Vankuver, Kanada

V777:
U vezi ovog posta, ja citah ponovo stare postove u nadi da cu naci nesto interesantno i nisam se prevarila. Elem, posto ja zelim da budem u Montrealu, da li postoji neko od nasih ko bi mogao da mi pomogne sa Phd ili MA na Pravnom ili Menadzmentu? Culi ste svi da se sada ove nase stare diplome priznaju po novom kao Masteri. Da li to znaci da se moze upisati u Kanadi Phd ili kako vec ide procedura. Kako se uklapa i specijalizaciju za PR menadzere, te kako sve ovo ide zajedno sa opstom slikom nastavka daljeg skolovanja u Kanadi?

Nevezano za ovu temu, koliko je godina potrebno da se dobije kanadski pasos i da li je tacno da se za to vreme ne moze izlaziti iz Kanade?

Puno pozdrava i svako dobro!

Znas kako, nase Bachelor diplome tehnickih fakulteta cak nisu priznate vec je potrebno doskolovavanje, cisto sumnjam da je za pravo ista bolje, cak mislim suprotvno jer nase pravo nema veze sa anglosakonskim, dva sveta.
Ne bih da te plasim ali tako stoje stvari, ono sto bih ti preporucio je da za sve ispite uzmes kratak opis i da sve to prevedes na engleski, naravno da bude sve uredno ispecatirano na fakultetu. Kada dodjes ovde, onda odes sa tim papiricem i vidis sta i koliko ispita ce ti priznati i sta ces jos morati da polazes pride. Niko ti tacno ne moze reci koliko ce ti ispita biti priznato, videces.
Znam nekolilo raznih slucajeva ljudi koji su nastavili skolovanje ovde i prica je slicna nevezano za struku. Ocekuje te dosta ucenja i polaganja ne malog broja ispita. Problem nije mozda u tome koliko je finansijski zahtevno studirali full time a pri tome nista ne raditi , treba se izdrzavati, a ako radis i studiras treba se dosta pomuciti, znam iz primera svoje sestre, nije lako.

Sto se tice kanadskog pasosa, ova tvoja informacija nije tacna, posle 3 godine mozes podneti aplikaciju za pasos, mozes biti odsutan iz Kanade maximum 180 dana u jednoj godini, ali svo vreme odsustvovanja se pridodaje kasnije na te 3 godine , znaci recimo u te 3 godine si bio van zemlje 3 meseca, onda moras cekati 3 godine i 3 meseca da bi krenuu u proces dobijanja drzavljanstva. Vrlo jednostavno.

klika:
Znas kako, nase Bachelor diplome tehnickih fakulteta cak nisu priznate vec je potrebno doskolovavanje, cisto sumnjam da je za pravo ista bolje, cak mislim suprotvno jer nase pravo nema veze sa anglosakonskim, dva sveta.
Ne bih da te plasim ali tako stoje stvari, ono sto bih ti preporucio je da za sve ispite uzmes kratak opis i da sve to prevedes na engleski, naravno da bude sve uredno ispecatirano na fakultetu. Kada dodjes ovde, onda odes sa tim papiricem i vidis sta i koliko ispita ce ti priznati i sta ces jos morati da polazes pride. Niko ti tacno ne moze reci koliko ce ti ispita biti priznato, videces.
Znam nekolilo raznih slucajeva ljudi koji su nastavili skolovanje ovde i prica je slicna nevezano za struku. Ocekuje te dosta ucenja i polaganja ne malog broja ispita. Problem nije mozda u tome koliko je finansijski zahtevno studirali full time a pri tome nista ne raditi , treba se izdrzavati, a ako radis i studiras treba se dosta pomuciti, znam iz primera svoje sestre, nije lako.

