ZabranjeniLegenda
Buduća legenda
- Poruka
- 35.810
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Oni jesu iz sela Erakovica ali nisu svi u Erakovicima Erakovici.Petrovic-Njegos se zove dinastija. Pravo prezime im je Herakovic
Ocito jarane nisi u zadnjih par godina posecivao restorane, sluze ih za dorucak sirom Srbije i BiH. Za Montenegro ne znamPriganice su uglavnom domaće jelo
Domaćinska stvar
Ne toliko komercijalna
Naš i montenegrinski,mi nećemo niśto da imamo sa ovijem posrbicama jerbo smo mi Turci☝Poznati vas bosanski slogan![]()
Mi ovde kažemo kaaajmak, otegnutoU CG mi zborimo "skorup"![]()

Шкаре, маказе, а у мом дјелу су говорили нужице, односно ножице. То шкаре и маказе ми иду на куки, па сам мало тражио како се по словенском свјету та алатка зове и испоставило се да је код већине словенских народа ножици, ножики и слични варијетети. Чак је колегиница, Пироћанка, знала за ножици јер се у њеном крају тако зову.То су били малобројни појединци који се у Крајину углавном никад нису вратили. Медаковић је умро у Београду, а Сундечић у Котору. Они нису ишли по крајишким селима и наметали црногорштину сељацима, којима је иначе било немогуће мјењати рођени говор.
@milance19 @Demagogic @bernardo @Brđanin @Duki Lu
Гуслар је изрекао неистину на другој теми да је облик ЂЕД непостојећи ван Црне Горе, ево деманта испод на 8:14 - 9:00
Kažem ti za CGZa Montenegro ne znam
Prestani trolovati! To što si rekao je isto kao da kažeš da smo ruka, noga, sunce, nebo, drvo itd. uzeli od Crnogoraca (od kojih nas razvaja 700 km planina), jer eto to što pomenuh govore i Krajišnici i Crnogorci.Pa znamo vi nemate nista originalno.
Браво! Ниси ти џаба пура моца.varenika je skuvano mleko
Па то је очигледно сеоски штокавски израз који користи доста динарацаУ Црној Гори се званично бовори млијеко, а вареника је израз баба и ђедова.
Један текст о Лици писан говором личких Буњеваца, у предзадњем и трећем отпозади поглављу се помиње вареника.
Pogledajte prilog 1429331
@Duki Lu @bernardo
То је све што каже горан шарић "велика херцеговина". Свет насели ал себе не расели.Значи Вељевци и Крајишници нису ништа друго доли стара црногорска дијаспора, а Буњевци су покатоличена стара црногорска дијаспора.![]()
Управо, мада монтенегрини убацују турцизме и латинизме као" старе" црногорске речи...Монтенегрини правећи посебну нацију и језик у покушају у свој стандард убацују рјечи за које мисле да су искључиво њиве. Али већина тога постоји и код других Срба нарочито код Херцеговаца и Крајишника, прц!
Srbi iz Krajine, bar iz Dalmacije i Like, su vecim delom poreklom iz Hercegovine i tadasnje Crne Gore ( a sadasneg Montenegra). U selu u dalmatinskoj Zagori odakle je moja majka poreklom i danas postoji stara kamena crkva koju su 1715-te podigli Srbi koji su 15-20 godina pre toga presli u Austrougarsku u Vojnu Krajinu. U selu su tacno znali odakle su i kad dosli, ko je bio serdar ( postoji porodica koja i danas nosi spitzname iliti nadimak Serdari).Prestani trolovati! To što si rekao je isto kao da kažeš da smo ruka, noga, sunce, nebo, drvo itd. uzeli od Crnogoraca (od kojih nas razvaja 700 km planina), jer eto to što pomenuh govore i Krajišnici i Crnogorci.
El ti mater porijeklom oz Štikova? Pitam zato što su svi moji preci iz Dalmacije, a i rođen sam u Dalmaciji.Srbi iz Krajine, bar iz Dalmacije i Like, su vecim delom poreklom iz Hercegovine i tadasnje Crne Gore ( a sadasneg Montenegra). U selu u dalmatinskoj Zagori odakle je moja majka poreklom i danas postoji stara kamena crkva koju su 1715-te podigli Srbi koji su 15-20 godina pre toga presli u Austrougarsku u Vojnu Krajinu. U selu su tacno znali odakle su i kad dosli, ko je bio serdar ( postoji porodica koja i danas nosi spitzname iliti nadimak Serdari).
