Moje drugo "strašno" iskustvo 8-):
Opet vezano za more. More je, izgleda, moja karma.
(I NEMA VEZE SA MORSKIM ZVEZDAMAAAAA!) A nema ni misterije.
Elem: letovanje negde (nebitno gde), u privatnoj kući, čiji je vlasnik bio grobar. Moje tri drugarice i ja to nismo znale, a i da jesmo, ne bi nam bilo bitno. Samo nam je bilo malo neobičan veliki broj ikona po zidovima kuće. To smo protumačile kao znak duboke pobožnosti.
Ali... Prvo veče, dok smo sedele na tremu, spopadnu me neki noćni leptiri, koji su mi sletali na kosu. Gazdarica se, videvši šta se dešava, samo prekrstila i utrčala u kuću.
Važan detalj: imali su psa, vezanog na kratkom lancu, za koga nam je rečeno da je "strašno opasan" i da niko ne sme da mu priđe - pa čak ni vlasnik. Hranu mu bacaju izdaleka a vodu menjaju tako što posudu privuku nekom motkom, uliju u nju tečnost i opet je odguraju motkom. E, ali ja ne bih danas bila Borac za prava životinja

, a da ne pokušam da se približim "ljutom" psu ... pa sam ga par dana hranila sa pristojne udaljenosti, sve dok nisam primetila da mi se raduje, a onda sam mu, na zaprepašćenje gazde i gazdarice, prišla, pomazila, otkačila sa lanca i igrala se sa njim u drvorištu.
No, tu počinje prava priča....
Već posle nekoliko dana, uočila sam da me vlasnici kuće izbegavaju i da vlada neka neprijatna, zategnuta situacija.
Jedne večeri, moje drugarice izašle su u grad, a ja sam ostala da se isfeniram kako bi im se kasnije pridružila. Čula sam neko šuškanje ispred sobe i, kad sam se spremila da izađem, otkrila da sam zaključana. Zatim su odvrnuli osigurač i ostala sam u potpunom mraku. (Važna napomena - imala sam 16 godina.) Lupala sam o vrata, dozivala... ali, niko mi nije odgovarao, iako sam ih čula kako nešto šapuću. A onda je ispod vrata moje sobe počeo da kulja neki dim, i tek tada me je uhvatila panika. Ne znam koliko je to trajalo; sobu je ispunio dim, a žaluzine na prozoru su bile zaključane. Kašljala sam, oči su mi bile pune suza... a zatim su se, u jednom trenutku, vrata iznenada otvorila zaslugom mog "princa na belom konju", tj. još jednog gosta koji se sticajem okolnosti ranije vratio iz grada. Čak sam od njega dobila i veštačko disanje.

Na pitanje ZAŠTO, gazda i gazdarica su rekli da sam im omađijala psa

, te da sam "urokljiva" jer sam plavooka i da su to znali od onog momenta kad su na moju kosu sletali noćni leptiri.
Epilog: preselila sam se u drugu kuću, a psa sam krišom odvezala

i odvela kod jednog meštanina koji ga je lepo prihvatio.
Poruka: sujeverje, kao primer ljudske gluposti i neobrazovanosti, može biti opasno i, čak, fatalno.
p.s. Moj spasilac je nastavio da me čuva tokom celog letovanja.

ops: