- Poruka
- 29.534
odakle vam to da je batinanje hriscanski princip

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

odakle vam to da je batinanje hriscanski princip![]()
![]()
odakle vam to da je batinanje hriscanski princip![]()
![]()

Evo, gledaj ovde po forumu. Skoro da nema rišćanina koji se nije ovde izjasnio u korist batinanja dece.Nije ovo jedina tema koja se dotakla tog problema. Znamo se. :radenska:![]()
Evo, gledaj ovde po forumu. Skoro da nema rišćanina koji se nije ovde izjasnio u korist batinanja dece. Nije ovo jedina tema koja se dotakla tog problema. Znamo se. :radenska:![]()

Hriscani ?Ne to nisu hriscani.U Filozofiji takve osobe se nazivaju moralnim idiotima.
e pa ja sam protiv batinanja dece![]()
:radenska :![]()
Tu se slažemo. Al da sam ja to tako povezao, ti bi mi obrisao post.![]()
jelFino.
Al da bi mogla da ne batinaš decu, moraš prvo da ih imaš.![]()

=================================================================Budzislave, ocigledno je da si iskren covek i namere su ti dobre,
no kao hriscanin imas veoma suzen poglen na celokupnu tu situaciju.
Hriscani ne smeju da misle, Bog misli za njih, i preko odabrabih slugu informise masu o svemu.
Stoga nista i neznas.
Ti mozes da kazes da si veseo, radostan sa osecajem smisla zivota,
no u sustini ti si samo marioneta vodecih ljudi koji te iskoristavaju,
prazan, sa vestackim osecajem euforije i emotivnim pritiskom da se mora kako Bog zapoveda.
Sve sto mislis da znas, dobio si od tih jednih istih ljudi, i sad samo ponavljas ono sto si naucio napamet. Mani sve to budzislave, ako zaista trazis ljubav i istinu, uz pomoc religije ces samo sebi osigurati da ih nikad ne nadjes. Kao ziva bica mi jesmo olicije ljubavi i istine, nista dodatno nam ne treba osim nas samih.![]()
=================================================================Ja bih ovo samo preformulisao:
"Jer ce mnogi govoriti u onaj sudnji dan, ja nikome nisam ucinio nazao,nikoga nisam ubio, povredio, cinio sam dobra dela... Nazalost, sve ce to biti uzalud ako nije ucinjeno iz ljubavi, vec da bi sebe promovisali i svoje JA"
Budzislav je verovatno to i hteo da kaže, ali vernici često zaborave da verska terminologija nije bliska ateistima, tako da je sasvim razumljiva Kenedijeva reakcija.
=================================================================Čovek je u strahu za svoje dupe,slabo poverenje ima u Boga pa mu sudnji dan je motivacija za delovanje,početak i kraj.
Kako neće kad ne sluša sveštenike što govore.??
=================================================================Što se opterečuješ gresima??
Odeš u sveštenika i oprosti ti.
Bar je to lako.
PUknuti ćeš na nerve budeš li toliko opterećen.
LJudi su takvi kakvi su i svatko čini najbolje što ume za sebe.
I onda??
Pa kako će nekome smetati što ne znaš bolje živeti??
Neće čoveku a kamoli Bogu.
Što ti je čoveče??
Odi ispovedi se i biće ti lakše.
=================================================================Ne smes da imas neprijatelje,
a i ne mozes ako samo volis, uvek iz cistog srca![]()
=================================================================Zašto bih ja voleo neprijatelja???
Zato jer tako piše. Malo morgen
Ako nisam u stanju neću se pretvarati da volim kad ne mogu.
No mnogi iz straha od pakla to čine na umjetan izvitoperen način.
Bolje biti kakav jesi nego glumac licemjer.
A ovde glumaca ima podosta,zapravo vjernici su najveći glumci.
Ja sam toga svestan i zato idem na ispoved svešteniku.
Ne želim biti glumac kad osetim da postajem idem na ispoved.
I onda budem ono što jesam kao i prije ispovedi normalan čovek.
=================================================================Nekada mozes da razumes i da ne oprostis![]()
=================================================================budzislav
tralala tralala tralala
prazna pricha
zlo, grijeh, pakao, unistenje
prazna prica!
dovoljno je da bog pljesne rukama i da sve bude savrseno
ali...
to nece da se desi
jer
tralala tralala tralala .....prazna pricaaaaaaaaaaaaa
![]()
=================================================================Zato se deca danas drogiraju i biju roditelje, ali neka...neka osete na svojoj kozi!
=================================================================Opste poznato mi je da je medju hriscanima popularno i favorizovano batinjanje svoje dece,
kao glavno opravdanje za to koriste par stihova iz Biblije, a izmedju ostalog i stih koji je rekao mudri Solomon:
"Udri sina svog, neces ga time ubiti a dusu ces mu sacuvati od pakla"
Tako da tucnjavom svoje dece hriscani roditelji u stvari samo izvrsavaju zapovesti i cine hriscansku duznost,
maltretirani od svojih roditelja i nasiljem formirani u ono sto jesu, oni samo nastavljaju tradiciju, sa batinom, presvetom i moćnom.
Hriscani nemaju zdravu nauku o decijoj psihologiji, "deca trebaju da budu poslusna", redovno su dopirani tom informacijom u crkvi,
i to je sve sto znaju o detetu, i na kraju uvek sledi savet da ako se dete slucajno ne pokorava, - udri po njemu.
Surovo i nasilno, ali realno u prakticno svakoj hriscanskoj porodici.
Sto su roditelji verniji, to se vise na njohovoj deci vide emotivne i mentalne blokade koje su posledica zlostavljanja,
i to sve u ime sluzenja dobrom i punome ljubavi - Bogu.![]()
=================================================================odakle vam to da je batinanje hriscanski princip![]()
![]()
=================================================================
Bojim se (na zalost onih koji se ne slazu sa tobom, da si debelo u pravu!
Ponekada ne postoji drugi izlaz osim pruta... (nazalost)
Jedino sto je tu problem je onaj U CIJIM JE RUKAMA,
da li u roditeljskim - otac ili majka iz ljubavi, koriste poslednji adut ne bi li svoje dete vratili sa pogresnog puta (droga, kriminal...i sl.)
ili u ruci despota koji hoce da vlada tiranijom...
Hriscani nemaju zdravu nauku o decijoj psihologiji
Kada upotrebis rec hriscani onda su to oni koji slede Hrista.
Dakle, sve ovo ostalo, nisu hriscani, iako se imenom Njegovim zovu.
Mislim da hresis kada kazes da nemamo dobru nauku.
Zar Gospod isus Hrist nije pokzao u prici o izgubljenom sinu kakva je to nauka?
Zar je nisi citao?
Nije li odbegli sin koji je sve popio, prokockao, i sve u svom zivotu upropastio,
dobio ponovo sansu kod svoga oce.
I to kako!!!
Otac je jos iz daleka, kada ga je ugledao,
(to znaci da je svakoga dana gledao u pravcu u kom je njegov sin otisao)
naredio da se zakolje ugojeno tele u cast sinovljevom povratku.
Iako je daosao da moli oca da ga primi kao slugu
(jer je shvatao da je osramotio oca)
otac mu stavlja prsten na ruku i postavlja ga za sto kao svog sina
kojemu je oprostena sva krivica JER...
OVAJ MOJ SIN BESE MRTAV I NADJE SE!!!
Materijalno bogatstvo nije bilo vaznije od sinovljevog zivota (i po kvantitetu i po kvalitetu)
ZA MENE JE TO ZDRAVA NAUKA.
A ponekada moraju i batine.
Od tankog prutica niko nije umro, ali se posle njega mnogo dugo razmislja, iako boli na drugoj strani...
Naravno da nije princip, ali covek koji iskrivljeno poznaje ili razume Bozju prirodu,
ne moze drukcije ni shvatiti Bozje principe nego iskrivljeno....

