Vase poreklo (?!)

Čekajte , bre, ljudi, pa nije devojka ništa "potencirala" , niti postavljala pitanja o "njegovom podretlu".A da li će- ne znamo!!!! Za sada-problem je u njemu, njegovim kompleksima (ili ti nesigurnosti, da budem blaža da me neki ne bi ispravljali).Njegov strah je anticipiran i on već sad postavlja sebi pitanja kojima je opterećen. Manite devojku, pomoć treba Vrancu!

P.S. A, ako joj (jednog dana) bude rekao "istinu" (!!!) pa ga ona ostavi zbog toga i usput najgore nacrni da je sve vreme sebe predstavljao kao nekog s bečkog dvora, e onda ćemo da raspalimo po njoj...

Čekajte , bre, ljudi, pa nije devojka ništa "potencirala" , niti postavljala pitanja o "njegovom podretlu".A da li će- ne znamo!!!! Za sada-problem je u njemu, njegovim kompleksima (ili ti nesigurnosti, da budem blaža da me neki ne bi ispravljali).Njegov strah je anticipiran i on već sad postavlja sebi pitanja kojima je opterećen. Manite devojku, pomoć treba Vrancu!

P.S. A, ako joj (jednog dana) bude rekao "istinu" (!!!) pa ga ona ostavi zbog toga i usput najgore nacrni da je sve vreme sebe predstavljao kao nekog s bečkog dvora, e onda ćemo da raspalimo po njoj...

On kaže da je potencirala, a ne kaže da ga je pitala za njegove. Tako mu i odgovaraju, jer je pitao šta da radi kada ga upita.

Добро, сад ја морам амло у другу крајност, чисто да дискусија тече.
Па није дечко тек тако измислио да би то могло да буде проблем.

Сваки социјални слој (чак и у социјализму, док смо били ''сви једнаки'') ипак тежи да успотавља пријатељске, родбинске и брачне везе са себи сличнима. Колико пута сте и сами коментарисали:''Замисли, она доктор наука, а муж јој шоферчина?!'' или:''Јао, јеси чула трач - ћерка адвоката Петровића, оног што има вилу у најелитнијем насељу, удала се за неког мајстора, нема куче за шта да га уједе! Какав блам!'', или:''Син нашег техничког директора оженио неку полуциганчицу из картон-насеља!''

Делом је то пука предрасуда, а делом има и логичног оправдања (које није универзално, али је ипак често): у питању су сличности-разлике у ставовима, у начину размишљања, вредностима, начину васпитања, одрастања...

Девојка која је расла посећујући позоришта, библиотеке, концерте, која је одлазила на скупа летовања, која је одмалена навикла на породичне пријатеље који су сви ловарни, успешни и доказани у свом послу, која је свирала клавир и јела јастога можда (вероватно) неће бити одушевљена када почне да живи са свекром и свекрвом (или да им даје децу на чување) у кући у којој трешти Шабан Шаулић, мирише пребранац, у којој свекрва са комшиницом Мицом окреће шоље на новинској артији док свекар риба купус и псује, а после пије са комшијама пред локалном самопослугом.

(Намерно сам извукла екстреме да бих нагласила ситуацију, при томе не желим да вреднујем ниједан начин живота.)

Не ради се ту о њеном снобизму, једноставно - девојци је тај начин живота стран, као што је и њеном момку можда стран и одбојан њен начин живота, њене вредности, њено гледање на живот и очекивања од живота, ма какава љубав их везивала.

Е, зато народ и каже:''Према свецу и тропар!''
Велика одступања и разлике у образовању и социјалном статусу не морају да буду лоше, али често јесу. Док су двоје сами, то је све и ОК, али чим дође до родбинског мешања и повезивања - разлике ступају на видело.

sve stoji........ali ja mislim da se te "stvari" vide i ovom odnosu gde su njih dvoje ........rečnik, maniri, navike, mooz ukoos, ša si gledao, čitao.......(izoovanje po kooćama....)....to se sve vidi i da roditelja nema.....

Исто ти се вата сад, ако хоћеш да је задржиш и да те она прихвати, понуди јој уз брак само оно што у тренутку кад је запсросиш може да види. Тебе и ништа више. Ако то прихвати, стало јој је до тебе, а ако не, одфукај је....

Pile, gde si ovo procitala?

Pretpostavljam da vrantzevu nesigurnost, koje je svestan, olako tumacis kao iskompleksiranost.
Takodje, bojazan koja je posledica nesigurnosti, bez rezerve tumacis kao nezahvalnost prema roditeljima i stid.

Slutim da si motiv da devojku okarakterises kao ''razmaženu vrišti*ičku'' pronasla u recenici -
- primetio bih da rec ''potencira'', u zavisnosti od konteksta ne mora da ima negativan predznak.
Prebacujes vrantzu da se stidi svojih roditelja, a sad devojka ne sme da prica o svojima, ne sme da pominje sta rade u zivotu, ili treba da ih se stidi.

I dok sam uspeo nekako da pronadjem delove teksta za koje si se uhvatila praveci analizu glavnih aktera, nikako ne uspevam da dokucim iz cega si zakljucila da su njeni roditelji ''snobovi, verovatno odbegli od motike''.

