Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
bokice, mislima ti šaljem pozitivnu energiju i snagu....idemo u vozic sve zajedno....sigurna sam, mozemo ''čoporativno'' u Segedin:) ja pisala Zadoriju sinoć, on mi jutros odgovorio...dobar znak za početak.....cmokić

Ćaos mijaki!!!!!!!!!!!!!!! Baš mi je drago da češ i ti kod drmacana! neka, neka polako se množimo tamo...da nas bude više nego rumuna ahahahahaha. Možda dobijemo neki kolektivni popust, znaš ono, grupno je jeftinije ahahahahaha

Cao drage moje drugarice!
Ikice, znas sve-znam sve :( U sredu sam pocela da krvarim, onda mi je rekla sestra iz Genesisa da dobijem odmah inekciju a trebala sam sutradan i da vadim betu u subotu umesto u ponedeljak:( Sve mi je odmah bilo jasno '' ne cekaj ponedeljak dobices''... u subotu beta 1 ! Znala sam -taj dan sam dobila ( tacno u dan). Nisam htela da pisem ovde da Ikici ne saljem negativne misli, sve mislim poduplace se beta :(
Nisam im ni javila, ne znam ni kada cu... Sta vi kazete? Kad je moguce da se opet ponovi VTO? Treba da prodje odredjeni period? Sad bih i ja isla u Segedin, vidim da imate lepo misljenje o njima.
Da vam napisem i jednu lepu vest! Imala sam cimerku u sobi posle ET, danas mi je javila da je beta pozitivna! Tako sam srecna zbog nje! Ovaj put joj je bio cetvrti, ima 39 godina, divna jedna devojka, odmah smo se ''nasle''- uostalom kao i mi ovde-istu zelju imamo:heart:. Bas mi je rekla kako je sva tri puta ostajala u NS da spava prva dva dana, cuvala se i pazila, a ovaj put je rekla idem kuci pa kud puklo da puklo! i uspelo! :klap:
I ja zelim u vozic, sad znam sta me ceka i idem hrabrija i jaca!
Sve vas ljubim, hvala na podrsci!:zag:
Bojana draga,bas mi je zao a ja se ponadala da ces nam bar ti javiti lijepe vijesti...... Sta je tu je ne tuguj mila,glavu gore,da nam napunis baterije a onda u nove pobjede..... :heart: Drago mi za tvoju cimerku,neka je uspijelo bar nekom...... 39 godina, isto kao i ja kad mi je uspjelo,nisam se ni ja pazila,radila sam citavo vrijeme,al`kad ja sudjeno ono se desi bez obzira na sve... Za nasu hrabru i jaku Bojanu i svakako vise srece drugi put......... :zag: pozzz svima :bye:

mina-bambina,sto se tice VTO o drzavnom trosku zezali su me godinu i po dana,na kraju mi dali potvrdu da sam na listi cekanja,zatim me nisu zvali jedno 2 meseca,a ja se potrudim i raspitam i dodjem do informacije da me uopste nema na portalu RZZO-a,kazu gresku napravili ovi iz Visegradske.Ja im to javim oni kazu da moram ponovo sve iz pocetka,pa onda kao ne moram samo da donesem nove upute overene u maticnoj filijali.Ja to odnesem i onda mi kazu da moraju oni da mi rade hormone i suprugu spermogram.Ja i suprug dobijemo nervni slom jer nas pozovu za par dana da kazu kako je potrebno samo jos suprug da da spermogram a ja hormone ne moram,a usput me pitaju da li sam ja Ivana,a nisam,pogresili mi ime.Rekla sam im da cu doci po svu svoju dokumentaciju i da ih moje oci vise ne vide.Bog zna kako su se interesovali telefonom za razloge odustajanja.Jos nisam podigla dokumenta jer su me pozvali iz Maribora da idem sad u junu na VTO.E sad za sve oni koji idu u Maribor maksimalno cu se ptruditi da dam sve informacije koje ja dobijam posto idem prvog juna za Maribor.Kao sto rece zvezdica u jednoj od ranijih poruka,cenovnik za Maribor je uzasan.Ne pitajte nista.Gonal F i Dipherelyne sam kupila za 90000 dinara.Postupak je 3000 eura sa produzenom kultivacijom do blastociste ,zamrzavanjem i anesteziranjem prilikom punkcije.Smestaj u Mariboru se vise isplati za ceo mesec uzeti stan,nego uzeti 10 dana kod Verbnjaka.Ja sam pocela sa kontracepcijom i od ponedeljka sam na pauzi sve do petka pa ponovo nastavljam do 26.maja.Od 17.maja primam Dipheriline,a od 31.maja Gonal F.Punkcija je 12.juna a embriotransfer 2 ili 5-og dana .Pisite neki savet .Imam 30 godina ,prva VTO i nadam se najboljem.Sta je sa bubicom ona je trebala vec da zavrsi sa Mariborom

