Vankuver, Kanada

GMan:
Hvala Sale...

Da u zavrsnoj smo fazi. Posao cemo traziti kada dodjemo tamo. Nema mnogo smisla traziti posao odavde kada jos uvek nemamo vizu u pasosu.

Sto se smestaja tice tu se apsolutno slazem. Iznajmljivanje stana je samo privremeno resenje dok se ne ukaze prva povoljna prilika za kredit. Ipak, nama bi mnogo znacilo da boravimo u nekom objektu u kome je lepo ziveti, gde imas velike prozore i razne druge pogodnosti koje zivot znace. Iz tog razloga smo odmah u startu otipisali sve varijate sa basement smestajima i slicno. Jednostavno, ne bi smo se osecali prijatno u stanu u kome nema prozora ili su oni toliko mali da ceo dan mora da bude upaljeno svetlo. Verovatno bi se vremenom pojavila i doza neraspolozenja prouzrokovana boravkom u takvom prostoru.

Spremni smo da platimo vise za nesto sto ce nam pomoci da lakse prebrodimo prvo vreme kada je najteze.
Ajd dobrojtro Posado,
Evo jos jedan mali sitan TIP u vezi otplate kredita...
Npr taj cuveni "basement" moze da otplacuje veci deo kredita,zbog cega se vlasnik kuce tj ti uopste neces naljutiti...
Veslamo napred...
KApetan od Belu LAdju :p

GMan:
Da, to je tacno. Samo treba naci neku lepu kucicu za kupovinu i prihvatiti da na neki nacin nikad nisi sam u kuci. Sve ima svoju cenu naravno.

Sto se tice kupovine kuce, to sve lepo zvuci, mada nije bas tako lako izvodljivo u vecim gradovima zbog visokih cena. Sve je ralativno, recimo moze se kupiti solidna kuca u New Foundlandu za svega $40-50K sto je smesna cifra, ali odande svi beze jer nema posla, za pensoze je ok. Sa druge strane, iole postena kuca u Torontu ne moze da se zamisli bez $300K , a Vankuver cujem jos gori po cenama nekretnina, ili su bar tu negde.

E sad, ova za rentanje basementa i otplate rate na kucu, sve je to ok, samo sto tih recimo $600 , koliko se u proseku moze uzeti za basement, ne moze ni izbliza da pokrije mortage za kucu od pomenutih $300K, pre ce biti da ce biti za grejanje , struju i ostale potrebstine, kuca zahteva dosta odrzavanja. Takodje, kada se kupi kuca, ne znaci i da je basement spreman za useljenje, znam neke ljude koji su u opremanje istog ulozili i po $20-30K da bi ga rentali, znaci opet ulaganja koja zahtevaju izvesno vreme da bi se otplatila, itd.........ima tu dosta sema.
Postavlja se pitanje i ucesca, sto je manje uslovi su nepovoljniji, a niko nece hteti da ti proda nekretninu ako nemas za bar 10% ucesca, ali u tom slucaju mesecna otplata nije ni malo prijatna. Takodje, ako nemas minimum 25% ucesca, pored kamate, koja je tenutno oko 5-5,5% na godisnjem nivou, placa se dodatnih 2,5% na osiguranje, sto uopste nije malo na ove visoke cifre o kojima pricamo, pa je to onda u totalu blizu 8%! Pa nda , da bi stvar bila jos zanimljivija, pitanje, da li zakljucavati kamatu ili ne, kockanje, niko ne zna sta ce biti za 5-10 godina, kamata moze da skoci, ako nisi dobro pregovarao, ode u djavola ..........itd...........

Kuca je preveliki zalogaj za vecinu ljudi sa prosecnim primanjima, nije neizvodljivo naravno ali zakopati se u mortage od recimo $300K, nije bas prijatna stvar. Znam to iz iskustva prijatelja i rodbine, dobar deo njih ima odlicno placene poslove i tesko se opredeljuju za kupovinu kuce iako su ovde vec duzi niz godina. Bolje je krenuti od apartmana, kasnije se moze razmisljati o kuci.
Jedna od varijati je tzv. Duplex ili mozda Town House, one su poprilicno jeftinije.

