Vase poreklo (?!)

Pitanje je bilo kakvu reakciju ce to saznanje dovesti kod nje? nisam ja mislio da sam bolji od svojih roditelja sto sam zavrsio fakultet, gluposti.. Pa moji su se zbog toga i zrtvovali i dali sve da ja zavrsim faks i time se ponose. 100 puta sam hteo da napustim faks, ali se uvek vracao jer sam znao koliko to njima znaci..Niko nije verovao u mene sem njih. Ali nije to sada tema...
Devojka je sa pedigreom, kako neko reche, takodje veoma uspesna u svom poslu, uspesnija od mene iako je mladja :) i jednostavno mene zanima da li ce se nesto promeniti, i koliko, kada sazna da nisam plave krvi, nisam bogat...... Da li ja u stvari gubim vreme sa njom?
S druge strane, ja sam njoj prvi momak, voli me (kao), ne moze bez mene...i sada pocinje da mi se raspituje o poreklu... Kako da odigram? Ne valja uvek biti skroz iskren i pokazivati emocije, jer cilj ne bira sredstva.. Da li sam u pravu?
Dobro jesi li ti to njoj rekao da si bogat ili si je naveo da tako misli? Ono... to bi stvorilo problem, ali stvarno ne vidim zašto bi je lagao za nešto tako prirodno i normalno..... ako već ne može ni da pretpostavi šta da očekuje.
Pa nisu nikoga ubili ili čupali deci nokte u logoru. Yebote imaš roditelje, šta sam ceniš kod njih? "Pedigre" ili to kakvi su ljudi?

Avaj...

Poslednja izmena:
Evo sada videh i ovo...
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=6379732&postcount=1
Kažeš devojka kao anđeo? Pa što onda kvariš sve?
Možda je ona sasvim ok, a ti zbog svoje nesigurnosti nalaziša mane i sebi i svojima bez potrebe.

Koliko imate godina?

Tvoj problem je ogromna nesigurnost u samog sebe.
Od nje si napravio princezu kojoj se klanjas i prosto kao da ni sam ne verujes da si uspeo da smuvas tako dobru ribu.
A takvo razmisljanje je lose....da ne moze biti gore. Govori o tome da si ti nesiguran u sebe i da to sto je izabrala tebe ne smatras prirodnim i normalnim nego pak nekim iznenadnim darom sa neba.
Iz svega toga napravio ti se problem i sa potencijom. Ulazis u jos vecu frku.
Lepo ti sedi sa njom i reci joj ko su tvoji roditelji, ali bojim se da to nece resiti problem ako su tvoje nesigurnosti dublje.
Mozda ti se nece svideti, ali mislim da najpre ti treba da se sredis i izgradis samopouzdanje pa tek onda da nadjes neku takvu devojku. Ovako ces samo patiti, one way or another

:cool:

''Ko se svoje majke i svoga oca stidi
jer ih tako reci uvek ko budale vidi?
Ko puni i onako punu glavu tudjim brigama
sto se mogu naci samo u debelim knjigama?

Znalac. Intelektualac. Cinjenica znalac.
A ne zna iskopat' sanac!''

šo bi reko moj teča......noga lička, a cipela bečka...........

Hahahaha, odlično si se setio, ovo nisam čula mnoooogo godina :)

A što se teme tiče, vrlo liči na pubertetsko bunilo odnosno krizu identiteta :)
Ne znam samo gde je uspeo čovek da pronađe potomka neke od kraljevskih porodica Evrope,
jedino u tom slučaju je stvarno problem poreklo...

Pre svega moraš da raščistiš da li se TI LIČNO stidiš svojih roditelja. Ako su normalni ljudi, trebalo bi da budeš ponosan na svoje roditelje, A AKO IH SE STIDIŠ NISI DOSTOJAN SVOJIH RODITELJA, činjenice da su ti dali život, negovali, gajili, voleli, pa i školovali što ih sada diskvalifikuje:!:

Po mom mišljenju bulo bi ravno izdaji da lažeš o njima (osim što je to toliko besmislena ideja da nemam reči).