Padarlajnd, šta da ti kažem, čitanjem ovakvih iskustava kroz koja smo svi prošli pitamo se da li uopšte ima svrhe bilo šta započinjati i raditi u ovoj zemlji. Lepo je kad se na TV-u čuje da država finansira čak 2 pokušaja VTO, a šta iza toga stvarno stoji- terapija prepisana odokativnom metodom, nezainteresovanost za emotivno stanje pacijenta koji je od silnih hormona u potpunom emotivnom rastrojstvu, nasumično ubacivanje embriona ako nisu kilavi(opet napominjem da se lekari služe ovakvim opisima naših embriona do kojih tako teško dolazimo), mrzovolja lekara i teškoće u komunikaciji sa pacijentom(pošto smatraju da je pacijent 100%upoznat sa medicinskom terminologijom)! Baš se pitam da li je neko iz ministarstva zdravlja zapravo upoznat sa svim aspektima ovakvih i sličnih priča i razmišljam da im uputim pismo i sve lepo objasnim! A mi lepo posle svih ovih stresova treba da budemo nasmejane, raspoložene i sigurne u uspeh! Zato je svaka žena koja je na ovim stranicama iznela svoje iskustvo pravi heroj i zaslužuje da je sledeći put neko od lekara doživi kao ženu i majku(a ne statistički broj i procenat) i uputi joj nežnu reč i osmeh jer to ništa ne košta, a tako mnogo znači!
Možda ovo što sam napisala zvuči mnogo surovo i zaista nisam želela nikoga da obeshrabrim, već samo da ukažem na problem. Verovatno da ima i divnih lekara, stručnih i punih razumevanja, ali ja na takve na žalost nisam naišla. Zato ako je neko imao lepo iskustvo neka napiše svima onima koji tek ulaze u program pa da se napokon okrenemo pravim ljudima i pravim vrednostima! Sve vas:cmok:

Padarlajnd, šta da ti kažem, čitanjem ovakvih iskustava kroz koja smo svi prošli pitamo se da li uopšte ima svrhe bilo šta započinjati i raditi u ovoj zemlji. Lepo je kad se na TV-u čuje da država finansira čak 2 pokušaja VTO, a šta iza toga stvarno stoji- terapija prepisana odokativnom metodom, nezainteresovanost za emotivno stanje pacijenta koji je od silnih hormona u potpunom emotivnom rastrojstvu, nasumično ubacivanje embriona ako nisu kilavi(opet napominjem da se lekari služe ovakvim opisima naših embriona do kojih tako teško dolazimo), mrzovolja lekara i teškoće u komunikaciji sa pacijentom(pošto smatraju da je pacijent 100%upoznat sa medicinskom terminologijom)! Baš se pitam da li je neko iz ministarstva zdravlja zapravo upoznat sa svim aspektima ovakvih i sličnih priča i razmišljam da im uputim pismo i sve lepo objasnim! A mi lepo posle svih ovih stresova treba da budemo nasmejane, raspoložene i sigurne u uspeh! Zato je svaka žena koja je na ovim stranicama iznela svoje iskustvo pravi heroj i zaslužuje da je sledeći put neko od lekara doživi kao ženu i majku(a ne statistički broj i procenat) i uputi joj nežnu reč i osmeh jer to ništa ne košta, a tako mnogo znači!
Možda ovo što sam napisala zvuči mnogo surovo i zaista nisam želela nikoga da obeshrabrim, već samo da ukažem na problem. Verovatno da ima i divnih lekara, stručnih i punih razumevanja, ali ja na takve na žalost nisam naišla. Zato ako je neko imao lepo iskustvo neka napiše svima onima koji tek ulaze u program pa da se napokon okrenemo pravim ljudima i pravim vrednostima! Sve vas:cmok:

Draga Ikice, nisi ti nista napisala da bude toliko surovo koliko su oni surovi - naprotiv, sjajno si se i s velikom tacnoscu izrazila.U potpunosti podrzavam tvoj predlog da se pise ministru, jer veruj mi, ima efekta. Svojevremeno sam mu ja pisala, pa je bilo `tresenja gaca` (ups!), te su nas sve iz grupe preljubazno pitali kad su zvali (uvece posle 21.00) kako smo, da li je VTO uspela,... i skoro nam tepali kuco-maco, jer je ocigledno to moje pismo imalo odjeka. Kad bi mu bar sve vi sa foruma pisale, sigurno bi bilo neke vajde! Vredi pokusati radi sebe a i mnogih drugih koji se muce isto ovako kao i mi.

Inace, s vremena na vreme procitam sta pisete i mogu reci da mi je jaaako zao sto citam ovakve rezultate vecine vas :sad2:.....a tako je lepo krenulo. Kao sto rece Mijaki - coporativno u Segedin, pa mora biti uspeha!!!
Sve vas puuuuno pozdravljam i zelim vam veliki uspeh!!

Ćao Nado -nado naša, pa kako si nam? Kako je mala srećica, jel već hoda po malo? Nismo vas odavno videli?
Da znaš da si skroz u pravu i da ću te poslušati. Zamisli kad bi svaka od nas napisala po jedno pismo kako bi to bilo lepo. Valjda bi nas neko ozbiljno shvatio, ako je uopšte nekome stalo do nataliteta u ovoj zemlji. Eto možemo da pokrenemo akciju! Ja ću pisati već sutra, nadam se da ću biti dovoljno nadahnuta da opišem sve kako je bilo. Nada da će se lekari makar i jedan dan odnositi prema nekoj od naših drugarica onako kako treba daje mi snage da to uradim! Ljubim te i baš lepo što si se javila! Polubi malog medenka!:cmok:

Baš ste neke okomile se na jadnog bolesnog ministra.Briga njega za nas!Bilo bi vam sve jasno kada bi mu videle silikonsku sekretaricu.Ali sviđa mi se ideja da mu se piše.Samo što će to uticati na njegov oporavak,pa će zbog vas morati u neku banju,a znate da Srbija nema dobre banje.Jadan čovek moraće u inostranstvo!Nije vam žao da ga terate od kuće.Pa i on je nečije dete!

Mijaki, hvala na podrsci i svima vama koje ste nazalost prosle ovo sto i ja :( Sta si pisala Dr? Izvini sto pitam, na engleskom? Ja sve kontam da cu mamu da vodim, ona zna madjarski. Sva sam zbunjena, isla bih opet u Genesis samo iz razloga sto ih vec poznajem i znam kako ce sve da izgleda, mucno mi je da prolazim sve ponovo sa novim ljudima. Nije mucno, sve cu izdrzati, stavise Segedin je 50 km od mene,ali opet ne znaaam :(
Zvala me je danas sestra da me pita koji je rezultat bete, jer im nisam javila ?! Kada sam odgovorila i rekla mi je da treba da prodje jedna menstruacija i da onda dodjem na ultrazvucnu kontrolu pa da vidimo sta dalje, kao sto mi je iz zvoncica36 objasnila.
Skandia, hvala na podrsci, ja sam presrecna zbog te devojke, znas kako je njoj bilo posle cetvrtog puta, 39 godina, a ja 25, pa ako sam tako trebala da prodjem da bi ona uspela, nije mi zao!:heart:
Pozdrav svim novim trudilicama, trudnicama i mamama:zag:

Cao svima!Nisam se dugo javljala jer jos nismo odradili bipsiju.Htela sam samo da napisem moje iskustvo o drzavnom trosku.Kada samo se mi prijavili ja sam pitala dali rade sa dijagnozom azoospermije i on su potvrdili,kao da smao prikupite sva potreban dokumenta i dodjite.Mi smo sve prikupili naravno sve radili u privatnim labaratorija i ja sam radila hsg-200e pratila,sve na frku jer su nam dali nedelju dana.Zovu nas pole mesec kao dodjite da izaberete lekara.Mi uzmemo slobodan dan,kroz srecni odemo kod njih,cekamo u redu pola sata.Predamo dokumenta,opet cekao pola sata,izlazi ljubazna i nasmejana sestrica i kaze-ZAO MI JE ALI PAROVI SA VASMO DIJAGNOZOM NEMAJU PRAVO NA BESPLATNU VTO!!!!!!