Znam da su Vujevići jedini katolički rod u Štikovu i imaju nadimak 'Grkaći', što će reći da su nekad bili pravislavni. Inače poznajem dosta Štikovljana.Zanimljivost, porodica koja se prezivala Vujovic je u 18-tom veku jedina u selu uzela rimokatolicku veru tj pokrstili su se zarad 2 dzaka zita po ognjistu. Pokrstavanjem se njihovo prezime promenilo u VujEvic, postali su veci Hrvati od Horvata a njihov najpoznatiji predstavnik je bivsi odbojkas i reprezentativac SCiG Goran Vujevic. Njegov otac se '60-tih izelio iz Dalmacije u okolinu Zemuna, tamo zavrsio zanat i sa beogradskom firmom otisao na izgradnju u Titograd. Tamo je dobio sina Gorana za koga Montegrini misle da je njihov, ne znajuci da je katolicke vere (a ko zna, mozda to i jeste njihova buduca vera) i ne znajuci njegovu porodicnu istoriju. Smejao sam se kad sam slusao kako ga sa ponosom prihvataju misleci da je Vujovic. Znaci, Vujovici-Vujevici su napravili pun krug i nekadasnjoj YU kroz 270 god, od Crne Gore, preko Dalmacije, pa Srema da bi na kraju dospeli u Titograd ili Montenegro kako se zove njihova postojbina danas. Duz tog puta su promenili prezime, nacionalnost i veroispovest. Sto je izgleda slucaj i sa Montenigrinima.
Edit.
Stara kamena crkva posvecena Sv.Luki je predata od strane vecinskog srpskog stanovnistva dojucerasnjim srodnicima Vujevicima po izgradnji nove i vece i prebacena je rimskokatolickoj crkvi. Napomena, u selu ima 7 srpskih prezimena i zaseoka i taj jedan katolicki/hrvatski ali su se medjusobno mesali, zenili i udavali te su rodbinski zestoko isprepletani. Za vreme II sv. rata i ratova '91-95 nije bilo medjusobnih klanja i zverstava, bilo je medjusobnih carki, samaranja i slicnih grubosti ali mislim da su svi poginuli ubijeni od ljudi sa strane, pogotovo '95 - te godine je najvise ljudi iz tog sela izgubilo zivote u ratovima, pretpostavicete u "Oluji".
Ovo, sve zbog toga da se vidi da Srbi iz Krajine i danasnji Montenegrini imaju isto poreklo, verovatno i gomilu istih reci, obicaja, narodnu nosnju itd.
Vidim da si poznavalac kada znas iz kog su sela.El ti mater porijeklom oz Štikova? Pitam zato što su svi moji preci iz Dalmacije, a i rođen sam u Dalmaciji.
Znam da su Vujevići jedini katolički rod u Štikovu i imaju nadimak 'Grkaći', što će reći da su nekad bili pravislavni. Inače poznajem dosta Štikovljana.
Ne kažemo kajmak, bar ne mi Dalmatinci i Ličani. Za Kordunaše, Banijce i Slavonce ne znam.Svaka rijec ima svoj korijen, kod vas dosta ste pokrali od Crnogoraca to je samo cinjenica. Znam ja krajisnike kad sam reka' skorup nijesu znali ni sto to znaci. Vi kazete kajmak samo kao ostali Srbi.
Takoe što bi reka naš Knjaz Milo Malboroški"imitacija je najveći nivo laskanja"![]()
Aok nama Srbi nam kradu skorupKazete, bas znam djevojku iz Knina rodjena. Ona samo kajmak kaze, nije znala sto je skorup. To samo mi Crnogorci kazemo no kradete li kradete, jbg dobro po nas sto danas ste listom Beogradjani postali manje ce bit kradje.
Pa što pričaš to jadan,pa znaš li ti da su njegovi iz čuvene kuće u Cuce?!Sinko, ti si jedan ocajan, izgubljen i pre svega besposlen lik. Do besvesti.
Moji zemljaci @Берекин @Пилипенда i @*pustinjakinja ti mogu potvrditi da od oduvjek govorimo isključivo skorup i da izraz kajmak kod nas izvorno nije postojao. A ta Kninjanka ko zna u kom kraju je odrasla i školovala se ako je nisi izmislio, ti si sklon laganju i izmišljanju.Kazete, bas znam djevojku iz Knina rodjena. Ona samo kajmak kaze, nije znala sto je skorup. To samo mi Crnogorci kazemo no kradete li kradete, jbg dobro po nas sto danas ste listom Beogradjani postali manje ce bit kradje.
Тачно тако. Код нас се је био скоруп. Постоји чак и презиме Скорупан. Мислим да су Кордун или Банија, Лика можда.Moji zemljaci @Берекин @Пилипенда i @*pustinjakinja ti mogu potvrditi da od oduvjek govorimo isključivo skorup i da izraz kajmak kod nas izvorno nije postojao. A ta Kninjanka ko zna u kom kraju je odrasla i školovala se ako je nisi izmislio, ti si sklon laganju i izmišljanju.
Evo iz vokabulara benkovačkih Srba sa sajta benkovac.rs, upisan je i skorup između ostalog.
Pogledajte prilog 1429437
Миле Веселиновић (звани Делија) Србин Далматинац у овој пјесми од 2:27 између осталог каже 'жељан пуре, скорупа и вина ја се враћам кући из далека.' Ајде још кажи да смо вам украли пуру и вино!Kazem, vi ste to ukrali od nas. Bilo je kolonista u Dalmaciji iz stare Crne Gore. Recimo cuveni Njegusi iz Drnisa. Ali morate prestat da svojatate, vi ste mlada skupina bez drzave i u izumiranju.