Vaspitacica pretukla 3-godisnje dete

Daleko od toga da je neko imao prava da pretuce dete koje mu je povereno na cuvanje. Ali ono sto ljudi pricaju o (ne)vaspitanju pojedinih klinaca je apsolutno tacno!
I potpuno sam sigurna da agresija stvara agresiju i da je od strane roditelja blago receno neodgovorno kad ocekuju da probleme njihove dece resavaju vaspitaci u vrticu!
Bas zato sto volim decu, da imam svoj vrtic (sto mi je jedno vreme bila ideja) sigurno ne bih primala nevaspitano i agresivno dete (jer bi briga o takvom pojedincu znacila zapostavljanje kolektiva a i pitanje je sta bi se postiglo buduci da se opet vraca kuci!), pa ko voli nek' izvoli.
Vaspitacica koja je iz ko zna kojih razloga izgubila kontrolu i istukla dete (sta znaci rec "pretukla"?) ce sasvim sigurno snositi posledice (i treba da ih snosi), ali nije problem u tome...
Na zalost, za roditeljstvo niko nije polagao nikakve testove, niti "prijemne ispite", i veliki broj roditelja se prema deci ophodi kao prema "vlasnistvu" sto u velikoj meri za posledicu ima agresivno dete sa kojim je nekad nemoguce izaci na kraj... A super je kad moze nesto i da se naplati!

Upravo tako-sta znaci pretukla?Vansudsko poravnanje-zasto ne sud? Materijalna odsteta-sramota,pa zar ce pare namiriti pretrpljenu bol djeteta i zar je to vazno u cijeloj ovoj frci!Ili to nama zapad dolazi malo po malo i na ovaj nacin!Djevojka ce sigurno snositi posledice/sto i treba -apsolutno sam protiv fizickog kaznjavanja u ustanovama>i to je to.A samo da vas pitam od koga da traze odstetu te tete koje dozive takav stres kad im recimo dijete pocne povracati a roditelji ujutro precute da je povracalo cijelu prethodnu noc?Ili temperatura?Mozda vama ovo ne izgleda strasno ali vjerujte da jeste!I jos milion raznoraznih ruznih situacija......

ZA APOTEKARKU
Zaista mi je zao , sto Ste imali ruzno iskustvo odvodeci Vase dete u drzavni vrtic , a jos mi je vise zao sto niste koristili usluge DRZAVNOG VRTICA ciji sam ja radnik. U nasem vrticu se maksimalno trudimo da saslusamo roditelje dece , kada god imaju potrbu da razgovaraju sa nama , jer je to u interesu dece , roditelja i naravno nas ! Postoji razlika u rezimu dana dece jaslenog uzrasta i dece vrtickog uzrasta. U jaslama je obavezan popodnevni odmor kada deca spavaju , retko se desi da date ovog uzrasta ne spava.
Predpostavljam ,da niste razgovarali sa vaspitacima Vaseg sina, takodje predpostavljam da niste bili dobro informisani o postojanju drugih drzavnih vrtica .
Primetili ste da postoje ljudi koji su zadovoljni radom med. sestara i vaspitaca drzavnih vrtica (OD SVEG SRCA IM HVALA), pa stoga Vas molim u ime moje profesije da postujete ljude cija je profesija med. sestra i vaspitac, ne generalizujuci, JER IMA NAS , RAZLICITIH RODITELJA I RAZLICITIH VASPITACA ,nekima je vazna materijalna motivacija , a opet nekima, sto je slucaj ipak u drzavnim vrticima ,motivacija je nasmejano dete i naravno zadovoljan roditelj :!:
POZDRAV :)

Naravno,nije mi bila namera da generalizujem, to je bilo samo naše iskustvo.
Kada sam pitala šta može da se učini sa tim spavanjem, pogledale su me kao da sam luda i rekle mi da mogu da dolazim po dete u 11.30h ako neće da spava,što sam par meseci i radila a plaćala sam punu cenu.
Ono što mi najviše smeta kod načina razmišljanja zaposlenih u dr. vrtićima je to što svi moraju da rade i misle isto, individualnost se izjednačava sa izvoljevanjem i razmaženošću i možete da zateknete scene tipa- dve vaspitačice se glasno svađaju na hodniku, roditelj dovodi dete i donosi antibiotik, deca se tuku bez nadzora i sl.