Hahahahaha Zvončice, pa baš si me nasmejala, stavrno jadan čovek, moraću da sačekam da se potpuno oporavi, pa onda da serviram pisamce!
Bojana prava si dušica, baš je lepo kad i pored svog neuspeha imamo snage da se radujemo tudjem uspehu! Na ovom forumu sam upoznala tko predivne žene, a uskraćene za nešto najlepše da se ponekad pitam i pokušavam da spoznam zašto se najboljim ljudima dešavaju tužne stvari?
Zato će naša deca biti najvoljenija na svetu u to sam sigurna! A sigurna sam još i da ćemo svi stići do cilja! Neću više da filozofiram, puno vas pozdravljam i ljubim, odmorite se lepo za praznik i uživajte!

Mimim, strašno mi je žao zbog ovoga što ti se dogodilo! Molim te napiši sve to detaljno i prosledi ministru zdravlja i ja ću uraditi isto i svaka od nas će odvojiti 5 minuta i napisati svoje ružno iskustvo! Shvatam ja da njih generalno boli uvo za nas i naše vantelesne, njihovo je da maznu pare i predstave se kao dobročinitelji, ali ipak mislim da kada bi jedno za drugim počela da stižu pisma i pritužbe ne bi se oni tako lako nas otresli i sve to zanemarili. Valjda bi se neko udario nogom u zadnjicu, pa bi mu onda krenulo iz .... u glavu! Sada izvinite na prostom izražavanju, ali ovakve priče me stvarno izbacuju iz takta! Pitam se kako bi se neka od tih preljubaznih sestrica osećala kada bi se njoj desilo tako nešto! Ali ne, njima se to ne može desiti, oni radjaju svoju dečicu bez hormona,stimulacija, aspiracija, embriotransfera i ne shvataju ništa, baš ništa! Zato ćemo mi preuzeti stvar u svoje ruke, presaviti tabak pa da vidimo kad stigne 1000 pisama da li će onda moći da slegnu ramenima i nastave po starom!
:cmok:Glavu gore Mimim, dok smo žive i zdrave svi naši problemi su rešivi! :cmok:

Ikice,ja sam jedno vreme htela da idem u minisarsvo da vidim zasto mi ne mozemo kao i ostali parovi da se lecimo o "drzavnom trosku".To je bilo jedno od vecih ponizenja u nasem zivotu,em sto se borimo sa ovom dijagnozom ,em ti svako zatvara vrata ispred nosa.Da su bar odradili bipsiju pa videli dali ima sanse da uradimo nesto,ne oni su nas odmah polali kuci.Mislim da ne moram da vam pisem kako je to uticalo na MM.Al,podrzavam vas da krenemo svi da pisemo pismo,ako treba idemo svi u ministarsvo :)

Zvoncice,bas si me nasmejala.Pozdrav svim zenicama,trudnicama.U prave ste,koliko sutra cu da pisem ministru.A molila bih ako imate neki savet u vezi primanja hormona,bas me to plasi.Kakve su posledice primanja tolikih injekcija.Da li je potrebno suprug da pije nesto sada pred vantelesnu izuzev cink-a i vitamina.Kod njega je u pitanju oligoasthenospermia.Hvala unapred.Puno pozdrava!Niko nista ne prica,valjda ne podrazumevaju da znam sta da preporucim suprugu da pije.:(

