večni život - Da li bi bio dosadan?

• Začetnik teme Začetnik teme čoli
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Budzislave, ocigledno je da si iskren covek i namere su ti dobre,
no kao hriscanin imas veoma suzen poglen na celokupnu tu situaciju.
Hriscani ne smeju da misle, Bog misli za njih, i preko odabrabih slugu informise masu o svemu.
Stoga nista i neznas.
Ti mozes da kazes da si veseo, radostan sa osecajem smisla zivota,
no u sustini ti si samo marioneta vodecih ljudi koji te iskoristavaju,
prazan, sa vestackim osecajem euforije i emotivnim pritiskom da se mora kako Bog zapoveda.
Sve sto mislis da znas, dobio si od tih jednih istih ljudi, i sad samo ponavljas ono sto si naucio napamet. Mani sve to budzislave, ako zaista trazis ljubav i istinu, uz pomoc religije ces samo sebi osigurati da ih nikad ne nadjes. Kao ziva bica mi jesmo olicije ljubavi i istine, nista dodatno nam ne treba osim nas samih. :)
=================================================================
imas veoma suzen poglen na celokupnu tu situaciju.
Veoma moguce da je tako... tako da se onda je pitam, koju ti tezu prijatelju zastupas,
osim da Hriscani ne smeju da misle...
Ako zaista mislis da je tako, onda si se grdno prevario...
Zar nisi citao Isusove reci:
Pregledajte pisma, jer ona svedoce za mene.
Nisu li upravo ove reci poziv svima koji su hriscani da koriste svoj mozak i donose sami
zakljucke
da li je neka vest, doktrina, objava ili bilo kakva druga informacija jednaka istini?!
A ako covek sam odlucuje o bitnim stvarima u svom zivotu,
moze li biti marioneta?
Drugo, ja nemam emotivni pritisak niti strah od Boga, ili kazne, o cemu svi vi komentarisete.
a razlog je za to vrlo jednostavan.
Bog koji je bio kadar da dodje na krst i da svoj zivot za mene i svu sabracu gresnike,
pokazuje da mu je stalo do mene do same smrti!!!
To znaci da ne treba da se Njega plasim, nego da treba da postujem i volim to sto se za mene zrtvovao.
Drugo zar ne bi trebalo da imam bar malo zahvalnosti sto mi je ponudio mesto u svom domu?
Zar ne bi trebalo da imam bar malo poslusnosti i postovanja?
Ja cu to rado uciniti jer vidim koliko su se neke lepe stvari dogodile (istina i manje lepe) od kada sam se uverio
na vlastitoj kozi da Bog deluje u zivotu.
Kao ziva bica mi jesmo olicije ljubavi i istine, nista dodatno nam ne treba osim nas samih
Bojim se da je ovo odlika samozivosti. NIKO DRUGI NE POSTOJI SAMO JA!!!
Nemoj se ljutiti sto ovo kazem, samo hocu da razmuslis o tome. Ako te vredja - izvini
ali ja ne zelim dudem slatkoreciv....pricajuci ono sto ne mislim, govoreci laz.
Zato je svet i otisao u pogresnom smeru... (od Eve i Adama pa do dana danasnjeg)
Ja bih ovo samo preformulisao:
"Jer ce mnogi govoriti u onaj sudnji dan, ja nikome nisam ucinio nazao,nikoga nisam ubio, povredio, cinio sam dobra dela... Nazalost, sve ce to biti uzalud ako nije ucinjeno iz ljubavi, vec da bi sebe promovisali i svoje JA"
Budzislav je verovatno to i hteo da kaže, ali vernici često zaborave da verska terminologija nije bliska ateistima, tako da je sasvim razumljiva Kenedijeva reakcija.
U pravu si prijatelju. Zeleo sam da izbegnem tu rec jer je to Bozja fundamentalna osobina.
Ali, onda bih morao da objasnjavam... nisam imao zivaca taj dan...
Ziv covek, sta ces? Nisam bezgresan... vec se, uz Bozju pomoc, trudim da ne gresim.
