Vankuver, Kanada

Hvala na odgovoru Klika!
Zamolila bih te jos samo nesto.
Suprug i ja smo odlucili da cemo ovo i dalje pokusavati pa ako nesto bude od toda super, ali smo resili da ne sedimo skrstenih ruku vec da svakodnevno preduzimamo sve sto mozemo sami. A to je naravno priprema za IELTS.
Treba mi tvoja pomoc toliko da nas posavetujes ko da bude nosilac. Mi jesmo u braku, ali rodbina je njegova tako da pretpostavljam da na njih bodove moze dobiti samo on.
JA: cetiri godine ekonomskog fakulteta, godine: 21-45 ,engleski intermediate (prema zavrsenim kursevima, ali realno nize) ja bih brze spremila IELTS nego suprug i zbog toga sam u nedoumici,radno iskustvo 10 god.
ON:-togodisnja srednja masinska (zanat)-bravar (ovde moze da sredi radno iskustvo, znam da si ti najstrasnije protiv takvih stvari, ali Krsturcani su mahom to radili. Brat mu ovde ima privatnu radionicu moze da ga uci)
-visa ekonomska skola (dve godine)
-godine 21-45
-radno iskustvo oko sest godina
-engleski jako lose ali zato i hocu da te zamolim da ga izbodujes i vidis koja mu je ocena dovoljna na IELTS-u da bi imao 67 ukupno,mada krece sa najozbiljnijim ucenjem. Ja sam pokusala da ga izbodujem i kao nesto mislim da mu nedostaje samo pet poena za jezik, ali nisam sigurna, pa ukoliko ti nisam dosadna pomozi mi.
-u okviru adaptibilnosti dobija i bodove na mene i rodbinu
-stavi da nema arranged e. mada cemo i dalje pokusavati.

Sta vi mislite koliko prosecno inteligentnim ljudima sa poprilicno losim znanjem engleskog (elementarnim) treba da se pripreme za IELTS?

Komsinice, pa meni uopste nije jasno zasto vi toliko insistirate na tom Arrange Employment-u kada bi mogli da skupite bodove i bez toga. Ja sam mislio da vi nemate visoku skolu. Ako je tebi lakse da uradis test, onda ti budi nosilac liste, ne mogu ti tacno reci ali mislim da biste imali bodove sa recimo prosecnom ocenom 7,5 na IELTS testu. Ako sam te dobro razumeo , muz ti ima visu ekonomsku, racunaj 3 boda na njegovo obrazovanje.

Ne znam kakvo ti je znanje jezika u ovom momentu, ali racunaj da ti treba par meseci priprema, naravno, ne mislim da ces uciti svaki dan po 3 sata jer imas druge obaveze, ali test je ozbiljan i zahteva dobru pripremu. Nemoj izlaziti na test ako nisi spremna, samo ces baciti onih 80 funti ili koliko li je vec.

Komsija Klika!
Pada li u Vankuveru? Prosle godine si vec u oktobru (ako sam dobro upamtila) bio u dubokom snegu? Sada ti je kisa verovatno prava sitnica!
Ne znam sta je sa ovim Kanadskim temama, potpuno su zamrle.....bas kao i novosti iz Beca.Pricaj nam malo, sta ima novo kod tebe?

Ponovo smo prosli pazljivo kroz svih sest faktora i za mene i za supruga. Pa on sa ocenom moderate u okviru sve cetiri vestine u Engleskom i sa svojih devet bodova u okviru adaptibility ima 68 bodova.
Dok ja sa ocenom moderate imam svega 65. Znaci treba mi high proficiency sto je za mene....... Nije mi jasno na osnovu cega si procenio da imam dovoljno bodova i da mogu biti gl.aplikant > 22 - education, 8 - max engleski (i to posle visemesecnog svakodnevnog rada):oops:, 21 - experience, 10 - age, 4 - adaptibility = 65. :confused:

Znam da ste vec ranije deteljno pisali na tu temu (IELTS), ali sta ti mislis kako da pribavim jos ta dva boda? Ili je ipak bolje da suprug aplicira?:roll:

Komsija Klika!
Pada li u Vankuveru? Prosle godine si vec u oktobru (ako sam dobro upamtila) bio u dubokom snegu? Sada ti je kisa verovatno prava sitnica!
Ne znam sta je sa ovim Kanadskim temama, potpuno su zamrle.....bas kao i novosti iz Beca.Pricaj nam malo, sta ima novo kod tebe?