NIJE VAM BILA NAMERA DA GENERALIZUJETE, ALI VI I DALJE GENERALIZUJETE pricajuci svoju pricu kako Vam smeta NACIN RADA ZAPOSLENIH U DRZAVNIM VRTICIMA :!:
U DRZAVNOM VRTICU u kome sam zaposlena, INDIVIDUALNOST se ne izjednacava sa razmazenoscu ,jer presvega nije to ! Kada se ne moze naci resenje bilo kog problema vezanog za organizaciju posla izmedju zelje roditelja, potrbe deteta i vrtica onda se predlaze roditelju prelaz deteta u drugi objekat iste predskolske ustanove.
I DALJE GENERALIZUJETE , kritikujuci ponasanje vaspitaca. Vase iskustvo je grozno, najblaze receno i JA NEMAM PRAVA ,da Vam ne verujem jer je to vase iskustvo,ALI NI VI NEMATE PRAVA, da na osnovu Vaseg iskustva sirite price o nacinu rada i ponasanju zaposlenih u drzavnim vrticima, jer se radi o JEDNOM drzavnom vrticu :!: ZBOG TOGA VAS MOLIM,da nas informisete o IMENU vrtica, predskolske ustanove kojoj pripada i mesta gde se nalazi, NE DA BI SE ISPREDALE PRICE , VEC DA POMOGNETE DECI, RODITELJIMA I PROFESIJI VASPITAC ,jer zaposleni u drzavnim vrticima nisu monstrumi vec ljudska bica(zene, supruge, mame, ima i baka) .Kazem monsrumi, jer scene koje ste nam opisali lice na scene kolektiva monsruma , a ne na kolektiv predskolske ustanove. HVALA !

Ma nemojte se jediti draga moja, kad se ja tad nisam jedila nego sam lepo pokupila svoje prezahtevno derle
(koje se plaši kada ga dečaci iz starije grupe tuku, neće da spava popodne i da jede meso) i odvela ga tamo gde sam bila zadovoljna sledeće 3 godine.
Taj državni vrtić je u Košutnjaku a zaboravila sam kako se zove.
Sasvim sam sigurna da to nije pravilo ali mi se više nije experimentisalo sa detetom po sličnim mestima.
Ako razumete, ovo rešenje mi je najviše odgovaralo.
Ako se sećate Zorana Radmilovića uz Radovana III:"Kad budem hteo da menjam ime žene, ja ću da promenim celu ženu."
E, da, nije zanemarljiv podatak da je 50% dece u našem privatnom vrtiću prešlo iz državnih vrtića jer roditelji nečim nisu bili zadovoljni.

HVALA VAM NA INFORMACIJI !
DRAGO MI JE DA STE BILI ZADOVOLJNI PROMENOM I RAZUMEM VAS SOBZIROM DA JE TO BILO JEDINO RESENJE KOJE JE VAMA ODGOVARALO .
Nadam se da i Vi mene rzumete, profesija vaspitac je, moja profesija kojom se bavim u drzavnom vrticu i ne mogu da prihvatim ruzno-nepravedno uopstavanje.
Epa sada cete, i Vi meni morati da verujete jer nemate iskustva da bi znali da postoje deca koja su iz privatnih vrtica presla u drzavni :)

Apotekarka nije bila zadovoljna ni privatnim vrticem o tome je pisala citat:
"dalje nema ni jedne vaspitačice da se javi i da kaže da joj je baš super u Bajci...
Za mene je to značajan pokazatelj kako stoje stvari.
Baš sam zadovoljna što sam svoje dete izvukla posle 15 dana maltretiranja. "
pa onda opet citat sa diskusije jaslice u bg-u:
"Ja sam '96 upisala dete u Stankom bajku i ispiisala ga za 15 dana jer je sve vreme vristao a i ja sam osetila koliko je atmosfera odvratna.
Napravila sam dva meseca pauze i odvela ga u drugi vrtic"
Nekim roditeljima je lakse da okrive vaspitace i u drzavnim i privatnim vrticima i kazu da su ovakvi ili onakvi nego da uvide svoje propuste u vaspitanju deteta koje ocito ne moze da se adaptira nigde. To je sistem odbrane i dobro bi bilo za nju da uvidi da je atmosfera zaista odvratna, ali ne u vrticima. Ljudi posvetite se svojoj deci i umesto sto gledate u ekran i vodite isprazne diskusije prosetajte ih divan je dan.Vrtici su potrebni deci, a na roditeljima je da ih pripreme za vrtic psihicki, a ne samo istovar ujutru, pa je normalno da se ne adaptiraju ko je posle kriv- vaspitac naravno jer tako je lakse.