Čovek je u strahu za svoje dupe,slabo poverenje ima u Boga pa mu sudnji dan je motivacija za delovanje,početak i kraj.
Kako neće kad ne sluša sveštenike što govore.??
Ovo je nehriscanski stav. Istinski hriscanin cini iz ljubavi a ne iz straha.
A svestenike treba saslusati (ali ne uvek i poslusati jer i oni grese) ali se ipak pre povinovati svetom pismu a ne svesteniku.
Što se opterečuješ gresima??
Odeš u sveštenika i oprosti ti.
Bar je to lako.
PUknuti ćeš na nerve budeš li toliko opterećen.
LJudi su takvi kakvi su i svatko čini najbolje što ume za sebe.
I onda??
Pa kako će nekome smetati što ne znaš bolje živeti??
Neće čoveku a kamoli Bogu.
Što ti je čoveče??
Odi ispovedi se i biće ti lakše.
Odeš u sveštenika i oprosti ti.
Znas li da je JEDINO BOG u stanju da prasta grehe?!
NIJEDAN covek na zemlji bio on svestenik ili ne ne moze oprastati drugom coveku grehe.
Jedino sto moze, moze da oprosti kada je njemu licno ucinjena bilo kakva nepravda, zlo ili greh, ali opet to nece izbrisati greh u Bozjim ocima, ako Bog de da oprostenje.
Odi ispovedi se i biće ti lakše
Da, lakse je, ako je ispovest izneta u molitvi pred Bogom, a pred covekom, makar on
bio i u ulozi svestenika,
postojace samo delimicno umirivanje savesti, ali sigurnost da je Bog oprostio, dolazi ODOZGO pravo u dusu.
Ne smes da imas neprijatelje,
a i ne mozes ako samo volis, uvek iz cistog srca :)
To je vrh hriscanske ljubavi.
Jer sam Gospod Isus Hristos je rekao da:
Od ove ljubavi niko nema vece, da ko dusu svoju polozi,
za prijatelje svoje.
i onda nastavlja a vi ste prijatelji moji
to sve govori ucenicima, a zatim odlazi na krst... dokazujuci svoje reci.
Zašto bih ja voleo neprijatelja???
Zato jer tako piše. Malo morgen
Ako nisam u stanju neću se pretvarati da volim kad ne mogu.
No mnogi iz straha od pakla to čine na umjetan izvitoperen način.
Bolje biti kakav jesi nego glumac licemjer.
A ovde glumaca ima podosta,zapravo vjernici su najveći glumci.
Ja sam toga svestan i zato idem na ispoved svešteniku.
Ne želim biti glumac kad osetim da postajem idem na ispoved.
I onda budem ono što jesam kao i prije ispovedi normalan čovek.
Vrlo iskreno i posteno receno.
Ne treba voleti neprijatelja zato sto tako pise, jer onda tu nema ljubavi, zar ne?
To je molba Gospoda nasega Isusa Hrista da svi mi koji zelimo biti hriscani,
cinimo isto sto i On.
On je voleo i neprijatelje svoje, i molio se za njih na krstu, rekavsi OPROSTI IM OCE
JER NE ZNAJU STA CINE.
Zar ne mozemo imati i mi toli ljubavi prema neprijateljima svojim da trazimo oprostenje za njih.
Mozda cemo u zivotu biti isibani neprilikam od pojedinih osoba na razlicite nacine,
ali smo pozvani da im oprostimo, i pomognemo im da shvate da ih ne mrzimo.
Upravo zbog onih koji jedno misle, drugo govore a trece rade, hriscanstvo je spalo na grane na kojima je.
Zato i imas utisak da su svi glumci i licemeri. No ipak i u tom kukolju nadje se dovoljno zita da se dusa nahrani, zar ne?
O ispovedanju sam vec rekao sta mislim.
Nekada mozes da razumes i da ne oprostis:)
I to je tacno.
Pitanje je samo da li je to dobro?
budzislav
tralala tralala tralala
prazna pricha
zlo, grijeh, pakao, unistenje
prazna prica!
dovoljno je da bog pljesne rukama i da sve bude savrseno
ali...
to nece da se desi
jer
tralala tralala tralala .....prazna pricaaaaaaaaaaaaa
:)
Kad covek ne zna sta da kaze onda pocne da lupeta gluposti.

