Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zsuki, sad sam čitala strane i strane unazad i naišla sma na ovaj tvoj mejl. Nas su u to vreme zvali iz Genezisa, pitali se što nas nema na spisku, valjda zbog tog alarmiranja... A ono nismo ni trebali da budemo u toj grupi jer smo tek u aprilu prošli komisiju. Tako da smo septembarska grupa, tj, za koji dan krećemo:lol:
kako ste vi, kako je bilo? i kakvi su ti utisci o klinici?
pozdrav!

Ohohooo! Evo i mene ponovo... ja vas čitam redovno, ali ni ja nisam primetila ovu tvoju poruku :(...
Mora da smo se taman mimoišle, ja sada dolazim iz Genesisa. Meni prvi put (embiortransfer 02.06.2009.) nažalost nije uspelo.... šmrc. Sve je bilo super, ali eto... i mogu ti reći da sam se baš, baš razočarala, iako mi je sve vreme delovalo da se i baš ne opterećujem sa celim procesom. Izuzev sa nabavljanjem papira.
Imala sam blagu hiperstimulaciju jajnika, od 15 folikula viđenih na zadnjem ultrazvuku, uspeli su da izvuku 7 (mislim da je prošlo puno vremena od davanja pregnila i punkcije... ali, nisu imali vremena ranije...pa je došlo do spontanog pucanja folikula), od toga se 6 oplodilo, 4 su bila super kvaliteta, veličine. 3 mi je vraćeno, a tri smo zamrznuli...
I nakon 2 nedelje bhcg 0.nešto. uffff.

Sada ćemo pokušati sa tri preostale j.ćelije. Embriotransfer mi je zakazan za subotu tačno u podne! :klap:

Ne znam da li smem ovde da se izjašnjavam o klinici, ali probaću! Sada imam malo podeljeno mišljenje, ali sam u junu imala pozitivna iskustva sa svima koji rade tamo. Nema dugog čekanja u redu, ljubazni su, izlaze u susret, objašnjavaju. Svidelo mi se što uvek ideš kod istog lekara, mada je nekad bilo potrebno ponovo sve pričati izpočetka, ali valjda ne mogu nas 120 000 da popamte...
Gospođa embriolog je bila vrlo prijatna i ljubazna, mada sam o njoj čula puno loših stvari, dali su mi da pogledam kroz mikroskop osmoćelijske embrione, pre nego što su mi ih vratili i to je stvarno bio divan osećaj. Ostala je samnom sve vreme dok sam ležala na tom stolu i pričom mi odvraćala pažnju! :super:

Jedina zamerka za njih, doktori nikada nemaju dovoljno vremena za pacijente, zato što većina njih radi naravno i u državnoj bolnici. Tako da tvoj ciklus i sve intervencije usklađuju sa njihovim radnim vremenom, a ne sa svtarnim potrebama tvog organizma i ciklusa.
Mislim da su kod mene mogli da izbegnu te male komplikacije, da su me recimo ranije pogledali ultarzvukom ili da nisu toliko čekali sa punkcijom...
Postoji protokol na osnovu kojeg se vrši čitav proces oplodnje i potrebnih priprema, ali to ne odgovara baš svakom paru... pa ako se uklopite super, ako ne vi ste kolateralna šteta :zcepanje:

I ovaj put sam se malo razočarala, jer moja doktorica nije bila prisutna baš tih 5-6 dana koji su za mene bili najvažniji, nije bila tu da mi uradi ultrazvuk, promeni terapiju.... i kada se konačno vratila, dobila sam ukupno 3 minuta pažnje, i vrlo šture odgovore na pitanja...
ali, šta je tu je, imaju još jednu priliku da me usreće i da mi drpe pare, a onda pravac Segedin :brus:

Inače svima vam želim više sreće nego što sam ja imala!!!!!!

