Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vasilije, slažem se sa tobom. I ja sam imala potpuno poverenje u doktorku Crnogorac i mogu reći da se uopšte nisam stresirala oko VTO. Mene su taman u procesu VTO zahvatili završni ispiti na faksu tako da sam ja bila više usmerena na tom planu (iako se ni oko toga nisam stresirala - od lekova mi je tako skočila koncentracija da sam posle dva čitanja znala sav materijal). Mislim da je veliki deo uspešnosti VTO u tome kako se postavimo prema datom cilju. Ja sam bila puna optimizma, tek pred kraj sam se "kao" spremala da se može desiti da VTO ne uspe, ali sam u dubini duše bila ubedjena da se to neće desitit. A kad se samo setim da su mi na komisiji govorili kako ne treba da se mnogo nadam, da su šanse za uspeh svega 5 - 6 posto...

Ćurić, zar nemaš dva pokušaja iz fonda a tek treći iz grada? Nisam baš u toku ne znam kako je to sada, ali tako je bilo ranije.

Milena, imaš na sajtu RZZO (čini mi se) spisak svih analiza koje treba da obaviš. Ali sve počinje kod tvog ginekologa. On će ti ispisati sve upute pa ih radiš jedan po jedan i ide to polako, ali sigurno. Ne znam odakle si (ja sam iz okoline NSa) pa ti samo mogu reći da se jedan deo analiza radi u higijenskom, hormoni u kliničkom centru, krvna grupa i Rh faktor u transfuziji uz naravno analize od ginekologa. sad ne znam tačno da li će te tvoj ginekolog poslati na dodatne analize - to zavisi od slučaja. Samo se nemoj mnogo nervirati (malkice možeš jer se to drugačije ni ne može). I tebi želim mnogo čeličnih živaca i istraj do kraja. Nemoj se čuditi ako te neko od doktora bude indirektno sabotirao pošto sam se ja i sa time susrela u toku skupljanja analiza. U takvim trenucima trebaš samo da budeš tvrdoglava i da teraš svoje. Srećno!

Zdravo svima. Nova sam na ovom forumu.Do sada sam uradila 2 insemenacije. Treca me ceka u septembru kada se DR vrati sa odmora:(, uzasno me nervira to sto stalno cekas nesto, ili ti pada da se radi insmenacija za vikend ili dr na odmoru... i tako vreme prolazi. U koliko sve bude ok u septembru bi trebala da predam nalaze za VTO. Krajem avgusta bi trebala da krenem da skupljam nalaze, ako uspem posto mi sve to onako deluje...ne znam bas odakle da krenem.Dali neko zna kolike su guzve sada i koliko se ceka od predavanja na prvostepenu komisiju?

Pozdrav.
Priča se da se ponovo napravila lista čekanja, kao i prošle godine kad smo mi predavali papire. Ko zna kad će raspisivati tender za privatnike. Zato nemoj čekati da prodje inseminacija, odmah skupljaj papire, dok budeš čekala komisije i poziv na vto uradices inseminaciju. Tako ćeš smanjiti pauze između procedura. Svaka bolnica ima različitu dužinu liste čekanja, zavisi koliko parova je na komisiji odabralo tu bolnicu, pa je različito i koliko ćeš čekati od komisije do vto.

Pozdrav.
Priča se da se ponovo napravila lista čekanja, kao i prošle godine kad smo mi predavali papire. Ko zna kad će raspisivati tender za privatnike. Zato nemoj čekati da prodje inseminacija, odmah skupljaj papire, dok budeš čekala komisije i poziv na vto uradices inseminaciju. Tako ćeš smanjiti pauze između procedura. Svaka bolnica ima različitu dužinu liste čekanja, zavisi koliko parova je na komisiji odabralo tu bolnicu, pa je različito i koliko ćeš čekati od komisije do vto.

Hvala Vasilije u svakom slucaju. Ja sam pre 4 dana uradila drugu insemenaciju, treca mi je kao u planu u septembru jer ne moze pre. Planiram krajem avgusta da odradim sve analize, i cim mi urade trecu da predam papire kako ne bi gubila vreme.Inace sam u N. Frontu. kako su trenutno godisnji odmori verovatno ce biti od septebra velika guzva.
Dali neko yna bar otprilike koliko se ceka, dali je to mesec dva tri...pet... bar nesto otprilike

Pozdrav svima. Postavio bih jedno pitanje.

Po preporuci urogola trebao bih uraditi spermogram. Po prvi put.

Pitanje ce mozda zvucati neobicno.

Da li se u laboratoriji prilikom tog postupka davanja uzorka sme koristiti neki lubrikant, krema.. Imam suvu kozu i to mi je problem.

