije zvala prije Miloševića. Pojmovi, granice i nazivi se mijenjaju, ali narod, identitet i institucije postoje puno prije nego što ih ti priznaš.

Što se tiče Ratzen, hvala što si podsjetio da su Austrijanci Srbe zvali tako dok su ih slali na Krajinu da ratuju umjesto njih. A znaš kako su zvali Hrvate? Croaten, pa čak i Illyrer, ali i Kroaten vom Königreich i to još u 18. stoljeću.

Zagreb? Bio je sjedište hrvatskih banova dok je Beograd bio turska kasaba. Tako da kad završiš s mitovima, slobodno svrati u arhiv. Ima više Hrvatske nego što ti je ugodno priznati.

Pa naravno da se Hrvatska u ovom obimu nije zvala tako prije Broza, kao što se ni Srbija u ovom obimu nije zvala prije Miloševića. Pojmovi, granice i nazivi se mijenjaju, ali narod, identitet i institucije postoje puno prije nego što ih ti priznaš.

Što se tiče Ratzen, hvala što si podsjetio da su Austrijanci Srbe zvali tako dok su ih slali na Krajinu da ratuju umjesto njih. A znaš kako su zvali Hrvate? Croaten, pa čak i Illyrer, ali i Kroaten vom Königreich i to još u 18. stoljeću.

Zagreb? Bio je sjedište hrvatskih banova dok je Beograd bio turska kasaba. Tako da kad završiš s mitovima, slobodno svrati u arhiv. Ima više Hrvatske nego što ti je ugodno priznati.
Sedište “hrvatskih banova”:hahaha:

Dabome, kao što je bio recimo Ban Kuen Hedervari, koji je u Zagrebu zabranio sve osim mađarskog jezika.

Turke po potrebi potražiti po Slavoniji, današnji slavonski katolici su uglavnom nastali posle Velikog bečkog rata, prisinim katoličenjem muslimana.

Sedište “hrvatskih banova”:hahaha:

Dabome, kao što je bio recimo Ban Kuen Hedervari, koji je u Zagrebu zabranio sve osim mađarskog jezika.
Hedervari ti je jedini argument? Toliko o tvojoj povijesnoj pismenosti… On je možda pokušao gurati mađarski, ali Hrvatska je imala svoje institucije, svoj jezik i identitet koji nisu nestali zato što je neko iz Beča to htio. Dok ti spominješ te “zabrane”, stvarnost je da je Zagreb bio centar hrvatske političke i kulturne moći, a ne turska kasaba kao Beograd u to vrijeme.

Tvoja priča o Ratzen je smiješna, Austrijanci su Srbe slali da ratuju pod tim nazivom, ali to ih nije učinilo pravim ni za milimetar više od onoga što ti želiš priznati Hrvatskoj. Nauči povijest, pa će ti možda biti jasnije zašto te tvoje mitove nitko ozbiljno ne shvaća.

Malo ozbiljne istorije:

A879B006-A9EF-4D95-AF2A-F4AB0ADA365A.jpeg

I još:
A4F5609A-341D-4803-846C-70A5AF20EDCD.jpeg

Turke po potrebi potražiti po Slavoniji, današnji slavonski katolici su uglavnom nastali posle Velikog bečkog rata, prisinim katoličenjem muslimana.
Aha, znači slavonski katolici su po tebi neka vrsta čudovišta iz bečkog rata, baš originalno... Kad vam već povijest ne ide, bar se držiš teorija zavjere iz nekog nepostojećeg udžbenika.

Ali znaš šta? Dok ti lupaš o prisilnom katoličenju, Hrvatska je opstala kroz stoljeća kao narod s jasno definiranim identitetom, a vaša “istorija” se stalno mijenja kao košulja, ovisi tko je trenutno na vlasti.

Kad se umoriš od svojih izmišljotina, javi se.

Aha, znači slavonski katolici su po tebi neka vrsta čudovišta iz bečkog rata, baš originalno... Kad vam već povijest ne ide, bar se držiš teorija zavjere iz nekog nepostojećeg udžbenika.

Ali znaš šta? Dok ti lupaš o prisilnom katoličenju, Hrvatska je opstala kroz stoljeća kao narod s jasno definiranim identitetom, a vaša “istorija” se stalno mijenja kao košulja, ovisi tko je trenutno na vlasti.

Kad se umoriš od svojih izmišljotina, javi se.
Proveri šta kaže mađarska istoriografija o islamizaciji podložnog stanovništva za vreme turske okupacije Mađarske: posle turskog sloma su morali trenutno u katolike, na licu mesta, kao posle njih sarajevski pod Štadlerom.

Proveri šta kaže mađarska istoriografija o islamizaciji podložnog stanovništva za vreme turske okupacije Mađarske: posle turskog sloma su morali trenutno u katolike, na licu mesta, kao posle njih sarajevski pod Štadlerom.
Auuu, sad si već prešao na mađarsku istoriografiju da bi objasnio hrvatski identitet? Svaka čast, sljedeće valjda citiraš mongolske kronike da objasniš porijeklo Srba?

Islamizacija, katoličenje, teleportacija, sve ti je to isti lonac kad ti fali konkretnih argumenata. Hrvatska je imala svoj identitet i prije Turaka, poslije Turaka, i usprkos svima koji su pokušavali preobratiti sve po svom ukusu.

Ti slobodno traži spas u tuđim arhivama, mi ćemo se držati svoje povijesti. I da, pozdravi Štadlera, izgleda da ti još šapuće iz 19. stoljeća.

Pogledajte prilog 1749609
Šta piše u ostatku teksta? Čini se da si na zanimljivom mistu napravia rez :S

Da ne govorim da dio prije označenog žutom bojom isto tako puno toga govori, ali se ne uklapa u tvoj narativ pa si to izignorira ;)

Back