gosttt:
Apotekarka nije bila zadovoljna ni privatnim vrticem o tome je pisala citat:
"dalje nema ni jedne vaspitačice da se javi i da kaže da joj je baš super u Bajci...
Za mene je to značajan pokazatelj kako stoje stvari.
Baš sam zadovoljna što sam svoje dete izvukla posle 15 dana maltretiranja. "
pa onda opet citat sa diskusije jaslice u bg-u:
"Ja sam '96 upisala dete u Stankom bajku i ispiisala ga za 15 dana jer je sve vreme vristao a i ja sam osetila koliko je atmosfera odvratna.
Napravila sam dva meseca pauze i odvela ga u drugi vrtic"
Nekim roditeljima je lakse da okrive vaspitace i u drzavnim i privatnim vrticima i kazu da su ovakvi ili onakvi nego da uvide svoje propuste u vaspitanju deteta koje ocito ne moze da se adaptira nigde. To je sistem odbrane i dobro bi bilo za nju da uvidi da je atmosfera zaista odvratna, ali ne u vrticima. Ljudi posvetite se svojoj deci i umesto sto gledate u ekran i vodite isprazne diskusije prosetajte ih divan je dan.Vrtici su potrebni deci, a na roditeljima je da ih pripreme za vrtic psihicki, a ne samo istovar ujutru, pa je normalno da se ne adaptiraju ko je posle kriv- vaspitac naravno jer tako je lakse.

Jeeee, jel Vi to mene pratite?
Kad se registrujete možemo da polemišemo a za sada ću Vas udostojiti samo pretpostavkom da sve to znači da sam najverovatnije jaaako zahtevna žena u svakom pogledu i da tražim samo najbolje za sebe i svoje dete.
Sad, što to nekad zahteva puno traganja.....
I što najskuplje rešenje nekad nije dovoljno dobro...
Pozdrav vaspitačici iz državog vrtića i hvala na razumevanju.

Mamica:
Ha, meni je izuzetno drago da se posle moje price pojavila i II strana medalje. Znaci vracamo se staroj paroli:"sve se nosi iz kuce". Drago mi je!
A kako cete obrazloziti sledece? Dete koje potice iz fine porodice, mazeno, pazeno i nikada udareno pa cak ni po peleni, je isamaralo osmomesecnu bebu jer beba nije znala da je poljubi. Kako kada nije imala gde da vidi agresiju? Mislim da nekoj deci fali vaspitanje, a ne samo mir u kuci.

Maki, bez ljutnje i uz duzno postovanje, bojim se da malkice citas izmedju redova. Ono sto sam napisala odnosi se samo i iskljucivo na ponasanje dece u ustanovama van kuce, konkretno u vrticima! Bezbroj slucajeva je kada dete u sopstvenoj kuci pravi haos i mali teror, da bi u vrticu bilo jedno divno, ili po ponasanju cak najbolje dete, ili obrnuto. Bitno je kako vaspitavas dete da se ponasa van kuce!Deca prepoznaju razliku, ako zele. Nije stvar da li mogu, vec samo da li su i kako naucena.
To kako se deca ponasaju u sopstvenoj kuci, na svom terenu je totalno jedna druga prica. Ti si pisala o problemcicima sa kojima si se suocavala kada si se porodila i kada je nova beba dosla u kucu. Te stvari prolaze, i druga su tema!
A konkretno ja, cvrsto stojim da sve polazi iz kuce tj. vaspitanja od strane roditelja.

Slažem se da sve polazi iz kuće. Roditelji se ne bave dovoljno svojom decom. Pa se dešava da "zlato mamino" kinji drugo dete a da čak ne dobije ni grdnju, da psuje svoje roditelje i sve druge, da čak udara svoje roditelje i na sve to mu se odgovori nekom psovkom ili osmehom "ha,ha vidi ga sta ume" i slično. Dakle ničemu ga nisu naučili.
Ima stvarno svakakvih roditelja i dece, ali, da se vratimo na temu, to ne daje za pravo vaspitačima da decu prebiju.

