Већински, пропорционалан или мјешовити систем

За какав се изборни систем залажете ?

• Већински

• Мјешовити

• Пропорционални

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Ових дана се води расправа око тога какав изборни систем Србија треба да има.
Мишљења сам да је Србији потребан већински систем из више разлога :
1. веће одговрности посланика према грађанима који су их изабрали
2. Много мање странака би остало у Парламенту.
Цјеним да би због јаких кадрова ојачали ДСС и ЛДП, ојачали би и блок око СНС, као и Демократска странка због "брисања" малих и референдумске атмосфере, док би странке попут Г17 нестале, СПС би драстично ослабио јер ретко гдје може да побједи. Мислим и да би СРС у вечинском систему добио знатно мањи број посланика него у пропорционалном.
3. Као последица мањег броја странака у Парламенту, лакше би се формирале коалиције, које би чинио мањи број странака.
4. Такође, због тога што би водећа странка на већинским изборима могла да заузме бар 35 % гласова, избјегла би се могућност формирања неочекиваних коалиција (као што је прошле године формиран ДС-СПС-ЈС савјез).

Ваше мишљење...?
Ићи ће и анкета...

Ja sam u dilemi....ranije sam bio uvek za vecinski sistem, jer se tu naravno biraju imena i prezimena...pa tek onda stranke koje ih predstavljaju, ali kad bolje razmislim uveo bih neku vrstu proporcionalnog sa zakonskom obavezom postovanja redosleda liste kandidata za poslanike...dakle kada se lista preda u RIK...mora se postovati redosled kandidata da se ne desi da 250 kandidat ima prtednost u odnosu na 1 na listi nekim mracnim stranackim dogovorima...jos jedan razlog sto sam za proporciju je taj sto u Milosevic jedine izbore koje nije DRASTICNO pokrao dobijao u vecinskom sistemu, sa realnom podrskom 35-40 posto gradjana tj. biraca...kasnije promenom sistema dobijao je jedino ako je opozicija bojkotovala ili ako je on krao glasove...

pa tim, kao rusofil si a u anketi glasas za LDP. ne moze ulje i voda zajedno.

Ама Клинац је испод нивоа Растка Поцесте,
ономе макар мама писала постове,
а овај се труди сам ...

Свака част за труд,
али досади бре ...

Знаш ли ти синко да је за измену изборног система неопходна измена Устава ???

Какве бре теме постављаш ???

Ама Клинац је испод нивоа Растка Поцесте,
ономе макар мама писала постове,
а овај се труди сам ...

Свака част за труд,
али досади бре ...

Знаш ли ти синко да је за измену изборног система неопходна измена Устава ???

Какве бре теме постављаш ???
Ово сматрам за тешку увреду. Нисам експерт за политичке науке, те нисам знао да је неопходна промјена Устава. Све и да јесте потребна- и то се може, под одређеним околностима (извјестан број потписа за иницијативу + 51 % на референдуму) извјести.

Будући на ничим изазван промјењен тон којим ми се у последњих мјесец дана обраћате, убудуће ћу вас игнорисати. Таман дуго нисам активирао игнор листу...

Ово сматрам за тешку увреду. Нисам експерт за политичке науке, те нисам знао да је неопходна промјена Устава. Све и да јесте потребна- и то се може, под одређеним околностима (извјестан број потписа за иницијативу + 51 % на референдуму) извјести.

Будући на ничим изазван промјењен тон којим ми се у последњих мјесец дана обраћате, убудуће ћу вас игнорисати. Таман дуго нисам активирао игнор листу...

Е, баш ме заболе ...

Него убудуће прочитај мало и Устав и Законе,
па онда постављај теме ...

Овако испадаш баш смешан ...

Е, баш ме заболе ...

Него убудуће прочитај мало и Устав и Законе,
па онда постављај теме ...

Овако испадаш баш смешан ...

A odakle tebi to da je potrebna promena Ustava za izmenu zakona o izboru narodnih poslanika?

