Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Padarlajnd,zato sam i rekla da si navela ref.mogla bi i sama da protumačiš.Ovako,ako si u istoj lab radila,i prvi ti bio 800,a sad 200,onda znaš da si taj probl.rešila.
Žao mi je da čujem da i u Mariboru nema indiv.pristupa...

mali pariz,znas kako ,sve ja veoma dobro znam,kao i sve zene koje su u ovom problemu,ali potrebno mi je da pisem i ono sto znam,rasterecujem se i oslobadjam pritiska na ovaj nacin.Niko privatno niti razume o cemu pricam,niti ja treba da smaram ljude sa detaljisanjem.Zato postoje ove strane i molim vas pisite sto vise da imam sta da citam i odgovaram,ovo je kao psihoterapija.Pisite jer sve sto napisite nece i ne moze biti upotrebljeno protiv vas.;)

Padarlajnd, nemoj da brines zbog toga sto nema individualnog pristupa, meni su radili indiv. pa nije doslo do trudnoce, tako da to nema neke veze!!! Ako ce da uspe, uspece i ovako i onako, nema tu pravila. Sto se tice tvog prolaktina, ja stvarno neznam mnogo o tome, jedino sto ti mogu reci da ga nisam radila pojedinacno, to po satima ili na pola sata, vec sam ga odradila zajedno sa ostalim hormonima, svi su bili u granicama normale, tako da verovatno zato nije ni radjen pojedinacno. Probaj da budes sto opustenija i da ne razmisljas mnogo unapred, sve se da lekovima dovesti u normalu, tako da nemoj mnogo da brines!!! Saljem ti puno :cmok:i navijam za tebe od :heart:

Pa dobro Padar,za mene nema poljupca,ccc...
sve razumem,ali mi bilo čudno da pitaš za mišljenje,kad i sam znaš da je to o.k...taj tvoj prolaktin.
Inače se slažem sa đinom da je sve stvar sreće,jer je samo pitanje dana kad ćemo i mi ostvariti svoj cilj.Zato,što se manje budemo nervirale,strepele,bolje za nas,jer kad dođe ono što unazad x godina sanjamo,pitaćemo se...ne samo kako smo živele bez dece,već zašto smo se nervirale oko svega,kad smo znale da će biti.
Eto,to je mojemišljenje.
Nego,reci mi ,koji ti je ovo postupak?

ja samo da se javim, sutra, ako nalazi budu ok, a nadam se da ce biti, krece bockanje, odnosno suprefact....poslala sam mm kod lekara, mozete da zamislite njega zbunjenog, ima doktora da stavi na diktafon, da slucajno nesto ne propusti....
ne mogu da prestanem da mislim o tome, a sutra imam neku prezentaciju na poslu, i nemam pojma sta da pricam, samo mislim o programu i vec citam baby forume...bas sam optimista, jel da;)
nisam jos ni pocela, a vec odleprsala daleko, mada imam neki osecaj da je doslo mojih pet minuta.
a i ako ne uspe, again, smislila sam letovanje i jos kojesta pa cu kao time da se tesim
veliki pozdrav za sve vas.....i sorry sto vas gnjavim, ja se nekako nalepse sa vama ispricam...
pisemo se sutra....:bye:

Padarlajnd to ti je dugi protokol, npr ja sam krenula da pijem kontraceptive od prvog dana ciklusa, od 17 dc sam primala diferelin, kontracepciju sam pila do 22 dc, dobila sam, prvog dc sam krenula sa stimulacijom a svo vreme od 17dc pa do kraja postupka sam primala diferelin, nadam se da sam ti malo pojasnila.
Mijaki naravno da ce uspeti, sad neznam za more bas ove godine, bice lepse sledece godine kad budes isla sa bebom! :-)
Pozdravcic
(jedan poseban za Mali Pariz)