Sto se tice kanadskog pasosa, ova tvoja informacija nije tacna, posle 3 godine mozes podneti aplikaciju za pasos, mozes biti odsutan iz Kanade maximum 180 dana u jednoj godini, ali svo vreme odsustvovanja se pridodaje kasnije na te 3 godine , znaci recimo u te 3 godine si bio van zemlje 3 meseca, onda moras cekati 3 godine i 3 meseca da bi krenuu u proces dobijanja drzavljanstva. Vrlo jednostavno.

Ovo za pasos sam dobila i od Tatjane iz Otave, sa kojom se redovno dopisujem i privatno, putem mejla. U svakom slucaju hvala, sad mi je jasno.

Za posao u struci, posto planiram Montreal, videcu da se raspitam i na maticnim Fakultetima u samom gradu.

Hvala svima puno i sve najbolje!!!

bekenbauer:
jel moze neko konacno da da matricu iil nesto slicno, primer ili bilo sta kako izgleda preporuka!!!! svi kazu ma to ovako onako, daj napisite, svaki detalj je vazan!!!!
Zemco,vidim da si jos pod gasom,al da postanes pravi mornar od nasu Belu LAdju MORA da te preporuci moja uvazena Za :p menica!
Bez tog braso nemas sance....
Aj ziveliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
KApetan od Belu LAdju :p

Srdacan pozdrav svima

Evo, mene zanima vas komentar na sadrzinu sajta www.notcanada.com
Konkretno, sada sam vrlo razocaran. Ispada naime, po tom sajtu, da drzava privlaci kvalifikovanu radnu snagu (magistre, doktore nauka) a potom im dodeljuje najlosije poslove ili vrlo lose placene poslove. Pogledajte malo detaljnije price ljudi koji zive tamo 20god da li su realne ili samo ispovest ozlojedjenog coveka?
Mene je oduvek zanimao Vankuver, a kao sto kazete ima nesto i u lepoti grada, nije sve u materijalnom. Medjutim ovi momci upucuju na cinjenicu da se mnogi sele u USA jer Kanada vise nije obecano mesto za nove imigrante.
Ja sa ekonomskim fakultetom nisam nacisto da li da idem na magistraturu, zavrsio sam prvu godinu, i da uz to radim. Ispada da nije relevantno cak ni radno iskustvo jer po njima poslove dobijaju kanadjani a ostali jako jako tesko. MIslim nije da sad ocekujem kule i gradove ali ipak ......
Imam jednu kao rodjaku koja sa magistraturom (engleski) zavrsava u cvecari da bi sada prala sudove i uz to primala socijalnu pomoc. Mozda ni to nije tako losa kombinacija obzirom da je tamo pola godine.(u Torontu)
. Na sajtovima za iznajmljivanje stanova spominju cifru od oko 500-600 kanadskih dolara .
Koliko je znacajan TOEFL test , upravo se nadam da cu preci knjigu.

Hvala svima na strpljenju
POzdrav
Alex
Su

Zdravo Alex. Ja cu ti dati svoje misljenje, a cuces i ostale pa proceni.

Mnogi koji se pozivaju na visoke skole i titule, a kojima nije uspelo da to unovce u Kanadi (ili bilo gde drugo), misle da je dovoljno biti magistar ili doktor nauka i da to odmah donosi sveukupnu srecu njima i njihovoj porodici. Tako je od vajkada bilo, a i pored znacajnih promena u mnogome jos uvek jeste u Srbiji. Stvar je u tome imas li ili nemas sposobnosti da svoje znanje pretocis u profit za poslodavca koji ce sasvim sigurno znati to da izmeri. Tek tada tvoja diploma nesto vredi.

Drugo, treba ispitati i trziste na kome imas cilj svoje umece da prodas. Za ocekivati je npr. da tvoja rodjaka sa magistraturom za engleski jezik u zemlji u kojoj je to sluzbeni jezik, ne moze lako da nadje posao u struci. Takvi nemaju pravo da se bune. Oni valjda racunaju na svoju snalazljivost, srecnu zvezdu, pomoc prijatelja, ... i ipak odlaze, uprkos velikim sansama da nece raditi u svojoj struci. Mnogi su i svesni toga, ali zbog okolnosti kakve u Srbiji vladaju (i jos dugo ce) spremni su da se odreknu diploma i rade neke druge poslove, jer sto je najvaznije, poslovi ne-magistara i ne-doktora nauka u Kanadi omogucavaju carski zivot naspram onoga sa cime se vecina u Srbiji susrece.