Da li smatraš da si bolji od njih zato što si završio fakultet?

Šta će biti sa ostalim vašim "nesavršenostima"? Možda je tata ćelav ili možda mama ima neki kilogram viška? Možda da joj kažeš da si iz Zvečanske (tako je najsigurnije da ti neće ispitivati poreklo), a njih možeš da predstaviš kao komšije ako se slučajno negde sretnete.

Predlažem da joj ODMAH kažeš ko su ti roditelji, sa ponosnim stavom u vezi sa svojim roditeljima. Da bi to mogao da uradiš, treba prvo da raščistiš da li dovoljno poštuješ samog sebe, ako njenu porodicu doživljavaš kao uvažene članove komisije koji će proceniti da li ispunjavate uslove za muža svekra i svekrvu ili ne. Bude li te ostavila zbog toga zahvali Bogu da je to uradila na vreme.

Ja lično sam bila dete "sa pedigreom" i mogu ti reći da to niko normalan ko imalo ima pojma u životu neće smatrati prednošću niti manom.

U Životu glavne uloge igraju druge stvari, a pre svega SAMOPOŠTOVANJE!

Poljubi roditelje, skuvaj im kaficu i osmehni se u sebi što nisi dozvolio da budu jako povređeni time što bi saznali da ih se stidiš.

Veliki pozdrav!;)

100% ;)

Izgleda da sam stvarno iskompleksiran ne znam sha mi je... Tako ja pravim sam sebi neke situacije, bez zikakvog razloga. Devojka je normalna skroz, samo ja sam nenormalan.

Nisi ti nenormalan, samo jesi brate iskompleksiran...ili nas zezaš malo???
kakav pedigre, kakva plava krv..u kom vijeku živiš?
Ako te djevojka ne bude voljela zato što ti je ćale majstor - nije ni trebala biti s tobom...
a tek ta ideja da joj lažeš o svojima, a želiš s njom brak :shock: i nikad se neće saznati ko si i ko su tvoji?...ma daj :roll:
Ono što je najgore u svemu, ja ne vidim čega se stidiš - jesu li tvoji roditelji neki poremećeni likovi, ubice, kriminalci, dileri, političari ne daj Bože????
prestani da se glupiraš, pod hitno! :x

Meni se čini da dečko nije spomenuo plavu krv, to nekima proradila sećanja na omiljene herc romane (ala ste iskompleksirane...). A da ima ljudi koji se u ovoj i ovakvoj zemlji sujetni zbog svog porekla, koje najčešće i nije nešto posebno, ima. Samo što takvi gledaju unapred sa kim se petljaju, i vran konjić verovatno nema razloga da se brine za nju. Ostaje samo da se pobrine za sebe; jeste se izglupirao što je podelio sa nama neka svoja razmišljanja, ne baš najidealnija, ali možda je i tasko bolje nego da napravi neku glupost sa onima kojih se to stvarno tiče.

Добро, сад ја морам амло у другу крајност, чисто да дискусија тече.
Па није дечко тек тако измислио да би то могло да буде проблем.

Сваки социјални слој (чак и у социјализму, док смо били ''сви једнаки'') ипак тежи да успотавља пријатељске, родбинске и брачне везе са себи сличнима. Колико пута сте и сами коментарисали:''Замисли, она доктор наука, а муж јој шоферчина?!'' или:''Јао, јеси чула трач - ћерка адвоката Петровића, оног што има вилу у најелитнијем насељу, удала се за неког мајстора, нема куче за шта да га уједе! Какав блам!'', или:''Син нашег техничког директора оженио неку полуциганчицу из картон-насеља!''

Делом је то пука предрасуда, а делом има и логичног оправдања (које није универзално, али је ипак често): у питању су сличности-разлике у ставовима, у начину размишљања, вредностима, начину васпитања, одрастања...