mali pariz,znas kako ,sve ja veoma dobro znam,kao i sve zene koje su u ovom problemu,ali potrebno mi je da pisem i ono sto znam,rasterecujem se i oslobadjam pritiska na ovaj nacin.Niko privatno niti razume o cemu pricam,niti ja treba da smaram ljude sa detaljisanjem.Zato postoje ove strane i molim vas pisite sto vise da imam sta da citam i odgovaram,ovo je kao psihoterapija.Pisite jer sve sto napisite nece i ne moze biti upotrebljeno protiv vas.;)
I,ja sam prije nekoliko godina radila hormonski status,s tm sto mi je doktor napomenuo da moram biti budna najmanje(3-4) sata. A posto sam imala termin u 8h,morala sam ustati u 4h i imala previsok prolaktin(napominjem da skoro uopste nisam spavala).....U medjuvremenu stigao i nalaz mm(azoospermia) i dr. mi objasni da mi svakako moramo na vto i da ce mi tamo ujedno dati i terapiju za povisen prolaktin. Na VTO smo otisli tek nakon nekoliko godina.....Otisli na prvi razgovor i ujedno nam izvadili i krv.. Mi sljedeci put otisli na jos jedan razgovor,moj hormonski status vise nego odlican. Upitam doktora kako je to moguce i s,tim da sam jednom radila prolaktin i bio visok.... Najvjerovatnije bio stres u pitanju(lose spavanje). I ovdje mi niko nije napomenuo da moram biti budna najmanje 3-4 sata.. Eto,kako je to razlicito od laboratorije do laboratorije.... I,nemoj da brines,taj prolaktin se da srediti lijekovima,kao i uostalom sve drugo.... Samo nemoj puno da razmisljas o tome,stres i te kako utice na sve.... Eto,vidis na mom primjeru s prolaktinom,drugi put kad sam ga radila(nisam uopste znala da ce mi taj dan raditi i hormonski status),sve bilo u redu... U ovu kliniku smo otisli prvi put na razgovor u oktombru 2006,u novembru mm radio biopsiju a decembru test na trudnocu pozitivan....Ja uopste nisam racunala na pozitivan ishod sto zbog godina sto zbog stresa(citavu terapiju sam radila) a mozda me to sve i odrzalo i dovelo uspjehu,jer uopste nisam imala vremena da razmisljam o tome..... Izvini na dugackom postu...... Zelim ti od srca sve najbolje i da ti se sto prije ostvari zelja......Samo molim te,ako je ikako moguce ne razmislaj puno o tome(moze ti samo pomoci)..... :zag:

Ćao devojke, slažem se sa Skandiom da se treba opustiti i što manje o svemu razmišljati(naravno lakše je reći nego uraditi). Ja mislim da je ta psihička opterećenost i preveliko razmišljanje i opterećivanje svim i svačim donekle doprinelo neuspehu moje VTO. Sada sigurno znam da ću se skroz drugačije ponašati kad budem u drugom postupku. Više ću se radovati i uživati, a manje nervirati.
Mijaki, hoćeš da se udružimo i kolektivno te istumbamo? Ma kakva gnjavaža, od mene dosadnija ne možeš biti sigurno. Sve je to normalno draga i hvala Bogu što postoji ovaj forum, jel bez medjusobne podrške verovatno bi prozvećkale odavno! Samo piši koliko ti duša želi, a mi smo tu da te bodrimo!:zag:
Padarlajnd, Mali Pariz:super:
Ivančice, ne daj se sve će to proći!
Sve vas:cmok:

Milice,ljubac posebni za Sergeja,lutku!Padar,neguj taj lepi prolaktin...i meni je oko 200,a nekada je išao preko 1000-kad sam bila pod konst.stresom...
Inače,želim ti da ti prvi urodi plodom
Mijaki,znam taj osećaj...pitaš se kako da uopšte misliš o poslu,kad su misli samo u smeru VTO.
Mnogo mi se sviđa kako razmišljaš.Pozitivno,ali sa rezervom o neuspehu, i u tom slučaju,odlasku na odmor,na more...To mnogo znači,kad imaš plan,a šta bi dalje...jer ti donekle omogućava da se opustiš.
Znam,jer sam i ja tako u 2.postupku,lakše prebobala neuspeh,a u prvom kao ptica bila...samo po visini...Ikice,kissić:D

Cao devojke,

evo me posle nekoliko dana, sledeće nedelje bih trebala da idem na prvu kontrolu posle VT, pa ću u dogovoru sa mojom doktorkom da odlučim šta i gde dalje jer još uvek razmišljam koju kliniku da odaberem za sledeću VT. Inače, rešila sam da leto provedem bez stresova, opušteno i da na nekoj lepoj plaži napunim baterije za dalje!

Mijaki, pružam punu podršku tvom optimizmu!!! Vidim da sutra krećeš sa terapijom, izvini ako sam propustila, za koju kliniku si se odlučila?

