Вексилологија и њени принципи

Претпоставља се, да је по опису непознатог шпанског калуђера, у најстаријој данас познатој књизи о заставословљу "Libro del Conosçimiento de todos los rregnos et tierras et señorios que son por el mundo, et las señas et armas que han" (енг. The Book of Knowledge of All Kingdoms) издатој 1350.године, овако изгледала застава Босне (у књизи под именом Boxina).

http://www.flagheritagefoundation.org/web/wp-content/uploads/2012/03/IMG_0015.jpg

Извор: Flagheritagefoundation

Ово је једна од варијација на грб кнезова Крчких. Недавно сам баш истраживао докле сежу његови корени и као дошао сам до закључка да га срећемо и у ранијим изворима. У различитим изворима са мањим одступањима налазимо га као грб Славоније или Хрватске, али као што видимо има где је приписан и Босни, наравно са одређеним отклоном у виду додатне шарже.

Пошто се сматра да аутор овог дела ипак није лично учествовао у пустоловини коју доноси у свом путопису, већ да је само сакупио и уобличио податке који су му били доступни у то време, овај податак се мора узети са одређеном дозом резерве. То не искључује могућност да је овакво знамење шпански калуђер можда негде видео и да је оно заиста постојало, али упитно је то да ли је оно припадало неком босанском владару у то време или не.

Претпоставља се, да је по опису непознатог шпанског калуђера, у најстаријој данас познатој књизи о заставословљу "Libro del Conosçimiento de todos los rregnos et tierras et señorios que son por el mundo, et las señas et armas que han" (енг. The Book of Knowledge of All Kingdoms) издатој 1350.године, овако изгледала застава Славоније (у књизи под именом Еsklavonia).

ba_14xx.gif

The Book of knowledge of all the kingdoms - претпоставља се, застава Босне (у књизи под именом Boxina) - http://archive.org/stream/s2bookofknowledg29markuoft#page/n49/mode/1up

The Book of knowledge of all the kingdoms - претпоставља се, застава Славоније (у књизи под именом Еsklavonia) - http://archive.org/stream/s2bookofknowledg29markuoft#page/n46/mode/1up

Prilozi

• ba_14xx.gif
    ba_14xx.gif
    3,8 KB · Pregleda: 3
У оригиналној књизи, која није сачувана, постојали су само описи застава, није имало цртежа, тамо елементи тетраграма описани као отворене карике ланца.
Мислим да овде можеш да пронађеш одговоре: http://forum.krstarica.com/showthre...ава-Србије?p=19404096&viewfull=1#post19404096
...као и у књизи.

Ево још занимљивих представки застава из исте књиге: http://ia700500.us.archive.org/Book...ft_0076.jp2&scale=6.8785425101214575&rotate=0

Ево још две таблице са заставама Србије и Југославије. На првој страници у доњем десном углу је приказана српска коњичка стандарта из Светског рата, а на другој заставе Краљевине Србије и Краљевине Југославије.

Извор: Ottfried Neubecker, Fahnen und Flaggen, Leipzig, 1939.

Први пут чујем за такву српску коњичку стандарту. Има ли неког трага томе чија је та застава тачно, која јединица? И ко је на застави? Свети Андреја?

И на хрватској застави је погрешан распоред боја. Такав распоред ако се не варам нема нико?

Први пут чујем за такву српску коњичку стандарту. Има ли неког трага томе чија је та застава тачно, која јединица? И ко је на застави? Свети Андреја?

И на хрватској застави је погрешан распоред боја. Такав распоред ако се не варам нема нико?

Тако је овде описана, а ја сам само превео написано. Застава као таква је постојала и коришћена је и као пешадијска и као коњичка. Светац на застави је Свети Андреја. Више о томе се може прочитати у књизи Драгане Самарџић Војне заставе Срба до 1918. Ова друга застава, приписана Хрватској, погрешно је представљена.