Mnogo si, pile moje, stroga i iskljuciva po ovom pitanju.
Mozda ne bi bilo lose da, posto vec na osnovu nekoliko recenica mozes da zakljucis tacno ko je kakav i koliko je los, probas da kvalitetno izanaliziras i zasto ovu situaciju i osobe u njoj posmatras na najgori moguci nacin.

auu nakraju ja bejah izanalizirana:) ali nemari. Možda je moj "problem" što gomilu rečenica kojima bih obrazložila svoje mišljenje skupih u nekoliko reči te teko nastade ova studija. Do "analize" sam došla na osnovu vrantz-ovih upotrebljenih reči. Znaš imam mnogo više godina od njega i životnog iskustva ,što je kadkad relativno dovoljan preduslov da mi ponešto bude jasno iz nečije izjave, ali svakako moguća je i pogreška.
.... Kako da odigram? Ne valja uvek biti skroz iskren i pokazivati emocije, jer cilj ne bira sredstva.. - meni ovo ne liči na rečenicu nesigurne osobe.

Složiću se s tobom da sam stroga ali samo ;)delimično isključiva. I hvala puno na onom pile

Poslednja izmena:
S druge strane, ja sam njoj prvi momak, voli me (kao), ne moze bez mene...i sada pocinje da mi se raspituje o poreklu... Kako da odigram? Ne valja uvek biti skroz iskren i pokazivati emocije, jer cilj ne bira sredstva.. Da li sam u pravu?

Ženi se, budalo :D
Šta ima da odigravaš? I kako to misliš ne valja uvek biti iskren i pokazivati emocije? Ako ti ovo polazi za rukom, znači da si plemenita osoba i žene to umeju da cene. Ustalom, kako misliš sa nekim da provedeš komadinu života ako se sve zasniva na petljanju i "odigravanjima"?
Obrati pažnju na podvlačenje. Nijedan drugi neće joj biti prvi ;)
Ženi se, budalo. I ne petljaj!

Obrati pažnju na podvlačenje. Nijedan drugi neće joj biti prvi
Ženi se, budalo. I ne petljaj!

Неее...Никако у брак са оном којој си први! Пожелеће једном бар малкице да проба и другог...а постоји реална шанса да тада схвати да са тобом и није нешто...и оде мас' у пропас'! :roll:

Жени се са оном која ЗНА да јој највише одговараш баш ти, а не са оном која то само ПРЕТПОСТАВЉА, јер не зна за друге...:mrgreen:

Zabavljam se dva meseca sa devojkom koja mi se mnogo svidja i koju bih sutra ozenio samo da hoce. Oboje smo zavrsili fakultete, i radimo.
Da skratim prichu. Ona potencira od pocetka kako su njeni roditelji fakultetski obrazovani i kako su uspesni u svom poslu i sl. Moji roditelji NISU fakultetski obrazovani, majka mi je domacica a otac majstor. Samo sto ona to ne zna, nisam joj jos rekao, plasim se da ce me zbog toga ostaviti...
Sta da radim? uskoro cu morati da joj to kazem, jer su i njeni roditelji pitali za mene ko sam i sta sam.. Kako da joj to predstavim, na koji nacin? mozda da je lazhem? Sta mislite?

Šta bi bilo da još i ti nemaš fakultet. Samo se zamaraš oko gluposti. Tvoji roditelji im mogu biti samo interesantni, ako su pravi intelektualci, ako su neki snobovi (bez porekla), onda će im to biti poznato. Zato samo napred, povedi je kući, poljubi svoju majku i predstavi je, a i oca takođe. Veruj da, ako te voli, tvojoj devojci je sve tvoje zlatno.

Pa 'ajde,recite mu šta da radi.:ok:

Pa tu i nema mnogo pomoci. Vidis da se istripovao toliko da ne moze ni da mu se digne.:D
Super je sto on tu devojku toliko voli ali mislim da je nerealan, da posmatra je kao savrsenstvo pa shodno tome, sebe kao manje vrednog.

A sto se tice ljubavi, treba voleti osobu a ne ceo paket (roditelji, poreklo, pare). Jeste da sve ove stvari na neki nacin oblikuju osobu, ali covek treba da se zapita da li on voli nju ili stil zivota koji bi mogao da zivi sa njom.
I ne znam sto se ljudi tako cude ovakvim pricama. Retko je ko toliko siguran u sebe da kad vidi nesto sto mu se ucini bolje ( a ne mora da bude), ostane mrtav hladan. I nemam nista protiv ljudi koji hoce da "napreduju" (selo-grad kombinacije) samo mi se jako ne svidja ako to napredovanje podrazumeva laganje, muvanje, pobrkane motive, iskoriscavanje.
Mozda ovo nije slucaj kod ovo decka ali ipak treba da ima u vidu da ako se nesto radi na silu, to obicno ne izadje na dobro.

eee moj brate samo te ja razumem....
kako je to vrlo nebitno, pa prazna sela od devojaka kazu nece nijedna da dodje a....?
zgadices joj se ,ostavice te!!! ,reci joj da ti zive u nekom drugom gradu ,ako treba preseli roditelje u neki drugi grad ...

Back