Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ima li neko iskustva sa endometrioza i njeno laparaskopsko otklanjanje i gde se to najbolje radi u Beogradu.Pitam jer lecim sterilitet osam godina i imam sest neuspela IVF iza sobom .i svi mi govore isto da endometrioza nije uzrok za sterilitet a ostale naode su uredu:confused:

ana čestitke od srca!

žene, ja bih, ako smem, samo mali savet koji su meni dali i koji je upalio: za sve u životu babysteps/sitnim koracima, ne razmišljati puno unapred i ne praviti projekcije šta bi bilo kad bi bilo. To je previše stresa za situaciju u kojoj se sve nalazimo. Ukoliko očekujete da vam neko saopšti neku vest, svejedno dobru ili lošu, imaćete dovoljno vremena da odreagujete nakon saznanja. Ukoliko je dobra radovaćete se do beskraja i niko neće biti sretniji od vas, ukoliko je loša, dovoljno ćete tugovati.
Ako se pripremate da će vest biti loša, a saopšte vam dobru, vaša će radost biti umanjena osećajem krivice, što ste uopšte sumnjali... A najgore je kada se nadate da će biti dobro, pa ne bude...to je najveće razočaranje... dakle, nemojte razmišljati unapred i praviti predikcije...
I što je još važnije, ne dozvolite ljudima u okolini da vam predviđaju šta će biti!
Ako ne možete da ne razmišljate dok čekate rezultate, nadjite neki hobi koji zahteva mentalno angažovanje, besposlen mozak je, kažu, đavolji sluga...

Sto se tice endometrioze ja sam je operisala u Narodnog fronta. Potreban je uput tvog ginekologa, sa njime se ode na odeljenje za sterilitet i tamo ti sestre kazu sta sve od analiza treba da uradis. Koliko se secam: kolposkopiju, ultrazvuk, kod kardiologa, jos neke analize. Sve se zavrsi za jedan dan. Vecina se placa, pa kada ti kazu sta sve treba a ti od lekara uzmi upute i za te analize. Ni sama laparaskopska operacija nije jeftina i ona se obavezno placa.
Inace mene je operisao dr. Jeremic. Kul tip, a dobar je i hirurg. Pored njega, verovatno jos bolji (i stariji) je prof. dr. ne znam mu prezime, ali je nizi i svi ga uvazavaju, od sestara do levara.
Jedini problem je kada ti kazu da dodjes, naravno posle svih analiza koje iskljucivo tamo moras da uradis, je da moze doci do pomeranja. Najgore je da te prime u cetvrtak, petak. Tada te hvata vikend, pa ti lepo kuci i dodji u ponedeljak. Bitno je da si na spisku da si primljena u bolnicu.
Moze se desiti da budes primljena ujutru, od poslepodneva da si na programu (nema jela, a od uvece ni ****), prebacuju te uvece u soksobu i tada te sigurno sutra operisu. Prebacivanje u soksobu je siguran znak da ces na operaciju. Ona se radi pod totalnom anestezijom, i za dva dana ta pustaju kuci. Posle 7 dana skidaju konce i to je to.
Ne znam ko ti je rekao da endometrioza ne izaziva sterilitet. U frontu je to jedan od glavnih razloga za sterilitet i ukoliko se dijagnostikuje obavezno se otklanja. Samo je problem sto kazu da se za par godina vraca. Neke zene tvrde da su posle te operacije zatrudnele, sto se u mom slucaju nije desilo. Svi smo mi razliciti.
E da jos nesto. Posle operacije se 4-6 meseci, jednom mesecno primaju inekcije da bi se sprecilo dobijanje mece, kako bi se organizam oporavio. To izaziva sve kao da si u klimaku, nalete toplo/hladno, promene raspolozenja...
Eto toliko, a ja bih ti preporucila Front, jer je svo osoblje veoma ljubazno i ultra je cisto.
Srecno.

Drage moje,

ovo je cudno iskustvo koje moram da podelim sa scima vama. Mislim da vecina od vas (nazalost) poznaje put koji vodi od utvrdjivanja neplodnosti, preko HSGa, laparoskopije, inseminacija do vantelesnih oplodnji. Naime moj proces traje od 2003 godine, HSG rekao da sujajovodi izuvrtanii neprohodni, zatim laparokopija krajem 2004, sve produvano, odmah nakon toga inseminacija i nista. Prva vantelesna april-maj 2005, jedan embrion vracen i nista, jos dve inseminacije tog leta, bez rezultata. Ove godine mart-april-maj program bespaltne vantelesne, dve jajne celije i nije se desila opladnja in vitro tako da nisu nista imali da mi vrate.
Planirali smo na sledecu vantelesnu sledece jeseni, polako, dok sakupimo novac. Opet u visegradskoj, kod profesora Tulica, jer u njega imam beskrajno poverenje i meni licno odgovara njegpva smirenosst (svala od nas zna da je ovo jako individualno).
Desila se sjajna stvar. Ostala sam trudna prirodnim putem.
Juce sam uradila test i beta HCG.
Poruka je nikada ne recite nikad. Optimizam je nas najveci prijatelj.

Marijanacurcic,
i mi se spremamo da idemo kod Tulica u Visegradsku. Molim te napisi "malo" opsirnije svoje iskustvo. I da li su ti punkciju raduili sa anestezijom? Malo mi je frka zbog toga!
Hvala unapred i srecno i cuvaj se...!!!