Dakle, stvari treba sagledati realno i biti spreman na par godina dokazivanja u novoj sredini da bi se dostigao nivo beneficija koje imaju oni sa jednakom strucnom spremom i sposobnostima, ali sa kanadskim iskustvom u struci. Prosto ne mogu da verujem sto se neki toliko cude ovom tako logicnom sistemu. I jos nesto, u Kanadi egzistira nesto sto se zove "networking" kao nacin dolazenja do posla. To znaci da ljudi grade mrezu poznanika i prijatelja i jedni druge preporucuju za posao ako misle da ovi cemu vrede. I to mi je potpuno logicno, a ne vidim kako mi koji bupnemo tamo s (trule)kruske mozemo tome odmah da pariramo. Zato, a i zbog mnogo drugih stvari, mora da prodje odredjeno vreme da se jedan imigrant uklopi u novo drustvo i postane sposoban da jednako ili vise doprinosi istom.

Za one koji dugo godina zive tamo i jos nisu dostigli ocekivano, odgovor je - ili su im ocekivanja bila nerealna, ili nisu dorasli zadatku. Pa ko kaze da svako ima dovoljno kvaliteta za takav poduhvat kakav je biti imigrant. A tu ne mislim samo na strucne kvalitete nego i na sve ostale ljudske. Treba imati poprilicna @uda za tako nesto, zar ne?

Pozdrav Javorka

Hvala Ti na tako brzom odgovoru. Cujem da se nasi kako-tako i snadju al mnostvo negativnih informacija sa sajta me je malo izbacilo iz takta. Licno mislim da je mahanje titulama pomalo smesno al drugu su u USA sve priznali (otisao na fazon sporta). Amerika mene uopste ne privlaci. Jedino mozda San Francisko zbog prirode.

holiday:
Srdacan pozdrav svima

Evo, mene zanima vas komentar na sadrzinu sajta www.notcanada.com
Konkretno, sada sam vrlo razocaran. Ispada naime, po tom sajtu, da drzava privlaci kvalifikovanu radnu snagu (magistre, doktore nauka) a potom im dodeljuje najlosije poslove ili vrlo lose placene poslove.

Alex, nemoj da se palis na tu propagandu, video sam taj sajt odavno i slatko se ismejao.
Znas kako, uvek se nadje neko sa losim iskustvom i onda neko generalizuje stvari na osnovu par slucajeva. Prvo, nemoguce je da svaki imigrant ima posao iz snova, zaradjuje $60K godisnje itd........

Neko kaze Kanada nije vise mesto za imigrante, hmmmm.........evo jedan podatak od pre dva dana, nezaposlenost u Kanadi najniza u poslednjih 30 godina, svega 6,1% , ekonomija cveta, nikad bolje. Posla ima, ljudi su ovde super.

Pusti prazne price i ako mislis da dolazis u Kanadu, spremaj papire za iseljenje i zaboravi na ove gluposti koje si procitao na onom sajtu.

Vaistinu se rodi! Srecni praznici svima!

Jedno pitanje, nasao sam dosta oglasa sa stanovima koji mi se dopadaju. Neki stanovi se nalaze u zgradama koje imaju saune, bazen, fitness centar, sobu za zabave. Zanima me da li se te usluge dodatno placaju ili je ukljuceno u cenu iznajmljivanja stana. Hvala!

GMan:
Vaistinu se rodi! Srecni praznici svima!

