Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E ovako...mi malo pokusavali..pa se posle god i po desila trudnoca 2013 ...koji hmm bas mozda bi i bila ok ali ja krvuckala pa u bolnici me istraumirali i dali mi ono za grcenje materice a sad znajuci sve kako je mozda je i greska...i bilo kao ok proslo bez kiretaze.Ubrzo krenem u pretrage ,kad ono manji amh 0,59 .U betaniji odma predlog za vto..pa i bude i tad dobijemo 2 ekstra embriona ...vrste a beta 14..biohemiska.Uradim opet amh a on 0,22????.Ubrzo se desi druga prirodna trudnoca 2014 u decembru i isto ..test pozitivan pa krene krvuckanje i beta padne.Bez kitetaze.2015 u septembru druga vto i dobijemo jedan embrio koji se nije podelio .I tako odlucismo se za kolekciju i krenemo 2015.Ma histero otklonili septum...otkrila IR i zato mozda i dolazilo do pobacaja..Krecem kolrkciju .Dobili 3 embrion od 3 aspiracije i jednoj kad i histero sve sa levog.Vratili u aprilu ...ali nista.I sad opet akcijam ...eto sa desnog se pojavio ali nije se podelio.Znaci levi sljaka a desni zeza...
Eto...do pobede❤

Do pobede nego kako :-) !!!
Radila sam trombofilije,ali tek godinu dana nakon pobacaja kao postoji povecan br antitela stim da mi je d dimer u trudnoci bi ok sto ne bi trebalo ako je to problem..preporuka hematologa odmah nakon et fraxiparin...
Stitna isto tek nakon god dana usporen rad pijem eutirox..
Libra sta je to IR?
Ja nisam od aprila radila ni fsh ni amh. Ne treba mi za kolekciju sto bih se nervirala bez potrebe.
Meni desni jajnik nije "radio" godinama do proslog ciklusa kada smo i zamrzli taj drugi. Tako da libra ne brini ima da proradi.
Ali ja nikad nemam na oba. Uvek samo na jednom.
I taj endo je bad problem. Ja cu biti čudo ako zatrudnim. Ima da ùče deca o meni hihihi :-D

Cao nova sam na forumu. Imam 23god. Iza sebe ima jednu ne uspjelu VTO , koju sam radila pocetkom meseca. Doktori su bili prezadovoljni kako sam reagovala na stimulaciju, oplodjeno 9embriona, 3embriona vracena nakon 3dana. Doktori su rekli da ce uspijeti 90%. 5-ti dan sam prokrvarila 7dan radila betu koja je bila negativna. Inace problem je mali broj spermatozoida(olygoastenospernio) . Ako neko moze da mi kaze koliko vremena treba proci da bi radila drugu VTO? I koju kliniku vi preporucjete u Srbiji i kako se cijene krecu? Ja sam iz BiH i razocarana doktorima ovde. Unaprijed hvala na odgovoru.

Normalno je da imas folikul samo na jednom jajniku. Jer kada on dovoljno poraste generise estrogen, a zbog porasta estrogena se smanjuje fsh, pa ostali folikuli ne rastu. Je l ste pre ET uzimale estrofan i utrogestan? Koliki vam je endometrijum bio pre aspiracije na dan hcg-a, a koliki pred ET? Je l estrofan i utrogestan zadebljao endometrijum?

Hvala za IR polako ihodavu se da skracenicama :-). Ja to moram da ponovim..a nikako. Stalno zaboravljam.
Moj endo je uvek do 6mm ne pomaze mu estrofem. Troslojan je i "lep" (to mi kazu valjda za utehu). Sad imam spiralu vec 3 meseca i cirkulacija je mnogo bolja - ciklus mi traje 5 dana i to bas lepo curka. Pre toga 3 dana i to nesto mrljavo...videcemo kad je izvadimo sta dalje...
U Pragu i Jevr daju utrogestan i estro nakon ET...
I ne mogu dosta toga da ukapiram. Oko embriona. Kako odrede kada ce ga zalediti? Prvi je zamrznut kada se podelio na 2, drugi na 4..a oba cini mi se drugi dan od asp. Zasto ne puste, kad vec ne zurimo da mora u istom mesecu da se vrati, da se podeli do blaste? Da je valjao podelio bi se, ili ne? Ako nije imao potencijal da se podeli vise od toga zasto ga zamrzavaju?