A ponekada moraju i batine.
Od tankog prutica niko nije umro, ali se posle njega mnogo dugo razmislja, iako boli na drugoj strani...
Bojim se (na zalost onih koji se ne slazu sa tobom, da si debelo u pravu!
Ponekada ne postoji drugi izlaz osim pruta... (nazalost)
Jedino sto je tu problem je onaj U CIJIM JE RUKAMA,
da li u roditeljskim - otac ili majka iz ljubavi, koriste poslednji adut ne bi li svoje dete vratili sa pogresnog puta (droga, kriminal...i sl.)
ili u ruci despota koji hoce da vlada tiranijom...

Ček, ček... deca ne traže batine, deca traže pažnju... na pogrešan način. Treba se malo više baviti detetom i otkriti eventualne uzroke takvog ponašanja (ja sam bila takvo dete - još uvek sam takva), jer razlog uvek postoji... i takvo ponašanje uglavnom ide u fazama.
Takvoj deci ne trebaju batine... ne trebaju nikome, ali takvima ponajmanje... jer na neki bunt ne može sila da stvori neki povoljan efekat. Ima tu malo i od karaktera i od temperamenta... postoje mirnija i nemirnija deca. I ne treba ih tući, zato što su živahna... ne treba im slamati duh... samo u onim slučajevima, u najranijem dobu, kada postoji realna opasnost da se ozbiljno povrede.
Znamo kako će uticati batine na dete.. tako što će se to dete formirati u osobu, kojoj je batinanje i upotreba sile nešto normalno. Poenta nije u tome da li će batine "smiriti" dete, već šta će od njega kasnije napraviti... A napraviće nasilnika, u većini slučajeva... koji će taj obrazac ponašanja prenositi na svoje potomke... i demonstrirati silu na svojoj užoj i široj okolini.
budzislav:I to je tacno.
Pitanje je samo da li je to dobro?
Naravno, ali ovde se od mnogih pogresno shvataju stvari.
Naime, i batina je odraz ljubavi (po meni, itekakav) kad zatreba.
Naravno da ce roditelj uvek debelo izmeriti da li da izbatina svoje dete ili ne.
I svakako da roditelj od sebe daje prvo nesebicnu ljubav.
Ali ponekada, za spas duse deteta (jer ono ne moze da zna zasto "slovo A ima crtu", to mu se jednostavno recima ne moze objasniti), a vidis da je opasno po njegovo duhovno ili fizicko zdravlje, naravno da bez razmisljanja treba udariti dete da zapamti da se nesto ne sme, a kasnije, kad odraste, "kasce mu se samo". I bice zahvalno.
U suprotnom, dete ce se uvek uciti na sopstvenim greskama,a to je pogresno i zalosno.![]()

