Vankuver, Kanada

mary 6:
AleksandarA:
Nazvala sam faks i dobila sledeci odgovor:dobijanje titule master u srbiji jos uvek nije zakonski regulisano vec treba skupstina zvanicno da donese zakon i onda ce se verovatno za dobijanje titule master morati pisati neki rad.Kad sam priupitala da nekifakulteti vec daju ove titule ,pretpostavila sam tehnicki slzbenica mi je odgovorila da su oni malo pozurili pa je pitanje da li ce im se ti masteri priznati a ja da se strpim jos par meseci dok oni to zvanicno ne ozakone.To je zemlja Srbija .
Jos jedno pitanje koje se ocene na ielts testu smatraju za high?

Uzas,javasluk i brzina puza su odlike ovog sistema.Sve to u cilju da se situacija ne menja na bolje da bi odredjeni drustveni sloj mogao da krade,legalizuje i opere vec ukradeno i ima lepe plate ne radeci nista,ali to sve ne pada sa neba,to neko mora da zaradi.To je zemlja Srbija.Jos jedan razlog vise da se bezi odavde.
Svaki deo na IELTS-u nosi odredjeni broj bodova(4 dela) 7,7.5,8,8.5 i 9 se smatraju za high i za svaki deo za koji dobijes 7 ili vise dobijas 4 boda(max=4*4=16).
Od 5-7 se dobija 2 boda,a od 4-5 1 bod.

AleksandarA:
mary 6:
Uzas,javasluk i brzina puza su odlike ovog sistema.Sve to u cilju da se situacija ne menja na bolje da bi odredjeni drustveni sloj mogao da krade,legalizuje i opere vec ukradeno i ima lepe plate ne radeci nista,ali to sve ne pada sa neba,to neko mora da zaradi.To je zemlja Srbija.Jos jedan razlog vise da se bezi odavde.
Svaki deo na IELTS-u nosi odredjeni broj bodova(4 dela) 7,7.5,8,8.5 i 9 se smatraju za high i za svaki deo za koji dobijes 7 ili vise dobijas 4 boda(max=4*4=16).
Od 5-7 se dobija 2 boda,a od 4-5 1 bod.
Dali je neko polagao tef i ako jeste da li znate neku literaturu za polaganje tefa.Brine me samo sto diploma tefa vazi samo godinu dana a to je krace nego vrame potrebno da u ambasadi obrade podatke.Ielts vazi 2 godine.

mary 6:
Dali je neko polagao tef i ako jeste da li znate neku literaturu za polaganje tefa.Brine me samo sto diploma tefa vazi samo godinu dana a to je krace nego vrame potrebno da u ambasadi obrade podatke.Ielts vazi 2 godine.

Ma bitno je da u vreme predaje aplikacije test nije stariji od godinu dana, nemoj ti posle da brines sto ce proci jos izvesno vreme dok se aplikacija ne resi. Jer kada bi bilo ovako kako ti kazes onda vecini ljudi rezultati testa ne bi bili priznati sto gubi svaki smisao.

Koliko znam ovde na forumu niko nije polagao TEF, bar se nije oglasio.

klika:
Ma bitno je da u vreme predaje aplikacije test nije stariji od godinu dana, nemoj ti posle da brines sto ce proci jos izvesno vreme dok se aplikacija ne resi. Jer kada bi bilo ovako kako ti kazes onda vecini ljudi rezultati testa ne bi bili priznati sto gubi svaki smisao.

Koliko znam ovde na forumu niko nije polagao TEF, bar se nije oglasio.
Da li je stvarno tacno da bilingual bolje prolaze u Kanadi zbog znanja oba jezika i kakvo je stanje sto se tice drugih jezika.Pitam to zato sto znam da u Americi dosta ljudi slabo zna engleski pa je npr. spanski dosta zastupljen.Ili je to u Kanadi bolje uredjeno.Ima li koristi znati jos neki jezik mislim sto se tice posla.U Evropi su to engleski i nemacki.
Interesuje je me kakva je klima u Vankuveru i Alberti.Posto zivim u Vojvodini koja je jako vlazna sa promenljivim vremenom,a svakako ne bih zelela da ako mogu da biram opet trpim ovakvu klimu.

mary 6:
Da li je stvarno tacno da bilingual bolje prolaze u Kanadi zbog znanja oba jezika i kakvo je stanje sto se tice drugih jezika.Pitam to zato sto znam da u Americi dosta ljudi slabo zna engleski pa je npr. spanski dosta zastupljen.Ili je to u Kanadi bolje uredjeno.Ima li koristi znati jos neki jezik mislim sto se tice posla.U Evropi su to engleski i nemacki.
Interesuje je me kakva je klima u Vankuveru i Alberti.Posto zivim u Vojvodini koja je jako vlazna sa promenljivim vremenom,a svakako ne bih zelela da ako mogu da biram opet trpim ovakvu klimu.