Padarlajnd, hormonska terapija jeste malo agresivnija, ali nemaš čega da se plašiš. Nažalost verujem da ni jednoj od nas nije objašnjeno kakve posledice po organizam mogu da imaju tolike doze hormona, ali nemoj se time opterećivati, jer na to ne možeš da utičeš. Meni je terapija bila mnogo jaka i za 6 dana mi se stvorilo 12 folikula, a imala sam samo 4 jajne ćelije. Čim sam primila prvu injekciju počeli su da me boluckaju jajnici, doktorka je rekla da je to znak da dobro rade, medjutim posle su bolovi prošli i nisam više ništa osećala, jedino mi je stomak bio malo naduven, ali i to je normalno. Nemoj se samo unapred opterećivati šta će biti i kako će biti. Ja sam tu grešku napravila, a sada znam da tako ne treba. Razmišljaj i radi korak po korak, najbolje što umeš i znaš! Ako te još nešto zanima slobodno pitaj!:cmok:

Brinem iz razloga sto sam pri pripremi za inseminaciju,koja je radjena pre godinu dana od jedne tablete klomifena imala 5 folikula.Doktorka mi je rekla da dobro reagujem,pa razmisljam sta ce biti kad primim 25 Gonala F,ako Vlaisavljevic ne smanji dozu.Hiperstimulacija sto posto.Ja inace imam samo jedan jajnik,i on je kako lekari kazu preuzeo funkciju drugog.Znaci da je jadnicko inace u hiperfunkciji.Nemam pojma,samo ne znam kako druge zenice podnose hormone.Mene je od te tablete klomifena glava rasturala.Pozdrav!

Brinem iz razloga sto sam pri pripremi za inseminaciju,koja je radjena pre godinu dana od jedne tablete klomifena imala 5 folikula.Doktorka mi je rekla da dobro reagujem,pa razmisljam sta ce biti kad primim 25 Gonala F,ako Vlaisavljevic ne smanji dozu.Hiperstimulacija sto posto.Ja inace imam samo jedan jajnik,i on je kako lekari kazu preuzeo funkciju drugog.Znaci da je jadnicko inace u hiperfunkciji.Nemam pojma,samo ne znam kako druge zenice podnose hormone.Mene je od te tablete klomifena glava rasturala.Pozdrav!

Slobodno sve to ispričaj doktoru, MORA da te sasluša i da adekvatno odredi terapiju, i slobodno ga pitaj sve što te zanima, ne ustručavaj se, na to imaš pravo!:bye:

Cao svima!!! Vec dugo vremena posecujem ovaj forum i sad sam resila da vam se pridruzim, jer sam i ja jedna od vas!!! Evo ukratko nesto o mom problemu, imam 30 god. i u predhodnih mesec dana pocela sam sa VTO, transfer je bio pre sest dana i sada cekam rezultat. Padarlajnd, ja takodje imam samo jedan jajnik, nemoj se bojati zbog toga, ja sam odlicno podnela terapiju, imala sam 11 jajnih celija iako sam mislila u startu da sam u minusu ispalo je obrnuto, da sam imala vise od zena sa oba jajnika, tako da to nema nikakve veze. Moj problem je zapusen jajovod, posledica operacije koju sam imala, kada mi je odstranjen jajnik, ja inace imam dete od 7 godina, zaceto prirodnim putem, ali eto problem moze uvek da iskrsne, cak i kad je naizgled sve u redu. Necu vas vise daviti, nadam se da cete me prihvatiti, jer vam se zaista divim i zelim vam da sve uskoro postanete majke, a znam da hocete, jer to zasluzujete!!!