Девојка која је расла посећујући позоришта, библиотеке, концерте, која је одлазила на скупа летовања, која је одмалена навикла на породичне пријатеље који су сви ловарни, успешни и доказани у свом послу, која је свирала клавир и јела јастога можда (вероватно) неће бити одушевљена када почне да живи са свекром и свекрвом (или да им даје децу на чување) у кући у којој трешти Шабан Шаулић, мирише пребранац, у којој свекрва са комшиницом Мицом окреће шоље на новинској артији док свекар риба купус и псује, а после пије са комшијама пред локалном самопослугом.

(Намерно сам извукла екстреме да бих нагласила ситуацију, при томе не желим да вреднујем ниједан начин живота.)

Не ради се ту о њеном снобизму, једноставно - девојци је тај начин живота стран, као што је и њеном момку можда стран и одбојан њен начин живота, њене вредности, њено гледање на живот и очекивања од живота, ма какава љубав их везивала.

Е, зато народ и каже:''Према свецу и тропар!''
Велика одступања и разлике у образовању и социјалном статусу не морају да буду лоше, али често јесу. Док су двоје сами, то је све и ОК, али чим дође до родбинског мешања и повезивања - разлике ступају на видело.

Poslednja izmena:
Tvoj problem je ogromna nesigurnost u samog sebe.
Od nje si napravio princezu kojoj se klanjas i prosto kao da ni sam ne verujes da si uspeo da smuvas tako dobru ribu.
A takvo razmisljanje je lose....da ne moze biti gore. Govori o tome da si ti nesiguran u sebe i da to sto je izabrala tebe ne smatras prirodnim i normalnim nego pak nekim iznenadnim darom sa neba.
Iz svega toga napravio ti se problem i sa potencijom. Ulazis u jos vecu frku.
Lepo ti sedi sa njom i reci joj ko su tvoji roditelji, ali bojim se da to nece resiti problem ako su tvoje nesigurnosti dublje.
Mozda ti se nece svideti, ali mislim da najpre ti treba da se sredis i izgradis samopouzdanje pa tek onda da nadjes neku takvu devojku. Ovako ces samo patiti, one way or another

Možda se on boji reakcije njenih roditelja "...koji su već pitali ko je on..." u smislu da će joj reći kako on nije za nju, moramo ostaviti mogućnost da su njeno roditelji snobovi.

Zabavljam se dva meseca sa devojkom koja mi se mnogo svidja i koju bih sutra ozenio samo da hoce. Oboje smo zavrsili fakultete, i radimo.
Da skratim prichu. Ona potencira od pocetka kako su njeni roditelji fakultetski obrazovani i kako su uspesni u svom poslu i sl. Moji roditelji NISU fakultetski obrazovani, majka mi je domacica a otac majstor. Samo sto ona to ne zna, nisam joj jos rekao, plasim se da ce me zbog toga ostaviti...
Sta da radim? uskoro cu morati da joj to kazem, jer su i njeni roditelji pitali za mene ko sam i sta sam.. Kako da joj to predstavim, na koji nacin? mozda da je lazhem? Sta mislite?

nebih da te uvreidim, ali džaba tebi tvoja fakultetska diploma!:shock: Stidiš se roditelja, ljudi koji su ti omogućili sve što imaš!? :evil:

Ne valja uvek biti skroz iskren i pokazivati emocije, jer cilj ne bira sredstva.. Da li sam u pravu?
Nisi u pravu.
Trebo si od starta da igras iskreno i ne bi imao problema.
A tek ako si je lagao da si neki burzuj i faca a ustvari si golja tek onda si...:mad: natrcen za pedalu. :lol:
A obrazovanje roditelja je nebitno, bitno je kakvi ste vas dvoje.

Inace imam neki osecaj da si ti neki kreten koji je celo vreme samo zaebavao devojku, znajuci njene slabe tacke i njene snove. Tako ne pise covek koji voli, ti se podsmevas njenoj naivnosti.