U svakom slucaju znanje vise jezika uvek koristi, postoje odredjene pozicije gde se zahteva znanje i francuskog jezika. Spanski se ovde ne prica, USA je nesto drugo, sve juzne federalne drzave su prepune ljudi iz Latinske Amerike, npr Los Angeles zvanicno ima oko 55% latino stanovnistva, u Miamiju u gradskom prevozu se slabo cuje engleski jezik.

Vankuver svakako topliji od Alberte i ostatka Kanade, ali sa dosta kise.

SALUKO:
imam 40 godina, b.c.e.d kategorije i jos po nesto, kakve su mi sanse da zapalim za kanadu, sam ili sa porodicom???

Mozda bi i mogao da dodjes na neku privremenu radnu dozvolu kao vozac kamiona ali tesko da bi preveo u tom slucaju i porodicu sa soborm.
Medjutim, nase dozvole na vaze u Kanadi tako da bi morao ponovo da polazes za kamion, a to poprilicno kosta, traje oko 1-2 meseca, treba se za to vreme i izdrzavati, sve u svemu dosta novca.

Pozdrav Svim Mornarima nase Bele Ladje,
Evo i jedne poruke onima koji se zure prema Vankuveru i Kanadi.
Izgleda da je najbrza varijanta sa turistickom vizom pa kad ste vec ovde onda ima raznih opcija o kojima smo vec nesto i divanili na ovom forumu...
Kapetan od Belu Ladju :)

komsija Sale:
Zdravo Svima u Vankuveru i okolini,
Pitanja i predlozi ...Pa Izvolte,sto bi rekli u starom kraju...
:razz:
hej caos...veliki pozdrav svima na ovoj temi....stvarno ste likovi,a mogu da vam svima kazem da ste za mnoge svtari u pravu,sto se tice zivota u Srbiji,to je tema na koju bi mogli da pisemo a da nikad ne kazemo sve do kraja...iskreno,zao mi je sto je takva situacija,jer bez obzira sto vise ne zivim tamo(Ns) boli me,sama sam mnogo puta osetila da ljudi napolju imaju negativnu sliku o nama....
Nego,recite mi kakve su mogucnosti za pronalazenje poslova?po profesiji sam balerina,zavrsila sam dole srednju skolu,posle sam bila na usavrsavanju u Austriji,a sada igram u Poljskoj,u jednoj Opera House...
ako iko ima bilo kakve informacije.ili predloge u kojim gradovima bi mogla da probam...iskreno bih bila zzahvalna za pomoc...
pozzz... ;)

Serbian Girl 4 ever:
hej caos...veliki pozdrav svima na ovoj temi....stvarno ste likovi,a mogu da vam svima kazem da ste za mnoge svtari u pravu,sto se tice zivota u Srbiji,to je tema na koju bi mogli da pisemo a da nikad ne kazemo sve do kraja...iskreno,zao mi je sto je takva situacija,jer bez obzira sto vise ne zivim tamo(Ns) boli me,sama sam mnogo puta osetila da ljudi napolju imaju negativnu sliku o nama....
Nego,recite mi kakve su mogucnosti za pronalazenje poslova?po profesiji sam balerina,zavrsila sam dole srednju skolu,posle sam bila na usavrsavanju u Austriji,a sada igram u Poljskoj,u jednoj Opera House...
ako iko ima bilo kakve informacije.ili predloge u kojim gradovima bi mogla da probam...iskreno bih bila zzahvalna za pomoc...
pozzz... ;)

Veliki pozdrav novom Mornaru nase Bele Ladje,

Tvoja struka je stvarno vrlo specificna ,...mozda mozes da dodjes turisticki do Vankuvera pa ces onda bolje upoznati nas zivot ovde...

