večni život - Da li bi bio dosadan?

• Začetnik teme Začetnik teme čoli
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zavisi sta podrazumevamo pod vecnim zivotom,
ako mislimo na zivot takav kao sto se spominje u Bibliji, to, da nam neko visi za vratom i 24/7 nas posmatra i govori sta treba a sta ne,
takav zivot bi bio izuzetno naporan, a takvo vecno maltretiranje bi bilo gore od pakla.

:)

Ne vjeruj u tu postavku i eto ti raja na zemlji.
Jednostavno.
Sve ti ide od ruke.

Moglo bi se reci da je to upravo nase telo koje nas ogranicava i sputava,
ipak samim time nam daje mogunosti da se usavrsavavamo,
u kom usavrsavanju i nailazimo smislove zivota u ovom bitisanju.
A biti savrsen a vecno ziveti - koji je izazov u tome,
sedis 'tamo' u hladu nekog raskosnog drveca i na harfi sviras velicanstve nebeske harmonije - u svu vecnost ...? Koliko ljudi zaista zudi za time?
Ljudi se nadaju vecnom zivotu u raju zbog svojih sitnih nezadovoljstava koje ih trenutno prate, no posle godinu-dve u raju, kad se sve te sitne zelje ispune, sta ce uciniti sa celim tim viskom beskonacnog vremena?
Osloboditi se tela? ... I sta onda?

Poslednja izmena:
Moglo bi se reci da je to upravo nase telo koje nas ogranicava i sputava,
ipak samim time nam daje mogunosti da se usavrsavavamo,
u kom usavrsavanju i nailazimo smislove zivota u ovom bitisanju.
A biti savrsen a vecno ziveti - koji je izazov u tome,
sedis 'tamo' u hladu nekog raskosnog drveca i na harfi sviras velicanstve nebeske harmonije - u svu vecnost ...? Koliko ljudi zaista zudi za time?
Ljudi se nadaju vecnom zivotu u raju zbog svojih sitnih nezadovoljstava koje ih trenutno prate, no posle godinu-dve u raju, kad se sve te sitne zelje ispune, sta ce uciniti sa celim tim viskom beskonacnog vremena?
Osloboditi se tela? ... I sta onda?

Мени само није јасно одакле теби идеја да је вечност управо таква каквом си је ти описао и да се онда још питаш колико људи заиста жуди за тиме? Да ли ти заиста можеш да претпоставиш како ће бити у вечности?

Svaka varijanta večnosti predstavlja pakao za naš mentalni sklop. Nema izuzetka. Živa bića nisu predviđena da funkcionišu u bilo kakvom obliku večnosti.

Znaš ili veruješ?...:lol:

Čuang Ce kineski filozof..koji je živeo otprilike u 4. veku p.n.ere..kaže ono što se meni svidja...:mrgreen:

"Mudracu nije stalo da zna zašto živi. Niti mu je stalo da zna zašto umire.
On čak ni ne zna šta od toga dolazi pre a šta posle.
Sledeći prirodni tok preobražaja postao je jedna određena stvar, sada jednostavno čeka dalji preobražaj.
Pored toga, kada čovek prolazi kroz preobražaj, kako može biti siguran da ne biva preobražen?
A kada ne prolazi kroz preobražaj, kako može biti siguran da već nije preobražen?"

Inače, Čuang Ce onima koji strahuju od smrti upućuje sledeće utešne reči: "Gde god da odemo, sve će biti u redu.
Spokojno ćemo zaspati, i odjednom ćemo se naći budni".:)

Znaš ili veruješ?...:lol:

Čuang Ce kineski filozof..koji je živeo otprilike u 4. veku p.n.ere..kaže ono što se meni svidja...:mrgreen:

"Mudracu nije stalo da zna zašto živi. Niti mu je stalo da zna zašto umire.
On čak ni ne zna šta od toga dolazi pre a šta posle.
Sledeći prirodni tok preobražaja postao je jedna određena stvar, sada jednostavno čeka dalji preobražaj.
Pored toga, kada čovek prolazi kroz preobražaj, kako može biti siguran da ne biva preobražen?
A kada ne prolazi kroz preobražaj, kako može biti siguran da već nije preobražen?"

Inače, Čuang Ce onima koji strahuju od smrti upućuje sledeće utešne reči: "Gde god da odemo, sve će biti u redu.
Spokojno ćemo zaspati, i odjednom ćemo se naći budni".:)

Mudre riječi.

Tja.. ako mudrac kaže da čekamo, onda čekamo...:manikir: večno...

dobro je što ne moramo da brinemo...:D

Pa ne moramo da brinemo..:D

U Jevandjelju je Isusovo preobraženje smešteno u odlučan trenutak kad su učenici
prepoznali u Isusu Mesiju i kad im on objavljuje da će se sada završiti njegovo
delo; njegova će slava biti vaskrs, a to uključuje i prolaz kroz patnju i smrt (Mateja 17,1-9)...