Drage moje,

ovo je cudno iskustvo koje moram da podelim sa scima vama. Mislim da vecina od vas (nazalost) poznaje put koji vodi od utvrdjivanja neplodnosti, preko HSGa, laparoskopije, inseminacija do vantelesnih oplodnji. Naime moj proces traje od 2003 godine, HSG rekao da sujajovodi izuvrtanii neprohodni, zatim laparokopija krajem 2004, sve produvano, odmah nakon toga inseminacija i nista. Prva vantelesna april-maj 2005, jedan embrion vracen i nista, jos dve inseminacije tog leta, bez rezultata. Ove godine mart-april-maj program bespaltne vantelesne, dve jajne celije i nije se desila opladnja in vitro tako da nisu nista imali da mi vrate.
Planirali smo na sledecu vantelesnu sledece jeseni, polako, dok sakupimo novac. Opet u visegradskoj, kod profesora Tulica, jer u njega imam beskrajno poverenje i meni licno odgovara njegpva smirenosst (svala od nas zna da je ovo jako individualno).

Draga Marijana,
mislim da je suvišno reći koliko me obradovala tvoja poruka.
Ovo je još jedan dokaz da treba verovati u čuda, ne samo kada je ova tema u pitanju već inače u životu. Zato žene, verujte u čuda. . .
Tebi sve čestitke i uživaj u svojoj trudnoći. . .:-P:-P:-P

Drage moje,

Cestitam ti od srca. Jako me je dirnula i obradovala ova tvoja poruka. Borba se isplati samo je pitanje vremena. Sve najlepse, bezbriznu i mirnu trudnocu ti zelim. Puno pozdrava.

Pozdrav svima.Evo me medeni medoks,stigla sam juce,bila sam kod mojih da malo odmorim.Hvala na pitanju,dobro sam sada,bila sam uzasno,takav bol nikada nisam dozivela.Meni je hsg lako pao u odnosu na histeroskopiju,ali najvaznije u svemu je da mi je nalaz ok.Jos malo pa pocinjem sa tabletama za kontracepciju,blizi mi se vto pa sam srecna.Sta ima kod tebe,dokle si ti stigla?

Pozdrav svima.Evo me medeni medoks,stigla sam juce,bila sam kod mojih da malo odmorim.Hvala na pitanju,dobro sam sada,bila sam uzasno,takav bol nikada nisam dozivela.Meni je hsg lako pao u odnosu na histeroskopiju,ali najvaznije u svemu je da mi je nalaz ok.Jos malo pa pocinjem sa tabletama za kontracepciju,blizi mi se vto pa sam srecna.Sta ima kod tebe,dokle si ti stigla?

Ej Tina Bambina,

zbog toga sam ti rekla da je u takvim slučajevima bolje (mada rizičnije) odlučiti se za opštu anesteziju. Sada si zapamtila samo bol, i šta god treba da ti rade uvek ćeš se plašiti. Imala sam slično iskustvo i danas se plašim i kada mi uzimaju briseve.
Što se mene tiče uradila sam punkciju velike ciste na desnom jajniku prošle nedelje.
Radila sam u totalnoj anesteziji tako da sam prošla odlično. Sada se pripremam za novi pregled i očekujem da ću u toku sledećeg meseca i ja krenuti sa pilulama za kontracepciju. Nadam se, videćemo. . . Tako sam očekivala i oktobra meseca pa se pojavila enormno velika cista, koja je porasla za mesec dana do 55mm.
Biće dobro.....
Ja verujem da ko se bori i veruje u svoje snove oni mu se i ostvaruju!
Cmooooook

Pa ja sam im trazila da mi rade pod totalnom,ali su mi rekli da ne filozofiram jer se histeroskopija ne radi pod anestezijom na sta sam im odgovorila da mnogo zena poznajem koje su radile histeroskopiju i sve su radile pod lokalnom ili totalnom i naravno oni su se pravili da me ne cuju.Ma bice i sa tobom sve ok,samo veruj u to.Javi sta je bilo na pregledu,a ja ti drzim palceve.Toliko smo se sve izmucile,valjda ima boga da i nas pogleda.I ja tebi saljem poljubac!

Imam par prijateljica koje su histeroskopiju radile u totalnoj anesteziji.Trebali bi da uvek pitaju koju anesteziju hoćeš, da ti sugerišu u kojoj se radi ali da konačnu odluku prepuste tebi. Ali na našu žalost to ovde nije tako. Poučena svojim lošim iskustvom uvek zahtevam totalnu. Kažu i meni da filozofiram ali im uvek kažem da je njima lako da to kažu a meni teško da podnesem godišnje par intervencija.

pozdrav drage moje ženice :D
ja još čekam da prođe te famozne 2 nedelje...8)

inače, niko me nije ni pitao za anesteziju, to se u NS podrazumeva... i nemojte da se plašite totalne anestezije, ne komiraju oni tebe svaki put kao slona, to su male doze, histeroskopija ne traje duže od 20 minuta, daju ti taman toliko da možeš posle 2 sata da sam odeš kući...

inače i moja najbolja drugarica je ove nedelje radila laparoskopiju... čekamo da joj kažu šta dalje...

jedno pitanje, kakva su vam iskustva, koliko su vam naplaćivali insemenacije? i kako ide to sa državnim programom, šta se tu plaća a šta ne?

Tako bi medeni medoks trebalo da bude,ali na zalost nije.Sto je naj gore nema vise pravila da li radis privatno ili drzavno,bukvalno imas isti tretman.Ja razmisljam da promenim kliniku ali se plasim da ce mi se iste stvari i na drugoj klinici desavati,ali jednostavno sve moramo da istrpimo i da nam pred ocima bude samo jedna stvar,a to je ono zbog cega smo sve tu...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back