Veličina instalacije 64-bitnog Windows-a 7

• Začetnik teme Začetnik teme milsu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nedavno sam prvi put počeo da koristim 64-bitni računar, i instalacija 64-bitnog Windows-a 7 Professional zauzima duplo više prostora na hard disku, nego što je zauzimala instalacija 32-bitnog Windows-a 7 Professional na 32-bitnoj mašini. Da li je ovo uobičajeno?

duplo vise? to nije nesto u redu
minimum za instalaciju 32 bitne windows sedmice je 16 gb dok je isti za 64 bitnu 20 gb
dakle, ovo je za fresh instalaciju samog sistema bez dodatnih programa

Trosi duplo vise svega, znaci i mem dok radi...Svaki program koji je 64bitni ili ima memory leak ili u startu trosi puno RAMa. Ako ti je mnogo instalirano, kako ces tek gledati u toku rada sta ti jede.
64bit je jos uvek samo za sirovu snagu racunanja, znaci CAD,MATH,3D,Render,

A da ne pricam da vecina drajvera, java, flash su u startu 32bit obavezni, pa to jos komplikuje situaciju.

1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor

1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)

16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)

DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

Additional requirements to use certain features:

Internet access (fees may apply)

Depending on resolution, video playback may require additional memory and advanced graphics hardware

For some Windows Media Center functionality a TV tuner and additional hardware may be required

Windows Touch and Tablet PCs require specific hardware

HomeGroup requires a network and PCs running Windows 7

DVD/CD authoring requires a compatible optical drive

BitLocker requires Trusted Platform Module (TPM) 1.2

BitLocker To Go requires a USB flash drive

Windows XP Mode requires an additional 1 GB of RAM, an additional 15 GB of available hard disk space, and a processor capable of hardware virtualization with Intel VT or AMD-V turned on

Music and sound require audio output

duplo vise? to nije nesto u redu
minimum za instalaciju 32 bitne windows sedmice je 16 gb dok je isti za 64 bitnu 20 gb
dakle, ovo je za fresh instalaciju samog sistema bez dodatnih programa
Ne mislim na freš instalaciju, nego na instalaciju sa svim apdejtovima. Apdejtovana 32-bitna verzija, sa još nekim dodatnim programima, zauzimala mi je oko 50 GB, dok mi apdejtovana 64-bitna verzija, sa tim istim dodatnim 32-bitnim programima, zauzima oko 100 GB. Očekivao sam da bude malo više, ali ne baš duplo, pa reko' da proverim da li je to OK za 64-bitnu verziju?

Trosi duplo vise svega, znaci i mem dok radi...Svaki program koji je 64bitni ili ima memory leak ili u startu trosi puno RAMa. Ako ti je mnogo instalirano, kako ces tek gledati u toku rada sta ti jede.
64bit je jos uvek samo za sirovu snagu racunanja, znaci CAD,MATH,3D,Render,

A da ne pricam da vecina drajvera, java, flash su u startu 32bit obavezni, pa to jos komplikuje situaciju.
Čini mi se da svaki 32-bitni program zauzima duplo više mesta na 64-bitnom Windows-u nego na 32-bitnom. Da li se isplati instalirati 32-bitni Windows na 64-bitnu mašinu sa 8 GB RAM-a? Jer u principu 32-bitni OS mi je sasvim OK, ali mi je glupo da ga instaliram na 64-bitnu mašinu, a danas se 32-bitne mašine više ni ne proizvode.

Ako imas problema sa mestom na HDD-u nije nista glupo.I 32-bitni OS-mi dobro rade.Jeste da su 64-bitni malo brzi,ali nista vise od toga.
Probao sam na ovoj 64-bitnoj mašini i 32-bitni i 64-bitni Ubuntu, i oba rade jednako brzo. Nisam probao 32-bitni Windows, verujem da bi radio brzo kao i 64-bitni, ali ipak ako je mašina 64-bitna, neka bude i 64-bitni OS. Pa nije baš da imam problema sa mestom na HDD-u, samo ću morati ponovo sve da reinstaliram zato da bih kreirao malo veću C: particiju, što je pain in the ass, ali dobro, to je sve u rok službe, a man's gotta do what a man's gotta do. z;) Jedan sat za instalaciju Ubuntu-a, i jedan dan za instalaciju Windows-a. :zcool:

Probao sam na ovoj 64-bitnoj mašini i 32-bitni i 64-bitni Ubuntu, i oba rade jednako brzo. Nisam probao 32-bitni Windows, verujem da bi radio brzo kao i 64-bitni, ali ipak ako je mašina 64-bitna, neka bude i 64-bitni OS. Pa nije baš da imam problema sa mestom na HDD-u, samo ću morati ponovo sve da reinstaliram zato da bih kreirao malo veću C: particiju, što je pain in the ass, ali dobro, to je sve u rok službe, a man's gotta do what a man's gotta do. z;) Jedan sat za instalaciju Ubuntu-a, i jedan dan za instalaciju Windows-a. :zcool:
Ne smeta malo vezbe sto se tice ponovnih programa,,a ako ti mashina podrzava to sto da ne.Samo napravi vecu particiju zbog samog OS-a posto vise zauzima mesta,da ne bi imao problema sa netom ili sa downlodovanjem buducih programa ili bilo cega sto skidas.

Back