Zato se deca danas drogiraju i biju roditelje, ali neka...neka osete na svojoj kozi!
Bojim se (na zalost onih koji se ne slazu sa tobom, da si debelo u pravu!
Ponekada ne postoji drugi izlaz osim pruta... (nazalost)
Jedino sto je tu problem je onaj U CIJIM JE RUKAMA,
da li u roditeljskim - otac ili majka iz ljubavi, koriste poslednji adut ne bi li svoje dete vratili sa pogresnog puta (droga, kriminal...i sl.)
ili u ruci despota koji hoce da vlada tiranijom...
Opste poznato mi je da je medju hriscanima popularno i favorizovano batinjanje svoje dece,
kao glavno opravdanje za to koriste par stihova iz Biblije, a izmedju ostalog i stih koji je rekao mudri Solomon:
"Udri sina svog, neces ga time ubiti a dusu ces mu sacuvati od pakla"
Tako da tucnjavom svoje dece hriscani roditelji u stvari samo izvrsavaju zapovesti i cine hriscansku duznost,
maltretirani od svojih roditelja i nasiljem formirani u ono sto jesu, oni samo nastavljaju tradiciju, sa batinom, presvetom i moćnom.
Hriscani nemaju zdravu nauku o decijoj psihologiji, "deca trebaju da budu poslusna", redovno su dopirani tom informacijom u crkvi,
i to je sve sto znaju o detetu, i na kraju uvek sledi savet da ako se dete slucajno ne pokorava, - udri po njemu.
Surovo i nasilno, ali realno u prakticno svakoj hriscanskoj porodici.
Sto su roditelji verniji, to se vise na njohovoj deci vide emotivne i mentalne blokade koje su posledica zlostavljanja,
i to sve u ime sluzenja dobrom i punome ljubavi - Bogu.:)
Hriscani nemaju zdravu nauku o decijoj psihologiji
Kada upotrebis rec hriscani onda su to oni koji slede Hrista.
Dakle, sve ovo ostalo, nisu hriscani, iako se imenom Njegovim zovu.
Mislim da hresis kada kazes da nemamo dobru nauku.
Zar Gospod isus Hrist nije pokzao u prici o izgubljenom sinu kakva je to nauka?
Zar je nisi citao?
Nije li odbegli sin koji je sve popio, prokockao, i sve u svom zivotu upropastio,
dobio ponovo sansu kod svoga oce.
I to kako!!!
Otac je jos iz daleka, kada ga je ugledao,
(to znaci da je svakoga dana gledao u pravcu u kom je njegov sin otisao)
naredio da se zakolje ugojeno tele u cast sinovljevom povratku.
Iako je daosao da moli oca da ga primi kao slugu
(jer je shvatao da je osramotio oca)
otac mu stavlja prsten na ruku i postavlja ga za sto kao svog sina
kojemu je oprostena sva krivica JER...
OVAJ MOJ SIN BESE MRTAV I NADJE SE!!!
Materijalno bogatstvo nije bilo vaznije od sinovljevog zivota (i po kvantitetu i po kvalitetu)
ZA MENE JE TO ZDRAVA NAUKA.
A ponekada moraju i batine.
Od tankog prutica niko nije umro, ali se posle njega mnogo dugo razmislja, iako boli na drugoj strani...
odakle vam to da je batinanje hriscanski princip :eek: :manikir:
Naravno da nije princip, ali covek koji iskrivljeno poznaje ili razume Bozju prirodu,
ne moze drukcije ni shvatiti Bozje principe nego iskrivljeno....

da li u roditeljskim - otac ili majka iz ljubavi, koriste poslednji adut ne bi li svoje dete vratili sa pogresnog puta (droga, kriminal...i sl.)