E ćao pazarkice, kakav je sad to pesimizam, pa nećemo tako, na samom si finišu a ti već razmišljaš o tamo nekim pokušajima itd!? Osmeh na lice, radost u srce!!!
Ja sam bolje, fizički sam ok , samo me od ovog logesta boli stomak kao da ću svakog trenutka da dobijem, a danas pijem poslednju i bez pauze nastavljam sa sledećom kutijom! Počeli su da me hvataju i neki valunzi kao da sam u klimaksu, ali dobro, šta je tu je. U ponedeljak idem u NS pa ću videti kad će ta operacija, pošto su mi prvo rekli biće u utorak, a kad sam zvala telefonom onda su rekli da nisu sigurni kad će biti. Kao da neko ima vremena samo da se šeta i njima nosi nalaze.Tako je u celoj ovoj državi, šeta te ko kako stigne, jel misli da na to ima pravo-strašno!
Ja sam juče donela odluku da se više uopšte ne nerviram, pustiću sve da ide svojim tokom, pa kako mi Bog da. Jer, kad malo bolje razmislim, dobiću ja dete jednog dana, ali da li ću tada biti normalna to je pod velikim znakom pitanja. Zato-SAMO OPUŠTENO!
Milice, zlato naše, baš si me obradovala! :cmok:Ma jel vidite vi da u zadnje vreme dobijamo samo dečačiće?
Zsuki 75, držim fige za subotu, samo veruj i biće super!
Sve vas ljubim!

Ikice, veruj mi bices normala, na kraju krajeva unormalice te tvoja bebica! Pazarka kad krenes sa tim tvojim pesimizmom dodje me da te:tiganj::tiganj:, ja kad se tako uznemirim ili iznerviram skuvam zeleni caj i bas mi pomaze, nekako se opustim. A za batu neznam sta da vam kazem, ovo je godina decaka!:heart:

Ikice, veruj mi bices normala, na kraju krajeva unormalice te tvoja bebica! Pazarka kad krenes sa tim tvojim pesimizmom dodje me da te:tiganj::tiganj:, ja kad se tako uznemirim ili iznerviram skuvam zeleni caj i bas mi pomaze, nekako se opustim. A za batu neznam sta da vam kazem, ovo je godina decaka!:heart:

Jeste miličice ovo je definitivno godina dečaka, a naredna će biti godina malih prelepih devojčica koje ćemo mi hrabre žene ovog foruma roditi bez muke! :cmok:

Devojke, može jedno pitanje? Ja sam upravo došla sa komisije, išla sam da overim uput za laparoskopiju i tamo su mi rekli da se ooperacija plaća, bez obzira što je neću raditi privatno i bez obzira na overen uput? Znate li o čemu se tu radi?

Jeste miličice ovo je definitivno godina dečaka, a naredna će biti godina malih prelepih devojčica koje ćemo mi hrabre žene ovog foruma roditi bez muke! :cmok:

Devojke, može jedno pitanje? Ja sam upravo došla sa komisije, išla sam da overim uput za laparoskopiju i tamo su mi rekli da se ooperacija plaća, bez obzira što je neću raditi privatno i bez obzira na overen uput? Znate li o čemu se tu radi?

da da i ja sam je platila bez obzira sto sam je radila u betaniji,ja mislim da bi trebalo da kosta oko 17.000 ali zavisi koja laparoskopija je u pitanju

milice nemoj molim te,nije lepo na nekog sa tiganjom ko ima ovakve neuspehe i padove iza sebe ..................

jeli moze jedna usluga...........jedni moji rodjaci hoce da urade VTO,neka prvo idu na besplatnu VTO,a onda ako ne uspe ja cu da finansiram
e sad je problem sto ni jedno ni drugo nemaju pojma o tome ,muskarac ima 37 god. a zena 34 godine,3 godine su u braku,uradjen spermogram ,u solidnom stanju...........sad mene interesuje koja su sve dokumenta potrebna,sta sve treba da se obavi od medicinkih nalaza,uglavnom sva dokumenta koja su potrebna,gde se predaju dokumenta.,ama bas sve

jos jedna napomena,nisu iz beograda.............hvala vam unapred,ovo mi je bas potrebno i hitno ,cmok za sve

