Vaše mišljenje o građanima/ provincijalcima

al ne možemo za to kriviti ljude u Bg-u...nego, ljudi iz malih mesta nemaju tu "kulturu" odlaska u bioskop...bolje je da skinu film sa neta...z:hm:

moje misljenje je da ovo vise vazi za pozorista, galerije i sl...bioskop je mesto koje je pristupacno bilo kom mentalitetu pogotovo u danasnje vreme kada odavno ne vidoh KVALITETAN film...problem su cene, gomilu puta je bila rasprava o tom smanjenju uzlaznica i nikako da se dogovore, i svesni su organizatori da ne moze ovako al zinula im guza pa parice

ja sam odrasla u pozoristu i bioskopu, a sada skidam filmove s neta, obozavam da idem na ta mesta ali ne moze...

ja doduse nisam bio vani ali sam imao dosta kontakata sa ljudima izvan..paradoxalno igrajuci MMORPG..sa nekima sam jos uvek u kontaktu preko mejla i skajpa recimo..
masa tih igara funkcionise na principu udruzivanja..ne mos nista sam..treba ti recimo guild..i kad mesecima igras neku igru prirodnos e razvije komunikacija sa drugim ljudima u okviru guilda..
ono sto je bitno je da ljudi tamo..ono sto ja bar mogu da kazem o njima je da nemaju neke predrasude..nije im nesto bitno odakle si..
obicni ljudi ..kao i svi drugi..sa svojim zeljama svojim problemima i svojim zivotom..

moje misljenje je da ovo vise vazi za pozorista, galerije i sl...bioskop je mesto koje je pristupacno bilo kom mentalitetu pogotovo u danasnje vreme kada odavno ne vidoh KVALITETAN film...problem su cene, gomilu puta je bila rasprava o tom smanjenju uzlaznica i nikako da se dogovore, i svesni su organizatori da ne moze ovako al zinula im guza pa parice

ja sam odrasla u pozoristu i bioskopu, a sada skidam filmove s neta, obozavam da idem na ta mesta ali ne moze...

pozorišta, muzeji i galeriji su posebna priča...z:lol:

U pozorište odem, jednom mesečno...dok u muzej nijedan još ne odoh...z:cry:

gresis, najveca guzva na sajmu knjiga je poslednjeg dana kada je besplatan ulaz, ljudi iako ne voli knjige odu da vide i to cudo, ne kazem da je ovo fantasticno ali barem odu i vide nesto a da nije splav....aj u sto marke da bi bilo puno po bioskopima da je pristupacniji ulaz

al ni u taj bioskop ne ideš svakog dana...ne verujem da za mesec dana ne može neko da sakupi pare za ulaznicu...to mi nekako baš nelogično...:think:

kad budes morala da izdrzavas porodicu i da placas drzavi bice ti jasnije z:)

hm,ok...ako neko nema 300 dinara za kartu jednom mesečno...to je onda baš siromašan čovek...z:cry:

Pa mozes da biras il da platis racune il da ides u bioskop.

Il da trazis od mame i tate iz Donje palanke da ti posalju sto vecina radi z:mrgreen:

treba se snaći...:mrgreen:

hm,ok...ako neko nema 300 dinara za kartu jednom mesečno...to je onda baš siromašan čovek...z:cry:

treba se snaći...:mrgreen:

nije, to je covek kome su prioriteti nesto drugo od provoda

ti sada mozes tako da razmisljas ali probaj da zamislis situaciju de ti, muz i dvoje dece recimo idete u bioskop =
59.gif

nemaju svi iste prioritete u zivotu
nije isto kad ti mama placa i kad si mama sam sebi a bogami i drugima

zato kazem nije bg za svakoga, nemas nista od njega ako ne mozes da ga iskoristis...kako bese ono bolje kralj u svom selu nego prosjak u gradu...tako nekako...jojo ispravi me