Upravo tako kako je trejsi rekla. Ne moze se dete podrzavati da u kuci kinji decu, a u vrticu je fino. Ovo dete i u vrticu kinji decu, u parku, gde god ode. Nisam citala izmedju redova, nego sam samo htela da dokazem da nisu samo agresivna deca koju roditelji tuku, a vidim da nisi shvatila, nije ona izlupala svoju sestru, vec moje dete, a baba je prokomentarisala: "Vidis kako je nepredvidiva". Pa kako nepredvidiva kada to stalno radi?

evo da i ja odgovorim ponesto.ne mogu da shvatim ove ljude koji se pravdaju da deca moraju prvo da se odgajaju kuci.dete je ostavljeno u toj ustanovi da bude na sigurnom i da mu se nesto ne desi,a ono roditelj dolazi po njega i ima sto da vidi,prebijeno dete.verujte mi,kad bi to napravila mome detetu sacekala bih je posle radnog vremena i toliko bi je ja i moj muz prebili da bi ona dospela do bolnice i vise joj ne bi palo na pamet da radi,a posebno da udari tudje dete.evo zivim u drzavi gde se dete ne smije udariti.ako netko vidi,socijalna sluzba momentalno oduzima dete i moze proci nekoliko godina dok ti ga vrate.VI KOJI PRAVDATE ZENU I GOVORITE DA JE MOZDA U PRAVU,OBRATITE SE PSIHIJATRU.da li vi znate koji je zadatak jedne vaspitacice??? ako ona ne moze da ispuni te uslove,slobodno moze dati otkaz i doci ce drugi koji ce to uspeti.ako joj je muka kakvu platu prima,moze odustati od posla i jednostavno sediti kuci.ALI ONA OSOBA KOJA DIGNE RUKU NA DETE NE ZASLUZUJE DA IMA IKAKAV KONTAKT SA DETETOM,narocito da radi kao vaspitacica sa decom.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BAS TAKO , DECA SE PRVO VASPITAVAJU U KUCI ! DECA , PRVE MODELE PONASANJA U SVIM SITUACIJAMA IMAJU U KUCI U KOJOJ ZIVE .
Ako kuci imaju modele neprimerenog ponasanja , u vrticu se moze uraditi korekcija takvog ponasanja ali opet u saradnji sa roditeljima deteta,sami rad vaspitacice bez pomoci roditelja nista ne moze da uradi .Nadam se da ce te se svi sloziti , da su deca ipak deca roditelja a ne vaspitaca i da osnovno vaspitanje se nosi iz kuce roditelja,A da se u vrticima samo nadogradjuje ili koriguje. :!:
ZATO,roditelji ne prestajte da vaspitavate decu onda kada Vasa deca krenu u vrtice, vec SARADJUJTE SA VASPITACIMA VASEG DETETA ne odbacujuci neprijatne informacije o ponasanju Vase dece vec trazite resenje, zajedno sa vaspitacima . :!:
Premlacivanje je fizicko zlostavljanje i podleze krivicnim sankcijama, makar to bio roditelj,u ovom slucaju na moju veliku zalost je to osoba koja je bila nosioc poslova u predskolskoj ustanovi, ali nismo svi takvi na svu srecu!
Kad malo vise razmislim mada nema potrebe jer se moze jasno primetiti ,o med. sestrama i vaspitacima se prica u javnosti samo kad se dogode stasno ruzne stvari, TOLIKO TOGA moze da se kaze i lepog. :)

Mislim da nije ni potrebno komentarisati postupak vaspitacice; sve ostale price (koje stoje) da sve ide iz kuce, vaspitanje/nevaspitanje i ostalo su predmet neke druge teme. A ono sto se desilo u konkretnom primeru je nedopustivo. Da se to desilo mom detetu, em bi je krivicno gonila, em bi debelo platila.

Nego, pitam se: moje dete je imalo na Apgaru cistu desetku (wow, bas sam ponosna!!), dosta radimo sa njom, vrlo je voljena i ne gleda nikakve agresije oko sebe, za sada dosta naprednija od druge dece svog uzrasta, oba porodicna stabla su nam prilicno cista i primerna, ali je mnooogo zivahna (ne znam da li bih dete od 17 meseci mogla okarakterisati kao nevaspitano). I rusi igracke, i gura drugu decu (koju inace mnogo voli i raduje im se ali svoju radost jos uvek ne zna drugacije da ispolji). Da li bi moje dete bilo primljeno u privatni vrtic, dilema je moja?

