Veganizam, za ili protiv?

način ishrane

• Ukupno glasova
    18
Vidiš li sebe šta pišeš?
Naravno da imaju pravo.
Baš kao što komarci imaju pravo da ti piju krv.

To je jednostavno circle of life.
Vidim.
Zato što doživljavam sebe (čoveka) kao biće koje ima svest o sebi i drugome kao i empatiju, a ne samo kao biološku kariku u lancu ishrane.

A komarci koji piju krv - prvi su počeli. U tom smislu bih zveknula i čovečijeg stvara koji bi me napao da mi pije krv.

Dok istovremeno miroljubivu bubu uvek vratim na noge kad je vidim da se koprca

Kao što piše u naslovu, da li podržavate vegane, da li ste sami to li nešto drugo?
da li ste pokušali pratiti nešto na ted talku ili jutjubu da se informišete?
Ja sam vegan cijeli zivot mada ne volim taj termin,jer kada sam ja to kao dijete poceo da jedem niko tada nije upotrebljavao taj termin mada ok razumijem

Meni licno voce, povrce i zitarice odlicno prijaju i daju mi energiju sto opet ne znaci da svako treba tako da se hrani,to je individualno ne volim kada neko namece drugima svoj stil ishrane.Ali ako nekoga zanima taj nacin ishrane uvijek cu mu dati savjete

Vidim.
Zato što doživljavam sebe (čoveka) kao biće koje ima svest o sebi i drugome kao i empatiju, a ne samo kao biološku kariku u lancu ishrane.

A komarci koji piju krv - prvi su počeli. U tom smislu bih zveknula i čovečijeg stvara koji bi me napao da mi pije krv.

Dok istovremeno miroljubivu bubu uvek vratim na noge kad je vidim da se koprca
Razumem i poštujem.
Empatija je ok, ali mere mora biti.
Homosapiens je rezultat preživelih na osnovu ishrane bogate mesom tokom ledenog doba.
To je jednostavno tako.

Što se tiče tog dela, saglasan sam da je meso previše dostupno širokim narodnim masama.

Ne bi trebalo da ga jede onaj ko nije spreman da ga proizvede, zakolje i pripremi.
Pa vidi ja jedem povrce npr ali to ne znaci da sam primoran svako povrce sa jedem ili voce nego proberem,ona su nacelno sva zdrava ali ulogu igra i ukus,a i nacin odrzavanja milion stvari.Ja licno tesko cu pojesti tikvice i brokole jer mi ne prijaju iako su zdrave,ali cu ti sargarepu,ovas jesti koliko hoces takodje su i one zdrave ali mi prijaju.Ista ti je stvar sa mesom mnogo bolji izbor je Ovcetina nego Teletina itd,jer Ovca se pazi,pase najbolju travu,to meso je i skuplje itd.Ako jedes Ribe treba da znas da je morska Riba skuplja zbog velicine i ukusa ali nije nuzno i zdravija od rijecne, ipak su mnoge rijeke manje zagadjene nego mora

Pa vidi ja jedem povrce npr ali to ne znaci da sam primoran svako povrce sa jedem ili voce nego proberem,ona su nacelno sva zdrava ali ulogu igra i ukus,a i nacin odrzavanja miliom stvari.Ja licno tesko cu pojesti tikvoce i brokole jer mi ne prijaju iako su zdrave,ali cu ti sargarepu,ovas jesti koliko hoces takodje su i one zdrave ali mi prijaju.Ista ti je stvar sa mesom mnogo bolji izbor je Ovcetina nego Teletina itd,jer Ovca se pazi,pase najbolju travu,to meso je i skuplje itd.Ako jedes Ribe treba da znas da je morska Riba skuplja zbog velicine i ukusa ali nije nuzno i zdravija od rijecne, ipak su mnoge rijeke manje zagadjene nego mora
I ja biram kad mogu.
Nažalost često nisam u poziciji da odbijem neku hranu.
Tempo života, terenski posao, kafane, restorani,pice pljeske, bureci.

I ja biram kad mogu.
Nažalost često nisam u poziciji da odbijem neku hranu.
Tempo života, terenski posao, kafane, restorani,pice pljeske, bureci.

Opet i zavisi koji terenski posao radis ako raznosis ili dizes terete moras unositi mesni protein ali ako se puno kreces i nosis teret na sebi onda ti je mnogo bolji biljni protein,ako je neko vojnik mnogo mu je bolje pasulj i ovas da jede ali ako je neko magacioner mnogo mu je bolje meso da jede i mlijeko da pije

E sada ja kada sam na poslu sem vode i dobrog tanjira pasulja nista ne prihvatam kada mi je pauza na poslu odem do restorana i pojedem 2 tanjira pasulja bez kobasice i to je mjera i naravno pola sata nakon pijem vodu,sve drugo sto se nudi po restoranima je nezdravo a i po marketima,sve drugo jedem kuci

Poslednja izmena:
Ja bi jela meso iz laboratorije ako je to uslov da puste one jadne životinje na miru.
Bino da ima protein i da je iole jestivo.