Ponovo smo prosli pazljivo kroz svih sest faktora i za mene i za supruga. Pa on sa ocenom moderate u okviru sve cetiri vestine u Engleskom i sa svojih devet bodova u okviru adaptibility ima 68 bodova.
Dok ja sa ocenom moderate imam svega 65. Znaci treba mi high proficiency sto je za mene....... Nije mi jasno na osnovu cega si procenio da imam dovoljno bodova i da mogu biti gl.aplikant > 22 - education, 8 - max engleski (i to posle visemesecnog svakodnevnog rada):oops:, 21 - experience, 10 - age, 4 - adaptibility = 65. :confused:

Znam da ste vec ranije deteljno pisali na tu temu (IELTS), ali sta ti mislis kako da pribavim jos ta dva boda? Ili je ipak bolje da suprug aplicira?:roll:

Komsinice, nije tako strasno sto se tice kise, ima je, ali ipak smo u jesenjim mesecima kada kise uvek ima.

Sto se tice bodova, pa ako uradis IELTS recimo prosek 7, onda dobijas nekih 11-12 bodova , ne znam tacno, maximum je 16. Medjutim, za Bachelor diplomu imas samo 20 bodova, ali ti bi trebala da budes negde na granici ako uradis test za 7-cu.

o...ne.... znaci nisam se dobro izbodovala... jos dva boda manje....ahhhhhh!!!:cry:

To jako lepo zvuci Klika: "ako spremis za prosecnu 7...".Moja prijateljica je dobila prosecnu 7 prosle godine, posle cetiri meseca spremanja, ali ona odlicno govori Engleski (bila u Americi i Engleskoj vise puta)....a ja....:oops:nista mi ne preostaje nego da progovorim.
Nije mi bas jasno to bodovanje.Da li mozes da me uputis na neki sajt gde se tacno vidi paralela izmedju rezultata na IELTS-u i bodova u aplikaciji?

Zvao nas je stric. Oni su sada u tvom komsiluku, kupili kucu u Vankuveru sa pogledom na okean. On ipak ima svoju firmu.Izgleda mu je ovaj skok na trzisu nekretnina u Alberti bas "tesko pao".( PNP program nam je interesantan samo zato sto bi ubrzao proces obzirom na slab rezultat iz Engleskog).

Neverovatno kako me cesto okruzuju ljudi koji se protive mom misljenju vezano za iseljenje. To su ljudi tipa: Nigde nema lepseg,humanijeg i boljeg zivota nego u Srbiji.Ispada da samo samnom nesto nije u redu kada sam nezadovoljna, inace sve drugo savrseno funkcionise. Kako objasnjavas ovaj fenomen. Moram priznati da me ponekad zaista pokolebaju . Daj malo tvoje Klikovske podrske, mada sam citajuci tvoje postove i uopste ovu temu na forumu videla koliko istomisljenika imam.

Danas sam imala verbalni duel sa vozacem gradskog autobusa koji je pusio i duvao na mene i dete tacno ispod natpisa: ZABRANJENO *******!
Kada sam ga upitala " Da li je zabranjeno ******* u autobusu?" istresao je bujicu gadosti na mene tipa: " Ja mogu i gov.. svoja da iser... ako mi se prohta na sred autobusa, a Vlada Srbije ( koja je toboze donela ovu uredbu) isto moze da...... kad ne da ljudima plate... itd. Pre mesec dana sam bila svedok jednog slicnog incidenta u gradskom busu, gde dve starice samo sto nisu dobile batine od vozaca i njegovog drugara, jer su se ,sirote, sa modricama, natecenog lica i prosutih namirnica po celom busu, pobunile protiv takve voznje i kocenja!

Juce sam procitala intrigantan natpis na naslovnoj strani u dnevnim novinama: "Policija u akciji POZAR uhapsila tridesetak clanova organizovane mafije i njihove vodje".Pogodite ko je bio glavni vodja, gen.direktor Beogradske firme "Gradska cistoca". Ovo je firma koja i u Beogradu i u Novom Sadu ima monopol (moja kuma inace tehnoloski inzenjer svojevremeno je pevusila "hocu majko hocu u gradsku cistocu", jer su cistaci ulica u NS imali vecu platu od nje).

Ako je sve ovo normalno i tamo, onda iz ovih stopa idem da cekam u redu pet dana po tri sata (toliko sam prosli put cekala u redu za overu zdravstvene knjizice, a overava se retko,svaka tri meseca!) pa pravac kod doktora....:lol:

Nigde nema lepseg,humanijeg i boljeg zivota nego u Srbiji.