Hvala puno

Hvala Vasilije u svakom slucaju. Ja sam pre 4 dana uradila drugu insemenaciju, treca mi je kao u planu u septembru jer ne moze pre. Planiram krajem avgusta da odradim sve analize, i cim mi urade trecu da predam papire kako ne bi gubila vreme.Inace sam u N. Frontu. kako su trenutno godisnji odmori verovatno ce biti od septebra velika guzva.
Dali neko yna bar otprilike koliko se ceka, dali je to mesec dva tri...pet... bar nesto otprilike

Mnogo ljudi bira N.front, mislim da su generalno u Bg najveće gužve. Mislim da ti mnogo manje čekanje na komisiju, veći problem je od komisije do vto, tad najveći značaj ima gužva. Bez obzira gde si na komisiji, ti možeš da izaberes drugu ustanovu za sam postupak vto. Koliko ćeš čekati u Frontu, znaju samo oni, jer samo oni imaju uvid u dužinu svoje liste. A možda ti uspe i inseminacija, pa ti sva dalja muka neće ni trebati. Želim ti da bude tako ;)

Da li se u laboratoriji prilikom tog postupka davanja uzorka sme koristiti neki lubrikant, krema.. Imam suvu kozu i to mi je problem.

Hvala puno

Sva ta pomoćna sredstva mogu uticati na preživljavanje spermatozoida i njihovu pokretljivost, a to se i ispituje spermogramom. Treba se dobro raspitati da li postoji supstanca koja nema uticaj na nalaz. Sigurno je da je ta procedura neugodna (mislim više psihički) za muškarca, pogotovo što su prostorije za davanje uzorka uglavnom neadekvatne, ali, nemoj mi zameriti što ću ti ovo reći, postupci i terapije kroz koje će proći tvoja supruga su ne samo psihički teški, već mogu biti i zaista bolni i mogu ugrozavati njeno zdravlje (silne hormonske terapije, punkcija jajnika ako budete išli na vantelesnu....), tako da budi junak, stisni zube i izguraj tih svojih minut-dva mučenja. Jako je važna tačnost tvog nalaza a i njoj će značiti tvoja maksimalna podrška i trud, jer se ona sprema da prodje kroz mnogo teže stvari. Meni lično je mnogo značilo što je moj suprug bio podrška u svakom trenutku, spreman na sve što treba, a znam i kako je bilo devojkama čiji partneri nisu mogli da se izbore sa stidom i strahom od komentara okoline na račun toga što moraju da udju u borbu za potomstvo

Veliki pozdrav.

Pozdrav novim clanovima foruma. Neka vam borba bude brza i uspesna!!!

milena81 Sto se komisija za vto tice, iskustva su razlicita. Znam da u NS ide malo brze jer su manje guzve. Meni je za sakupljanje papira, odnosno nalaza trebalo malo vise od mesec dana, Ja sam radila u drzavnoj bolnici, pa je zato duze trajalo jer kod mene u gradu, recimo, za papa test cekas minimum 30-45 dana sto je apsurdno i uzasno, pa sam ja neke nalaze radila u privatnim laboratorijama. Nakon sakupljenih nalaza, predajes iz komisiji u svom gradu i ja sam potom zvala Betaniju da mi zakazu termin za drugostepenu. Zakazano je za nekid 20 dana. Menio se to tad ucinilo kao dugo, ali kazu da se negde ceka mnogo duze. Nakon te drugostepene komisije sam poziv iz Genesisa cekala nekih 15 dana. Pre nego sto mi je stiglo pismo od rzzo, javile su mi sestre iz Genesisa da sam dobila kod njih da radim. Kod njih samm imala zakazno za 2 nedelje. To su prve konsultacije i dogovori. To ti je moje iskustvo. Mislim da je, kod mene, islo brzo, kako cujem kod drugih devojaka. Nadam se da ce i tebi ici brzo i da ces sto pre poceti sa procedurom. Zelim ti puno srece!!!

Hvala puno

Mislim da ne smeju da se koriste nikakve kreme niti lubrikanti. Ali, opet, najbolje je da, ipak, pitas svog urologa, on ce ti najtacnije reci.
Pozdrav

Milena, sve zavisi od mesta u kom zivis i zdravstvene ustanove u kojoj radis analize... Sto pre pocnes, pre ces zavrsiti... Ja sam od prvostepene komisije do druge (druga je bila u Narodnom frontu ) cekala 2 meseca i 10 dana, od aprila do juna. Skupi sve analize u toku avgusta i predaj papire. Nisam sigurna, ali mislim da komisije u frontu ne rade u toku leta, proveri. Kad prodjes prvi komisiji posle 10tak dana zoves front il klinicki il gde se vec odlucis za komisiju da ti kazu kad su ti zakazali. Zelim ti da brzo udjes u postupak, a ko zna , mozda inseminacija bude treca- sreca :)

Da, tako je najbolje. Pitacu laboratoriju preko telefona. Siguran sam da ce mi biti tesko tako na suvo, jos pogotovo u laboratoriji u koju prvi put idem iz takvog razloga

Hvala svima na savetima i informacijama.

