Вексилологија и њени принципи

Могу да разумем да аутор као Украјинац жели да се удаљи од пансловенских боја које воде порекло од највеће словенске државе Русије, са којом Украјина није баш у најбољим односима, али ми није јасно због чега заговара црвено белу боју коју данас користи само Пољска, са којом такође Украјинци нису баш у најбољим односима.:)
Наравно у средњем веку не постоје националне заставе већ заставе властеле и владара па у том смислу су србске.

On je na neki način šelio propagirati nekakvu ideju novih panslovenskih boja. zaista su crvena i bijela najomiljenije boje u upoptrebi kod slovenskih naroda u narodnom vezu ili bojenju predmeta. To takođe nije samo slovenska specijalnost, nego opšteljudska. Psiholozi tvrde da ljudi kamenog doba nijesu ni znali za druge boje osim bijele, crne i crvene, što se meni ne čini vjerovatnim, najprije jer ljudi kamenog doba nijesu bili nikakvi idioti nego vrlo bistri promućurni ljudi obdareni izvanrednom prirodnom inteligencijom, a drugo jer je čivjek fiziološki spreman da vidi cijeli spektar pa ne vidim razloga da ga nijesu mogli viđeti i u kamenom dobu. On je zapravo to tvrdio na osnovu nekakvih ispitivanja po plemenima Centralne Afrike đe je crvena boja tabuizirana tako da u jeziku tog plemena nijesu postojali nazivi za druge boje osim crne, bijele i crvene. Meni je zanimljiva ideja da se crvena na primjer ranije nazivala krvena.

OK

On je na neki način šelio propagirati nekakvu ideju novih panslovenskih boja. zaista su crvena i bijela najomiljenije boje u upoptrebi kod slovenskih naroda u narodnom vezu ili bojenju predmeta. To takođe nije samo slovenska specijalnost, nego opšteljudska. Psiholozi tvrde da ljudi kamenog doba nijesu ni znali za druge boje osim bijele, crne i crvene, što se meni ne čini vjerovatnim, najprije jer ljudi kamenog doba nijesu bili nikakvi idioti nego vrlo bistri promućurni ljudi obdareni izvanrednom prirodnom inteligencijom, a drugo jer je čivjek fiziološki spreman da vidi cijeli spektar pa ne vidim razloga da ga nijesu mogli viđeti i u kamenom dobu. On je zapravo to tvrdio na osnovu nekakvih ispitivanja po plemenima Centralne Afrike đe je crvena boja tabuizirana tako da u jeziku tog plemena nijesu postojali nazivi za druge boje osim crne, bijele i crvene. Meni je zanimljiva ideja da se crvena na primjer ranije nazivala krvena.

OK

Ako te zanima o etimologiji naziva boja, a naročito ima o crvenoj, imaš na http://forum.krstarica.com/showthread.php/366461-O-bojama-ili-vuk-je-zelen

Hrvatska koja se satoji od tri zemlje zapravo je imala isto tako dvobojne zastave koje su ponavljale boje grba po sistemu već ustaljenom u Svetom Rimskom Carstvu.

Господине Формица, Хрватска се не састоји од три државе, већ тада постоје одвојено термини Хрватска, Славонија и Далмација, као и читаву историју, тек ће уговором Цветковић-Мачек бити припојене Далмација и Славонија Хрватској Бановини, тј. по први пут у историји ће се ове регије називати Хрватском, као привремено решењње, а онда ће након рата и званично ове две регије, једнако утемељене као и Хрватска постати део Хрватске остваривањем комунистичких ранијих планова. Ово је важно истаћи, јер је честа грешка.

.По мени мало тенденциозно написан текст.
Veoma tendeciozno, pogotovo kada je reč o zastavama.
Crveno bela kombinacija se može naći kod Poljaka, Čeha, Belorusa, Crnogoraca(vojne zastave) i kod nekih kozačkih barjaka.