Ради се о једној од најпознатијих српских војних застава, а најинтересантније је да су наши преци све овакве заставе успели током целог Првог Светског Рата да сачувају и све су данас изложене у београдском војном музеју. Застава је обновљена и наша војска је поново користи.

800px-Serbian_War_Flag.jpg

uv08+.jpg

Poslednja izmena:
Vojni standardi se čuvaju kao oči u glavi. Njihovim gubitkom se ne gubi samo vojna čast već se jedinica izbacuje iz spiska. Ranije je zarobljavanje standarda predstavljalo pioraz bez obzira na odnos snaga na bojnom polju, a narčito jer bi zarobljavanje stndarda predstavlčjalo strašni moralni poraz. Gornji primjeri su izvanredni primjeri savremenih vojnih standarda.

Када је усвојена садашња застава Републике Србије постављао сам питање на доста места и нико ми није дао одговор, све врсни хералдичари :think:

Зашто је грб на првој трећини заставе а не на средини и шта то означава, хералдичко значење ?

Poslednja izmena od moderatora:
Када је усвојена садашња застава Републике Србије постављао сам питање на доста места и нико ми није дао одговор, све врсни хералдичари :think:

Зашто је грб на првој трећини заставе а не на средини и шта то означава, хералдичко значење ?

Српска застава је обновљена, а грб је померен ка копљу највероватније да би се нешто више издвојила у односу на сличне заставе словенских земаља. Мада не искључујем могућност да се ради о завери Масона против србства.

Српска застава је обновљена, а грб је померен ка копљу највероватније да би се нешто више издвојила у односу на сличне заставе словенских земаља. Мада не искључујем могућност да се ради о завери Масона против србства.

Грб је помјерен ка копљу из практичног разлога, јер када се застава вијори Грб остаје ипак видљив...и није у зони ”гужвања”.
Толико о завјери. :)

За више информација:

http://www.ljubodraggrujic.com/my site/Srpski/etalon/naslovna etalon.htm
http://www.ljubodraggrujic.com/my site/Srpski/etalon/o grbu srbije i radu na njemu.htm
http://www.ljubodraggrujic.com/my site/Srpski/etalon/analiza martovskih kritika 2011.htm

О горе наведеном, на ово форуму могао си наћи море информација...без призивање ”врсних хералдичара” у помоћ. ;)

Грб је помјерен ка копљу из практичног разлога, јер када се застава вијори Грб остаје ипак видљив...и није у зони ”гужвања”.
Толико о завјери. :)

Значи по теби због "практичних" разлога занемариш хералдику :think: Благо нама што смо у друштву "практичних" народа :mrgreen: Иначе кад нема ветра и застава се не вијори, гужвање се догађа и на првој трећини :think: Теорију завере си ти споменуо а не ја :per:

И даље чекам одговор. :rtfm:

Значи по теби због "практичних" разлога занемариш хералдику :think: Благо нама што смо у друштву "практичних" народа :mrgreen: Иначе кад нема ветра и застава се не вијори, гужвање се догађа и на првој трећини :think: Теорију завере си ти споменуо а не ја :per:

И даље чекам одговор :rtfm:

Тај пост је био усмјерен кориснику ”Вучићевић-у” (једино ако нисте иста особа па и у његово име одговараш)...а што се тиче тебе и твојих захтјева, ако ниси видјео оне горе постављене линкове, не преостаје ти ништа друго него да чекаш неки одговор.

Тај пост је био усмјерен кориснику ”Вучићевић-у” (једино ако нисте иста особа па и у његово име одговараш)...а што се тиче тебе и твојих захтјева, ако ниси видјео оне горе постављене линкове, не преостаје ти ништа друго него да чекаш неки одговор.

Господине Млађо, ја сам у посту био ироничан. Иначе логично би било да је грб померен због видљивости, међутим ја бих ипак рекао да је у позадини овог потеза одступање од сличних застава, тј. жеља за оригиналношћу, јер да је заиста разлог видљивост, грб би био у горњем левом углу.