Kupovina nekretnina zahteva ozbiljnu studiju, sta , kako , koliko, na koji nacin,.........

holiday:
Pozdrav Klika

Procitao si me definitivno, trebalo mi je malo dobrih vesti.... Odmah sam dao diplomu na prevod i stavila je BBA (bachelor of business administration) za graduate economist, da li me je zeznula?
. Naime posto jos uvek nemam ni dana radnog iskustva (imam 24god,pokusaj izgovora...) pretpostavljam da je bolje da ne podnosim papire za vizu. Naime nisam siguran a ne bih ni zeleo da pitam moju rodjaku za koju mislim da je dobila vizu bez dana radnog iskustva. E sad da li je to moguce ili je to individualno?
U tom slucaju bih otkazao stipendiju i nasao posao.. ( Moj prvi moguci posao uslovili su politickim clanstvom , .... )
Jedno krajnje blesavo pitanje. Moze li se u avion, kao deo prtljega uneti cd/dvd kolekcija od oko 150 naslova a koja je naravno piratska( meni dragi filmovi , pop trash) Ili oduzimaju i pregledaju?
Da li je neophodno znanje francuskog jezika. Koliko znam za BC i ntario (Toronto) nije al vi to znate bolje....

Pa nisu te zeznuli, cak mozda i nagradili :-). Ta diploma ti nesto mnogo nece znaciti, jedino ako planiras dalje sa skolom u Kanadi, a u tom slucaju bi morao da imas i prevod i opis ispita. Moja sestra je ekonomista, upisala je ovde CGA (Certified General Accountant) , priznali su joj 6 ispita , mora da guli jos 14. Ovo je dobra opcija za ekonomiste, nije lako i treba dosta vremena da se to odradi ali jednom kada se zavrsi, posla uvek ima kakva recesija da je, plata odlicna.

Sto se tice radnog iskustva, ne znam sta da ti kazem, mozes ti da nadjes neke lazne potvrde. Problem je sto si tek zavrsio fakultet, da lazes za godinu-dve , ajde i nekako, ali opet sa tim iskustvom ces tesko doci do 67 bodova. To je relativno, mozes proci a ne mora da znaci, to ti niko sa sigurnoscu ne moze reci. Strpi se, nadji posao, radi par godina, i onda jos malo pridodas par godina na kvarnjaka i eto prolaz.

Ja sam bogami doneo jedno 30-40 CD-ova sa sobom, sve piraterija, niko te za to nista ne pita. Ja da znam, nikoga nisu pregledali na carini kada se useljavao, bar ja nisam cuo.

Francuski nije neophodan ukoliko ne razmisljas o Quebecu. Nece skoditi ako ga znas, ali ako ne, nemoj se sa time opterecivati.

V777:
Elem, sve ove stvari trebaju bi da imam sa sobom kad stignem u Quebec. Na oficijelnom sajtu za imigraciju u Quebec, postoji vodic od oko 120 strana sa detaljnim uputstvima kako se sto lakse integrisati u drustvo etc. E, to je teorija, a sad ja vas pitam za praksu! Takodje, iako mi je poznato koji su to dokumenti u Srbiji, isti se mogu dokumentovati sa vise isprava, a ne verujem da ce Kanadske vlasti prihvatati bilo sta sto se donese?

Kao sto si i sam rekao, teorija je jedno , praksa drugo. Ne bih se ja mnogo drzao ovih vodica, tu se svasta navodi, cak na aerodromu prilikom zavrsetka papirologije u imigracionom, dobijes jedan buklet sa tim informacijama, ali ja sam to samo onako ovlas pregledao i meni je to pomalo smesno izgledalo.
Informacije prikupljaj od ljudi koji vec zive u Kanadi i koji ce te uputiti u stvari, konkretno, kada stignes, prrva stvar je da uzmes SIN (Social Insurence Number), bez kojeg si niko i nista, treba ti za posao jer ovde nema rada na crno, ili ga ima u promilima.
Polozi vozacki ispit , svakako ce ti dozvola biti jedini vid dokazivanja identiteta jer ima sliku, ovde ne postoje licne karte.
Prevedi diplomu fakulteta, a bilo bi dobro da imas i neki spisak ispita sa kratkim opisom, naravno sve prevedeno.
Ponesi svoj zdravstveni karton ako imas neku istoriju bolesti koja je bitna, ne treba ti od zubara nista.

A ti si bas resio da ides u Quebec? Neki poseban razlog?

Integracija u drustvo, to zavisi samo od tebe, nikakvi papiri tu ne pomazu.........

holiday:
Pozdrav Klika
Procitao si me definitivno, trebalo mi je malo dobrih vesti....
Hiliday, nemoj ti bas Kliku da uzimas tako zdravo za gotovo, ipak je on covek koji je u svom zivotu prosao kroz veliki drill. ;) (shvati ovo kao polu-salu)
Imao sam prilike da pricam sa ljudima koji zive/su ziveli u Kanadi i USA-u, iskustva su razlicita - nije sve bas tako crno, ali nije bas ni belo.
holiday:
...Naime posto jos uvek nemam ni dana radnog iskustva (imam 24god,pokusaj izgovora...) pretpostavljam da je bolje da ne podnosim papire za vizu. Naime nisam siguran a ne bih ni zeleo da pitam moju rodjaku za koju mislim da je dobila vizu bez dana radnog iskustva. E sad da li je to moguce ili je to individualno?
U tom slucaju bih otkazao stipendiju i nasao posao..
Nisam bas siguran na koji nacin si racunao svoje poene, s obzirom da nemas radno iskustvo. Ukoliko nemas dovoljan broj poena sacekaj koju godinu i onda apliciraj.
Ukoliko to vec nisi ucinio proveri koliko imas bodova na ovoj adresi:
http://www.cic.gc.ca/english/skilled/assess/index.html