Meni ciklus traje kratko, ali to nam je porodicno tj tako je i mami i sestri. Svakako da postoji veza izmedju debljine endometrijuma i duzine trajanja ciklusa. Znaci da spirala radi.
Je l u Pragu i Jevremovoj daju estrofan i utrogrestan i pre i posle et?
Meni su embrion zamrzli 3 dan i imao je 8 celija. Odgovor iz Ge u vezi cekanja da embrion stigne do blaste je to sto embrionu vise prija u materici nego u inkubatoru tj ima vece sanse da prezivi u materici. Procena je da ces cekanjem da embrion stigne do blaste zrtvovati neki embrion koji bi mozda u materici preziveo. Po meni jedina prednost cekanja da embrion stigne do blaste je to sto ces ustedeti novac tj placaces et samo ako si sigurna da embrion ima velike sanse. Sa druge strane, s obzirom na procenu prezivljavanja embriona u inkubatoru, verovatno bi imala vise aspiracija, a i one kostaju. Ja se za sada ne bih usudila da cekam do 5 dana, kada bi embrion stigao do blaste.

Izvinjavam se sto upadam, samo da prokomentarisem da je i za kliniku skuplje da gaje embrion do blaste jer tada ide u poseban medium. Mada ima i ta prica da je bolja sredina u materici. Ja sam isto isla na kolekciju u Ge (Libra me zna ;-) ), skupili smo 5 8celijskih embriona, ali su samo tri prezivela i vracena su. Beta je bila 0. Kada su mi dali slike embriona, nisu najbolje izgledali iako su na pocetku bili ocenjeni najvisom ocenom. Pitacu dr zasto je to tako. I mene su te blaste zakopkale, ali mislim da je sansa mala da embrio dodje do blaste u mom slucaju. Radila sam i eru i tada mi je endo bio odlican (inace nemam problema sa njim), ali pred fet je bio samo 8mm i dr je rekla da je to ok, pa me kopka da nije to razlog neuspeha. Ako sam skupila jedva embrione i tako ih bacila, dodje mi da se pojedem.
O meni - 31 god, tri neuspesne vto (jedna bez transfera), low responder, nizak amh, visok fsh, usput otkrivena blaga ir, trombogilije... Ovaj put sve pokriveno, ali opet nista. Sad idem preko fonda kod njih pa cu videti sta ce mi predloziti.

Uuu lepo sto je ozivela tema.
Meni endo uvek pred et je bio oko 10 i visi...nemam problem sa njim.Dobijala sam estrofem i utrogestan ali i bez njega bude ok.Jedino sto mi je 3 embriona vraceno 12 dc ..to mi je malo rano ,cinimi se.Ako mi je O 14 dc ...logika je da se vrati posle toga i stvarno cu ih pitati da mi sad vrate u prirodnom ciklusu bez estrofema.On mi je bas jak i cinimi se da su zbog njega posle zezalu ciklusi.I za blaste mi nije bas jasno ..sto ih ne pustaju ali pitacu i za to..ajde bas cemo ispitati ovu temu.Za IR sam radila u 0 a posle 2h.Insulin mi posle 2h bio 76...znaci povisen i za to pijem gluformin i urodjene trombofilije imam ali dr kaze da nije strasno mada sam dobijala fraksi posle et.
Da da Tanjaaaa skontala sam????te.
Damjante mislim da nije bas tvoje zatrudnjivanje tako nemoguce..pa dobijas embrione ..samo da taj endo vidimo sta cemo sa njim ali vidis da spirala vec radi posao.
????
Mene su iz Ge zvali uvek 3 dan da kazu za embrion jedino ona dva puta kad se nije podelio su zvali drugi...????
Moja dva su ok izgledala kao sa onih slika a jedan onako.