Hriscani nemaju zdravu nauku o decijoj psihologiji
Kada upotrebis rec hriscani onda su to oni koji slede Hrista.
Dakle, sve ovo ostalo, nisu hriscani, iako se imenom Njegovim zovu.
Mislim da hresis kada kazes da nemamo dobru nauku.
Zar Gospod isus Hrist nije pokzao u prici o izgubljenom sinu kakva je to nauka?
Zar je nisi citao?
Nije li odbegli sin koji je sve popio, prokockao, i sve u svom zivotu upropastio,
dobio ponovo sansu kod svoga oce.
I to kako!!!
Otac je jos iz daleka, kada ga je ugledao,
(to znaci da je svakoga dana gledao u pravcu u kom je njegov sin otisao)
naredio da se zakolje ugojeno tele u cast sinovljevom povratku.
Iako je daosao da moli oca da ga primi kao slugu
(jer je shvatao da je osramotio oca)
otac mu stavlja prsten na ruku i postavlja ga za sto kao svog sina
kojemu je oprostena sva krivica JER...
OVAJ MOJ SIN BESE MRTAV I NADJE SE!!!
Materijalno bogatstvo nije bilo vaznije od sinovljevog zivota (i po kvantitetu i po kvalitetu)
ZA MENE JE TO ZDRAVA NAUKA.
Od tankog prutica niko nije umro, ali se posle njega mnogo dugo razmislja, iako boli na drugoj strani...
Naravno da nije princip, ali covek koji iskrivljeno poznaje ili razume Bozju prirodu,
ne moze drukcije ni shvatiti Bozje principe nego iskrivljeno....

:hahaha:

Dakle Budzislave, vidi se da si hriscanin,
dok sam bio mali ja sam uvek dugo razmisljao posle batina, kako da se osvetim i kako jos vise stete da napravim. Batine deluju samo na vec upropasteno dete, a dete dok je jos zdravo uvek bez izuzetka ce se suprostavljati i boriti protiv napada. Odrastao sam u hriscanskom domu i uz bezbroj rodjaka hriscana unaokolo, hriscani dete nikad ne vaspitavaju, oni mu naredjuju i ako dete ne poslusa - udri!

I naravno, od tankog prutica fizicki se ne umire, no stvaraju se razni kompleksi krivica, osecaja manje vrednosti te neuroze, bol koji je nanesen on deluje iznutra i uvek je jednostran, ako je dete bilo kaznjeno sto se popiskilo, bol ce se uvek aktivirati i pri normalnim okolnostima kad je dete na noksiru, pa neurotican roditelj ce opet udariti dete zbog detetovog odugovlacenje i stavice dete u polozaj vecite zurbe, opet slede batine jer dete trci na sve strane i gleda da sve uradi brzo jer ga pritisak boli tera na to, i tada vec nastaje neuroza jer ima dve sukobljene 'komande' - brze i sporije.
I dobili ste jednog bogalja jedva sposobnog za zivot, i naravno, vi se necete obratiti profesionalnom licu koji bi tom detetu i vama i te kako mogao pomoci, vec cete sve staviti u bozije ruke i moliti se Bogu da se smiluje nad tim nevaljalim malisanom.

Poslednja izmena:

Naravno, ali ovde se od mnogih pogresno shvataju stvari.

Naime, i batina je odraz ljubavi (po meni, itekakav) kad zatreba.
Naravno da ce roditelj uvek debelo izmeriti da li da izbatina svoje dete ili ne.
I svakako da roditelj od sebe daje prvo nesebicnu ljubav.
Ali ponekada, za spas duse deteta (jer ono ne moze da zna zasto "slovo A ima crtu", to mu se jednostavno recima ne moze objasniti), a vidis da je opasno po njegovo duhovno ili fizicko zdravlje, naravno da bez razmisljanja treba udariti dete da zapamti da se nesto ne sme, a kasnije, kad odraste, "kasce mu se samo". I bice zahvalno.;)
U suprotnom, dete ce se uvek uciti na sopstvenim greskama,a to je pogresno i zalosno.:(

Ček, ček... deca ne traže batine, deca traže pažnju... na pogrešan način. Treba se malo više baviti detetom i otkriti eventualne uzroke takvog ponašanja (ja sam bila takvo dete - još uvek sam takva), jer razlog uvek postoji... i takvo ponašanje uglavnom ide u fazama.