Sramota i bruka! Ali ne samo za vaspitacicu vec i za roditelje ovog decaka koji su trazili 2 MILIONA DINARA od obdanista za vansudsko poravnanje! Kako ih nije sramota da zaradjuju na detetu?! Sad mi je jasno sta se u stvari desilo i koliko je istine u celoj toj prici oko "prebijanja".

Mozda bi se neko trebao pitati kako je vaspitacici gledati,opominjati,pricati, sa zapusteno-nevaspitanim detetom!!!Moje dete da tuce drugu decu,grize,na bilo koji nacin zlostavlja okolinu,licno bih trazila od vaspitacice da primeni ostriju meru,jer bi i ja LICNO reagovala kuci tako!Sta bi bilo da je to dete nedaj Boze osakatilo neko dete!Opet bi ta ista vaspitacica bila kriva.Zar ne?

Moja devojcica ima 4 godine.Mi nju UCIMO da bude dobra i TOLERANTNA (npr.svaki put kada uradi nesto dobro, mi je pohvalimo, uvek joj kazemo 'Molim te,Lea', 'Hvala ti puno zlato malo'...) a ako pocne da zahteva nesto nerealno, i da baca igracke i zeli tudje, mi joj ozbiljnim i smirenim tonom kazemo da to ne moze, ne treba, nije njeno, da joj takvo ponasanje ne dolici, i cim se pocne smirivati onda je opet hvalimo, kazemo kako smo ponosni sto je jedna velika i pametna devojcica...Nekada i mi izadjemo u susret nekim njenim nestaslucima, ali se najvise trudimo je voleti, vaspitati u dobrog coveka.
I naravno Lea ide u vrtic.Privatni.Iz prostog razloga sto su njeni roditelji 'sebicni'-mene i mog supruga ne interesuju druga deca i njihovi roditelji.Mi ne zelimo da se nevespitana i agresivna deca 'socijalizuju', 'lece od maltretiranja citavog vrtica'i dobijaju 'druge sanse' nakon sto ce u tu terapiju spadati i modrica na Leinoj ruci. To naravno ne znaci da su u njenom vrticu deca i vaspitacice presavrsene, daleko od toga. Kao sto sam i ja daleko od toga da budem savrsen roditelj, ali se svekog dana trudim i dajem joj najbolje od sebe...
I mislim da ne postoji roditelj koji ne voli svoje dete. To mi je prosto nemoguce. Ali postoje oni koji se manje brinu i okupiraju oko svojih malisana. I to je glavna razlika.

Sebicna mama:
Moja devojcica ima 4 godine.Mi nju UCIMO da bude dobra i TOLERANTNA (npr.svaki put kada uradi nesto dobro, mi je pohvalimo, uvek joj kazemo 'Molim te,Lea', 'Hvala ti puno zlato malo'...) a ako pocne da zahteva nesto nerealno, i da baca igracke i zeli tudje, mi joj ozbiljnim i smirenim tonom kazemo da to ne moze, ne treba, nije njeno, da joj takvo ponasanje ne dolici, i cim se pocne smirivati onda je opet hvalimo, kazemo kako smo ponosni sto je jedna velika i pametna devojcica...Nekada i mi izadjemo u susret nekim njenim nestaslucima, ali se najvise trudimo je voleti, vaspitati u dobrog coveka.
I naravno Lea ide u vrtic.Privatni.Iz prostog razloga sto su njeni roditelji 'sebicni'-mene i mog supruga ne interesuju druga deca i njihovi roditelji.Mi ne zelimo da se nevespitana i agresivna deca 'socijalizuju', 'lece od maltretiranja citavog vrtica'i dobijaju 'druge sanse' nakon sto ce u tu terapiju spadati i modrica na Leinoj ruci. To naravno ne znaci da su u njenom vrticu deca i vaspitacice presavrsene, daleko od toga. Kao sto sam i ja daleko od toga da budem savrsen roditelj, ali se svekog dana trudim i dajem joj najbolje od sebe...
I mislim da ne postoji roditelj koji ne voli svoje dete. To mi je prosto nemoguce. Ali postoje oni koji se manje brinu i okupiraju oko svojih malisana. I to je glavna razlika.