Doduse meni ne treba trenutno za potomstvo, vec zbog nekih bolova u testisima ali svejedno odmah cu saznati da li sam i za ovo prvo spreman :)

Znam ali nekako bi mi sada bilo bezveze da idem u recino Visegradsku gne nemam pojma nista, kada sam u N. Frontu vec 6 meseci. A nisam razmisljala recimo za N. Sad. ne znam ni kako bi to uklopila sa poslom.. a nadam se da ako predam u septembru dodjem na red bar do Nove godine.a do tada ... pa nadam se da mooooozda ova ili sledeca insemenacija uspe. Jel znate da je mozda nekome uspela ?

- - - - - - - - - -

Uh pa ti si bas dobro prosla , to je bas bas brzo...ako mi bude trebala VTo nadam se da ce mi biti brzo kao kod tebe:) jel to tebi prvi VTo?

Tebi je to bas brzo bilo, ako mi bude potrebno nadam se da ce i meni takooo;)

I ja se nadam da ce ti sve teci brzo i da sto pre krenes sa postupkom, ako ti uopste bude trebao. Navijam da uspe inseminacija!!! Ja sam radila 3. dve privatno a jednu u Betaniji.Prva dva puta je sve bilo perfektno namincano i doktorka cak dosla zbog mene u ponoc, jer mi je tako izracunala da je najbolje, ali nista, ne znam zasto. A u Betaniji su mi otaljali. Kaze doktor ovulacija pada u nedelju, ali mi ne radimo, dakle dodji u ponedeljak. Za to smo znali da nema sanse. Ali, znam mnogo njih kojima je uspelo, pogotovo kazu drugi i treci pokusaj, tako da..... drzim palceve!!! Meni je ovo bila prva vto i sada nosim dva decaka. :D:D Zelim ti puno srece!

Poslednja izmena:
Ja sam radila 3 inseminacije u Betaniji, bez uspeha. Ali znam devojku kojoj je uspela prva inseminacija, a išla je sa idejom da ih odradi jer su joj rekli da mora pre vantelesne, bez očekivanja da ima šanse da uspe. A bebac ima već 3 godine.

I ja se nadam da ce ti sve teci brzo i da sto pre krenes sa postupkom, ako ti uopste bude trebao. Navijam da uspe inseminacija!!! Ja sam radila 3. dve privatno a jednu u Betaniji.Prva dva puta je sve bilo perfektno namincano i doktorka cak dosla zbog mene u ponoc, jer mi je tako izracunala da je najbolje, ali nista, ne znam zasto. A u Betaniji su mi otaljali. Kaze doktor ovulacija pada u nedelju, ali mi ne radimo, dakle dodji u ponedeljak. Za to smo znali da nema sanse. Ali, znam mnogo njih kojima je uspelo, pogotovo kazu drugi i treci pokusaj, tako da..... drzim palceve!!! Meni je ovo bila prva vto i sada nosim dva decaka. :D:D Zelim ti puno srece!

Meni je samo cudno da je meni dr radila 2 bez ikakvih inekcija, lekova i slicno, samo utragestan posle i to je to... bilo bi lepo onda da ja upadnem u taj broj druge i trece kojima uspeva...:D Jao 2 decaka divno, drago mi je zbog tebe

- - - - - - - - - -

Ja sam radila 3 inseminacije u Betaniji, bez uspeha. Ali znam devojku kojoj je uspela prva inseminacija, a išla je sa idejom da ih odradi jer su joj rekli da mora pre vantelesne, bez očekivanja da ima šanse da uspe. A bebac ima već 3 godine.

Ona je bas imala srece :D svaka joj cast

Meni je samo cudno da je meni dr radila 2 bez ikakvih inekcija, lekova i slicno, samo utragestan posle i to je to... bilo bi lepo onda da ja upadnem u taj broj druge i trece kojima uspeva...:D Jao 2 decaka divno, drago mi je zbog tebe