Takvoj deci ne trebaju batine... ne trebaju nikome, ali takvima ponajmanje... jer na neki bunt ne može sila da stvori neki povoljan efekat. Ima tu malo i od karaktera i od temperamenta... postoje mirnija i nemirnija deca. I ne treba ih tući, zato što su živahna... ne treba im slamati duh... samo u onim slučajevima, u najranijem dobu, kada postoji realna opasnost da se ozbiljno povrede.

Znamo kako će uticati batine na dete.. tako što će se to dete formirati u osobu, kojoj je batinanje i upotreba sile nešto normalno. Poenta nije u tome da li će batine "smiriti" dete, već šta će od njega kasnije napraviti... A napraviće nasilnika, u većini slučajeva... koji će taj obrazac ponašanja prenositi na svoje potomke... i demonstrirati silu na svojoj užoj i široj okolini.

Sad videh ovaj post. Poenta mog posta nije u tome sta deci treba, a sta ne, vec to da neki ljudi imaju genetsku predispoziciju da mogu da trpe batine i da ce roditelji sa takvom decom postici svoj cilj batinama, a oni koji imaju decu koja nemaju predispoziciju da trpe batine nista nece postici. Neko se nece formirati u nasilnika zbog batina, neko hoce, nekome je jedan samar dovoljan da mu poljulja samopouzdanje, nekome 100 samara nije dovoljno, nekome nece poljuljati samopouzdanje, ali ce se samarom postici cilj. Ovo opet vezano za genetiku.
Bez obzira da li neki smatraju da su batine ispravne ili ne.

Ovo se moze primeniti i na odrasle ljude, na neke sankcije i kazne uticu i plase ih se, na neke ne (dato genetski, uz uticaj spoljnih faktora). Izmedju te dve krajnosti postoje nijanse.

budzislav:
I to je tacno.
Pitanje je samo da li je to dobro?

Mozda mozes sebe da nateras da pojedes brokoli, ali nije sve brokoli.

Poslednja izmena:
Naravno, ali ovde se od mnogih pogresno shvataju stvari.

Naime, i batina je odraz ljubavi (po meni, itekakav) kad zatreba.
Naravno da ce roditelj uvek debelo izmeriti da li da izbatina svoje dete ili ne.
I svakako da roditelj od sebe daje prvo nesebicnu ljubav.
Ali ponekada, za spas duse deteta (jer ono ne moze da zna zasto "slovo A ima crtu", to mu se jednostavno recima ne moze objasniti), a vidis da je opasno po njegovo duhovno ili fizicko zdravlje, naravno da bez razmisljanja treba udariti dete da zapamti da se nesto ne sme, a kasnije, kad odraste, "kasce mu se samo". I bice zahvalno.;)
U suprotnom, dete ce se uvek uciti na sopstvenim greskama,a to je pogresno i zalosno.:(

:sad2::sad2: :sad2:

Batine nisu odraz ljubavi, vec demonstracija moci roditelja nad detetom, ono sto bi neki rekli: "Ja sam te napravio, ja cu da ti sudim." Taj princip primenjuje i bog zar ne? Posesivnost, posmatranje deteta kao da je dete televizor, a ne zivo bice.

Sad videh ovaj post. Poenta mog posta nije u tome sta deci treba, a sta ne, vec to da neki ljudi imaju genetsku predispoziciju da mogu da trpe batine i da ce roditelji sa takvom decom postici svoj cilj batinama, a oni koji imaju decu koja nemaju predispoziciju da trpe batine nista nece postici.
Bez obzira da li neki smatraju da su batine ispravne ili ne.

Ovo se moze primeniti i na odrasle ljude, na neke sankcije i kazne uticu i plase ih se, na neke ne (dato genetski, uz uticaj spoljnih faktora). Izmedju te dve krajnosti postoje nijanse.

Mozda mozes sebe da nateras da pojedes brokoli, ali nije sve brokoli.