Poslednja izmena:
Ja znam da se ja nikada ne bih stidio svojih roditelja bez obzira ako oni nemaju ni dr mr ni prof ili kakavu vec titulu. Glupo mi je to kada neko samo gleda ko ima kakav i koji fakultet. I ti bi da ozenish takvu zenu koja bi te ostavila zbog toga? Ja bih je prvi ispalio pa da vidi onda!

u ovoj priči niko nije normalan:
on - kompleksaš
ona - razmažena vrišti*ička
njeni - snobovi, verovatno odbegli od motike
Pile, gde si ovo procitala?

Pretpostavljam da vrantzevu nesigurnost, koje je svestan, olako tumacis kao iskompleksiranost.
Takodje, bojazan koja je posledica nesigurnosti, bez rezerve tumacis kao nezahvalnost prema roditeljima i stid.

Slutim da si motiv da devojku okarakterises kao ''razmaženu vrišti*ičku'' pronasla u recenici -
Ona potencira od pocetka kako su njeni roditelji fakultetski obrazovani i kako su uspesni u svom poslu i sl.
- primetio bih da rec ''potencira'', u zavisnosti od konteksta ne mora da ima negativan predznak.
Prebacujes vrantzu da se stidi svojih roditelja, a sad devojka ne sme da prica o svojima, ne sme da pominje sta rade u zivotu, ili treba da ih se stidi.

I dok sam uspeo nekako da pronadjem delove teksta za koje si se uhvatila praveci analizu glavnih aktera, nikako ne uspevam da dokucim iz cega si zakljucila da su njeni roditelji ''snobovi, verovatno odbegli od motike''.

Mnogo si, pile moje, stroga i iskljuciva po ovom pitanju.
Mozda ne bi bilo lose da, posto vec na osnovu nekoliko recenica mozes da zakljucis tacno ko je kakav i koliko je los, probas da kvalitetno izanaliziras i zasto ovu situaciju i osobe u njoj posmatras na najgori moguci nacin.

Majcheki, može biti da je ona sa njim jer joj je potreban nov bubreg za njenog tatu, a navlači ga znajući njegove slabe tačke i njegove snove, ali ako bi svi krenuli sa takvim pretpostavkama teme bi odlazile u očin pre i nego što se postave. A može biti da ovde naiđe neko ko bi imao šta osmišljeno da kaže, ali zatvori stranu kada vidi kako grlatija većina kreće u viku na postavljača.

Zabavljam se dva meseca sa devojkom koja mi se mnogo svidja i koju bih sutra ozenio samo da hoce. Oboje smo zavrsili fakultete, i radimo.
Da skratim prichu. Ona potencira od pocetka kako su njeni roditelji fakultetski obrazovani i kako su uspesni u svom poslu i sl. Moji roditelji NISU fakultetski obrazovani, majka mi je domacica a otac majstor. Samo sto ona to ne zna, nisam joj jos rekao, plasim se da ce me zbog toga ostaviti...
Sta da radim? uskoro cu morati da joj to kazem, jer su i njeni roditelji pitali za mene ko sam i sta sam.. Kako da joj to predstavim, na koji nacin? mozda da je lazhem? Sta mislite?
Ja isto vala pisem svasta i mislila sam da sam jedinstvena al me ti zeznu bas...pa kako to obrazovan si a o ovakvim stvarima nemas cvrst stav i misljenje...ili to nema veze sa obrazovanjem? Ocigledno nema ni kod njenih ako oni ne budu zadovoljni sto im cerka pored toga sto je nasla sebi priliku nije nasla u kompletu i drustvo sa kojim moze da pricaju...Od cega se tu pati nije mi jasno...koliko ljudi nema taj fakultet pa su normalni ozbiljni odgovorni? Treba li svi oni da se osecaju manje vrednim i da se sakrivaju u codsak kad se pojavi neko sa faksom? Ne znam da li ces ti uspeti da budes dovoljno pametan i doneses odluku o onome sto tebi odgovara...Ili ces cekati da tata i mama kao nekad daju blagoslov? Da li bi se bez toga osecao lose?:roll:

Back