vujadin
Poznat
- Poruka
- 9.689
Međutim, Sveti Sava nije bio i narodni svetac sve do XVIII stoljeća i terezijanskih reformi. Dakle to je moglo doći samo preko Crkve - jedino logično objašnjenje jeste da ako je episkop vršački, (Sveti) Teodor Tivodorović, vrlo brzo preuzeo glavnu ulogu tako to došlo sa crkvene strane.
Ja razumijem da su na vojne zastave stavljali razni plemići i drugi bitni akteri, ali ko je učestvovao u ustanku u Banatu i uopšteno pokretima Srba krajem XVI i početkom XVII stoljeća? Pa Srbi u osmanskoj vojničkoj službi (vlasi, vojnuci, martolosi, kao i derbendžije), ali i recimo Srbi spahije. Samu borbu na samom početku u 1594. godine je pokrenuo jedan Srbin koji je bio spahija (Vukadin se zvao), vrlo vjerovatno sa određenim odredom koji je uspio okupiti iz najbliže okoline, te oblasna naoružana raja. Otkuda njima te zastave, izrađene baš za vojske evropskoga plemstva, raji i prostijim ljudima? Dakle nema baš nekog smisla; jedino je objašnjenje da su stigle od Crkve srpske, odnosno preko eto baš episkopa Teodora, a koja je bolja promocija nego kad se ustanicima ture u ruke 'plakati'..? ;-)
Dakle mislim da se kada pričamo o ovome zaboravlja da ne govorimo o nekim jedinicama, već o na divlje brzo sakupljenim buntovnicima.
Па није баш на неки дивљи и прост начин. Требаш имати на уму да Срби имају прирођен тај четнички дух припреме и чекања на погодан моменат или нечији позив. Кроз читаву историју имамо те устанике, борце за слободу, четнике, ускоке и хајдуке.
Nejasno mi je; zar je moguće da je samo što je jedan episkop stavio se nakon širenja ustanka po banatskim područjima na glavno mjesto u pokretu, bio povod da uzmu mošti 'prvoga srpskoga prosvetitelja' i utemeljitelja Crkve? Ne možemo sumnjati da je to bio povod; imamo i određene izvore pisane koji o tome svjedoče, a zapravo i geografski lokalitet (Beograd) upućuje na isti zaključak.