Nekako i predatori izumiru i sve su ugroženima vrsta. Valjda i mi ljudi smislimo humaniju metodu da unesemo proteine pa svi predatori nestanu a ostale vrste pasu u miru.

Ja bi jela meso iz laboratorije ako je to uslov da puste one jadne životinje na miru.
Bino da ima protein i da je iole jestivo.

Nekako i predatori izumiru i sve su ugroženima vrsta. Valjda i mi ljudi smislimo humaniju metodu da unesemo proteine pa svi predatori nestanu a ostale vrste pasu u miru.
svet tako funkcionise odvajkada, jeste nehumano, slazem se. Al eto ja nikad nisam ubio zivotinju za jelo, niti cu, a pastrmku koju kuoim ako ne pojedem ja pojesce neko drugi.
Mi vecinom jedemo zivotinje iz uzgoja, koje ne bi ni postojale da nije nas.

svet tako funkcionise odvajkada, jeste nehumano, slazem se. Al eto ja nikad nisam ubio zivotinju za jelo, niti cu, a pastrmku koju kuoim ako ne pojedem ja pojesce neko drugi.
Mi vecinom jedemo zivotinje iz uzgoja, koje ne bi ni postojale da nije nas.
Nije problem lov životinje u šumi nego trpanje u kaveze gdje jadne od prvog dana ne znaju šta je sloboda, što ih sterilišu bez anestezije, što ne izadju iz štale da sunce vide..
Onaj ko je gledao zna šta pričam. Da ti srce pukne.
Da su osjetila malo slobode i komoda osim što su samo od rodjenja postrojene za klanje nebi toliko bilo tužno.
Ne jedemo mi samo meso. Mi jedemo i njihov strah u formi hormona i adrenalina i njihove antibiotike i hormone za brže bujanje.

Shvatam te, to je život. Ovako je nepravda ali ako nam neko kaže da se sve vrti u krug pa i ja jednom postanem ta kola iz kaveza onda bi možda nešto mjenjali.

Nije problem lov životinje u šumi nego trpanje u kaveze gdje jadne od prvog dana ne znaju šta je sloboda, što ih sterilišu bez anestezije, što ne izadju iz štale da sunce vide..
Onaj ko je gledao zna šta pričam. Da ti srce pukne.
Da su osjetila malo slobode i komoda osim što su samo od rodjenja postrojene za klanje nebi toliko bilo tužno.
Ne jedemo mi samo meso. Mi jedemo i njihov strah u formi hormona i adrenalina i njihove antibiotike i hormone za brže bujanje.

Shvatam te, to je život. Ovako je nepravda ali ako nam neko kaže da se sve vrti u krug pa i ja jednom postanem ta kola iz kaveza onda bi možda nešto mjenjali.
da, znam to :/

Ne bi trebalo da ga jede onaj ko nije spreman da ga proizvede, zakolje i pripremi.
tu se 100% slažem.. ako si debeo i ne možeš da potrčiš i uloviš zeca ili već drugu životinju - ne treba ni da jedeš.
tako bi osoba automatski smršala do tačke da može da potrči i uhvati koju životinju.
ali dana se sistem naopak.. bukvalno u fotelji (što se zove auto) odvezeš se do prodavnica brze hrane i uzmeš svoju porciju sira i mesa i još deblji posaješ

Ja sam vegan cijeli zivot mada ne volim taj termin,jer kada sam ja to kao dijete poceo da jedem niko tada nije upotrebljavao taj termin mada ok razumijem
pa da,
ima i raw-vegana, ima i bio-vegana, ima i raw-bio-vegana, raw-bio-frutarians...
nije što nije bilo tih termina, nego su toliko zagadili hranu u poslednjih 20-30 godina da ljudi kada nađu žilu koja valja za ishranu oni joj daju ime.

Homosapiens je rezultat preživelih na osnovu ishrane bogate mesom tokom ledenog doba.
pa ja bih rekao blizu si.
ima tu par problema (ledena doba su diskutabilno koliko su postojala i koliko su trajala - znajući današnju nauku),
drugo, i da su se ljudi tada hranili mesom, to nije promenulo dnk da su i poslemorali da ostanu na mesu

treće. meso se koristilo (jeste) da bi ljudi mogli živeti u nepristupačnim delovima planete kao recimo arhangelsk, švedska, gernland, farska ostrva...
to su vladari morali uraditi i tamo naseliti ljude da bi tu teritoriju mogli nazvati svojom. da nije tako to bi bila ničija zemlja! .. samo kažem da je neko 1000 godina ranije imao zadatak da isparceliše kuglu zemaljsku na torove... ali i to je sad druga tema.

Back