Ohohooo! Evo i mene ponovo... ja vas čitam redovno, ali ni ja nisam primetila ovu tvoju poruku :(...
Mora da smo se taman mimoišle, ja sada dolazim iz Genesisa. Meni prvi put (embiortransfer 02.06.2009.) nažalost nije uspelo.... šmrc. Sve je bilo super, ali eto... i mogu ti reći da sam se baš, baš razočarala, iako mi je sve vreme delovalo da se i baš ne opterećujem sa celim procesom. Izuzev sa nabavljanjem papira.
Imala sam blagu hiperstimulaciju jajnika, od 15 folikula viđenih na zadnjem ultrazvuku, uspeli su da izvuku 7 (mislim da je prošlo puno vremena od davanja pregnila i punkcije... ali, nisu imali vremena ranije...pa je došlo do spontanog pucanja folikula), od toga se 6 oplodilo, 4 su bila super kvaliteta, veličine. 3 mi je vraćeno, a tri smo zamrznuli...
I nakon 2 nedelje bhcg 0.nešto. uffff.

Sada ćemo pokušati sa tri preostale j.ćelije. Embriotransfer mi je zakazan za subotu tačno u podne! :klap:

Ne znam da li smem ovde da se izjašnjavam o klinici, ali probaću! Sada imam malo podeljeno mišljenje, ali sam u junu imala pozitivna iskustva sa svima koji rade tamo. Nema dugog čekanja u redu, ljubazni su, izlaze u susret, objašnjavaju. Svidelo mi se što uvek ideš kod istog lekara, mada je nekad bilo potrebno ponovo sve pričati izpočetka, ali valjda ne mogu nas 120 000 da popamte...
Gospođa embriolog je bila vrlo prijatna i ljubazna, mada sam o njoj čula puno loših stvari, dali su mi da pogledam kroz mikroskop osmoćelijske embrione, pre nego što su mi ih vratili i to je stvarno bio divan osećaj. Ostala je samnom sve vreme dok sam ležala na tom stolu i pričom mi odvraćala pažnju! :super:

Jedina zamerka za njih, doktori nikada nemaju dovoljno vremena za pacijente, zato što većina njih radi naravno i u državnoj bolnici. Tako da tvoj ciklus i sve intervencije usklađuju sa njihovim radnim vremenom, a ne sa svtarnim potrebama tvog organizma i ciklusa.
Mislim da su kod mene mogli da izbegnu te male komplikacije, da su me recimo ranije pogledali ultarzvukom ili da nisu toliko čekali sa punkcijom...
Postoji protokol na osnovu kojeg se vrši čitav proces oplodnje i potrebnih priprema, ali to ne odgovara baš svakom paru... pa ako se uklopite super, ako ne vi ste kolateralna šteta :zcepanje:

I ovaj put sam se malo razočarala, jer moja doktorica nije bila prisutna baš tih 5-6 dana koji su za mene bili najvažniji, nije bila tu da mi uradi ultrazvuk, promeni terapiju.... i kada se konačno vratila, dobila sam ukupno 3 minuta pažnje, i vrlo šture odgovore na pitanja...
ali, šta je tu je, imaju još jednu priliku da me usreće i da mi drpe pare, a onda pravac Segedin :brus:

Inače svima vam želim više sreće nego što sam ja imala!!!!!!

ej ćao Zsuki:) baš sam očekivala poruku od tebe! I mogu ti reći da sam je progutala :p
žao mi je što nije uspelo iz prvog, ali dobro, relativno brzo imaš drugu šansu!:super:
i ja imam utisak da se nešto puno ne opterećujem, verovatno zato što ni ne znam tačno šta me čeka... Meni ti i sad zvučiš nekako optimistično i normalno, ne u nekim krajnostima, i to je dobro!