Taj koji ti je to rekao, ili je pijan, drogiran, ili ne daj boze mentalno bolestan.........i ocigledno nikada nije otisao dalje od Segedina po kobasice i prica neverovatne gluposti jer poredi nesto o cemu ne zna ama bas nista.

Slusao sam ja takve price jos u ono staro vreme komunizma u `80-tim, a dao bih ti jedan savet, ne slusaj ta naklapanja, sama sebi krojis sudbinu, radi ono sto mislis da je dobro, dolaskom u Kanadu nemas sta da izgubis. Skoncentrisi se na aplikaciju i uradi to kako treba, maximalno se potrudi da spremis test, nije naivan ali nije ni bauk, sve se moze, sedi par meseci i radi na tome, moze izgurati 7-cu. A uvek mozes ponoviti test ako nisi zadovoljna rezultatom.

Pozdrav Novom Mornaru nase Bele Ladje,

Bas sam bio na sajtu koji predlazes i vrlo je lep ,daje puno informacija o razvoju Beograda.Hvala Ti

PS: Poruka za Malog Na Palubi:
Molio bih te da privatne konverzacije vodis na nekom drugom forumcicu ili privatnom postom...Unapred zahvalan.
Kapetan od Belu LAdju:)

Kapetane, mnogo se izvinjavam (ako ste na mene mislili). Nova sam i na ovom i na forumima uopste. Mora da nisam savesno iscitala pravila foruma.No nema veze,samo vi recite sta se danas riba???Ribam,ribam...
Ucinilo mi se da ljudi pokusavaju da saznaju sve sto im moze biti od pomoci na ovim forumima( vezano za Kanadu).Vankuver je grad iz nasih snova, a vas prozor sa pogledom na okean i osvetljeno skijaliste na vrhu je takodje prozor iz nasih snova....
Nadam se da se ne ljutite!

Mala sa Palube!

Taj koji ti je to rekao, ili je pijan, drogiran, ili ne daj boze mentalno bolestan.........i ocigledno nikada nije otisao dalje od Segedina po kobasice i prica neverovatne gluposti jer poredi nesto o cemu ne zna ama bas nista.

Slusao sam ja takve price jos u ono staro vreme komunizma u `80-tim, a dao bih ti jedan savet, ne slusaj ta naklapanja, sama sebi krojis sudbinu, radi ono sto mislis da je dobro, dolaskom u Kanadu nemas sta da izgubis. Skoncentrisi se na aplikaciju i uradi to kako treba, maximalno se potrudi da spremis test, nije naivan ali nije ni bauk, sve se moze, sedi par meseci i radi na tome, moze izgurati 7-cu. A uvek mozes ponoviti test ako nisi zadovoljna rezultatom.

Hi,

evo sam pokusala sve stranice ove teme iscitati ali bas ne ide...previse je toga. zato molim ne ljutite se ako malo ponavljam ili gnjavim: ja i moj husband-to-be planiramo iseliti u Kanadu. Prva opcija nam je Vancouver ali sam i procitala i cula od nekih ljudi da je mozda bolja opcija otici u neki manji grad za pocetak ili cak u Quebec (kao lakse je i proces aplikacije je brzi). Moj muz-to-be je IT inzinjer i ja profa engleskog...
Eh sad, znam da je pitanje malo glupavo ali: kolike su nam sanse da u startu nadjemo neke poslove koji nisu fizikanerski (iako ne bjezimo od takvih). I koliko kosta dobar fakultet u Kanadi, i da li priznaju ista od nasim diploma?

pozdrav svima

Prva opcija nam je Vancouver ali sam i procitala i cula od nekih ljudi da je mozda bolja opcija otici u neki manji grad za pocetak ili cak u Quebec (kao lakse je i proces aplikacije je brzi). Moj muz-to-be je IT inzinjer i ja profa engleskog...
Eh sad, znam da je pitanje malo glupavo ali: kolike su nam sanse da u startu nadjemo neke poslove koji nisu fizikanerski (iako ne bjezimo od takvih). I koliko kosta dobar fakultet u Kanadi, i da li priznaju ista od nasim diploma?

pozdrav svima

1.Ne manji grad jer neces naci posao tako lako, pogotovu kao novopridosli imigrant.
2. Nije nista lakse proci preko Quebec NP, cista zabluda, a u vasem slucaju, ako ti je muz profesor engleskog nema nikakvog smisla jer ce dobiti mnogo manje bodova za TEF nego na IELTS.
3. Nase diplome nisu priznate, moras se doskolovati, zavisi od struke koliko ce to da traje.

