Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala Klompa! I ja vama svima zelim da sto pre zaboravimo ove muke i brinemo samo o nasim bebicama :-).
Još nešto što sam primetila - kad aspiriraju jajnu ćeliju, pokupe i žuto telo koje luči progesteron u tom ciklusu. Zato je meni lutealna faza trajala damo nedelju dana. Kad opet budem išla na kolekciju, uzeću na svoju ruku malo utrogestana da mi bude normalan ciklus. Tako skraćen možda utiče i na sledeći pa jć ne bude najbolja. Jeste li vi primetile kraće cikluse posle aspiracije?

Tanjaaa, kada rade aspiraciju oni probuse folikul i izvuku tecnost u kojoj je jc. Tako da "ispumpani" folikul ostaje na jajniku i od njega nastaje zuto telo. Znaci, nakon aspiracije postoji zuto telo ali nije funkcionalno kao zuto telo nakon spontane ovulacije tj proizvodi manje progesterona i estradiola.
Meni se desilo 3 dana nakon aspiracije u junu da sam prokrvarila. I menstruacija je posledica smanjenja progesterona nakon nestanka zutog tela koje ga proizvodi. Izmerila sam progesteron 21 dc i bio je 5, dok mi je u normalnom ciklusu 17. Znaci zuto telo je bilo losije i to je verujem posledica aspiracije. Nasla sam na netu da se to desava. Kako je progesteron i estradiol protiv teza (kao na klackalici) sa FSH, verujem (nisam ga merila) da mi je FSH bio visok u leteinskoj fazi, a to ne treba da bude tako. Luteinska fazaje trajala kao i obicno, ali sam 6 dana sledeceg ciklusa imala folikul od 27mm. Ne vidim drugo objasnjenje za toliki folikul osim visokog FSH, sto je posledica niskog progesterona odnosno loseg zutog tela. Napomenula bih da je taj mesec Pregnul bio kada je e2 bio samo 150. Izmericu progesteron i ovog meseca 21 dc. Ocekujem da je bolji nego u junu jer je ovog puta pre aspiracije e2 bio 240, a i folikul je bio veci. Javljam rezultate progesterona u cetvrtak.

- - - - - - - - - -

NewYork, kakav ti je endometrijum pre Pregnila? I ja sam vise za "Natural cycle FET". Zbog cega mislis da je on bolji?

To se bas meni desilo, u junu ni je radjena aspiracija, a onda u julu je vec 7dc folikul bio veliki i aspiriran tada. Oba puta sam dobila dobre embrione, ali sumnjam da jedan od njih nije preziveo odmrzavanje, verovatno taj iz jula. Dr to nije uzimala u obzir i rekla je da se desava i tako rana ovulacij. Iako ja inace imam rane ovulacije, baš toliko nikada nisam imala i ne verujem da je normalno. Znači da za ubuduće ili pravim pauzu ili pijem progesteron, a za estradiol ne znam. Baš ima caka, a oni se ne bave time, a svaki taj pokušaj nama izbije mnogo para, a o živcima da ne pričam. Jesi li ti taj ciklus kad ti je bio veliki folikul radila aspiraciju?
New York, sto se tiče feta, po statistikama slična je uspešnost, mada i ja volim više prirodnije. Samo treba lepo pratiti ciklus i ne omašiti ovulaciju, a progesteron svakao uvesti. Ta dr mi nije poznata, gde radi ona?

Klompa koliko ti stvari znas svaka ti čast.
Videla sam link za vto do 45 god ali ne vredi morali bi da budemo prijavljeni na adresi u tom gradu 1-3 godine...nemam ja toliko fore.
Ciklus nakon asp - meni krace traje tj dobijem 23-25 tog dana ciklusa.

