Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I mi smo danas bili na ekspertnom i bebe su super! za jednu je sigurna da je decak, a za drugu kaze ne zna, toliko se mrdala da je jedva uspela da je izmeri. Sutra cekam da me doktorka nazove za tumacenje double testa. Da li su vama merili i duzinu butne kosti i pupcanu vrpcu? Ja sad vidim da nisu po nalazima, a i ne secam se uopste da je to merila, a kazu da je bitno. Nastvaljem sa terapijom i mirovanjem, pa za 3-4 nedelje ponovo. Sve sam puno pozdravljamo bebe i ja :heart2::heart2::heart2:

Ne brini, nisu ni meni. Za pupcanik je profa rekao samo da ima dobar protok krvi, za noge je samo konstatovao da ih bebe imaju. Verovatno se butna kost meri na ekspertskom u 20 oj nedelji. Za dabl je važno CRL - dužina bebe od glave do trtice, nuhalni nabor koji mora da bude ispod 3 mm i da ima nosnu kost i sve delove tela, kao i protok u dijastoli kroz otvor na srcu. Pozdravljamo tebe i tvoje dečake. I mi ćemo krajem sledeće nedelje na kontrolu.

Drage moje trudnice iz Genesisa :bye:
pratim vas vec dugo ali nikako da vam se prikljucim na forumu. Kada sam bila u postupku dali ste mi bezgranicnu podrsku i hvala vam zbog toga :worth: Meni je vto radjena u junu, radila mi je dr Crnogorac i uspjesna je. :klap: Nosim blizance :heart::heart: i sad sam 9 + 5 Mnogo sam zadovoljna sa Genesisom (to mislim na sve postupke i sve ljude), zaista su maximalno predani i posveceni. :klap: Da nisam usjela opet bi se njima vratila jer su mi ulili bezgranicno povjerenje i hvaala im na tome.
Mnogo mi je drago da je sa vasim bebama kao i trudnocom sve ok. Zanima me sta od terapije sada trosite? Svaki dan primam fraxiparin ali ne znam do kada, femibion 1, jednom sedmmicno stavljam vaginaletu poliginexa, 4*200 utrogestan i na 5 dan progesteron depo. Prednizon sam pila do 7 nedelje. U 12 nd idem na expertni u Genesis i radice mi dr Andjelic, pa bi vas molila da mi kazete kakva je ona i koje vama radio expertni. Sve vas puno ljubim :zag::zag::zag:i mnogo vam hvala na podsci za koju i niste znali da ste nekom pruzili. :worth:

pratim vas vec dugo ali nikako da vam se prikljucim na forumu. Kada sam bila u postupku dali ste mi bezgranicnu podrsku i hvala vam zbog toga :worth: Meni je vto radjena u junu, radila mi je dr Crnogorac i uspjesna je. :klap: Nosim blizance :heart::heart: i sad sam 9 + 5 Mnogo sam zadovoljna sa Genesisom (to mislim na sve postupke i sve ljude), zaista su maximalno predani i posveceni. :klap: Da nisam usjela opet bi se njima vratila jer su mi ulili bezgranicno povjerenje i hvaala im na tome.
Mnogo mi je drago da je sa vasim bebama kao i trudnocom sve ok. Zanima me sta od terapije sada trosite? Svaki dan primam fraxiparin ali ne znam do kada, femibion 1, jednom sedmmicno stavljam vaginaletu poliginexa, 4*200 utrogestan i na 5 dan progesteron depo. Prednizon sam pila do 7 nedelje. U 12 nd idem na expertni u Genesis i radice mi dr Andjelic, pa bi vas molila da mi kazete kakva je ona i koje vama radio expertni. Sve vas puno ljubim :zag::zag::zag:i mnogo vam hvala na podsci za koju i niste znali da ste nekom pruzili. :worth:

Ja sam bila na istoj terapiji kao ti do 13. nedelje kada sam išla na ekspertni. Tada su mi smanjili utrogestan na 2 puta dnevno (pila sam ga triput dnevno po 200mg), fraxiparin su mi nakon što sam išla na d-dimer potpuno ukinuli, kao i progesteron depo, femibion 1 zamenili femibionom 2, dodali su mi feroglobin zbog nižeg hemoglobina i ostavili su mi jednom nedeljno poliginax (po potrebi). Najviše mi je značilo to što su me skinuli sa fraxiparina jer me je dosta finansijski izmuzao... Ali sve za zdravlje naših beba. A doktorka Andjelić je isto super. Ja sam kod nje radila ekspertni nakon što mi je Dr. Crnogorac radila VTO. Želimo vam da vam trudnoća što bolje i lakše prodje, pa da se na zimu radujemo i strepimo da li će zavejati :)