Libra, kada uzimas estrofan i utrogestan od pocetka ciklusa onda u tom ciklusu nema ovulacija, jer e2 blokira fsh pa nema od cega da rastu folikuli.
S obzirom da ti endometrijum debeljuskast, na tvom mestu bih pokusala et u prirodnom ciklusu, znaci nema lekova na pocetku, pratis kada ces ovulirati i nakon toga et. Utrogestan ces verovatno piti posle et. Meni se ideja da radim et nakon ovulacije (imala bih svoje zuto telo) mnogo vise svidja nego da zbog estrofana i progesterona nemam ovulaciju pred et. Ne mogu da ocekujem endometrijum deblji od 7mm-8mm, pa cu morati na et bez ovulacije. A sledeci mesec cu meriti koliki ce mi endometrijum biti oko ovulacije i 21dc.

Pitala sam biologa kod prvog zamrzavanja, zašto ne čekaju stadijum blaste - on kaže - kada bi znali da blaste uspevaju tako bi smo radili...ali realno ne znaju šta će se zakačiti. U Pragu sam bila sa devojkom kojoj su vraćali sve blaste i odličan endo, i nije uspelo...A meni to blastocista zvuči onako kao sigurica :lol:
dr mi je pominjala, kao mogućnost ako procene da bi bilo bolje da vrate iz dva puta u istom ciklusu..?? Dva zaleđena i jedan svež...videćemo još..kako budu mislili da je najbolje.

ps - super što je tema živnula :klap:...ja sam na poslu pa čim uhvatim sekund virnem!
Devojke ima da bude to sve super, pazite kad vam kažem!

Da, skupila sam pet za tri ciklusa (dva puta po jedan i jedan put uz blagu stimulaciju tri). Na slici se vide fragmentacije, druga dr mi je rekla da nisu fragmentacije nego je tek odledjen pa tako izgleda. Nisam dobila sliku pre zamrzavanja.
Klompo, vrv moze i tako, al meni su kod ere rekli da je sigurnije kad ide stimulisan jer tako ne može da se promaši dan. Ja mislim da moj endo nije bio najbolji jer ume da bude mnogo deblji, ali je bio prihvatljiv. To je merenje pred utrogestan, imao je još tri dana da raste do transfera.

E ovako drage moje. Da se javim i ja. Nakon kratke seme,kontraceptivne pilule od drugog dana ciklusa, popijeno 13 tableta, pet dana pauza, zatim bockanje samo 7 dana, danas uradjena aspiracija. Probadjeno 7 jajnih celija. Ceka se ET u nedelju.

U Genesisu kazu da je velika uspesnost. Eto mebi se takobzadesilo, mada su mi embrione uzimali par ciklusa posle neuspele stimulidane vto pa su možda zato bili slabili. Libri su svi preziveli. Mada mi je cudnonkako tacno tri da mi prezive, al necu nista da te plašim sigurna dam da ce biti dobro, visok procenat je prezivljavanja!

Javili su mi iz Ge da se embrion nije delio. Kazu dobra jc, dobar sprematozoid ali se izgleda nisu dobro smuckali. Cim sam videla 021 poziv, znala sam da nesto nije u redu, jer da je ok zvali bi me sutra.

Je l znate nekog ko je zatrudneo iz kolekcije embriona?

Mislim da je sigurno veca sansa ako se vracaju svezi...mislim realno. Meni to zamrzut odmrznut bas ne uliva poverenje...al valljda znaju sta rade. Mozda bas ako prezivi odmrzavanje znaci da je super mali borac i da ce se ugnjezditi gde mu je mesto.
Bitno je da se vrate 2 jer jedan drugome pomazu da se usade u zid materice-pitala sam sto ne vrate svez svaki mesec po jedan da ne rizikujemo sa tim da li ce preziveti odmrzavanje...pa su mi tako objasnili...
I najbitnije od svega, iako zvuci glupo mozda, je g l a v a!
Ali to i jeste najteze. Kako biti opusten u tim momentima i periodu nakon et i kako verovati da ce sve biti dobro kada nas stalno neke sumnje more...
Jelenams - ajde povuci nogu :-) drzimo fige!

I ja se plasim odmrzavanja, i ne samo da li preziveti vec i u kakvom stanju ce biti. Iako verovatnoce nisu mnogo losije za zamrznute embrione. Naci cu neke statistike, pa pisem. U svakom slucaju ako endomterijum dopusta treba razmotriti i et sa zamrznut+svez embrionom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back