I to je tacno, Zozonce. Ima i toga, sto kazes, i medju odraslima.
Nekom detetu ne prijaju batine, moze samo da se pripreti i ono je vec shvatilo.
Medjutim, neka deca (ali ovo je vec druga tema, pa cu samo kratko), prosto traze batine, ali neveriovatno je da toga ima i medju odraslim ljudima!
Ne mislim na batine kod odraslih, ali na neku vrstu verbalne agresije, kazne u drustvu, otvorenog suprotstavljanja, to da!
Naravno, ovo su izuzeci (ja ih nazivam "antihristi" jer se tako takvi odvajkada u mojoj porodici nazivaju), ali ima i takvih ljudi.
E, na takvu sam i decu mislila, ali neretko se desi da i povrh svih batina dete ostane nikakvo i "ludo", i tada roditelji imaju veliku muku...ali ja i dalje tvrdim da je do njih, jer svojim primerom nisu pokazali detetu put.:ok:

:sad2::sad2: :sad2:

Batine nisu odraz ljubavi, vec demonstracija moci roditelja nad detetom, ono sto bi neki rekli: "Ja sam te napravio, ja cu da ti sudim." Taj princip primenjuje i bog zar ne? P
osesivnost, posmatranje deteta kao da je dete televizor, a ne zivo bice.

I da i ne.

I to je tacno, Zozonce. Ima i toga, sto kazes, i medju odraslima.
Nekom detetu ne prijaju batine, moze samo da se pripreti i ono je vec shvatilo.
Medjutim, neka deca (ali ovo je vec druga tema, pa cu samo kratko), prosto traze batine, ali neveriovatno je da toga ima i medju odraslim ljudima!
Ne mislim na batine kod odraslih, ali na neku vrstu verbalne agresije, kazne u drustvu, otvorenog suprotstavljanja, to da!
Naravno, ovo su izuzeci (ja ih nazivam "antihristi" jer se tako takvi odvajkada u mojoj porodici nazivaju), ali ima i takvih ljudi.
E, na takvu sam i decu mislila, ali neretko se desi da i povrh svih batina dete ostane nikakvo i "ludo", i tada roditelji imaju veliku muku...ali ja i dalje tvrdim da je do njih, jer svojim primerom nisu pokazali detetu put.:ok:

I da i ne.

Nije poenta da li neko trazi batine ili ne (ovo u smislu da to tako izgleda posmatracu sa strane ili roditeljima u slucaju dece), niko ne trazi batine, vec je poenta da roditelji en znaju koji su gen preneli detetu. cesto cujem: "I mene su roditelji tukli pa mi nista ne fali." I stvarno takva osoba nije nasilna, nije kriminalac, zivi prosecan zivot, ali to je zato sto je nosila gen, koji joj je omogucio da postane to sto jeste (prosecna osoba) bez obzira na batine. Sa druge strane ima onih kojima je jedan samar uvreda dozivotna, ne poljulja ih, ali ga upamte. Ima onih koje poljulja, kao i onih koji postanu nasilnici i kriminalci.

I sta sa roditeljima koji su primerni, sta sa porodicama koje su tzv. normalne, a dobiju neprimerno dete? Po tome svako ko je odrastao u nezdravoj sredini je automatski predodredjen da bude "nezdrav", a nije uvek tako, neki ljudi se izvuku, neki ne. To je ono nesto u coveku sa cime se rodio.

Zozonce sta si naucila na ovoj temi?
Pa......... naucila sam da vise ne pominjem genetiku, jer me nece razumeti. :lol:

Poslednja izmena:
pogrešan pristup dijalogu:whistling:

kao što ti, ateista možeš postaviti to pitanje, tako i ja, vernik mogu priupitati

ko to, i zašto NE sanja o večnom životu? ( i onda staviti jedan):dontunderstand:

i sit se načuditi takvima.

Vidiš ovim postom si priznao da ti sanjaš. Pa evo ja ću da ti odgovorim zašto ne sanjam a ti mi odgovori zašto sanjaš. Ja sam odrastao i realan čovek i znam da su priče o večnom životu samo puke priče, a pokušavam da sadašnji život udesim da mi odgovara, uz obaveznu pažnju da drugom ne smetam.
Ti si, takođe, odrastao čovek (nadam se) a još uvek sanjaš o nečemu što je apsolutno nerealno. Zašto?