Dobro došla draga i čestitam ti. Al će biti blizanaca, izgleda da dr Crnogorac baš idu od ruke. Terapija nam je svima ista. Ko nije na Fraxiparinu, pije Aspirin, to je jedina razlika. Kristina je primala Fraxiparin, pa će ti ona reći kad su joj isključili, čini mi se oko 12 nedelje,ali je pre toga vadila nalaze, imaš na prethodnim stranama, pisala je o tome. Ja sam bila kod prof Stojića na ekspertskom, i jako sam zadovoljna. Ostale dve Genesis devojke imaju možda neki komentar za dr Andjelic.

Da bas joj ide Bogu hvala. Mislim da je vec duze vrijeme vodeca po uspjesnosti u Srbiji. :klap:
Hvala vam na ovako brzim odgovorima :zag:
Nego trudnice moje koliko vi mirujete i dali lezite ili se ponasate kao i do sada?
Malo sam u grcu i strahu pa vise lezim i mirujem nego sto setam. Kad setam ili sjedim malo duze odmah osjetim ziganje po dnu somaka pa me onda strah obuzme :think:
Zaista ste divne :super:

Draga mamice, dobro dosla u krug mama sa blizancima :klap::klap: Kao sto su ti vec devojke gore napisale, terapija nam je manje-vise ista. Ja sam sad 13 nedelja i jos uvek pijem aspirin, femibion 2, utrogestan 3x200, poliginaks jednom u 10 dana, ferum, za gvozdje, jednom dnevnom, , ali to sam pocela od juce jer mi je malo hemoglobin pao, i progesteron depo na 5. dan. Ja sam pre dva dana bila na ekspertnom kod dr Andjelic. Dobra je Andjelic, dosta detaljna, malo prica sifrovano i u brojkama, pa sam je ja svaki cas morala pitati: Jel to dobro, jel to u redu? Naravno, sve ti na kraju objasni, a i ti pitaj sve sto te interesuje.

Sto se setnje tice, ja jednom dnevnom izadjem u laganu, kratku setnju jer mi drugacije ne prija. Meni kje doktorka rekla da cim osetim da me boli, znak je da sam preforsirala i da legnem. Sad sam vec nekako navikla da slusam svoje telo, ali meni najvise i odgovara odmaranje, a nikako sedenje. Ti ces, vec, videti kako i sta ti najbolje odgovara. Ono sto je preporucljivo za sve jeste to da nema podizanja teskih stvati, saginjanja, naprezanja, nerviranja.... Neka te vole, maze i stite jer ti nosis dva mala zivota u sebi i zasluzujes svu paznju ovoga sveta. Zelim ti sve najbolje!!! Javljaj nam se...:heart::heart::heart:

Da bas joj ide Bogu hvala. Mislim da je vec duze vrijeme vodeca po uspjesnosti u Srbiji. :klap:
Hvala vam na ovako brzim odgovorima :zag:
Nego trudnice moje koliko vi mirujete i dali lezite ili se ponasate kao i do sada?
Malo sam u grcu i strahu pa vise lezim i mirujem nego sto setam. Kad setam ili sjedim malo duze odmah osjetim ziganje po dnu somaka pa me onda strah obuzme :think:
Zaista ste divne :super:

Kao što reče Klarita, slusaj svoje telo. Nemoj dugo sedeti, meni je to izazvalo krvarenje, istina bezopasno za bebe, ali šokantno za mene, i onda mi nisu dali da mrdam iz kreveta, a još sam na Progesteronu, iako sam u 17oj nedelji, pa mi je guza sva u čvorovima. Ne nosi i ne dizi ništa teško, šetaj lagano i polako uz stepenice. Normalno je i da te nekad zigne, materica se širi, zatežu ligamenti, naći ćeš i sama položaj koji ti odgovara. Problem je samo ako je bol jak i ne prestaje. Opusti se i uživaj u sreći. Sve najbolje

BRAVO!!!!!:klap:

Hvala vam drage moje na odgovorima i podrsci. Malo sam pod strahom pa zato i imam uvijek nekih pitanja.

Joj, ne pričaj mi nista o strahu. Kod mene jutros opet krvoproliće, a bila sam mirna još od 8.nedel, kad se desilo prvi put. Ali, pošto smo kroz to već jednom prošli, nije panika kao tad. U utorak kontrola, pa cu videti šta profa kaže.
Ja nisam iz NS, pa sam duble radila u mom malom gradu, navodno svi imaju sertifikat.