Šta da kažem što niste već rekli? Rođena sam u Beogradu, prva generacija:) ceo život živim na Novom Beogradu, i ne bih volela da se selim u neki drugi grad u Srbiji. Možda je mirniji život van Beograda, ali Beograd nudi mnogo više mogućnosti, i za posao, i za razna kulturna dešavanja, i za provod, a to je sve bitno naročito mladim ljudima. Nisam nikad Beograd doživljavala kao "džunglu na asfaltu" i slično, to su mi nerealna poređenja. Nisam nikad ni osetila mržnju prema Beograđanima, imam drugarice sa faksa koje su došle iz drugih gradova u Srbiji, nekima se Beograd jako sviđa i tu vide sebe u budućnosti, ali ne verujem da to ima veze sa priznavanjem poraza, već više sa tim da im Beograd nudi mnogo više mogućnosti, prvenstveno poslovnih. Druge su se vratile u svoja mesta, jednostavno im se više sviđa život u manjem mestu, ili nemaju više mogućnosti da žive u Beogradu, ali ni od jedne nisam čula da je Beograd grozan grad, prljavština na sve strane... Bahate ljude sam sretala i među Beograđanima i među provincijalcima, da se tako izrazim, tako da ni tu ne mogu da povučem paralelu.

Karta za pozorišnu predstavu u BDP je, recimo, 500 dinara, minus 20% ukoliko je rezervišete preko njihovog sajta. Dakle, košta 400 dinara. To zaista nije velika cifra. Štaviše, mislim da je - objektivno rečeno - na granici isplativosti. Zato i imamo situaciju u kojoj pozorišne predstave više nemaju scenografiju kao ranije (o operi da i ne pričam).
Bioskopi i pozorišta umiru i u Beogradu. Dokaz za to su poluprazne bioskopske sale, a, bogami, i pozorišta. Izuzetak čine svečane premijere, ali njihova kasnija posećenost opada - čini mi se, ne samo zato što ljudi nemaju dovoljno novca, već i zato što je na ovim prostorima kultura doživela degradaciju.
Kada odete u unutrašnjost, tamo će vam ponuditi "provod" u vidu kafića ... što je vrlo slično situaciji u Beogradu. Razlika je jedino što u Beogradu postoji veća mogućnost izbora (ovaj ili onaj kafić, ili bioskop, ili pozorište).
Pogledajte, uostalom, slučaj sa knjižarama (npr. u Beogradu). Imamo knjižare-megamarkete, imamo knjižare-kafiće, imamo knjižare-čajdžinice ... pa knjižare-galerije ... Male knjižare, sa onim finim, bibliofilskim šmekom, uglavnom su nestale, po principu "gde god knjižaru vidiš, tu parfimeriju posadi."

I nije to zato što su došli divlji i oterali pitome, nego zbog toga što se vremena menjaju ... pa je ceo svet, pod parolom slobode i jednakosti za sve, postavio nove kriterijume vrednosti, u kojima je kategorija intelektualca zamenjena kategorijom poslovnog čoveka (biznismena, uspešnog privrednika itd.), a sve što od pravih intelektualaca u međuvremenu nije izumrlo – naziva se snobovštinom. Tako će vam, npr, ako pozovete neko od pozorišta i pitati imaju li na repertoaru štogod od Šekspira, službenica ljubazno reći kako "Šekspir više nije aktuelan", ali da zato imaju sjajne predstave čudnih naslova ... od kojih su mnoge toliko avangardne, toliko metaforičke, toliko eksperimentalne, da ih nesrećni preostali intelektualci ne razumeju. Razumeju ih samo oni koji dođu u pozorište da bi bili viđeni, ili ih razumeju zato što su njihove strine/tetke/ujaci režirali predstavu ili glume u njoj.

Prosečna ovdašnja četvoročlana porodica može da bira da li će jednom mesečno ići u bioskop/pozorište, ili sa tim novcem preživeti dva dana. Normalno je da je onda isplativije da se sa neta skine film i odgleda ga iz fotelje, uz minimum utrošenih para, u gaćama ... (pri čemu može komotno da se zapali cigareta, i skokne do klozeta bez straha da će se propustiti deo filma.)

Nekada nije bilo tako - ni u Beogradu, ni u unutrašnjosti. Znalo se koje filmove možete gledati u bioskopu "20.oktobar" a koje u "Domu sindikata"; znalo se šta se oblači za posao a šta za pozorište; televizija je živela od gledanosti a ne od reklama; znalo se da je od 14-17h kućni red ... podrazumevalo se da trudnicama, majkama sa decom, starima i invalidima ustupate mesto u gradskom prevozu.
Takođe se znalo da je selo – selo, varoš – varoš, a grad – grad. U tim razlikama nije bilo ničeg lošeg; kasnije su neki izmislili da su kulturološke razlike između sela, varoši i grada civilizacijske, što nije tačno. Svet je poput velike bašte u kojoj je, radi lepote, poželjno raznovrsno cveće.