Tanjaaa, e2 tog dzina od folikula je bio 150 na dan Pregnila, lepo se na uz videlo gnezdo za jc, aspiriran je ali nije nadjena jc. Mislim da nije bio dovoljno zreo, jer ne moze isti e2 da generise folikul od 15.6 i ovaj od 27. E2 generisu celije iz zida folikula, pa sto veca povrsina folikula veci i e2. Sve u svemu zbog novca, odlucila sam da pravim pauzu izmedju aspiracija. Resenje svakako moze da bude i uzimanje progesterona i/ili estradiola. Uostalom uvek mozes da ciklus posle aspiracije odes u dz, da vidis kakva je situacija, pa ako nema neuobicajenog ponasanja, moze i da se radi aspiracija 2 ciklusa uzastopno. Ja cu pratiti situaciju u decembru, da bih znala sta mogu da ocekujem. Verujem da za sve sto se desava postoji objasnjenje.

Uzimanje progesterona ne bi dozvolilo FSH-u da poraste i sledeci ciklus bi bio normalan. Jedino sto ne znam kada treba prekinuti sa progesteronom. Mozda 21dc jer je tada progesteron u maximumu. Jer mislim da neces dobiti sve dok ne prestanes da ga pijes.

- - - - - - - - - -

Damajante, procitala sam reproduktivni Internet. Jos sad nisam ni u formi, dok sam lecila bris, pozaboravljala sam dosta toga. :-)

- - - - - - - - - -

Interesuje me da li ste pokusavale da lekove (estrofan, progesteron) uzmete na recept (iz dz) tj da ne placate?

Zavisi od doze progesterona, ali ja obicno dobijem dva-tri dana posle poslednje tablete. Znaci piti jedno 12 dana. Ja cu to probati sledeci puz sigurno.
Sto se lekova tice, ja sam apsolutno sve sama placala jer sumnjam da bi mi dali ako nije potvrdjena trudnoca. A i ne mogu da se stresiram po dz, koliko sam para do sada dala, taj sitnis ni ne brojim :-/

Drage moje i postovane devojke. Nije me bilo neko vreme na forumu. Zelim vam srecu svima u ostvarenju zelja za potomstvom. Ja sam takodje na kolekciji embriona u Ge NS. Za sada imam dva zamrznuta embriona. U maju sam dobila taj drugi, u junu nisam dobila celiju, u julu se odustalo od aspiracije, jer je folikul bio nepravilnog oblika i E2 nije pratio rast folikula. Posle bila pauza, posle ja na GO i tek sad u novembru sam imala aspiraciju i nije se podelila celija. Decembar sigurno preskacem jer necu stici do njihove pauze, oni ne rade aspiracije od 23.12 - 20.01. Tako da ce mi dobro doci ta pauza zato sto sam radila sistematski, pa mi bris nije dobar. Pozabavicu se time, ali sa druge strane vreme mi prolazi i ja imam 44 tako da nemam bas puno vremena. Jasno mi je i da nemam ovulaciju svaki mesec, sa godinama i sve manje, ali ajde da izguram to sad pa cu videti. Pitanje i da li ce embrioni preziveti kad dodje do transfera.

Tanjaaa, znaci pocnes da pijes na dan aspiracije i pijes 12 dana?

Da znas da je i hcg podrska zutom telu, pa bi i jos koji Pregnil pomogao.

Ja imam dobrog ginekologa u dz, pa cu pokusati da dobijem recept. Ionako u kartonu u dz imam upisan da je radjen ivf, pa verujem da je to dovoljno da dobijem lekove na recept. Javljam sta sam uradila.

- - - - - - - - - -

Kada zatrudnis, hcg koji se luci iz posteljice odrzava zuto telo u zivotu jos neko vreme, pa zuto telo nastavlja da generise progesteron. Kada posteljica ojaca ona preuzima ulogu lucenja progesterona i zuto telo nestaje. Bez hcg-a tj bez trudnoce zuto telo nestaje pred kraj luteinske faze, progesteron pada i dobijas ciklus.

Endometrijum je deblji sto je vise e2 i progesterona, pa neuzimanje utrogestana moze da utice na endometrijum. Ako organizam generise dovoljno hormona, ne bi trebalo da ima uticaja. Sve u svemu, nije strasno. Ti si radila stimulisani ciklus? Koliki ti je endometrijum bio na dan Pregnil-a?