Apsolutno sam za većinski! Dovodi do ukrupnjavanja partijske scene, znači da bi desetine, čak i stotine beznačajnih partija jednostavno isparilo, a i trajnost i stabilnost Vlade je svakako veća i sigurnija nego u sadašnjem stanju širokih koalicija... Jedini je problem što se time demokratija malo potkrada, s obzirom da pobednik biva predstavljen u parlčamentu i više nego što je osvojio, a gubitnik osvaja manje poslaničkih mesta nego što mu srazmerno broju glasova pripada

Са чиме досадих ?!
Са форсирањем напредњака....
Са тим претерујеш и досађујеш....
На основу чега би они по већинском систему ојачали...?
На основу којих кадрова....?
Сви знају да је СНС постао корпа за смеће отпадника из свих странака...
Сјатио се и курта и мурта, очекујући да буду неко и нешто....
А људи памте....Памте имена.....памте приче од пре пар година
које се косе са онима данас...И народ неће опростити...
Неће опростити издаје и преваре.....
А што се тиче избора на локалу....кога ће гурати напредњаци....?
У мојој средини су се, већ сада без било каквих избора
изделили на четири струје....
А о квалитету истих не треба говорити....
АЛИ, ЈА САМ ЗА ВЕЋИНСКИ СИСТЕМ......
Из простог разлога....Зато, што би се у свакој странци гурали
квалитетни, образовани људи, цењени у средини у којој живе....
Зато, што ће ти људи, са својим именом битиВЛАСНИЦИ МАНДАТА,
а не слепи послушници странке којој припадају....
Зато, што би ти људи, могли својим квалитетима, познавањем неке материје
само донели бољитак Србији....
И НАЈВАЖНИЈЕ ОД СВЕГА.....
НЕ БИ СЕ МОГЛЕ У НАПРЕД ПРАВИТИ НЕКЕ НЕПРИРОДНЕ КОАЛИЦИЈЕ
КОЈЕ БИ КОРИСТЕЋИ РАЗНЕ БУЏЕТЕ, ПОТПЛАЋИВАЛЕ ГЛАСАЧЕ,
КАКО БИ ОСВОЈИЛЕ ВЛАСТ....ЈЕР, БИРАЈУЋИ ИМЕ,
НЕ БИ БИЛО ПРЕЛИВАЊА ГЛАСОВА, ПА ДА НЕКИ ПОСЛАНИЦИ ИЛИ ОДБОРНИЦИ
ИСПЛИВАЈУ, ЗАХВАЉУЈУЋИ НЕКОМЕ ДРУГОМ ,
КОЈИ СЕ НАЛАЗИ НА ИСТОЈ ЛИСТИ....
ОНДА СЕ НЕ БИ МОГЛО ДЕСИТИ, КАО У ПОЈЕДИНИМ ОПШТИНАМА
ДА ЗА ОДБОРНИКА ПОСТАВЕ ЉУДЕ, КОЈИ СУ ИШЛИ У ШКОЛУ
ЗА ДЕЦУ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА....

Shommy,SORRY ,gramaticka greska z;)
ja sam naravno za vecinski z:) za dvopartijski sistem kao u V.Britaniji,SAD,Nemackoj.
Evo kod nas u Srbiji,u poslednjoj deceniji na izborima biracko telo je bilo podeljeno u dva bloka: oko DS i oko tadasnje SRS.Tako su se opredeljivale i manje polit.partije.
Prirodno se namece mogucnost da se politicka scena Srbije podeli na dve jake politicke stranke: SNS koja predstavlja desni centar i DS,koja predstavlja levi centar.z:)

ja sam naravno za vecinski z:) za dvopartijski sistem kao u V.Britaniji,SAD,Nemackoj.
Evo kod nas u Srbiji,u poslednjoj deceniji na izborima biracko telo je bilo podeljeno u dva bloka: oko DS i oko tadasnje SRS.Tako su se opredeljivale i manje polit.partije.
Prirodno se namece mogucnost da se politicka scena Srbije podeli na dve jake politicke stranke: SNS koja predstavlja desni centar i DS,koja predstavlja levi centar.z:)

ЦЕНТАР...ЦЕНТАР....Ама баталите то....
Какав центар....?
Видите да у свету испливавају левица или десница.....
:zskace: :zskace: :zskace:

Слажем се. Било би боље да имамо 2 блока него разноразне странке ала "са свима ми можемо- читај СПС и сл."

Back