Вексилологија и њени принципи

:think: A čini mi se i da troguao na zastavi Bosne i Hercegovine sem što simbolično predstavlja 3 naroda, predstavlja i stilizovanu geografsku mapu BiH:

imagesqtbnANd9GcRoGiqTUDqRn5j1jElwUCNr8U-1.jpg

ZASTAVA%20BIH.jpg

A zašto smo mi žuti?
codex_troll_zps1184476a-1.png

слажем се. с тим што су некадашње (и садашње) колоније великих сила имале лепша, примеренија и часнија знамења од овог БиХ протектората, у који се сви мешају, а нико неће да преузме одговорност.
Мислим да је врхунац црног хумора објашњење заставе АП Војводине.

Застава Аутономне Покрајине Војводине, територијалне аутономије у Републици Србији, савремене Европске регије и чланице Скупштине Европских регија састоји се од боја које садржи застава Републике Србије: црвене, плаве и беле. У средини плавог поља налазе се поређане у круг три звезде жуте боје, које симболично указују на повезаност Аутономне Покрајине Војводине са Европском унијом и представљају три војвођанске регије: Срем, Банат и Бачку.

ZastavaRGB.gif

Мислим да би једино тужније од овога било: које симболично указује на европску опредељеност АП Војводине
Драгонов закон: количина жуте и плаве боје на заставама држава директно је сразмерна њиховом подаништву Западу.
~~~
А ево и заставе сепаратиста са острва Сулавеси/Целебес.
Pogledajte prilog 284117

Кад сам био мали увек сам волео да цртам заставе. Јадна њихова деца - не могу да нацртају заставу како ваља.

Ајооој... :(

Ето зашто не подржавам сепаратизам. Немају укуса. :ljutko:

Е, али прво када сам видео овако умањено само помислио да је у питању фабрички дим.

Мислим да овде ни у једном примеру није исправно приказана застава Републике Србије. Ако се застава већ поставља усправно, најприближнији пример би био онај на другој слици, али у нашем случају грб би требао да прати ротацију заставе, што се овде није десило.

Иначе, најправилније би било да се застава поставља увек водоравно, али код нас је очигледно постало неписано правило да се истиче усправно, јер скоро да више нема институције на којој се застава вијори, а не виси. :P

Како је најправилније поставити заставу Републике Србије, по правилу заставословља (вексилологије) на овом примеру?

http://www.dodaj.rs/f/1d/O3/2chvxIwF/566610201094205338960271.jpg

Rojalista je lijepo i tačno rekao. da postoji zakonski uslov bilo bi kao na drugom primjeru, međutim kako to nije zakonski regulisano nije ispravan nijedan slučaj. zapravo je obješnjenje zakonodavca vrlo jasno, zašto bi propisivli novi oblik zastave kad i vodoravno postavkljeno koplje )kada je zastava uspravna) zadovoljava zakon. U tom slučaju je kao na trećem primjeru s tim da je i grb vodoravan. Sad je opet tu problem jer je zastava praktično usptavno istaknuta pa onda mora biti promjenjen raspored boja, pa omda...

Мислим да овде ни у једном примеру није исправно приказана застава Републике Србије. Ако се застава већ поставља усправно, најприближнији пример би био онај на другој слици, али у нашем случају грб би требао да прати ротацију заставе, што се овде није десило.

Иначе, најправилније би било да се застава поставља увек водоравно, али код нас је очигледно постало неписано правило да се истиче усправно, јер скоро да више нема институције на којој се застава вијори, а не виси. :P
о овоме смо већ причали и даље нисам начисто шта је правилно код усправне заставе.:D
мени ружно изгледа са заротираним грбом.
Каква ли је ситуација у другим земљама?

о овоме смо већ причали и даље нисам начисто шта је правилно код усправне заставе.:D

Према важећем Закону о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије нигде се посебно не помиње шта се дешава са грбом кад се заставља поставља у вертикалном положају. Према томе, сматра се да грб прати ротацију заставе, јер да је законодавац предвиђао другачије, то би законом било наглашено.

Слажем се да је заиста неприродно да грб буде у било ком другом положају осим усправном. Мада, да се мене пита, грб не би ни био на застави. :)

Застава Словачке

Када је застава истакнута вертикално, грб се ротира. Обратити пажњу да је овде застава неправилно обешена - бело поље би требало да буде на другој страни.

извор: http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Slovakia

Разлика је у томе што словачки пример налази своје упориште у закону, а у нашем случају закон тако нешто не прописује, па ако бисмо тако поставили заставу, она не би била постављена онако како је законом прописано.

Ако би некада дошло до промене закона, словачки пример би нам могао послужити као решење за правилније хералдичко представљање грба на вертикално постављеној застави, а тиме би се закон усагласио и са вексилолошким правилима о вертикалном постављању заставе.

Застава Републике Србије данас се не може постављати онако како то вексилолошка правила налажу за вертикално постављање заставе, јер је тако нешто тренутно у супротности са законом, а кршење закона за собом повлачи санкцију, за разлику од кршења општих вексилолошких правила.

Mnoge zemlje imaju zakonom predviđen slučaj uspravnog isticanja zastave.