Sad videh ovaj post. Poenta mog posta nije u tome sta deci treba, a sta ne, vec to da neki ljudi imaju genetsku predispoziciju da mogu da trpe batine i da ce roditelji sa takvom decom postici svoj cilj batinama, a oni koji imaju decu koja nemaju predispoziciju da trpe batine nista nece postici.
Bez obzira da li neki smatraju da su batine ispravne ili ne.
Ovo se moze primeniti i na odrasle ljude, na neke sankcije i kazne uticu i plase ih se, na neke ne (dato genetski, uz uticaj spoljnih faktora). Izmedju te dve krajnosti postoje nijanse.
Mozda mozes sebe da nateras da pojedes brokoli, ali nije sve brokoli.

![]()
Batine nisu odraz ljubavi, vec demonstracija moci roditelja nad detetom, ono sto bi neki rekli: "Ja sam te napravio, ja cu da ti sudim." Taj princip primenjuje i bog zar ne? Posesivnost, posmatranje deteta kao da je dete televizor, a ne zivo bice.
A u skladu sa nazivom teme pitanje: ko to, i zašto još sanja o večnom životu?

I to je tacno, Zozonce. Ima i toga, sto kazes, i medju odraslima.
Nekom detetu ne prijaju batine, moze samo da se pripreti i ono je vec shvatilo.
Medjutim, neka deca (ali ovo je vec druga tema, pa cu samo kratko), prosto traze batine, ali neveriovatno je da toga ima i medju odraslim ljudima!
Ne mislim na batine kod odraslih, ali na neku vrstu verbalne agresije, kazne u drustvu, otvorenog suprotstavljanja, to da!
Naravno, ovo su izuzeci (ja ih nazivam "antihristi" jer se tako takvi odvajkada u mojoj porodici nazivaju), ali ima i takvih ljudi.
E, na takvu sam i decu mislila, ali neretko se desi da i povrh svih batina dete ostane nikakvo i "ludo", i tada roditelji imaju veliku muku...ali ja i dalje tvrdim da je do njih, jer svojim primerom nisu pokazali detetu put.
I da i ne.

pogrešan pristup dijalogu
kao što ti, ateista možeš postaviti to pitanje, tako i ja, vernik mogu priupitati
ko to, i zašto NE sanja o večnom životu? ( i onda staviti jedan)
i sit se načuditi takvima.
Evo, gledaj ovde po forumu. Skoro da nema rišćanina koji se nije ovde izjasnio u korist batinanja dece. Nije ovo jedina tema koja se dotakla tog problema. Znamo se. :radenska:![]()
=================================================================Dakle Budzislave, vidi se da si hriscanin,
dok sam bio mali ja sam uvek dugo razmisljao posle batina, kako da se osvetim i kako jos vise stete da napravim.
Batine deluju samo na vec upropasteno dete, a dete dok je jos zdravo uvek bez izuzetka ce se suprostavljati i boriti protiv napada.
Odrastao sam u hriscanskom domu i uz bezbroj rodjaka hriscana unaokolo, hriscani dete nikad ne vaspitavaju, oni mu naredjuju i ako dete ne poslusa - udri!
I naravno, od tankog prutica fizicki se ne umire, no stvaraju se razni kompleksi krivica, osecaja manje vrednosti te neuroze,
bol koji je nanesen on deluje iznutra i uvek je jednostran, ako je dete bilo kaznjeno sto se popiskilo,
bol ce se uvek aktivirati i pri normalnim okolnostima kad je dete na noksiru,
pa neurotican roditelj ce opet udariti dete zbog detetovog odugovlacenje i stavice dete u polozaj vecite zurbe,
opet slede batine jer dete trci na sve strane i gleda da sve uradi brzo jer ga pritisak boli tera na to,
i tada vec nastaje neuroza jer ima dve sukobljene 'komande' - brze i sporije.
I dobili ste jednog bogalja jedva sposobnog za zivot, i naravno, vi se necete obratiti profesionalnom
licu koji bi tom detetu i vama i te kako mogao pomoci, vec cete sve staviti u bozije ruke i moliti se Bogu da se smiluje nad tim nevaljalim malisanom.