Колико знам нема неких специјалних хералдичких разлога због којих је грб померен према копљу. Просто је тако, као што је однос дужине и ширине 2,5:1,5, нема неког хералдичког разлога за то. Само бих подсетио да се ишло за тим да се обнове државне ознаке каве су биле у време Краљевине Србије.

А практичне разлоге не треба одбацивати, управо је то разлог због чега је однос дужине и ширине такав, да би застава лакше лепршала. Дакле није хералдички разлог.

Nema tu nikakvog heraldičkog značenmja. grb se pomjera prema koplju radi optičke iluzije kod leprašannja zastave kada če se nalaziti na sredini. Iz istih razloga je pomjeren grbv ka koplju i kod zastave Slovenije i Slovačke. Francuska pomorska zastava je sa tri trajke uspravne razlićite širine (plava najuža, crvena najšira) upravo iz istih razloga.

Колико знам нема неких специјалних хералдичких разлога због којих је грб померен према копљу. Просто је тако, као што је однос дужине и ширине 2,5:1,5, нема неког хералдичког разлога за то. Само бих подсетио да се ишло за тим да се обнове државне ознаке каве су биле у време Краљевине Србије.

А практичне разлоге не треба одбацивати, управо је то разлог због чега је однос дужине и ширине такав, да би застава лакше лепршала. Дакле није хералдички разлог.
Има, увек се поставља што ближе почасном месту, кад је тробојница онда је почасно место у првој трећини од копља

А практичне разлоге не треба одбацивати, управо је то разлог због чега је однос дужине и ширине такав, да би застава лакше лепршала. Дакле није хералдички разлог
.

У време краљевине грб је био на средини. Однос дужине и ширине није одговор како је неко и зашто променио место грбу на застави .

Тај пост је био усмјерен кориснику ”Вучићевић-у” (једино ако нисте иста особа па и у његово име одговараш)...а што се тиче тебе и твојих захтјева, ако ниси видјео оне горе постављене линкове, не преостаје ти ништа друго него да чекаш неки одговор
.

Чему нервоза ако не знате одговор на питање које сам поставио :roll: Пошто си ти читао са постављених линкова, одговори ти, али да одговор није у форми"оптичких илузија" :per:

Nema tu nikakvog heraldičkog značenmja. grb se pomjera prema koplju radi optičke iluzije kod leprašannja zastave kada če se nalaziti na sredini. Iz istih razloga je pomjeren grbv ka koplju i kod zastave Slovenije i Slovačke. Francuska pomorska zastava je sa tri trajke uspravne razlićite širine (plava najuža, crvena najšira) upravo iz istih razloga
.

Значи због "оптичких илузија" да предложиш Словенији и Словачкој да грбове увећају тако да каче све три боје а не две као до сада :think: Значи неки моодосер је због "оптичке илузије" променио дотадашњи изглед заставе са грбом и померио грб на прву трећину :think: Како се тога нису сетили у стотињак држава код којих је грб на средини заставе :roll: А и онај "Ћопа ледени" држао" 45 година звезду на средини уместо да је помери због "оптичке илузије" :eek:

Значи због "оптичких илузија" да предложиш Словенији и Словачкој да грбове увећају тако да каче све три боје а не две као до сада :think: Значи неки моодосер је због "оптичке илузије" променио дотадашњи изглед заставе са грбом и померио грб на прву трећину :think: Како се тога нису сетили у стотињак држава код којих је грб на средини заставе :roll: А и онај "Ћопа ледени" држао" 45 година звезду на средини уместо да је помери због "оптичке илузије" :eek:

Pa da. Neđe sam na nekom francuskom sajtu našao vrlo složeni proračun skraćenja sa integraljenjem trigonometrijskih i logaritamskih funkcija, no nas to i ne interesuje. Evo i francuska pomorska zastava sa uspravnim trakama različitih širina