Koja labaratorija u NS ima sertifikat da radi dabl test za blizance?
Jeste vas tri radile dabl,tripl...?

Meni rekli da jedino jugolab radi za blizance, pa smo isli tamo. Nalaze salju, ili na kliniku u kojoj ti radi doktor, ili ih pokupis licno. Mene je doktorka, tj, sestra pozvala sutradan i rekla da je sve ok sa bebama. Cena je oko 2600-2700, nisam tacno sigurna.

Joj, ne pričaj mi nista o strahu. Kod mene jutros opet krvoproliće, a bila sam mirna još od 8.nedel, kad se desilo prvi put. Ali, pošto smo kroz to već jednom prošli, nije panika kao tad. U utorak kontrola, pa cu videti šta profa kaže.
Ja nisam iz NS, pa sam duble radila u mom malom gradu, navodno svi imaju sertifikat.

Jao, Vasilije, nadam se da si bolje, uzasno je kad se tako ponovi, pa strahovima nikad kraja. Jel se sad malo smirilo, jesi ih zvala? I mi sutra idemo u Grnrsis, imam zakazano kod geneticara, mozda se sretnemo ako ides popodne.

- - - - - - - - - -

I meni a čini mi se i Klariti su u Genesisu preporučili jugolab. Ja sam išla preko puta Zmaj Ognjena Vuka jer mi je bilo najbliže autobuskoj stanici. Koštao je oko 2600 din.

Kristinah, kako si ti, kako devojcice? Jesu pocele da se javljaju mami?

Jao, Vasilije, nadam se da si bolje, uzasno je kad se tako ponovi, pa strahovima nikad kraja. Jel se sad malo smirilo, jesi ih zvala? I mi sutra idemo u Grnrsis, imam zakazano kod geneticara, mozda se sretnemo ako ides popodne.

- - - - - - - - -

Dobro sam, stalo je krvarenje odmah juče, izgleda da je otpao polip koji mi je od početka pravio problem, tako da ako sam u pravu, resila sam se uljeza koji me je mučio.
U Genesis idem uveče, posle 6 na redovnu kontrolu, nisam ih zvala jer sam već imala zakazan pregled za sutra, a pošto nisam imala bolove ni ovog puta, znala sam da su bebe ok, da je opet u polipu na grlicu problem.

A zašto kod geneticara, meni nisu to tražili. Meni je 33 god.

- - - - - - - - -

Dobro sam, stalo je krvarenje odmah juče, izgleda da je otpao polip koji mi je od početka pravio problem, tako da ako sam u pravu, resila sam se uljeza koji me je mučio.
U Genesis idem uveče, posle 6 na redovnu kontrolu, nisam ih zvala jer sam već imala zakazan pregled za sutra, a pošto nisam imala bolove ni ovog puta, znala sam da su bebe ok, da je opet u polipu na grlicu problem.

A zašto kod geneticara, meni nisu to tražili. Meni je 33 god.

Uf, dobro je da si se resila te napasti i da su bebe dobro.
Pa, idem kod geneticara posto sam doktorki spomenula da imam u porodici dete sa Daunom, moje sestre od tetke dete, pa je ona htela da se ja ipak konsultujem sa geneticarima. Neke zene iz moje porodice su zbog istog radile amniocintezu, nekima su geneticari savetovali da nema potrebe, ali najbitnije je da su sve rodile zdravu decu. E, sad, to je u redu kod jedne bebe da radis, ali kada imas dve, rizik je mnogo veci,to mi je odmah i rekla. Nalazi sa uz i double testa su dobri, obe bebe zdrave. Ja ne bih radila ac, ali, ipak, idem da se konsultujem i sa njima, oni su za to strucniji. A, inace, dr je misljenja da je sama vto indikacija za amniocintezu, sto nikad pre nisam cula. Starosna granica je 35 god, tako da smo jos mlade:D

Vasilije2013 presjekla si me kad sam procitala, ali sreca je da je sad sve ok. Drzim palceve da se nikad vise ne ponovi.
Kristinah, Klarita i meni su rekli u Genesisu za Jugolab da su ovlasceni da rade za blizance.
Klarita to je cisto iz predostroznosti, mada sam ja nekad i negdje cula da to ide nasljedno ali sa muske strane. To sam samo cula jednom i nikad vise. Koja dr je misljenja da je sama vto indikacija za amniocintezu? Meni su savjetovali da radim am jer mi muz ima dupli y hromozom. Geneticarka kaze da bi meni to pokazalo dali mi i djete tj djeca imaju isto. A to u sustini nicemu ne smeta niti skodi. Mislim da je veci rizik uraditi am u blizanackoj trudnoci nego nedao Bog roditi djete sa nekim oboljenjem. Ako budu insistirali na tome, dr iz Genesisa uradit cu i moliti se da sve bude ok.
Drage moje zelim vam srecu sutra na pregledu i da sve protekne bez problema. Javite se kad dodjete.