Jedno pitanje, nasao sam dosta oglasa sa stanovima koji mi se dopadaju. Neki stanovi se nalaze u zgradama koje imaju saune, bazen, fitness centar, sobu za zabave. Zanima me da li se te usluge dodatno placaju ili je ukljuceno u cenu iznajmljivanja stana. Hvala!

Sve je to ukljuceno u cenu, dodatno se placaju neke stvari kao npr. ako hoces da iznajmis salu za neku proslavu i tome slicno.
Sasvim je normalna stvar da u Torontu recimo, verujem da je slicno i u Vankuveru, nadjes zgradu koja ima bazen i teretanu, pogotovu novije zgrade sve to imaju, a nema neke razlike u ceni izmedju onih koje nemaju sve ove navedene stvari. Uglavnom je, u vecini slucajeva, u cenu ukljucena i struja, topla voda, grejanje samo sto njihovo grejanje meni licno nije onako kako sam ja navikao, njima kad je u stanu 20C, oni pocrkase od vrucine. Ja navikao na jedno 24-25 C pa sam nabavio neki mali uljani radijator koji odlicno odradjuje posao sto se tice dogrevanja.

E da, sad mi pade na pamet, sestra je bas u Torontu u potrazi za stanom, kupovina je u pitanju, bila je u par zgrada u izgradnji koje cak imaju i teniski i skvos teren, pored naravno bazena, teretane, saune, djakuzija..........perverzije.

GMan:
Hvala na brzom odgovoru. Definitivno cemo se fokusirati na trazenje stana u takvoj zgradi. Ako je sve to vec ukljuceno u cenu onda ce to sigurno mnogo znaciti...
Zdravo Mornaru ,
Ne znam u kojoj si fazi s papirima,ali nadam se u favrsnoj,pa ne bi bilo lose da se "fokusiras" na trazenje posla.Kad dobijes posao i stvoris "pozitivnu" bankarsku istoriju tvog racuna mozes vrlo lako dobiti kredit za stan ili kucu.,tako ti onda rentanje stana predstavlja samo privremeno resenje...
Pozdrav iz Vankuvera,
Kapetan od Belu LAdju :p
,

Hvala Sale...

Da u zavrsnoj smo fazi. Posao cemo traziti kada dodjemo tamo. Nema mnogo smisla traziti posao odavde kada jos uvek nemamo vizu u pasosu.

Sto se smestaja tice tu se apsolutno slazem. Iznajmljivanje stana je samo privremeno resenje dok se ne ukaze prva povoljna prilika za kredit. Ipak, nama bi mnogo znacilo da boravimo u nekom objektu u kome je lepo ziveti, gde imas velike prozore i razne druge pogodnosti koje zivot znace. Iz tog razloga smo odmah u startu otipisali sve varijate sa basement smestajima i slicno. Jednostavno, ne bi smo se osecali prijatno u stanu u kome nema prozora ili su oni toliko mali da ceo dan mora da bude upaljeno svetlo. Verovatno bi se vremenom pojavila i doza neraspolozenja prouzrokovana boravkom u takvom prostoru.

Spremni smo da platimo vise za nesto sto ce nam pomoci da lakse prebrodimo prvo vreme kada je najteze.

GMan:
Hvala Sale...

Da u zavrsnoj smo fazi. Posao cemo traziti kada dodjemo tamo. Nema mnogo smisla traziti posao odavde kada jos uvek nemamo vizu u pasosu.

Sto se smestaja tice tu se apsolutno slazem. Iznajmljivanje stana je samo privremeno resenje dok se ne ukaze prva povoljna prilika za kredit. Ipak, nama bi mnogo znacilo da boravimo u nekom objektu u kome je lepo ziveti, gde imas velike prozore i razne druge pogodnosti koje zivot znace. Iz tog razloga smo odmah u startu otipisali sve varijate sa basement smestajima i slicno. Jednostavno, ne bi smo se osecali prijatno u stanu u kome nema prozora ili su oni toliko mali da ceo dan mora da bude upaljeno svetlo. Verovatno bi se vremenom pojavila i doza neraspolozenja prouzrokovana boravkom u takvom prostoru.