Evo mene posle mesec i po dana. Nisam bila prisutna, jer sam bila jako opterecena celim postupkom. E sad zelim da podelim sa vama svoje razocarenje.
Decko i ja smo upali u Narodni front. Stvarno posle predaje papira u Ministarstvu zdravlja i posle komisije u frontu sve je islo brzo. Poziv iz Ministastva da smo primljeni u front, iz fronta su nas zvali na konsultacije. Posle razgovora sa dr Arsic, koji je bio 29.03. (cini mi se) ja sam dobila 02.04 i 04.04. krecem sa bockanjem.Moram da vas upoznam da u celom postupku nisam ja problem, vec decko koji ima jako mali broj spermatozoida. Svaki dan sam isla da vadim krv, posle krece terpija koja je na kraju ispala totalni promasaj, jer meni koja sam bez bilo kakvih hormona proizvodila (mozda je glupo ovako da se izrazavam ali se posle svega osecam samo kao predmet i eksperiment) 23 folikula, posle terapije su mi jedva 4 izvadili. Po mom misljenju onog momenta kad su videli da slabo reagujem na terapiju trebalo je ili da povecaju dozu ili da prekinu pa da posle sledeceg ciklusa krenu ponovo. Primala sam menopur i citrodid, doza ne znam koja je bila ali mi je juce doktor saopstio sve ukupno 29ampula( sto bih ja iz svog laickog iskustva rekla da je malo a i on mi je potvrdio).
Izvadjene su mi cetiri j.c i ostavljene 5 dana (sto ne bi smelo sa tako malim brojem). Bilo je nas cetiri ukupno s tim sto je njima izvadjeno preko 10jc i onda do blastocista sa tim brojem moze da se ide, ali sa mojim ne. Ali eto nadala sam se da znaju sta rade. Petog dana kad smo dosle na ET saopsteno je da imam jednu bebu (obradovala sam se kao malo dete da imam bar nesto). Vracena mi je ta jedna i jos jednoj devojci, a drugim dvema po 3. I onda krece najgori deo iscekivanje. Poludela sam tih 10 dana. Imala sam sve simptome i nisam mogla da izdrzim pa sam dan pre bete, otisla i sam uradila betu koja je bila 13.5 i to mi je dalo neku nadu. Medjutim sutradan doktor mi eto saopstava da nema lepih vesti, da je beta 7.5 i da ni on ne zna kako je tako sve ispalo da po mojim rezultatima sve je bilo ok, ali eto na kraju nista. Da odem kuci da se odmorim, isplacem (posto sam vec tu bila na ivici) i da nam oni stoje na raspolaganju i za sledeci put. Ali ne hvala, pre cu dati pare sledeci put nego da budem nekom beli mis. Od nas cetiri samo jedna trudna(ne zaboravite da su blastociste u pitanju).Ne znam kakva im je uspesnost ali u ovoj grupi u kojoj sam ja bila izaslo je jako malo trudnica. Zao mi je sto njih niko ne proverava sta i kako rade, bitno im je samo da uzmu pare. Opasno razmisljam da i ja uputim pismo ne Ministastvu zdravlja vec novinama da se malo drzava pozabavi tim pitanjem, ali iskreno mislim da od toga nema nista. Ist tako sam se razocarala saznanjem da moramo da pijemo utrogestan koji smo jedva nasle (nestasica). Kako moze da bude nestasica za necim od cega ti zavisi trudnoca. U cemu je poenta davanja para za VTO, ako kasnije ne mozes da nadjes lekove da to odrzis. Strasno sam razocarana. Verujte mi spremna sam da izdzim bilo kakav fizicki bol i svakakve terapije, ali psihicki ne znam koliko dugo mogu obzirom da je ovo nesto sto ne zavisi od mene, sve manje mislim da zavisi i od Boga jer u ovom slucaju doktori glume upravo njega i poigravaju se sa ljudskom psihom. Meni je ovo prvi put i jako sam se razocarala obzirom da si ti njima samo broj i eksperiment i nista vise. Ovo sto sam napisala mi je potvdjeno i od strane dva doktora ( da terapija od starta nije bila dobra i sve ostalo kako je odradjeno) i to me jos vise boli.
Necu odustati naravno, ali na drzavni program vise necu ici.Ne kazem da druge zene ne treba da probaju, ali stvarno treba da budu psihicki spremne vise na negativan rezultat nego na bebu.Lepo cemo da skupljamo pare i da odemo tamo gde znamo da ce dati sve od sebe (a sigurna sam da takvih klinika jos ima). I da cula sam da u Grckoj ukoliko potpises da ces dati neki broj celija njima da se smanjuje cena celokupnog tretmana(sto kod nas nije slucaj, vec MORAS da potpises jer ti u protivnom nece raditi VTO)
Toliko od mene i pozdrav svim zenicama ovde. Samo mi znamo kroz sta prolazimo i koliko smo jake.
Izvinjavam se ako sam pisala konfuzno, ali i sama se tako osecam.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back