Ja sam danas bila da vadim krv jer me čeka kontrola u Genezisu. Bila sam i u domu zdravlja da promenim doktorku. Sada imam doktora (Ugarkovića) i mislim da ću biti u dobrim rukama. Zakazala sam i tamo UZ za 29 august. Sada ću ići malo na dva fronta. Ipak bih kad - tad morala i u državno. Bebice su ok (bar mislim, jer nisam imala nikakvih tegoba). Jedino je počeo malo da me bolucka stomak, ali verovatno se širi materica jer u zadnja 4 dana mi je krenuo stomačić :zcepanje: I najzad sam počela da dobijam malo na kilaži.
Kada spominjete aspirin - jeste li radile D - dimer? Mene su tek nakon dobrih rezultata skinuli sa fraksiparina (što ima isti efekat kao aspirin). Ali i da ga pijete do kraja trudnoće - to nije tako ni strašno, ni finansijski iscrpljujuće.
Pozdravljam vas sve redom: i mame i bebe i sve borce za potomstvo.

Ja sam danas bila da vadim krv jer me čeka kontrola u Genezisu. Bila sam i u domu zdravlja da promenim doktorku. Sada imam doktora (Ugarkovića) i mislim da ću biti u dobrim rukama. Zakazala sam i tamo UZ za 29 august. Sada ću ići malo na dva fronta. Ipak bih kad - tad morala i u državno. Bebice su ok (bar mislim, jer nisam imala nikakvih tegoba). Jedino je počeo malo da me bolucka stomak, ali verovatno se širi materica jer u zadnja 4 dana mi je krenuo stomačić :zcepanje: I najzad sam počela da dobijam malo na kilaži.
Kada spominjete aspirin - jeste li radile D - dimer? Mene su tek nakon dobrih rezultata skinuli sa fraksiparina (što ima isti efekat kao aspirin). Ali i da ga pijete do kraja trudnoće - to nije tako ni strašno, ni finansijski iscrpljujuće.
Pozdravljam vas sve redom: i mame i bebe i sve borce za potomstvo.

D dimer se radi za fraksiparin, za aspirin ne, ne menja se pod njegovim uticajem. Aspirin može da se pije neograničeno dugo, kao što piju srčani bolesnici isto kao i mi, za prevenciju stvaranja tromba. Pozdrav za sve.

D dimer se radi za fraksiparin, za aspirin ne, ne menja se pod njegovim uticajem. Aspirin može da se pije neograničeno dugo, kao što piju srčani bolesnici isto kao i mi, za prevenciju stvaranja tromba. Pozdrav za sve.

Eh, što su mene onda mučili sa fraxiparinom?! Ali dobro... Prošlo je i hvala Bogu sve je ok. Znaju oni na klinici šta rade pa ako mora biti odredjena terapija - radimo to za naše bebice. Dok se trudnoća odvija kako treba nema stvari koje ne bih progutala ili bocnula... Samo da doživim da u naručju držim moje dve princeze.

Eh, što su mene onda mučili sa fraxiparinom?! Ali dobro... Prošlo je i hvala Bogu sve je ok. Znaju oni na klinici šta rade pa ako mora biti odredjena terapija - radimo to za naše bebice. Dok se trudnoća odvija kako treba nema stvari koje ne bih progutala ili bocnula... Samo da doživim da u naručju držim moje dve princeze.

Fraxiparin deluje na stvaranje tromba na drugačiji način od aspirina, drugim mehanizmima. Nekad aspirin prosto nije dovoljan. A da li fraxiparin radi svoj posao kako treba i da li je dobra doza, proverava se D dimerom. Aspirin deluje samo na trombocite, a fraxiparin i na druge faktore iz krvi koji utiču na njeno zgrusavanje.

Izveštaj sa kontrole: bebe su ok, oba su momci, od oko 140 grama. Polip nije otpao ceo, skot će još da me muči, al bar sam se injekcija rešila. Kontrola opet krajem meseca radi zakazivanja serklaza u Betaniji. U G. je 38000 din. Terapija Femibion i Utrogestan. Pozdrav svima i čekam vaše izveštaje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back