Vegetativno razmnožavanje biljaka > REZNICA-ma

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da to znam da kada cveta nema ništa od ožiljavanja, mogao si neku mladu granu da izabereš.
Da, pogotovu što za drvenaste mora hormon.. Alii, boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije Pamet u junaka :).

Nego taa, o kojoj si pisao da ožiljava lako (dok je samo pogledaš :) ),.. je li to ova ?
IMG_20250602_103323.jpg

(sitan cvet, jako puno cveta)
A tu granu nisam tako tuto-kompleto stavio.. Izmasakrirao sam je.. slikaću (uradio sam, kao u knjizi).​

Poslednja izmena:
Ruzmarin i lavandu oživljavam ceo život, u martu zabadam oko kuće u zemlju. Ne sme u cvetu nikako. Ruzmarin se lepo prima lavanda teško.

Sem toga hormon... Iz reznice izlaze žile korena bočno gde su bili listovi pa bi tehnički tu trebalo mazati a ne samo dole. Vrlo pipavo. Žena juče umotala reznicu u toalet papir pa stavila u kesicu sa vodom. Meni deluje smešno al ajde.
1000004194.jpg

Poslednja izmena:
Ruzmarin i lavandu oživljavam ceo život, u martu zabadam oko kućebu zemlju. Ne sme u cvetu nikako. Ruzmarin se lepo prima lavanda teško.

Sem toga hormon... Iz reznice izlaze žile korena bočno gde su bili listovi pa bi tehnički tu trebalo mazati a ne samo dole. Vrlo pipavo. Žena juče umotala reznicu u toalet papir pa stavila u kesicu sa vodom. Meni deluje smešno al ajde.
Verovao ili ne, u WC papiru joj je najbolje. I seme da staviš u WC papir pa će najbrže da isklija.. Jako dobro umeri vlagu - ni previše ni premalo.

Znači, supruga ti je stručnjak za biljke, a ti si više pisac :D .

Da, pogotovu što za drvenaste mora hormon.. Alii, boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije Pamet u junaja :).

Nego taa, o kojoj si pisao da ožiljava lako (dok je samo pogledaš :) ),.. je li to ova ?
Pogledajte prilog 1736554
(sitan cvet, jako puno cveta)
A tu granu nisam tako tuto-kompleto stavio.. Izmasakrirao sam je.. slikaću (uradio sam, kao u knjizi).​
To samo je pogledam odnosi se na živu ogradu bez bodlji. Bugenvil i ne, naročito ne u cvetu.

Ruzmarin i lavandu oživljavam ceo život, u martu zabadam oko kućebu zemlju. Ne sme u cvetu nikako. Ruzmarin se lepo prima lavanda teško.

Pogledajte prilog 1736557
Fali vazdušna vlaga.. Ne sme da klone. Nema TURGOR.

Evo i mojih :
IMG_20250602_113216.jpg

a u (skoro) suv pesak :)
( za čega su TRULEKSI dole ? :ceka:
IMG_20250602_113241.jpg

Ali u "propagatoru" stoje..
A evo i od danas:
IMG_20250602_113306.jpg

Vazdušna vlaga je maksimalna (kondenz na zidovima).

Prilozi

• IMG_20250602_113224.jpg
    IMG_20250602_113224.jpg
    59,7 KB · Pregleda: 7
Poslednja izmena:
Truleks krpe drže vlagu?
:bravo: (jel ti to supruga šapnula - priznaj :) )
Stari cvećari su za te svrhe koristili čoju (čohu), ali truleksi su još bolji, ili neki veštački materijal na kojem se ne legu (razmnožavaju) patogeni (gljivice, bakterije - MO - mikroorganizmi).

Vazdušna vlaga se tokom ožiljavanja treba (mora) održavati toliko, da reznica STOJI - uspravno .. i listovi i grane...

'aljinica boje lila :lol:
ta mi je boja najomraženija, ali cvećka u toj boji je prekrasna.
nije pomoglo ni što je prekrasna, naručila crvenu.
ako ovo kod mene preživi :fdlan: uzeću i ovu "dok samo pogledaš" :lol:
Ako je biljka u vegetativnoj fazi ( ubrzano i bujno raste), u njoj već ima dosta hormona rasta
je l to znači da je u toj fazi lakša za oživljavanje. :think:

@Plant pa ovo si super improvizovao, bravo ti! :super:

A, probaj sa suvljim peskom i manjim reznicama.

Evo vid' moje:
IMG_20250604_072831.jpg

u pesku - polusuvom..

IMG_20250604_072949.jpg
u vodi...
Bolje stoji u polusuvom pesku nego u vodi (reznice Oleandra) .
a, evo i bogumile:
IMG_20250604_073215.jpg
Ove su od 4 dana

a ove od juče:
IMG_20250604_073052.jpg

I reznice Jasmina - sve dobro stoji.. i deluju veselo :)
IMG_20250604_075601.jpg

** mala moja moj ne vene, :whistling:🎶 ili se to drukše piše .. :rotf: (ne-vene)...

Poslednja izmena:
FINESE : (male tajne velikih majstora) :)

1.Reznice u početnom stadijumu ožiljavanja trebaju biti na slabijem svetlu i umerenoj temperaturi
IMG_20250605_112423.jpg

Naša terasa: - Izabrao sam da stoje u prozor ostave ispod stepeništa - desno- .
Zidovi zgrade će ublažiti oscilacije temperature, a sunce ne dopire do "propagatora" sa reznicama biljaka.

Kasnije im pojačavam svetlo - premeštam na svetlija mesta (dok su pod plastikom, ne smeju na sunce, ugrejaće ih previše ), i povremeno im skidam plastiku.. najbolje ujutru, jer tada je vazdušna vlaga najveća.
IMG_20250605_111938.jpg

Iznad mog DIY "propagatora", su ideje za Propagatore koje možete lako nabaviti - posude u kojima se prodaje voće ili se kupuje kafa, sok za poneti... Ima naravno i puno drugih mogućnosti- trebaju imati rupe da ode višak vode ,... - glavno je da se sačuva vazdušna vlaga oko reznica... barem u početku ožiljavanja... Vremenom se reznice sve više (duže) otkrivaju.

IMG_20250605_112018.jpg

Vlažni truleksi ispod lagano isparavaju i daju vazdušnu vlagu (mada isparava i podloga u kojoj su biljke).

Back