Ma ja sam skroz pogubljena i u soku od ponedeljka 28.11. kada mi je receno da sam super i vrlo brzo odreagovala na stimulaciju. U cetvrtak 1.12 je bila aspiracija, pronasli 7 jc, 4.12. bio transfer, pet se embriona razvilo, vratili su tri, osmocelijski, petocelijski i cetvoroceliski. Kazu da su dobrog kvaliteta. Rekli su da odmaram dva dana, a zatim da se polako vracam aktivnostima, samo da se ne savijam mnogo i da ne podizem nista tesko.

- - - - - - - - - -

Inace ovo je bila kratka sema, nakon kontraceptivnih pilula samo sedam dana stimulacije. I zbog toga sam u soku.

Ja da odgovorim, pojma nemam koliki mi je bio endom.. doktor mi je rekao da ne zapitkujem i ne razmišljam o tome.. a Arsicka radi u Narodnom Frontu i privatno u Jevremovoj! Htela sam i Vas da pitam, ja sam posle aspiracije stavljala vaginalete verovatno taj utrogeston, ali mislim da je bolje da se to pije kao tableta??? Kako je kod vas to bilo?

- - - - - - - - - -

pardon, progesteron;)

Bravo jelena odlicno...i mislim da nije strasno sto nisi uzimala utrogestan ...
Klompa ti si nas doktor ...svaka cast na znanju ,ima bre da sve zazrudnimo.
Vesnicice ova vest me obradova jer treba da idem na Kop a neckala sam se zbog aspiracije ali ako od 23 ne rade onda nisam nista propustila.Utrogestan se i pije i stavlja vaginalno.
Meni tacno 14 dana od aspiracije uglavnom stigne ciklus .Sutra cu zaviriti u kalendar pa cu da javim.
NewYork mislim da je sve jedno kako se uzima..
Cula sam za Arsicku..pisi nam tvoje iskustvo.Jel ste cule za ono podmaladjivanje jajnika sto kao rade u Jevremovoj?

Ja sve vise čujem da je Ljubic ubedljivo broj jedan, kod zena starijih od 40 godina... dve moje prijateljice, 43 godine su uspele kod njega! Mislim da je bio prirodnjak bez nekih jakih hormona... ja imam 33 godine, al mislim da je on najbolji, prvi je uveo vto kod nas...

Eto libra kako se namestilo. Sad mozes opusteno da uzivas na Kopu ne kajuci se zbog propustene asp. Bice u januaru.
Meni kasni ciklus. Trebali je juce da dobijem. Moguce da je nesto zbog spirale ili od nerviranja. Imamo nekih problema u firmi zeludac mi je konstanto u cvoru.
A trebalo je u petak da idem kod Ljubica na prvi pregled (nismo se sretali do sada) da me pogleda dok imam spiralu i da se dogovorimo za dalje. Al otkazem zbog ciklusa kad cvrc.
Ne znam kako se radi to pidmladjivanje jajnika a i ja sam cula da on to radi. Meni predlazu isto metodu koju je on pokrenuo mislim da se zove Pep - poboljsava prijemcljivost endometrijuma.
Zena pored mene je to radila (lezale smo u sobi zajedno dok sam cekala asp) - uzmu krv, obrade je i ubrizgavaju u endo par dana pre et. Prvi put joj je uspelo sad radi ponovo za drugo dete.
Nemam jos uvek misljenje o njemu prenecu vam ici cu za 15 tak dana kod njega..

Po statistikama je delotvornije stavljanje utrogestana vaginalno nego oralno. Isti je ucinak injekcija i vaginalnog apliciranja progesterona, ali nije bas komforno bockati se svaki dan (ako ne mora).
Po sadasnjem proracunu meni bi aspiracija trebalo da bude 23.01. Ne znam da li ce do 20.01 biti moguce raditi folikometrije u Ge?

Po statistikama je delotvornije stavljanje utrogestana vaginalno nego oralno. Isti je ucinak injekcija i vaginalnog apliciranja progesterona, ali nije bas komforno bockati se svaki dan (ako ne mora).
Po sadasnjem proracunu meni bi aspiracija trebalo da bude 23.01. Ne znam da li ce do 20.01 biti moguce raditi folikometrije u Ge?

Klompa, mislim da ces moci folikulometriju da radis, a i videces kad se u januaru javis da zakazes, jer bolnica se sigurno nece zatvarati. Samo se opusti ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back