Spremni smo da platimo vise za nesto sto ce nam pomoci da lakse prebrodimo prvo vreme kada je najteze.

Polako sa kreditima, nasi ljudi kada dodju u Kanadu odmah krenu da realizuju neke decacke snove, daj da kupim novi auto, pa ovo pa ono, polako................

Prvo, nije tesko uzeti kredit, ali ko ce da ga otplacuje, znas kako kaze stara narodna, kredit je dobar sluga a zao gospodar. Trebace ti dosta vremena da stanes na noge u finansijskom smislu da bi mogao da se upustis u kupovinu stana, nije to bas tako kao sto ljudi razmisljaju. Moras imati dovoljno stabilan opsao, ili da si siguran da ces uvak sa svojom strukom, znanjem itd moci da nadjes posao koji ce ti omoguciti otpaltu kredita. Takodje, moras se dobro preracunati koliko si u mogucnosti da mesecno odvajas od plate, ne samo u datom momentu ako kojim slucajemimas dobar posao/platu, ali nikad ne znas sta ce se sutra desiti, mozda ces morati da trazis novi posao koji nece biti tako dobro placen, shvatas poentu. Pamet u glavu kada su krediti u pitanju!
Racunaj najmanje 4-5 godina pa da pocnes da razmisljas o kupovini stana, ukoliko nisi doneo neke silne novce pa ti je situacija olaksana po tom pitanju.

Drugo, pricao sam vec o autima, kao nov vozac u Kanadi, osiguranje je papreno skupo, znaci, nemojte uzimati nov auto, nema potrebe za time, nesto polovno da se kotrlja i odradjuje posao.

Slazem se za stanovanje u basementu, nije to tako velika razlika da se n e moze priustiti normalan apartman, moze bez problema. Evo ti primer prijatelja u Torontu, zive on i zena sa njegovom platom od $14 na sat, i to u jednom od najboljih delova grada gde placaju jednosoban stan $950.
Sve u svemu, nemoj se mnogo opterecivati sa kupovinom nekretnina, postoje bitnije stvari za svakog novog imigranta.

V777:
- ...other travel documents, other identity papers
- civil union contract
- family recoreds, medical and dental records, vaccination booklet
- proof of coverage by the social security plan of your country of origin
- Comparative evaluation for studies done outside Quebec issued by the MICC /ovo znam sta je ali me interesuje da li to moram da imam pre no sto dodjem u Montreal ili posle/
- proof of employment and work experience /da li moze zvanicni izvestaj sa Zavoda za zaposljavanje ili se misli na nesto drugo/
- reference letters from previous and current employers with information on their company's operations .

Da te pitam, za cega ce ti ove stvari?

Pozdrav Klika

Procitao si me definitivno, trebalo mi je malo dobrih vesti.... Odmah sam dao diplomu na prevod i stavila je BBA (bachelor of business administration) za graduate economist, da li me je zeznula?

. Naime posto jos uvek nemam ni dana radnog iskustva (imam 24god,pokusaj izgovora...) pretpostavljam da je bolje da ne podnosim papire za vizu. Naime nisam siguran a ne bih ni zeleo da pitam moju rodjaku za koju mislim da je dobila vizu bez dana radnog iskustva. E sad da li je to moguce ili je to individualno?
U tom slucaju bih otkazao stipendiju i nasao posao.. ( Moj prvi moguci posao uslovili su politickim clanstvom , .... )
Jedno krajnje blesavo pitanje. Moze li se u avion, kao deo prtljega uneti cd/dvd kolekcija od oko 150 naslova a koja je naravno piratska( meni dragi filmovi , pop trash) Ili oduzimaju i pregledaju?
Da li je neophodno znanje francuskog jezika. Koliko znam za BC i ntario (Toronto) nije al vi to znate bolje....

Hvala Vam svima na strpljenju

Back