koliko sam shvatila ovo ti se nije dopalo...
(mislim da je prošlo puno vremena od davanja pregnila i punkcije... ali, nisu imali vremena ranije
Mi smo letos negde u junu otišli u kliniku i videli da je tamo raspust, glavna dr, koja i mene vodi, trebalo je da se vrati sa odmora 1. septembra tek!, i ostali su nešto bili na dugim odmorima, i onda smo se mm i ja dogovorili da uopšte ne počinjemo dok se ona ne vrati. Mi puni pitanja (mislim da im već idemo na živce pomalo i da nas smatraju komplikovanim parom:per:), prvi put, očekuješ da neko prati svaki korak u tome, a ono nigde nikog! E sad je već normalnije i odmah sam i opuštenija...
Ne znam da li si pročitala, ranije sam to napisala, u oktobru im dolazi biolog iz Mađarske, kažu da je dobar, pa videćemo... Nadam se da tebi neće ni trebati! Ja od prekjuče primam stimulaciju, tako da će taman u oktobru biti sam postupak.

Moje mišljenje o lekarima iz Genezisa je pozitivno, to je odgovor i za nekog ko se ranije na forumu raspitivao o iskustvima odande...

Ja idem po boce oko pola 7, tako da ću ti u subotu od kuće držati fige, i u naredne dve nedelje, pa da posle bude ovako! :orkestar: :zurka:

A samo mi kaži, je l kod vas problem loš spermogram?
nadam se da ćemo se sresti koji put!

srećno svima!:bye:

Pazarka, ovo sam skinula sa sajta Betanije, pa im i to možeš proslediti! Nadam se da sam bar malo pomogla. (Reci rodjacima da kad odu kod lekara opšte prakse po upute za sve ove analize, neka insistiraju da im se svi uputi napišu odmah da se nebi sto puta šetali. Mene su dobro našetali, pisali mi upute jedan po jedan, pa ja sad svima skrećem pažnju na to da ljudi ne gube vreme!)
:cmok:

OBAVEŠTENJE PACIJENTIMA ZA UKLJUČIVANJE U NACIONALNI PROGRAM VANTELESNE OPLODNJE

Javite se svom izabranom lekaru – specijalisti ginekologu-akušeru koji će vas uputiti u nadležne zdravstvene ustanove da uradite sve potrebne analize i dijagnostičke metode za program VTO.
Po obavljenim pregledima ginekolog će Vam izdati uredno overen uput za Komisiju za vantelesnu oplodnju nadležne zdravstvene ustanove (Klinički centra Vojvodine Klinika za ginekologiju i akušerstvo Novi Sad, Klinički centar Srbije Institut za ginekologiju i akušerstvo Višegradska Beograd, Ginekološko-akušerska klinika „Narodni front“ Beograd ili Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu)
Uredno izdat uput od strane ginekologa overava lekarska komisija u sedištu filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje čije ste osigurano lice .
Nakon dobijanja uputa bićete pozvani od strane lekarske komisije jedne od nadležne četiri pomenute ustanove da se u što kraćem roku, javite nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u terminu koji će vam u pozivu biti saopšten.
Komisija za VTO u nadležnoj instituciji donosi pozitivnu ili negativnu odluku o vašem uključivanju u program VTO.
Ukoliko je odluka pozitivna, Komisija za VTO vam daje potvrdu sa rednim brojem pod kojim ste evidentirani u toj ustanovi i svoj izveštaj takodje dostavlja Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Republički zavod na osnovu dostavljenih izveštaja svih Komisija za VTO iz četiri ustanove, formira jedinstvenu listu čekanja osiguranih lica i odredjuje kojoj zdravstvenoj ustanovi će uputiti osigurano lice.
Zdravstvena ustanova u kojoj je lice raspoređeno, poziva i informiše osigurano lice i filijalu o tačnom datumu dolaska u zdravstvenu ustanovu radi procesa VTO.
Republički zavod će Vam na kućnu adresu uputiti poziv sa podatkom kojoj zdravstvenoj ustanovi treba da se javite radi početka VTO.
Sa dobijenim pozivom, potrebno je da se javite ginekologu koji će Vam na osnovu poziva izdati uput za početak procesa VTO.
Dobijeni uput ste obavezni overiti na lekarskoj komisiji u sedištu filijale Republičkog zavoda čije ste osigurano lice.