- - - - - - - - - -

Ona je bas imala srece :D svaka joj cast

Meni je prof Kopitovic uvek radila stimulaciju pre inseminacije, prvi put Klomifenom, druga dva puta Femarom, uz obaveznu pauzu od mesec dana izmedju dve inseminacije, da se ne bi napravila hiperstimulacija. Ali činjenica je da se u državnim ustanovama vreme inseminacije ne tempira baš precizno, radi se samo radnim danom u prvoj smeni. Navodno 3 inseminacije imaju uspešnost kao jedna vto, zato i traže da se urade tri pokušaja. Teoretski može i bez stimulacije lekovima, tad umesto 2-3 zrela folikula imaš 1, pa nema opasnosti od viseplodne trudnoće, ali je i manja verovatnoća oplodnje, čisto matematički. Naravno da je za bebu dovoljna samo 1 ćelija, ako je zrela. Mislim da primena hormona zavisi i od stanja jajnika. Statistika kaze da je procenat uspešnosti inseminacije 5-10% po jednom postupku, a za vto 30-35% za sve starosti majki. Kod mladjih je naravno veći procenat. Mada džaba je nama sva statistika, kome uspe za njega je to 100% , a kad ne uspe ne znače ništa brojke, tada nam je svakako nula ta sa kojom treba emotivno da se izborimo. Tako da se ne vredi opterećivati statistikom.
Želim ti 100% i sve najbolje

Meni je prof Kopitovic uvek radila stimulaciju pre inseminacije, prvi put Klomifenom, druga dva puta Femarom, uz obaveznu pauzu od mesec dana izmedju dve inseminacije, da se ne bi napravila hiperstimulacija. Ali činjenica je da se u državnim ustanovama vreme inseminacije ne tempira baš precizno, radi se samo radnim danom u prvoj smeni. Navodno 3 inseminacije imaju uspešnost kao jedna vto, zato i traže da se urade tri pokušaja. Teoretski može i bez stimulacije lekovima, tad umesto 2-3 zrela folikula imaš 1, pa nema opasnosti od viseplodne trudnoće, ali je i manja verovatnoća oplodnje, čisto matematički. Naravno da je za bebu dovoljna samo 1 ćelija, ako je zrela. Mislim da primena hormona zavisi i od stanja jajnika. Statistika kaze da je procenat uspešnosti inseminacije 5-10% po jednom postupku, a za vto 30-35% za sve starosti majki. Kod mladjih je naravno veći procenat. Mada džaba je nama sva statistika, kome uspe za njega je to 100% , a kad ne uspe ne znače ništa brojke, tada nam je svakako nula ta sa kojom treba emotivno da se izborimo. Tako da se ne vredi opterećivati statistikom.
Želim ti 100% i sve najbolje

Jao bas tako majke mi, vise su mi se sve izmesalo u glavi... prestacu da citam vise uopste o uspesnosti i sl. Hvala tebi u svakom slucaju.Nadam se da cemo svi jednog dana biti srecna mame...:D

Dragi prijatelji koji skupljate papire,
Upravo je bio prilog u Beogradskoj hronici o vantelesnoj. Svi parovi koji su planirani da urade proceduru su dodeljeni državnim klinikama i biće pozvani do 31.12. Ima još malo mesta u Nišu i Valjevu. Svi koji nisu rasporedjeni (a ima ih oko 300) i svi koji predaju papire do kraja godine biće rasporedjeni privatnim klinikama. To je s jedne strane dobro, jer je vto kod privatnika pažljivije vođena, ali s druge strane, tender je tek u pripremi, kad će biti objavljen se još ne zna.Dobro je još to što kad tender bude objavljen brzo svi budu pozvani od strane privatnika.

Dragi prijatelji koji skupljate papire,
Upravo je bio prilog u Beogradskoj hronici o vantelesnoj. Svi parovi koji su planirani da urade proceduru su dodeljeni državnim klinikama i biće pozvani do 31.12. Ima još malo mesta u Nišu i Valjevu. Svi koji nisu rasporedjeni (a ima ih oko 300) i svi koji predaju papire do kraja godine biće rasporedjeni privatnim klinikama. To je s jedne strane dobro, jer je vto kod privatnika pažljivije vođena, ali s druge strane, tender je tek u pripremi, kad će biti objavljen se još ne zna.Dobro je još to što kad tender bude objavljen brzo svi budu pozvani od strane privatnika.

Jaoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo e sad si me bas obradoooovalaaaaaaaaaaa:ok: Hvala Bogu neka lepa vest. Nek mi svi budemo rasporedjeni pa nek ide zivot, i da svi budemoooooooooo uspesni iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:)

Klarita, jesi bila na ekspertskom?

Kristina, kako je? Raste li tiba?

Pozdrav svima.

Meni se čini da mi stomačić uopšte ne raste. Štaviše rekla bih da mi se čak smanjio... Ali pantalone govore drugačije :think:

Bila sam malo na "letovanju" u Sremu i pomalo me je rastužilo kada su mi pričali koliko parova ne može da ima decu... Neki bili i na VTO - bezuspešno. A ja bih (da je trudnoća grip) tako rado sve zarazila... I ovde kod nas u selu se pročulo da sam trudna i da sam bila na VTO pa kad vidim koliko ljudi mi se obraća da podelim iskustva i usmerim ih gde treba... Volela bih da mogu da im pomognem konkretnije, ali ja eto jedino što mogu je da ih posavetujem i poželim sreću...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back