Inace mislim da je korisno za sve nas da znamo da imamo dve nase crkve u Vankuveru i Burnabiju i evo njihovih linkova:

http://www.svetisava.net/
http://starhangelmihailo.com/index.htm

Kapetan od Belu Ladju :)

knin:
Postovanje,htela bih da pitam kakve su sanse za odlazak u Kanadu sto se tice pekarstva,kakva je trazenost tog posla tamo.Pozdrav iz Srbije

Pozdrav novom Mornaru nase Ladje,

Zvanicno bodovanje je moguce pronaci u poznatom kanadskom sajtu :

www.cic.gc.ca

U praksi .ne komentarisuci samo bodovanje, svi zanati su vrlo dobro placeni u Vankuveru i "Great Vancouver Area"-ji tj u okolini.
U stvari teziste problematike je sasvim na drugoj strani ,tj treba nekako stici dovde pa onda je obicno blize i lakse ...O tome sam malo divanio na prethodnim odgovorima...
Kapetan :)

Cao svima koji plove ovom nasom ladjom,htela bih da se zahvalim Kliki i komsiji Saletu na odgovoru.Moj suprug je bivse vojno lice,vojsku je napustio 1999 pre bombardovanja i posle tog je ucio zanat za pekara polago je i dobio diplomu 2002 i dan danas radi ko pekar.E sad kako ide ta procedura da bi on dobio radnu dozvolu,koja je najbolja varijanta,ako znate da nas uputite,puno Vas pozdravljamo i nastavljamo sa plovidbom, :roll:

Da li neko mozda zna koji link za skidanje tef testova.By the way prilicno sam se umorila od citanja zalopojki o ielts testu koliko treba da se ceka itd.Kazite ljudi HVALA BOGU da postoji procedura koja se postuje!!! Za one koji zive u Kanadi mozete li malo poblize da napisete o svakodnevnom zivotu,i kako se ljudi organizuju tokom vikenda,kako ispunjavaju slobodno vrema.Kakva je hrana,uslovi skolovanja za decu obdanista i takve zivotne stvari.Pomozite da bolje upoznamo svakodnevicu tako lepe zemlje kao sto je Kanada.

Da li neko mozda zna koji link za skidanje tef testova.By the way prilicno sam se umorila od citanja zalopojki o ielts testu koliko treba da se ceka itd.Kazite ljudi HVALA BOGU da postoji procedura koja se postuje!!! Za one koji zive u Kanadi mozete li malo poblize da napisete o svakodnevnom zivotu,i kako se ljudi organizuju tokom vikenda,kako ispunjavaju slobodno vrema.Kakva je hrana,uslovi skolovanja za decu obdanista i takve zivotne stvari.Pomozite da bolje upoznamo svakodnevicu tako lepe zemlje kao sto je Kanada.

Veliki Pozdrav iz Vankuvera novom Mornaru nase Ladje,
Da pokusam ne uvijajuci u celofan ,da Ti opisem zivot ovde,to je zeleli mi to ili ne ZIVOT U TUDJINI...Mislim da sam ti sve rekao...
Kapetan od Belu Ladju:)

..........to je zeleli mi to ili ne ZIVOT U TUDJINI....

Da li to znaci da si nesretan sto zivis u tzv . Tudjini?

Ne znam zasto se uvek zivot van matice smatra za nekakvu tudjinu u negativnom kontekstu? Ja sam ovde bolje prihvacen nego u Srbiji, nista mi ne fali, uklopio sam se onoliko koliko sam ja to zeleo, a zeleo sam.
Problem nastaje onog momenta kada dolaskom u stranu zemlju ljudi sami sebe ogranicavaju i ne zele da se potpuno adaptiraju na novu okolinu, ljude, nacin zivota, kulturu itd........

Treba biti fleksibilan, sto bi ovde rekli, open minded i prestati traziti nekakav izgubljeni identitet samim tim sto ne zivimo u matici, u protivnom, covek zivi na pola puta izmedju iste te matice i ove Tudjine, a to nikako ne vodi ka sreci.......

Sto se tice generalno pitanja , kakav je zivot u Kanadi, pricali smo to vise puta, ukratko, svako sebi kroji srecu i zivot, a najbitnije je sto ovde postoji izbor, na svakome je da dostigne cilj koji je sebi zadao, sve funkcionise, samo treba koristiti zdrav razum i ne podleci uticajima sa strane u smislu sticanja materijalnih bogatstava, novca itd..........ovde moze lepo da se zivi , samo treba postaviti odredjene granice i biti skroman u zahtevima.