Pazarkice draga, to batinanje sam ja mislila figurativno, nisi me upoznala ali mi ljudi kazu da delujem na njih kao bensedin. Kao sto ti je Ikica napisala, jer se dosta promenilo od kad sam ja predala te zahteve, sad traze 80% vise stvari nego sto su meni trazili. Grlim...

Ćaos svima!!!!

Snežo super što ste konačno počeli, a možda je i bolje što ste tek sada na redu! Ono u junu je već stvarno bilo tipa, daj da završimo sa ovim galamdžijama pa da svi odemo na more! :)))

Videćeš kako ti sve proleti kada počneš... boca, boca, UZ, vađenje krvi, aspiracija i eto već se nađeš kući pred TV-om, mučeći muža dve nedelje sa posebnim željama u svako doba dana!!! Ja sam se vadila na: evo ja nosim tvoje trojke, pa ti sada meni donesi kafu, nutelu, picu, novine i ko zna šta :))))

Inače, sestrice su ok, čak i ona velika plava iza pulta, ali tek kada te malo upozna :).
Ja sam Velike Mame (glavne doktorice) :)) išla naoružana pitanjima, nekad i sa papirom, da nešto ne zaboravim... moram priznati da sam jednom uključila i snimanje na mobilnom jer tako brzo priča, da posle moraš kući da dešifruješ sve natenane!!

Mislim da još nisam pisala ovde i našem problemu... ako ga uopšte i ima. On je imao varikokelu-proširenu venu, koju je operisao, spermogram mu je ono, prosečan! Nije za nobelovu nagradu, ali mogao bi da ubode!!!
Ja od pamtiveka imam policistične jajnike, koje su mi pre tri godine laparoskopski sredili. Od tada imam ovulacije, čak i višestruke, ali džaba...bebe nema!

znači teoretski imamo šanse i za prirodnu trudnoću, ali eto u praksi se baš ne snalazimo :)))) hahaha.

Za sada sam sačuvala prisebnost, i humor, nadam se da ako ne uspeju ovi čika doktori, valjda ću i ja jednom pričati onu staru, eto opustili smo se pa sam ostala trudna!!!!!!

Danas sam inače ceo dan spremala kuću, ribala, prala, peglala, usisavala...spremam se za pritvor!!! i za maltretiranje mog dragog hhhahahahaaa!

poljubci svima, sutra u podne obračun kod ok genesisa!

Zsuki 75, držim fige za tvoje eskimčiće, nadam se da su već na pravom mestu! Svaka čast na tvom optimizmu! Ljubim te, piši kad dodješ kući!:cmok:

Pa, šta da va, kažem.... džaba sam spremala! :dash:
u pola dvanaest mi na kapiji Genesisa, a ono zaključano. Zvonimo, a meni već nešto sumnjivo. Sestrica iza pulta začuđeno: izvolite? evo, ja na embriotransfer u 12. Embriotransfer???? (kao da prvi put čuje te reči) sačekajte....
i pošalju mi jadnu sestru Tinu, da mi saopšti vesti: moji eskimčići preživeli ledeno doba, ali su sve nešto nikavi, pa je konzorcijum odlučio da ih ipak ne vrate, jer najverovatnije ne bi uspeli.... a onda su svi brzo pobegli, ko na Betaniju , ko u laboratoriju i ostavili jadnoj Tini da nam sve ispriča...

Inače, već im je tu taj biolog iz Pešte, on je rekao da oni ovakve, nekvalitetne :besna: vređaju mi decu, embrione ne vraćaju...

Toliko mi je bilo žao sestre, da sam zaboravila da budem tužna! Stvarno bezobrazluk. :roll:

Ali neka, zbogom Srbijo, odo ja kod doktora Zadorija! Već sam mi pisala, još u junu, u ponedeljak zovem da zakažem termin....