Evo, gledaj ovde po forumu. Skoro da nema rišćanina koji se nije ovde izjasnio u korist batinanja dece. Nije ovo jedina tema koja se dotakla tog problema. Znamo se. :radenska: :kpozdrav:

A pakao nije hrišćansko maslo???
I tko ljude odvlači u pakao??
Ne treba puno da ne bi srčanih udara bilo ovde.
Poštedjeti ću ih neko vrijeme.
O ovratnicima i mazanju s krvlju i sličnim "božijim" zapravo jehovskim ljepotama.

Dа, баш тако...
Било је време радовати се и веселити се...
Занимљиво је да си у тексту приметио клање телета
а ниси приметио очеву љубав којом је годинама стрепео над сином који га је оставио...
То само говори о томе колико "дубоко" разумеш текстове из библије...
Не заборави да постоји изрека у нашем народу да...
ко се последњи смеје најслађе се смеје...

Dakle Budzislave, vidi se da si hriscanin,
dok sam bio mali ja sam uvek dugo razmisljao posle batina, kako da se osvetim i kako jos vise stete da napravim.
Batine deluju samo na vec upropasteno dete, a dete dok je jos zdravo uvek bez izuzetka ce se suprostavljati i boriti protiv napada.
Odrastao sam u hriscanskom domu i uz bezbroj rodjaka hriscana unaokolo, hriscani dete nikad ne vaspitavaju, oni mu naredjuju i ako dete ne poslusa - udri!

I naravno, od tankog prutica fizicki se ne umire, no stvaraju se razni kompleksi krivica, osecaja manje vrednosti te neuroze,
bol koji je nanesen on deluje iznutra i uvek je jednostran, ako je dete bilo kaznjeno sto se popiskilo,
bol ce se uvek aktivirati i pri normalnim okolnostima kad je dete na noksiru,
pa neurotican roditelj ce opet udariti dete zbog detetovog odugovlacenje i stavice dete u polozaj vecite zurbe,
opet slede batine jer dete trci na sve strane i gleda da sve uradi brzo jer ga pritisak boli tera na to,
i tada vec nastaje neuroza jer ima dve sukobljene 'komande' - brze i sporije.
I dobili ste jednog bogalja jedva sposobnog za zivot, i naravno, vi se necete obratiti profesionalnom
licu koji bi tom detetu i vama i te kako mogao pomoci, vec cete sve staviti u bozije ruke i moliti se Bogu da se smiluje nad tim nevaljalim malisanom.
Примећујем да посматрамо ствар као она чети слепца која додирују слона
на четири различита места и свако од њих има своје мишљење.
Претпостављам да знаш о чему говорим, јер речник и текст којим се служиш
просто налажу да претпоставим ниво твог образовања. Зато нећу коментарисати о четири слепца.
Ти полазиш од личног искуства, као и сваки нормалан човек. На тај начин дајеш и свој став.
Када си ти био дете гледао си како да се осветиш, јер као дете размишљаш..
И ја сам тако размишљао, када сам допио понеку пецкицу...
Мој отац (који ме је само једном у зивоту ударио, а то сам заслузио) није био хришћанин.
Умро је у алкохолу. Никада се нисмо слагали.
И увек ме је више болело то што нисмо могли оставарити контакт као отац и син него та једна оправдана батина.
Човек расте, сазрева и почиње да схвата проблеме који окружујн не само њега него и његове ближње.
(ако то жели)
Ако не примећује, онда остаје окован у саможивости и својим проблемима тако да више ништа друго не види до себе.
Не дешавају се батине само по хришћанским домовима, окрени се око себе, видећеш.
Рећићу ти још нешто...
Мој брати има ћерку која се удала пре три године, а сада има сина годину дана.
Леотс је прокоментарисала само на очеву строгост:
"Молила сам га да ме удари, бије, само да одем са другарицама, на журку...
Сада после оволико година, могу да кажем, ко зна где бих била да сам ишла куда годи ми се прохте... Тек сад га разумем"... и помиловала маленог по глави...
Напримала се она батина охо-хо,
али сада је и сама мајка, пуна љубави и бриге за маленог и ћерка захвална оцу!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Back