Према важећем Закону о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије нигде се посебно не помиње шта се дешава са грбом кад се заставља поставља у вертикалном положају. Према томе, сматра се да грб прати ротацију заставе, јер да је законодавац предвиђао другачије, то би законом било наглашено.

Слажем се да је заиста неприродно да грб буде у било ком другом положају осим усправном. Мада, да се мене пита, грб не би ни био на застави. :)

Civilna zastava je bez grba, državna ipak treba imati grb.

По овом примеру Словачке заставе испада да је ово исправно?

http://www.dodaj.rs/f/6/pV/1nb2Cj5A/566610201094205338960271.png

Ne baš ovaj primjer. kad je koplje uspravo lice je strana kojoj je kolje s lijeve strane. Kad je zastava uspravno naličje postajelice kako bi se očuvao poredak prvijenstva. Najuzvišenija linija je gornja ivica zatim desna ivica. Kod vodoravno postavljene zastave crvena boja je iznad svih, kod uspravno postavljene crvena boja je ispred svih pa se mora nalaziti uz lijevu ivicu.

Poslednja izmena:
Мислим да је врхунац црног хумора објашњење заставе АП Војводине.

Застава Аутономне Покрајине Војводине, територијалне аутономије у Републици Србији, савремене Европске регије и чланице Скупштине Европских регија састоји се од боја које садржи застава Републике Србије: црвене, плаве и беле. У средини плавог поља налазе се поређане у круг три звезде жуте боје, које симболично указују на повезаност Аутономне Покрајине Војводине са Европском унијом и представљају три војвођанске регије: Срем, Банат и Бачку.

ZastavaRGB.gif

Мислим да би једино тужније од овога било: које симболично указује на европску опредељеност АП Војводине

заставу БиХ је бар наметнула окупациона сила, па самим тим не служи на срамоту народима тог несрећног протектората, јер их не представља (сваки од њих има своју заставу).. за разлику од ове ''војвођанске'', коју је усвојила њена Скупштина па су сами себи наметнули тај бедни симбол подређености и служења. а ево видимо, то чак и отворено признају на званичној страници покрајинске скупштине. тужно и јадно да горе не може бити.

S&W, kao po običaju, kaže pravu stvar. Zakon o zastavi RS ne poznaje uspravnu zastavu ali poznaje uspravni položaj zastave, koji je standardni položaj kad je koplje vodoravno, i to je to. Gospodin Jovanović, veliki heraldičar i moj poštovani drug, me je na nekom drugom mjestu, kad smo dskutovali o istoj temi, upozorio da nema ni potrebe definisati novu zastavu (što je u pravu jer se radi o novoj zastavi) već jednostavno dozvoliti da se koplje postavlja i u vodoravnom položaju. Mislim da je njegova argumentacija potpuno ispravna i zadovoljavajuća. Odnosno po primjeru iz posta #148 to je treći primjer s tim da je i grb položen. To što je grb položen ne znači da "jeste položen" jer je on u odnosu na samu zastavu ispravno postavljen i to je u redu.
E sad je poseban slučaj što uspravno postavljene zastave imaju posebni estetski doživljaj naročito na sportskim manifetsacijama i političkim zborovima i slično, no ne mora se modi ugađati vazda i svuđe, ipak je u pitanju državna zastava. Nekako mi se čini i lijepo to insistioranje na tradiciji, pa što da ne, neka to bude i jedna posebnost.

Poslednja izmena:
Nešto sam prelistavao nekakve stranice i jedna me vezica povede na panoramsku sliku osvajanja Carigrada. E sad tu se jasnio vide i zastave Turske vojske i Carigrada pa valja pogledati. Ne umijem da snimim slike, mada su mi đeca obećala da će da razbiju na frejmove pa mi usnimiti, no dok se onaq smiluju pa dok nađu ona slobodno vrijeme i ostalo vi možete pogledati na
http://www.3dmekanlar.com/en/panorama-1453.html
ima u dnu slike vezica za usnimavanje i kroz nekoliko trenutaka imaćete izvanredan doživljaj.

Nešto sam prelistavao nekakve stranice i jedna me vezica povede na panoramsku sliku osvajanja Carigrada. E sad tu se jasnio vide i zastave Turske vojske i Carigrada pa valja pogledati. Ne umijem da snimim slike, mada su mi đeca obećala da će da razbiju na frejmove pa mi usnimiti, no dok se onaq smiluju pa dok nađu ona slobodno vrijeme i ostalo vi možete pogledati na
http://www.3dmekanlar.com/en/panorama-1453.html
ima u dnu slike vezica za usnimavanje i kroz nekoliko trenutaka imaćete izvanredan doživljaj.

обрати пажњу- јаничари на слици имају браде. међутим, они, као султанови робови, нису смели носити браду, него само бркове. по томе су се разликовали од правих Турака.

Историјат руске заставе.
y5e.png

http://ruskarec.ru/multimedia/infographics/2013/06/09/istorijat_drzavne_zastave_rusije_22571.html
интересантно мислио сам све до сада да се ова империјална застава користила до првог светског рата.

Trobojna BPC zatstav 1896 postaje državna zastava a da ce CŽB bila zastava carstva, mada mi nije jsano što je to značilo. Trobojna BPC je prije 1896 bila pomorska zastava.

обрати пажњу- јаничари на слици имају браде. међутим, они, као султанови робови, нису смели носити браду, него само бркове. по томе су се разликовали од правих Турака.
.

Nijesam obratio pažnju na taj detalj, uglavnom sam gledao zastave. Vrlo zanimljivo :ok:

Back