A najgore je što sada moram da kuvam ručak, nemam na šta da se izvlačim .... :zcepanje:

Ćao zsuki 75, izvini je ti pisala pp, a nisam videla da si se ovde javila! Baš mi je žao, ali možda je bolje što ih nisu vratili ako već nisu ok, nego da ležiš dve nedelje i nadaš se da će uspeti i posle se razočaraš. Ja se tebi stvarno divim, kakvim optimizmom ti zračiš to je neverovatno i to preko foruma, a mogu da zamislim tek uživo!
Veoma je ružno kako su postupili i to mi je najtragičnije. Ostavili sestru da saopšti i zbrisali!!!! Nemam reči, ne znam šta da kažem- zemlja Sbija i to je to. I privatne i državne institucije sve ti je to jad i beda. Verovatno ima i pravih profesionalaca, ali su jako malobrojni. Ovde više ne treba gubiti vreme nego pravac-Segedin, ko god je išao niko se nije pokajao, a čula sam i da je jeftiniji postupak nego ovde! Sad se opusti i odmori, neka te dragi odvede negde na ručak da iskuliraš! Ljubim te!

E devojke moje... hvala vam na podršci!!!

Evo ja se već registrovala na nekom mađarskom forumu na stranici za parove koji idu u Segedin na Kaali institut! Raspoloženje super, bebe lete na sve strane :)!

A što se ručka tiče, svekrva nas zvala na GOMBOCEEEE!! svaka joj čest, to mi je omiljena klopa!!!
A kada stignemo kući, bogami ima da radi tradicionalni, kućni IVF :)
hahhahaaa
poljubci svima, pa da budemo debele dogodine!!!

Pa, šta da va, kažem.... džaba sam spremala! :dash:
u pola dvanaest mi na kapiji Genesisa, a ono zaključano. Zvonimo, a meni već nešto sumnjivo. Sestrica iza pulta začuđeno: izvolite? evo, ja na embriotransfer u 12. Embriotransfer???? (kao da prvi put čuje te reči) sačekajte....
i pošalju mi jadnu sestru Tinu, da mi saopšti vesti: moji eskimčići preživeli ledeno doba, ali su sve nešto nikavi, pa je konzorcijum odlučio da ih ipak ne vrate, jer najverovatnije ne bi uspeli.... a onda su svi brzo pobegli, ko na Betaniju , ko u laboratoriju i ostavili jadnoj Tini da nam sve ispriča...

Inače, već im je tu taj biolog iz Pešte, on je rekao da oni ovakve, nekvalitetne :besna: vređaju mi decu, embrione ne vraćaju...

Toliko mi je bilo žao sestre, da sam zaboravila da budem tužna! Stvarno bezobrazluk. :roll:

Ali neka, zbogom Srbijo, odo ja kod doktora Zadorija! Već sam mi pisala, još u junu, u ponedeljak zovem da zakažem termin....

A najgore je što sada moram da kuvam ručak, nemam na šta da se izvlačim .... :zcepanje:

e Zsuki, sad me zateče baš! malopre sam ušla u stan i odma da vidim ima li šta novo... kad ono...:eek:
mada, bez veze sad da ja nešto vičem QQ kad si ti to tako lepo i hrabro primila!
Toliko mi je bilo žao sestre, da sam zaboravila da budem tužna!- ovo ne bi baš puno ljudi reklo nakon toga što se desilo tamo pred vratima!:klap:

sad ću ja kad odem večeras da iskritikujem biologa- kako tako pričaš o Zsukijevim embrionima!! :kletva: :hahaha:

iskreno, ja stalno pričam kad pravimo planove, da ja ne bih ni experimentisala sa tim zamrznutim, to mi je nekako još science fiction, koliko god pričali da je isto, draži su mi ovi sveži:D

javljaj nam kako ste i šta se dešava, veliki :zag:

Moj ginekolog je dete dobio iz petog pokušaja VTO i kaže da on i njegova supruga nisu nikad pokušali sa zamrznutim embrionima, zato što oni nikada ne mogu biti istog kvaliteta kao sveži, jer se zamrzavaju u trenutku kada se najviše dele i rastu i valjda im se tim postupkom razvoj prekida u najvažnijem trenutku za njihov opstanak! Eto tako mi je objasnio!
Samo hrabro zsuki, najedi se ti gomboca, pa da vidiš kako će vam bebe ići od ruke!:cmok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back