Evo mene posle nekoliko dana!Vidim da ste aktivne.Ministar je ozdravio sad možete da se žalite.Počnite sa tim da se ispita koliko su kvalitetne podloge koje kupuju za vto.Da li su najjeftinije,a naplaćuju ih državi preko naših postupaka kao najskuplje?Ali drage moje svuda je bilo i biće prevara i prevaranata.Padarlajd što se prolaktina tiče što je niži to je bolje.Ako je oko 200 to i nije strašno,ali 800 je užas.Prolaktin oko 300 za pet dana može da se sredi tabletama.Žao mi je što ste neke razočarane vto o državnom trošku,ali isti ti doktori rade i privatno još vam uzmu lepe parice.Kome treba njihova ljubaznost?Mislim da je nama bitnije da su maksimalno profesionalni.

Sad sam se setila da su mojoj prijateljici koja je ranije bila na ovom forumu,a više nije rekli da pred menstruaciju ima glavobolju zbog povišenog prolaktina.Još su joj rekli da vadi krv 7,14,21 dan od početka ciklusa,jer se tako najbolje prate promene hormona,a to je radila najviše zbog prolaktina.Kad je odradila vto dva do tri dana pre nego što je prokrvarila imala je jaku migrenu.Ali svi smo mi različiti tako da svačiji organizam je drugačiji.Ja sam imala,a i ona vto bez tabl.za kontracepciju.Meni su bili svi hormoni o.k.,a ona je pila bromokriptin za prolaktin.Odmah su počeli da nas bockaju.

Cao devojke,

evo me posle nekoliko dana, sledeće nedelje bih trebala da idem na prvu kontrolu posle VT, pa ću u dogovoru sa mojom doktorkom da odlučim šta i gde dalje jer još uvek razmišljam koju kliniku da odaberem za sledeću VT. Inače, rešila sam da leto provedem bez stresova, opušteno i da na nekoj lepoj plaži napunim baterije za dalje!

Mijaki, pružam punu podršku tvom optimizmu!!! Vidim da sutra krećeš sa terapijom, izvini ako sam propustila, za koju kliniku si se odlučila?

posle razgovora sa doktorom Radulovićem iz Jovanove, ovoga puta ću pokušati kod njih. primenila sam metod slučajnog izbora. On je barem prema meni i mm bio jako ljubazan, na sva pitanja je odgovarao, kao da smo otišli na kaficu sa njim i kao da se nigde ne žuri. Sestre su manje ljubazne i fine od onih iz Jevremove ali me to ne potresa, nisu bitan faktor... Ubih se juče objašnjavajući jednoj da neću primati terapiju kod njih nego da ću sama sebi da dajem bocke i da onda ne vidim potrebu da to bude između 4 i 5, već da to bude uvek u 8, jer radim i nikada ne stignem kući pre 7, pola 8...no dobro...
krećem danas sa suprefactom, a od drugog dana ciklusa (15 ili 16 maj) sa kombinacijom fostimona, menopura i merionala. Nema Gonala, pretpostavljam zato što je najskuplji a Jovanova funkioniše eur 3hilj i sve je uključeno....Mada ja ionako loše reagujem na Gonal...
malo mi je čudno što UZ i kontrola estradiola idu tek posle 8 dana stimulacije, u Jevremovoj su radili od početka ali možda je tako i bolje a ne da svaki dan gledam kako se moji folikuli kilave i rastu dnevno po jedva nekih 1mm.
Inače doktor je zadovoljan nalazima, mm ima oko 6 mio pokretnih pa kaže da će možda uspeti i običan ivf...
ja danas prestala da duvanim i kao zdravo se hranim, nakupovala na pijaci gomilu voća i povrća u nameri da stvorim sve preduslove za uspeh...
elena, nisi tražila ovako opširne info, ali ja kada krenem da pišem, kraja nema...:D
molim sve drugarice sa foruma da mi kažu ima li neki pametan savet šta jesti više i manje, i da li će nešto škoditi stres pre ET, jer ne mogu sve vreme biti na bolovanju a na poslu mi je haos i katastrofa, posle ET ću svakako odmoriti 10ak dana....
thanks i veliki pozdrav za sveeeeeeee:bye:

Mijaki,bravo za komplet odgovor ;)
savet za posao...ako radiš,kloni se stresa u smislu resetuj se...
savet za ishranu: znam da pivo i sirova paprika kao i sredina iz sirovog ananasa,tj.ono najružnije,pomažu kod debljanja endometrijuma.
Posle Et-a,kreni po siru,mleku,belancima,jednom rečju-belančevinama,ali i mesu.
Naravno da ništa trenutno ne može da utiče,ali nije na odmet truditi se...
I da,srećno sa suprefactom!
meni je u prošlom postupku teško pao...valunzi, nervoza...a morala sam da radim...
i ja ne reagujem nešto sjajno na gonale...možd aće mi ovaj put samo merional poboljšati situaciju...videćemo,a tebi sa srećom!:amen:

Pozdrav svima,
imam malu molbu za Milicu 83 - Mico molim te reci mi zasto su me sestre pitale koja sam krvna grupa - u sredu radim aminosintezu, a ti si mi trenutno jedina nada da mi malo blize pojasnis i da me ohrabris pred samu intervenciju s obzirom da je radim u Jevremoj i posle cu lezati kuci tako da necu biti stalno pod budnim okom lekara malo me je zent. Molim te ako ti nije problem da mi u najkracim crtama opises sam postupak - sve sto znam je sa foruma, a ti imas iskustva i prava si osoba za malo ohrabrenja. Ljubim te i zahvaljujem se unapred i ljubi tvog divnog andjela.
Mijaki sto se tice stresa pred vto mislim da smo svi manje vise njemu izlozeni.Veruj ja sam radila svo vreme dok sam primala terapiju, takodje mi je na poslu bio haos i nosila sam veliku odgovornost, imala sam i peh da mi mi je u tom periodu i mama iznenada zaglavila u bolnici tako da sam jurila, posao, bockanje, kod mame u posetu i zaista sam bila u nezavidnom polozaju.Imala sam veliku podrsku mm i verovala sam u Boga i u sebe i znala sam prosto da mora da uspe i kao sto vidis uspelo je i to iz prve na moju veliku radost. Drzim ti pesnice, radi - manje ces misliti na vto i samo veruj da mora da uspe i garantujem da ce uspeti - videces. Javljaj sta se desava i SRECNO.
Zvezdice 71 nadam se da si dobila moju pp - cekam da mi javis koja ti je terapija odredjana, a do tada su ti inekcije na sigurnom.

Mijaki,

hvala na detaljnom opisu. Znači ovog puta si izabrala Radulovića, nadam se da će ispuniti tvoja očekivanja i da će konačno uroditi plodom! Što se tiče posla, ja sam prva dva puta radila za vreme primanja terapije a druga dva sam odmarala, međutim, bar kad sam ja u pitanju nije bilo razlike, sa stresom na poslu ili bez njega kod mene nije uspelo. Možda je i bolje da prebaciš fokus na neke druge stvari a da ti terapija bude nešto usputno. Kada je u pitanju ishrana, ne znam šta je preporučljivo za vreme primanja terapije ali nakon ET dobila sam savet od doktorke da konzumiram hranu bogatu proteinima, da jedem belo meso, ribu, što više ceđene pomorandže i kada sam uznemirena da pijem toplu kamilicu za opuštanje. Srećno sa bockanjem, a ako krene ludilo od Suprefacta, slobodno se istresi na nama, mi te savršeno razumemo!

Zvončice36,

malo si me uplašila sa ovim migrenama. Ja redovno imam migrene dan pred menstruaciju, a nakon ET pa do kontrole betaHCG, sva četiri puta sam imala bar 2 do 3 dana glavobolje. Prolaktin sam kontrolisala tri puta ali samo po jednom u toku dana i uvek je bio u granicama normale, međutim nikada nisam radila tri puta u toku jednog dana, niti mi je iko to savetovao. U svakom slučaju, hvala ti na ovoj informaciji, mislim da ću uskoro uraditi taj test na svoju ruku, čisto da bih bila mirna!

I ja imam migrene uvek pred menstruaciju,a takodje niko do ove moje prve vantelesne nije obracao paznju na visok jutarnji prolaktin,cak su mi govorili da je 700 normalno.Zvoncice bas si i mene uplasila,sad sam sigurna da mi vto nece uspeti.Koji su toludaci,pa mene je sestra u nedelju zvala iz Maribora i rekla da proverim prolaktin.Vlaisavljevic mislim da nije nipogledao moje rezultate,vazno je da su me strpali u junsku grupu,inace sam planirana za oktobar,ali eto pozvase me ranije.Pozz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back