...Moj muz-to-be je IT inzinjer i ja profa engleskog...

Trenutno je u Vankuveru odlicna situacija sto se IT struke tice, za razliku od pre npr. 7 godina kada su IT-jevce cak i otpustali. Takodje, 'fizikanerskih' poslova ima na sve strane, tj. na svakom drugom izlogu moze se videti oglas da se trazi radnik.

Sto se vremena do prvog boljeg posla tice, to je stvar koja je vezana i za osobu o kojoj se radi, tj. ne moze se bas generalizovati. Ono sto je sigurno, ne racunajte na prvih mesec dana jer je to minimalno vreme potrebno da se svrtite u novom gradu, nadjete stan, supermarket, provalite gde koji autobus vozi...
Nakon toga krece apliciranje (imajte spremne rezimee prilagodjene kanadskoj berzi rada) i odlasci na razgovore, pa eventualno drugi i treci krugovi intervjua svaki na po nedelju dana od prethodnog,...
Sve u svemu, moze i za 3 meseca od dolaska da se zavrsi, i to sa lepom platom, ali moze i da potraje. Oseti se to otprilike kad pocnes da apliciras i da ides po intervjuima, da li si blizu ili ne. U zavisnosti od toga i od kolicine para koje imate/trosite odlucicete se za privremeni posao ili za cekanje 'pravog'.

Za tvog muza, i za sve IT-jevce koje interesuje kvalitetna ponuda poslova u struci u ovom kraju Kanade:
http://www.bctechnology.com/frameset_emp.html

Za profesora engleskog ne znam kakve su opcije. Valjalo bi da pretreses sajtove sa ponudom poslova razne vrste i pokusas da nadjes sebe negde. Ovde bi mozda mogla da radis kao profa u nekoj od mnogobrojnih ESL skola (English as a Second Language) ali ne znam koliko se to placa. Sve to mora da se dobro prostudira. Kljuc je da surfujes po internet stranama onog podrucja Kanade koje te interesuje. Dakle, konkretna ponuda posla, sa konkretnim zahtevima poslodavca i ne retko platom koju nude.

IT-jevcima se priznaje diploma. Tacnije, niko ti je ni ne trazi da je vidi. Pitaju te sta si radio i sta znas. Obicno daju i test koji to proverava. Testovi nisu teski. Nasi ljudi se iznenade ocekujuci neke koske i zackoljice, a testovi su sasvim uradljivi.

imam zavrsenu saobracajnu skolu,cetvrti stepen iprofesionalnu dozvolu B i C kategoriju i radno iskustvo 4god.Pored toga imam zavrseno varedno za autolimara,i tu imam preko 10 god radnog iskustva u porodicnom servisu.Intetresuje me gde da posaljem za proveru assessment ,i sta mi treba od dokumentacije.Molim ako neko zna da mi pomogne

imam zavrsenu saobracajnu skolu,cetvrti stepen iprofesionalnu dozvolu B i C kategoriju i radno iskustvo 4god.Pored toga imam zavrseno varedno za autolimara,i tu imam preko 10 god radnog iskustva u porodicnom servisu.Intetresuje me gde da posaljem za proveru assessment ,i sta mi treba od dokumentacije.Molim ako neko zna da mi pomogne

Ti ne mozes proci na Skilled kategoriju, jedino da nadjes poslodavca ovde u Kanadi koji bi ti pokrenuo celu stvar i da te dovede na neku privremenu radnu dozvolu, ali to je jako tesko.
Nemas potrebu za bilo kakvom procenom, ne znam tacno na sta si mislio.