Добро, не бих вас ја више оптерећивао својим присуством :mrgreen: Закључак је да је неки моодосер закључио како је он у односу на све пре њега ( а вероватно и после њега) најпаметнији и најпозванији да одлучује о изгледу заставе и тако нас удостојио да се нађемо раме уз раме са примерима, заставе Словеније и заставе Словачке, узгред на које су накачени грбови силом прилика да би се разликовале међусобно и у односу на руску заставу :roll: Свако има право на своје мишљење, моје је да је садашња застава одвратна, што својом асиметричношћу исто тако и одвратном плавом, тегет бојом :sad2:

Добро, не бих вас ја више оптерећивао својим присуством :mrgreen: Закључак је да је неки моодосер закључио како је он у односу на све пре њега ( а вероватно и после њега) најпаметнији и најпозванији да одлучује о изгледу заставе и тако нас удостојио да се нађемо раме уз раме са примерима, заставе Словеније и заставе Словачке, узгред на које су накачени грбови силом прилика да би се разликовале међусобно и у односу на руску заставу :roll: Свако има право на своје мишљење, моје је да је садашња застава одвратна, што својом асиметричношћу исто тако и одвратном плавом, тегет бојом :sad2:
Већ ти је одговорено не разумем шта сад хоћеш.То што ти не свиђа наша застава је твоја субјективна ствар, и ја мислим да би лепше било да је грб на средини или што неко пре неког времена рече, мислим Бастиани али нисам сигуран да се човек не увреди, шта ће уопште грб на застави, и у праву је донекле.Каква сад тегет боја?Асиметричност грба на застави је искључиво последица виорења на ветру и да би се садржај грба лакше уочио, неке земље се придржавају тога неке не и то је све.Формица ти је дао пример и заставе Француске која нема грб али су боје на застави свесно урађене тако што је плаво поље уже од осталих два, а црвено најшире опет због визуелног ефекта и виорења на ветру.

De gustibus non diputabant. Lakizan je fino rekao sve.

Већ ти је одговорено не разумем шта сад хоћеш.То што ти не свиђа наша застава је твоја субјективна ствар, и ја мислим да би лепше било да је грб на средини или што неко пре неког времена рече, мислим Бастиани али нисам сигуран да се човек не увреди, шта ће уопште грб на застави, и у праву је донекле.Каква сад тегет боја?Асиметричност грба на застави је искључиво последица виорења на ветру и да би се садржај грба лакше уочио, неке земље се придржавају тога неке не и то је све.Формица ти је дао пример и заставе Француске која нема грб али су боје на застави свесно урађене тако што је плаво поље уже од осталих два, а црвено најшире опет због визуелног ефекта и виорења на ветру.

Аман човече, указујеш на пример француске поморске заставе, па имамо случајеве да се поморске заставе до непрепознатљивости разликују од државних застава ! Наравно да ти се више свиђа да је грб на средини заставе, као што се и већини више свиђа, о томе и пишем да то није узето у обзир због практички неодрживог објашњења, јер кад се застава вијори види се и у једном и у другом слиучају (у реду мало је више видљивији грб како је сад постављен) а кад се не вијори не види се никако. Могу да се сложим око тога да ли је грб уопште потребан на застави али сам мишљења да је и то требало проверити рефурендумским питањем.

De gustibus non diputabant. Lakizan je fino rekao sve.

О укусима се не расправља кад је ствар лична, овде имамо општу ствар у питању.

Saramat, ова застава као и грб припадају држави, да не кажем власти. Према томе, свиђала се нама или не, држава је одлучила или прихватила да се усвоји овакво решење. И ту се сва прича завршава. Колеге су прецизно објасниле разлоге зашто је дошло до померања грб ка јарболу, а не треба сметнути са ума ни то да је застава Краљевине Југославије такође имала грб померен ка јарболу, тако да оваква пракса код нас и није тако нова.

Back