Sve je to jedno te isto i opet ću spomenuti Čuang Cea koji smatra da ništa ne poseduje neki nepromenljiv kvalitet ili suštinu.
Sve predstavlja samo pojavni oblik jedne jedinstvene stvarnosti koja se odvija poprimajući različite oblike samo-ispoljavanja...
...(u Bibliji je to isto samo drugačije preformulisano i rečeno)..
Ko razume preobražaj stvari uvidja da sve stvari jesu večno jedno, izvan vremena i prostora...

Pa ne moramo da brinemo..:D

U Jevandjelju je Isusovo preobraženje smešteno u odlučan trenutak kad su učenici
prepoznali u Isusu Mesiju i kad im on objavljuje da će se sada završiti njegovo
delo; njegova će slava biti vaskrs, a to uključuje i prolaz kroz patnju i smrt (Mateja 17,1-9)...

Sve je to jedno te isto i opet ću spomenuti Čuang Cea koji smatra da ništa ne poseduje neki nepromenljiv kvalitet ili suštinu.
Sve predstavlja samo pojavni oblik jedne jedinstvene stvarnosti koja se odvija poprimajući različite oblike samo-ispoljavanja...
...(u Bibliji je to isto samo drugačije preformulisano i rečeno)..
Ko razume preobražaj stvari uvidja da sve stvari jesu večno jedno, izvan vremena i prostora...
Ne moramo, ali brinemo..:sad2: večno?
Razumem o čemu pričaš, samo mi se ne dopada to što ''mudrac jednostavno čeka''.
A što mi se ne dopada nije ni važno.. on je mudar, a ne ja...:lol:

Da.. i u hrišćanstvu postoji preobraženje, ali ne i preporađanje..
oni smatraju da si samo jednom čovek, došao niodkuda i otišao u večnost - raj ili pakao...

Ne moramo, ali brinemo..:sad2: večno?
Razumem o čemu pričaš, samo mi se ne dopada to što ''mudrac jednostavno čeka''.
A što mi se ne dopada nije ni važno.. on je mudar, a ne ja...:lol:

Da.. i u hrišćanstvu postoji preobraženje, ali ne i preporađanje..
oni smatraju da si samo jednom čovek, došao niodkuda i otišao u večnost - raj ili pakao...

Da, ali i uživamo u nekim stvarima...:zper:...večno..:D

Svi mi čekamo, samo ne znamo šta jer nismo mudri...:mrgreen:

Dobro, ne sporim..ti Hrišćanstvo tako razumeš..meni je to sve slično
u pitanju su jezičke finese, različiti stilovi izražavanja itd...ali smisao je isti..
..tumačenja različita..

Мени само није јасно одакле теби идеја да је вечност управо таква каквом си је ти описао и да се онда још питаш колико људи заиста жуди за тиме? Да ли ти заиста можеш да претпоставиш како ће бити у вечности?

Ne, nisi me razumeo, za vecnim ili bar malo duzim zivotom zudim i ja,
samo ne na religijski nacin, to jest nekako ne bi da odem u raj.
U sustini mi vec zivimo u vecnosti na neki nacin,
a kako bi to izgledalo da i nas ego zazivi vecno, u pravu si, neznam.

Vidi, vidi, kad si se ti tako biblijski potkovala?:lol:

Od kada je čika Googla znanje nam nije neophodno... :lol:
Mada, ja bi bar red reči u rečenici promenila... ili navela izvor.

http://www.objave.com/objave_recnik.php?sl=P
"PREOBRAŽENJE
U Jevanđelju je Isusovo preobraženje smešteno u odlučan trenutak kad su učenici prepoznali u Isusu Mesiju i kad im on objavljuje da će se sada završiti njegovo delo; njegova će slava biti vaskrs, a to uključuje i prolaz kroz patnju i smrt (Mateja 17,1-9). Krštenjem vernici postaju deo misterije vaskrsa, kojem je preobraženje pralik; oni su zbog toga već ovde na zemlji pozvani da sve više budu preobražavani delovanjem Gospodnjeg Duha (2. Korinćanima 3,18)."

Pa ti vec imas vecni zivot samo sto ti toga nisi svestan!!

Bojim se da je ovakav stav opasna zabluda za onoga ko tu zabludu praktikuje jer na taj nacin moze izgubiti vecni zivot.
Naime,
covek NEMA vecni zivot.
On samo IMA uslovnu besmrtnost.
A priznacete to je ogromna razlika.
Same reci nam na neki nacin govore
da za besmrtnost postoje neki uslovi koji se trebaju ispuniti
a ti uslovi se nalaze u hriscanskom VJERUJU,
odnosno fundamentalnom ucenju hriscana svih denominacija.

Da, bio bi dosadan...

Moram da izrazim bojazan, i molbu da se osoba koja je izrazila ovakav stav ne uvredi,
da i ovakav stav nije bas ispravan.
Ako samo malo zagrebete, ovde na ovoj zemlji (a da ne govorimo u raju)
sta se sve moze nauciti i postici, onda ni sama vecnost nije dovoljna za ucenje i
napredovanje u svakom pogledu, buduci da cemo tada biti bezgresni i savrseni.
A ako sada ovako nesavrseni postizemo ogromne rezultate zamislite samo sta ce tek biti na nebu!!!

mene bi utesilo saznanje da je moguce vecno ziveti :)

Nemam nameru da te tesim, vec zelilm da te ohrabrim da razmislis o tome da ti je zivot
dat na poklon da ga mudro i pametno prozivis sa mogucnoscu da jednoga dana sedis sa
mnostvom ljudi za Bozjom trpezom u vecnosti...
Nije sala... to je nada svih hriscana jer...