Pozdrav komsiji Saletu i Kliki od kninjanke,posto ste Vas dvojica najbolje upoznati sa odlaskom odavde iz Juge,molim Vas odgovorite mi na moje pitanje gore kako je najbolje.Unapred vam hvala

Hvala na Pozdravu,
Vec sam pokusao da ti odgovorim na pitanje.ali ajd jos jedared,mozda nisam bio sasvim precizan.
Tvoje Pitanje je,"kako je najbolje", je sasvim licna stvar,
Nekom se zuri pa dodje turisticki,drugi cekaju "redovnu" vizu,a treci pokusavaju da dobiju "radnu "vizu.Procedure su opisane u sajtu:

WWW.CIC.GC.CA

Sve ostalo sto cujes/procitas, pa i u ovom forumu su manje/vise licna iskustva ili misljenja tipa "kako bi moglo"...Stoga se ne moze reci da su to PROCEDURE kako se moze doci ovamo...
Puno pozdrava jos jednom ,ako vas jos nesto zanima oko Vankuvera bice mi zadovoljstvo ako pomognem svojim odgovorom...
Kapetan od Belu LAdju:)

Hvala Vam komsija Sale na odgovoru,mi inace planiramo ici na radnu vizu,kabijiro pekari,pa cemo videti sta ce biti od svega toga,jer ovde u Srbiji samo gubimo vreme,radis ko stoka a plata ode za kiriju i racune,a za troje dece treba mnogo.Bar ako odemo tamo i budemo radili ko i ovde,mocemo deci da obezbedimo nesto u zivotu.Jos jednom hvala i cujemo se,pozdrav od Kninjanke

Veliki Pozdrav iz Vankuvera novom Mornaru nase Ladje,
Da pokusam ne uvijajuci u celofan ,da Ti opisem zivot ovde,to je zeleli mi to ili ne ZIVOT U TUDJINI...Mislim da sam ti sve rekao...
Kapetan od Belu Ladju:)

Hajde da i ja dam neko moje viđenje stvari, ne znam šta to konkretno znači, ZIVOT U TUDJINI jer nisam imala to iskustvo, ali pretpostavljam da je između ostalog i ovo na šta se ljudi u TUDJINI često žale kad dođu u MATICU, npr.: nemaš prijatelje, teško ili nikako ih stičeš, ljudi nisu dobri, rezervisani su..., a naročito ne možeš tako, očas posla da "baneš" na kaficu kod komšije ili "frenda", da gledaš utakmicu...imaš para ali nemaš vremena da ih potrošiš...
ispravite me ako grešim ili pridodajte na spisak žalbi još neku.
Mislim da ni ovde nije sjajno jer ni ovde ljudi nemaju vremena, rade dva posla da bi došli do para za pristojan život, za neke stvari koje su osnovne, ne spadaju u luksuz, a onda ti "bani" kod nekog takvog da se kafenišeš, a ako si ti taj, sumnjam da ti je do provoda posle tako provedenog radnog dana. O vikendima da i ne govorim, čak iako imaš solidna primanja, nema šanse da se makneš iz kuće i provedeš ga sa porodicom plaćajući smeštaj i hranu, pa čak i gorivo negde u Srpskim banjama i planinama, za to ti treba pola dobre mesečne plate, a i kućne poslove, čišćenje i sl. treba obaviti, zar ne?

slažem se da to ne vodi ničemu, međutim mnogi ljudi u zemlji Srbiji rade po firmama, manje više propalim ili sa neredovnim platama i drže radno mesto nadajući se boljem vremenu, a kad dođu s posla, ili pre posla, obrađuju njive, ko ima zanat radi razne popravke, pa čak i zubari u državnoj zdravstvenoj ustanovi, po najnovijim reformama našeg zdravstva primaju plate po broju pacijenata, male i neredovne. Naravno da je u redu da koliko radiš, toliko i zadradiš, ali nema pravila i organizovanosti i ko će naše ljude naterati da idu kod zubara i još da plate u državnoj ustanovi gde je do juče bilo besplatno, kad mogu (baš kad moraju) da plate i privatnom zubaru, često tom istom koji radi po podne u privatnim ordinacijama jer za državnu službu primi nekih oko 300EUR-a i to neredovno.
Ali, udaljih se od teme, život u TUĐINI, ovo je bila samo jedna od slika života u MATICI;)

Back