Što se tiče grbova tu je možda malo bolja situacija ali i dalje jako nategnuto:
grby_zps922d48a2-1.jpg

Grbovi:
Belorusija, Rusija(Moskovska kneževina), Ukrajina(Kijevsko vojvodstvo), Poljska, Češka(Kraljevina Bohemija), Slovačka, BiH(Kosača), Hrvatska, Srbija.

Господине Формица, Хрватска се не састоји од три државе, већ тада постоје одвојено термини Хрватска, Славонија и Далмација, као и читаву историју, тек ће уговором Цветковић-Мачек бити припојене Далмација и Славонија Хрватској Бановини, тј. по први пут у историји ће се ове регије називати Хрватском, као привремено решењње, а онда ће након рата и званично ове две регије, једнако утемељене као и Хрватска постати део Хрватске остваривањем комунистичких ранијих планова. Ово је важно истаћи, јер је честа грешка.

Savršeno si u ptravu, po navici mi izleti da je sadašnja Hrvatska tobože oduvijek bila takva, naravno te tri zemlje tek kao Banovina Hrvatska postaju prvi put jedna zemlja.

Veoma tendeciozno, pogotovo kada je reč o zastavama.
Crveno bela kombinacija se može naći kod Poljaka, Čeha, Belorusa, Crnogoraca(vojne zastave) i kod nekih kozačkih barjaka.

Što se tiče grbova tu je možda malo bolja situacija ali i dalje jako nategnuto:
grby_zps922d48a2-1.jpg

Grbovi:
Belorusija, Rusija(Moskovska kneževina), Ukrajina(Kijevsko vojvodstvo), Poljska, Češka(Kraljevina Bohemija), Slovačka, BiH(Kosača), Hrvatska, Srbija.

Ovo baš lijepo izgleda.

Poslednja izmena:
После спроведених избора по свим војвођанским местима (од 18. до 24. новембра), у Новом Саду се 25. новембра 1918. године састала Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена Баната, Бачке и Барање, која званично проглашава отцепљење ових региона од Угарске и њихово присаједињење Србији.

Velika_narodna_skupstina.jpg

извор фотографије: http://www.bunjevci.net/visti/22/527

Prilozi

• Velika_narodna_skupstina.jpg
    Velika_narodna_skupstina.jpg
    38,3 KB · Pregleda: 3
Evo članka od prije godinu dana, meni aktuelan kao da je jučašnji.
http://www.slate.fr/lien/64741/drapeau-americain-51-etoiles-porto-rico

Dok predsjednik SAD obilježava četvorogodišnju vlast, u Portoriku se održava referendum da li će postati 51 savezna država SAD. Od Portorika se zahtijeva prilagođavanje zakonodavstva i napredask demokratije (od kuda li mi je ovo poznato), ali i tada će ulazak u Uniju biti pitanje odnosa snaga Republikanaca i Demorata u Kongresu. Što se dalje događalo niti znam, niti me interesduje, ali mi je vrlo duhovit novi prijedelog američke zasatve sa likom pokmena

Evo članka od prije godinu dana, meni aktuelan kao da je jučašnji.
http://www.slate.fr/lien/64741/drapeau-americain-51-etoiles-porto-rico

Dok predsjednik SAD obilježava četvorogodišnju vlast, u Portoriku se održava referendum da li će postati 51 savezna država SAD. Od Portorika se zahtijeva prilagođavanje zakonodavstva i napredask demokratije (od kuda li mi je ovo poznato), ali i tada će ulazak u Uniju biti pitanje odnosa snaga Republikanaca i Demorata u Kongresu. Što se dalje događalo niti znam, niti me interesduje, ali mi je vrlo duhovit novi prijedelog američke zasatve sa likom pokmena
Штета што ову не усвоје да се не муче око звездица.Неки људи воле ропство шта ћеш.:evil:
lazy.png

Поставих питање, да ли неко може да постави правило (поступак) склапања српске заставе?

Пошто не добих одговор, да видимо како то раде Португалци.

Поступак склапања Португалске заставе...

извор: https://flagspot.net/flags/pt'fold.html

Могла би по истом поступку да буде склапана и Застава Србије.

Poslednja izmena:

Back