JEDINO JE HRISTOV GROB PRAZAN

Svi ostali osnivaci velikih religija, i Buda i Muhamed... su mrtvi.
Jedino nad Isusom Hristom smrt nije imala vlast.
On ju je pobedio i nama omogucio tom pobedom da i mi budemo pobednici.

Samo takvom verom i poverenjem u Njega zaista imamo nadu za vecni zivot u raju.

Živi brzo,umri mlad,budi lep leš...Jedan minut takvog života vredi više nego 150 godina kao starkelja.

Ovo je sotonska filozofija. UMRI.
A hriscanska je ZIVI.
Bilo bi pametnije prijatelju da razmislis o tome.

Prirodna potreba nije večni život...da li ti vršiš poređenja tako što propagiraš nezajažjivost neke potrebe? Ako si gladan, ješćeš...ako ne jedeš, umrećeš......kako misliš da nikad ne možeš da zadovoljiš glad...?

Zadrzacu se na prvom delu "Prirodna potreba nije večni život"

Mislim da je upravo suprotno.
A da je tako potvrdjuju vekovi iza mene i ljudi i generaciji onih koji teze ka vecnosti.
Ona nije samo prirodna potreba, ona je ugradjena u nas kao takva.
Bog je imao nameru da covek zivi ali pod odredjenim uslovim.
Nazalost, nasi praroditelji su prokockali tu sansu i sada smo tu gde jesmo.

Ono sto ohrabruje i nadhnjuje je upravo to da je sam Bog sisao sa neba u oblicju tela Isusovog da bi nas spasao od vecne smrti.

Prirodna potreba je da volis i budes voljen i o ta dva klina visi sva hriscanska nauka.
(naravno uokvirena sa 10 zapovesti)

"Jer Bogu tako omilje svet da je i sina svojega jedinorodnoga dao
da nijedan koji ga veruje, ne pogine, nego da ima zivot vecni."

onda ni sama vecnost nije dovoljna za ucenje i
napredovanje u svakom pogledu, buduci da cemo tada biti bezgresni i savrseni.
Pogrešno. Svaka konačna radnja (primer: učenje) ima tendenciju da se u beskonačnom periodu ponovi beskonačan broj puta. (jer je količina neapstraktnih i netrivijalnih informacija u Univerzumu i te kako konačna)
Dakle, zamisli da imaš jednu knjigu u kojoj je svo znanje ovoga sveta. Ogromna je, i debela, razume se. U Raju je pročitaš celu. Pročitaš je još jednom. Pročitaš je još 100 puta. Pročitaš je još milijardu kvadriliona puta. Pročitaš je još 10 na milijarditi na milijarditi na milijarditi puta, i znaš da još nisi NI POČEO DA ČITAŠ JER IMAŠ JOŠ BESKONAČNU KOLIČINU VREMENA DA POPUNIŠ!

Šta je to ako ne pakao?

Pogrešno. Svaka konačna radnja (primer: učenje) ima tendenciju da se u beskonačnom periodu ponovi beskonačan broj puta. (jer je količina neapstraktnih i netrivijalnih informacija u Univerzumu i te kako konačna)
Dakle, zamisli da imaš jednu knjigu u kojoj je svo znanje ovoga sveta. Ogromna je, i debela, razume se. U Raju je pročitaš celu. Pročitaš je još jednom. Pročitaš je još 100 puta. Pročitaš je još milijardu kvadriliona puta. Pročitaš je još 10 na milijarditi na milijarditi na milijarditi puta, i znaš da još nisi NI POČEO DA ČITAŠ JER IMAŠ JOŠ BESKONAČNU KOLIČINU VREMENA DA POPUNIŠ!

Šta je to ako ne pakao?

Zamisli to. Neko jelo ti je omiljeno možda još od kas si bio klinac. Kakva je samo muka uvek iznova kad ti žena, eventualno, s vremena na vreme spremi to omiljeno jelo?! Pa kad gladan uđeš u kuću i kad osetiš miris tog jela, samo što se ne ispovraćaš, jel da? Malo sutra. Jedva čekaš da da krene krkanluk, jel tako?:kolac::zjede::jede::rostilj::azdaja:

Zamisli to. Neko jelo ti je omiljeno možda još od kas si bio klinac. Kakva je samo muka uvek iznova kad ti žena, eventualno, s vremena na vreme spremi to omiljeno jelo?! Pa kad gladan uđeš u kuću i kad osetiš miris tog jela, samo što se ne ispovraćaš, jel da? Malo sutra. Jedva čekaš da da krene krkanluk, jel tako?:kolac::zjede::jede::rostilj::azdaja:

Jes. A nakon izvesnog vremena tamo gore reći ćeš:
- Pobogu, ovo si spremala bar 365 000 puta ovog milenijuma. :confused:

Back