Potpuno sam Vas razumela i samo bih dodala da mene druga deca zanimaju kao deo dobrog društva i kolektiva u kom boravi moje dete i da sam u tom smislu zainteresovana za njih, ali da se neko odvikava od agresivnosti preko mog deteta - toliko širine nemam.
S druge strane, najbolji drug mog starijeg sina je dečak koji je pri kraju lečenja od leukemije, divno dete, igraju se da ih je milina gledati i to druženje ću podržavati u svakom pogledu jer su se "našli" i odgovaraju jedan drugom.
Znači, selekcija isključivo prema kućnim kriterijumima.

Potpuno sam Vas razumela i samo bih dodala da mene druga deca zanimaju kao deo dobrog društva i kolektiva u kom boravi moje dete i da sam u tom smislu zainteresovana za njih, ali da se neko odvikava od agresivnosti preko mog deteta - toliko širine nemam.
S druge strane, najbolji drug mog starijeg sina je dečak koji je pri kraju lečenja od leukemije, divno dete, igraju se da ih je milina gledati i to druženje ću podržavati u svakom pogledu jer su se "našli" i odgovaraju jedan drugom.
Znači, selekcija isključivo prema kućnim kriterijumima.[/quote]

Moram reci da se sada ja slazem sa Vama :)
Ne zelim da moje dete zivi pod nekim staklenim zvonom, i kao sto sam rekla niti je ona najbolje dete na svetu niti njeni drugovi iz vrtica-svuda ima dobrih i kvalitetnih ljudi kao i onih drugih (medju roditeljima, vaspitacima, pedijatrima, pa (na zalost) i medju samom decom), ali smatram da je duznost nas roditelja da naucimo decu da prepoznaju i cene ove prve, i da uce na greskama drugih.
Takodje zelim dodati da ja razumem da mnogi roditelji nisu u mogucnosti da svojoj deci prisute privatni vrtic (i cesto to nije ni neophodno-mnoge moje prijateljice su zadovoljne sa drzavnim vrticima; smatram takodje, da su mnoge vaspitacice divni i pozrtvovani ljudi i da cine zaista veliki napor u vaspitanju, brizi i cuvanju ogromnog broja dece, pogotovo ako se uzmu u obzir uslovi u kojima rade kao i novcana nadoknada koju dobijaju za taj, ni malo lak posao), i da svako od nas u zavisnosti od svojih mogucnosti, shvatanja i zelja pravi selekciju i na tom polju. Uostalom kao i za sve u zivotu.

Luna ns:
Mozda bi se neko trebao pitati kako je vaspitacici gledati,opominjati,pricati, sa zapusteno-nevaspitanim detetom!!!Moje dete da tuce drugu decu,grize,na bilo koji nacin zlostavlja okolinu,licno bih trazila od vaspitacice da primeni ostriju meru,jer bi i ja LICNO reagovala kuci tako!Sta bi bilo da je to dete nedaj Boze osakatilo neko dete!Opet bi ta ista vaspitacica bila kriva.Zar ne?

opet da nesto da napisem.oni koji se slazu da vaspitacica treba da prebije dete,TREBAJU HITNO KOD PSIHIJATRA.ZNAS LI TI STA JE NJEZIN ZADATAK.???? JA RADIM U BOLNICI NA DECIJEM ODELJENJU,ALI U INOSTRANSTVU.DECA MOGU DA RADE STA HOCE,ALI ONAJ TKO I POMISLI DA IM PODVIKNE A DA NE SPOMINJEMO UDARI MOZE SE OPROSTITI OD POSLA TU I U CELOJ ZEMLJI. JER OVDE IDU KAD MENJAS POSAO I PITANJA I PREPORUKE SA PROSLOG POSLA.ZATO, HITNO POJEDINI PSIHIJATRU. NIJEDNO DETE SE NIJE RODILO SAMO.TO SU RODITELJI KOJI KUCI MORAJU RESAVATI PROBLEM I UZ KOMUNIKACIJU SA VASPITACICOM.A NE BATINE!!!!!!!!!!!!SACUVAJ BOZE!!!!!!!!!!!!!

Back