Kulturološka učmalost i zadovoljavanje hlebom i igrama pogubni su za svaki narod. Tek će se osetiti.

Poslednja izmena:
Zasto je lose korigovati svoj akcenat ako je nepravilan i ako neko to zeli?
Ok, ti ne zelis i to je u redu, ali reci da onaj ko promeni akcenat nema sta da ponudi je predrasuda bar koliko i to da su juznjaci manje obrazovani zato sto govore nepravilno.
Nije predrasuda vec iskustvo.
Akcenat je stavljen na vremenski period od par meseci,,,za tako kratko vreme nikom prirodno ne podje od ruke da svoj govor asimiluje sa novim iz okruzenja vec se ulaze veliki napor da se takav akcenat nauci.
Sad, zelja za uklapanjem moze biti protumacena na vise nacina,,,ja sam protumacila na jedan,ti na drugi,,,ne kazem da je moj tacniji od tvog.

Nije predrasuda vec iskustvo.
Akcenat je stavljen na vremenski period od par meseci,,,za tako kratko vreme nikom prirodno ne podje od ruke da svoj govor asimiluje sa novim iz okruzenja vec se ulaze veliki napor da se takav akcenat nauci.
Sad, zelja za uklapanjem moze biti protumacena na vise nacina,,,ja sam protumacila na jedan,ti na drugi,,,ne kazem da je moj tacniji od tvog.
Zavisi od toga sta je kome motiv da svoj akcenat promeni ili ne, kao i od osecaja za melodiju(muzikalnosti) koja nije kod svih ljudi jednako razvijena. Ko zeli i kome je potrebno da svoj akcenat koriguje moze to da postigne prilicno brzo jer je rec o nacinu govora kome smo izlozeni prakticno od rodjenja (sa televizije). Verovatno bi navikavanje na neki akcenat koji retko imamo prilike da cujemo islo teze.

I slatki su mi i južnjaci sa tim akcentovanjem :)
Ipak postoje situacije gde je taj akcenat neprihvatljiv :).

I mm i ja smo iz istog grada sa juga. Za mene je taj akcenat neprihvatljiv zbog moje profesije. Mm je obrazovaniji od mene (zavrsio je i postdiplomske studije), ali njemu juznjacki akcenat ne smeta niti namerava da ga menja, (a mislim da ne bi ni mogao) - takav mu je posao da to ne predstavlja nikakav problem.

Poslednja izmena:
Gde? :)
Mislim, ako je gramatički sve ispravno, melodija samo daje dodatni šmek, ali nije to neprihvatljivo :).
Kada sam se upisala na filoloski fakultet, naravno da se podrazumevalo da taj dodatni smek nikako ne bi dosao u obzir, zar ne?:D I ta melodija moze biti pravilna i nepravilna, nije rec samo o padezima i sl. ;) Bez obzira na to sto sam studirala strani jezik, podrazumeva se da upotreba maternjeg jezika mora biti perfektna.

Poslednja izmena:
Ipak postoje situacije gde je taj akcenat neprihvatljiv :).

I mm i ja smo iz istog grada sa juga. Za mene je taj akcenat neprihvatljiv zbog moje profesije. Mm je obrazovaniji od mene (zavrsio je i postdiplomske studije), ali njemu juznjacki akcenat ne smeta niti namerava da ga menja, (a mislim da ne bi ni mogao) - takav mu je posao da to ne predstavlja nikakav problem.

Normalno da većina sa juga ume da dosta pravilno govori...mislim na ljude koji su završili bar srednju školu. I normalno je da lokalni govor nije za svaku priliku. Ali bi trebalo da bude normalno da voditelji na TV bar znaju koje se reči kako akcentuju. Al kad ih čujem, i to TV sa nacionalnim pokrivanjem, muka me uhvati. Turiti akcenat uvek na prvi slog možda nekom izgleda IN ali para uši ma odakle bili. z:((

Back