Klika i Javorka,

puuno hvala!!! nije me bilo neko vrijeme, pa "malo" kasnim sa ovim zahvaljivanjem. koliko mi se cini, trebalo bi biti sve ok kad jednog dana dodjemo u Kanadu, mladi, pravi i zdravi a nismo nimalo lijeni.

nasa situacija je sada slijedeca: planiramo u decembru poslati aplikaciju, a jos se nismo vjencali. u januaru planiramo vjencanje. znaci, aplicirat cemo kao common law partners a nedugo zatim postajemo spouses :) (zuri nam se zato sto smo svjesni koliko obrada traje i zelimo sto prije poslati aplikaciju, i zato sto ne zelimo poslati aplikaciju nedugo nakon vjencanja). ono sto me interesuje je hoce li nam kada nam jednog dana budu update-ovali aplikaciju traziti da dokazemo commonm law partnership ili brak? meni je logicno da traze dokaz o braku ali cisto ne zelim nista da rizikujem prije nego predamo aplikaciju, niti vrijeme niti novac.
puno pozdrava svima a posebno Kliki i Javorki
S

nasa situacija je sada slijedeca: planiramo u decembru poslati aplikaciju, a jos se nismo vjencali. u januaru planiramo vjencanje. znaci, aplicirat cemo kao common law partners a nedugo zatim postajemo spouses :) (zuri nam se zato sto smo svjesni koliko obrada traje i zelimo sto prije poslati aplikaciju, i zato sto ne zelimo poslati aplikaciju nedugo nakon vjencanja). ono sto me interesuje je hoce li nam kada nam jednog dana budu update-ovali aplikaciju traziti da dokazemo commonm law partnership ili brak? meni je logicno da traze dokaz o braku ali cisto ne zelim nista da rizikujem prije nego predamo aplikaciju, niti vrijeme niti novac.
S

To je greska, oduzicete celu stvar ako budete radili common in law, ja ti savetujem da se prvo vencate i onda radite aplikaciju!!!

Srecno.

Klika i Javorka,

puuno hvala!!! nije me bilo neko vrijeme, pa "malo" kasnim sa ovim zahvaljivanjem. koliko mi se cini, trebalo bi biti sve ok kad jednog dana dodjemo u Kanadu, mladi, pravi i zdravi a nismo nimalo lijeni.

S

Mislim da ne treba da se bojite da ce vam neko traziti da dokazujete prvobitni common-law ako posle pokazete vencanicu. Sasvim je logicno da se niste vencali posle prvog sastanka i da je neki common-law prethodio vencanju. Pored tolikih hiljada aplikacija nisu ludi da se maltretiraju. A drugo, oni iz vase aplikacije ne znaju da li je vama tesko da dokazete da ste common-law ili ne i niko vas zbog toga nece apriori diskvalifikovati, tj. staviti vasu aplikaciju u neki budzak. Posle mesec dana dobicete AOR kao i svi ostali i zauzeti svoj red.
Jedina sumnja moze biti ta da oni ne rade onako kako govore, redom, vec da izvlace iz baze prvo one koji su po njima "super" (imaju gomilu love, pozeljno zanimanje i iskustvo i vencani su,...). To vise lici na balkanska posla. Ja ipak verujem da rade onako kako govore, a to je da aplikacija zauzima mesto u redu, a kad dodjes na red onda se pokazi. Mislim da je u jednom tako slozenom postupku kakav je imigracija i gomili aplikacija koje imaju potreban red i pravila da bi funkcionisao.

Ja bih jos mozda stavila datum vencanja (ako je zakazano) bez obzira sto sam oznacila da sam common-law.

Na zalost, aplikacije se uopste ne rade po redu po kojem su i poslate, za to ima gomila dokaza gde su ljudi dobijali papire pre nekih koji su ranije predali aplikaciju. Znam licno nekoliko takvih primera. To niko ne moze sa sigurnoscu da kaze ko je kad na redu.
Visa officer je taj koji odredjuje i ima diskreciono pravo koji u datom momentu daje prednost iz raznoraznih razloga, recimo, ako odredjeni aplikant ima deficitarno zanimanje i trazen je na trzistu rada, naravno da ce pre doci na red od nekog profesora filozofije ili tome slicno. Takodje, nepisamo je pravilo da bracni parovi sa malom decom uvek pre prolaze od samaca.

Jedno od najtrazenijih zanimanja u Kanadi, posla koliko hoces..........

Uraaaa, jos samo da naucim da varim (pored grafike, grafickog dizajna/pripreme za stampu, moleraja,auto-mehanike,vodoinstalacija, termoizolacije,popravke bele tehnike....)Samo da ne traze diplomu, nego da kazu: "Ajde lolo da vidimo sta znas!

Grrrrrr, hoce li me vise zvati da donesem pasos na viziranjeeeeee !!! Danas je 13.dan od lekarskog pregleda....

Jos sam pokupio neki virus, pa moram da lecim komp...

'odo da s' nerviram...

Back