Evo, ovako:
Pod br.1,
moraš imati nekoga ko će celu priču da potegne za tebe iz Kanade. Konkurtisati po bezbrojnim oglasima na net-u je, blago rečeno, suludo.Mislim, stavi sebe u položaj poslodavca kome se na oglas javlja neki Mbvana Mzenze iz tamo nekog Džibutija,na primer.Nećeš ni pogledati njegov CV (resume), pa makar taj g.Mbvana bio i drugi Nikola Tesla !
Dakle, neko ko ima firmu u Kanadi treba da pošalje tebi,faksom, ugovor o tvom zaposlenju.Ti ga potpišeš,pa mu vratiš,isto faksom.Onda on taj ugovor, i dokaz da se "ubio" od pokušaja da zaposli nekog Kanađanina/PR-a na to radno mesto,(pa kao, niko neće) preda (online ili lično) to u HRSDC.Ako mu odobre dovođenje stranog radnika, dobiće potvrdu (confirmation) koja ce biti izdata na odredjeni period:1,2,3 godine...Onda lepo , odes na
www.cic.gc.ca pa vidiš šta ti sve treba za radnu vizu,iskupiš pa predaš.
Generalno, sve je veoma jednostavno, ali, ima nekoliko začkoljica....
Gde su začkoljice?
1) Treba imati nekog u Kanadi
2) Nezvanično, imaš samo jednu šansu
3) Ugovor mora da ima odredjene elemente (full time job, specifičnost radnog mesta,visina plate uobičajena za takvo radno mesto u Kanadi itd.) kako bi se tamo neki mastiljar uverio da je ugovor kako pravnici kažu "pro bono".Da, samo radno mesto mora biti pod nekim NOC-om.Mislim,ne može radno mesto da se zove "medjunarodni ekspert za Severoistočnu leskovačku blagoljutu mućkalicu".To sa mućkalicom može, ali kao "aditional requirements".Tu je caka...
4)Kad sve to pozitivno završiš, i dodješ na razgovor u Kneza Miloša 75, treba da dokažeš da možeš obavljati ponuđeni posao, tj. da nisi prevarant.Najcrnje je što niko u ambasadi neće tražiti da napraviš tu mućkalicu,nego će ti tražiti diplome, priznanja i druge budalaštine.
Sam razgovor me je jako podsetio na gestapovsko ispitivanje iz "Otpisanih", samo bez batina i vike...Ali, dobro, svako radi svoj posao, a njihov posao je da utvrde da li si prevarant ili ne.Znači, pamet u glavu i dupe uza zid...
Ne znam da li sam nešto ispustio.Ako jesam, pitaj konkretnije, rado ću preneti svoje dosadašnje iskustvo.
P.S.Hajde da pročešljamo forum da vidimo ima li neka tema koja u naslovu sadrži "radna viza za Kanadu", pa da prepisku nastavimo tamo, jer ovo je tema vezana za Vankuver,zar ne?
Pozdrav !
Otkad su ljudi otišli na Mesec, na Zemlji je svugde moguće stići...