Vaše mišljenje o građanima/ provincijalcima

Radim u gimnaziji gde ima kolega koje govore svojim maternjim akcentom. Mislim da to nije ok - oni su prosvetni radnici i podrazumeva se da govore pravilno. Dakle ne govorim samo o filolozima. Ljudi koji rade u medijima ili na bilo koji nacin komuniciraju sa javnoscu takodje ne bi trebalo da govore nepravilno.

Postoji tu jos jedna stvar, a to je da sam nacin govora koji nije uobicajem moze da dekoncentrise. mene recimo strasno zamara i dekoncentrise kada slusam ljude koji govore sa madjarskim akcentom npr. zato sto to meni nije blisko, kao sto ne mora svakom da bude blizak i prihvatljiv niski akcenat npr.
Stalo mi je da sustina onoga sto govorim dodje do punog izrazaja. :)

Normalno da većina sa juga ume da dosta pravilno govori...mislim na ljude koji su završili bar srednju školu. I normalno je da lokalni govor nije za svaku priliku. Ali bi trebalo da bude normalno da voditelji na TV bar znaju koje se reči kako akcentuju. Al kad ih čujem, i to TV sa nacionalnim pokrivanjem, muka me uhvati. Turiti akcenat uvek na prvi slog možda nekom izgleda IN ali para uši ma odakle bili. z:((

Da, tu pojavu sam primetila, u zadnje vreme se sve stavlja na prvi slog.
I primetila sam da se sve više uvode strane reči, npr. u Blicu malo malo, pa pročitam "bejbi frendli porodilište" (?!?!?) "akcident" (umesto nesreća).. jesu li se uopšte školovali ti ljudi? Na kom oni to jeziku pričaju?

I dobro što više ne postoji Juga da ne slušam više "Jugoslavija" sa akcentom na O.
Сад ме подсети на бившу колегиници која је већито купатило наглашавала на први слог. То ми је толико парало уши (нарочито док је реновирала стан), па сам јој рекла.
Мал да ме убеди да је она у праву. z:hm:

Сад ме подсети на бившу колегиници која је већито купатило наглашавала на први слог. То ми је толико парало уши (нарочито док је реновирала стан), па сам јој рекла.

Meni je uvek paralo uši kad mi drugarica kaže :" pOzovi me"
(akcenat na "o" )
A retko šta mi para uši..ko što rekoh gore, volim razne melodije i akcente :D.

kUpatilo moje milo...beše neka reklama z:lol:

Mene kolege novinari ubeđuju da njih uče da je pravilno akcentovati pUtovati, ambAsador... Ja na to nikako ne mogu da se naviknem, a kažu da je to u stvari pravilno akcentovanje. Ni beogradsko akcentovanje nije skroz pravilno, ima otezanja u govoru.
Била је нека прича да ће да се уведе као правило то акцентовање на првом слогу.
Ужаснула сам се.
А око мене су три лектора српског језика, и кажу да им то неће проћи...

Mene kolege novinari ubeđuju da njih uče da je pravilno akcentovati pUtovati, ambAsador... Ja na to nikako ne mogu da se naviknem, a kažu da je to u stvari pravilno akcentovanje. Ni beogradsko akcentovanje nije skroz pravilno, ima otezanja u govoru.

Ovo pUtovati mi pije vodu...al ako je ambAsador pravilno onda ebeš naš jezik.:dash:

A vidis meni su se cudili neki beogradjani ovakvom akcentu a tako skoro svi Sumadinci govore

Sumadijski je najpravilniji izgovor,a odmah iza njega Pomoravski z:p

img200604282310460.jpg

slažem se...ljudi iz Šumadije pričaju baš lepo, bar ovih nekoliko koje ja poznajem...z:)

Back