papalagy:
Hiliday, nemoj ti bas Kliku da uzimas tako zdravo za gotovo, ipak je on covek koji je u svom zivotu prosao kroz veliki drill. ;) (shvati ovo kao polu-salu)
Imao sam prilike da pricam sa ljudima koji zive/su ziveli u Kanadi i USA-u, iskustva su razlicita - nije sve bas tako crno, ali nije bas ni belo.
[/url]

Naravno da nije, zato i pricam sve o ve stvari, evo u poslednjih par postova se vrtimo oko teme nekretnina. I bas pokusavam da nalgasim da nije sve tako crno-belo.
Obicno ljudi imaju neke stereotipe oko tih kredita, kreditnih kartica i tome slicno, znas ono, e cim dodjem u Kanadu, VISA kartica, pa kad krenem u shoping...........
Kako to gordo zvuci kada neko kaze, dodjes ovde, kupis novi auto, kucu, na kredit itd...........nije bas tako kao u holivudksim filmovima.

Ovo sto kazes , prosao veliki drill, ne znam na sta si tacno mislio, ..........ali pokusavam da ljude nekada spustim na zemlju jer imaju prevelika ocekivanja.
Imali smo ovde pre izvesnog vremena jednu gospodicnu, prilicno arogantnu, koja se zalila kako je tako kanadske vlasti sa nipodastavanjem gledaju dodeljujuci joj "samo" 75 bodova od mogucih 100 za Skilled Vizu.
Realno stanje stvari nije onako kako bi mi to zeleli, ko misli da je bogom dan samo zato sto se ovde pojavio sa nekakvom diplomom, grdno se vara.

Naravno da su iskustva razlicita, bilo bi cudno da nisu. Medjutim , ne mozemo na osnovu onih sajtova na kojima se posmatra samo jedna strana, izvoditi nekakve generalne zakljucke. Jer, ako pomenemo cinjenicu da u Kanadi ima po zvanicnoj staistici 250,000 beskucnika na 32 mil stanovnika, neko bi mogao da pomisli da ovde ljudi crkavaju od gladi. Ali problem je u tim ljudima a ne u sistemu, pomalo cudno zvuci da neko ide u narodnu kuhinju, a evo ima jedna preko puta moje kancelarije gde radim, a da u istoj ulici na svakom drugom izlogu pise, "Help Wanted", "Now Hiring" i tome slicno.
Ovde ne radi samo onaj koji nece da radi, a cuces price nasih ljudi koji nesto kukaju kako ime je lose, ali takvima nigde nije dobro.

Ovo je zemlja mogucnosti i izbora, niko nikome nece na tacni nista ponuditi, treba pomeriti dupe, imati viziju i sve se moze postici. Ne mozemo svi biti, doktori, naucnici, kancelarijski sluzbenici.........
Evo kad se vec dotakoh ove teme, u vezi onog maila sto si mi poslao, sve ono sto je naveo onaj dominikanac, evo sta kaze covek:

I continue researching and I found that the main reasons for not finding a job where the following:
- Not having Canadian Experience.
- Not having Canadian studies.
- Not having credentials from a technical association.
- Not having references.
- Not having contacts

Pa svi smo mi iskusili te stvari u pocetku, ali sve to vremenom dodje na svoje. Nisam ni ja imao to kanadsko iskustvo pa sam prvih meseci gulio kao Security Guard, pa sam nasao sledeci posao na osnovu referenci sa prvog posla, pa sam onda nasao treci posao i preselio se 2500km iz Toronta u Albertu u neku vukojebinu na severu gde niko od prijatelja nije hteo da ide iako su kukali kako ne mogu da nadju dobar posao.
Pa sam nasao kontakte preko kojih sam se dokopao odlicnog posla. Pa sam u isto vreme upisao skolu/kurs, i ocekujem da se stvari i delje krenu na bolje, iako se ni sada ne zalim.
Da ne ispadne da sam ja neki super junak cele ove price, ali treba biti uporan, naravno imati odredjeno znanje, sreca je bitna takodje, i moze nesto da se uradi.

V777:
klika:
...

Moram da pohvalim ovaj tim ljudi u Beloj Ladji, kao i kapetana koji sve mornare bodri vedrim duhom. ...
.... Mislim da ljudima u Srbiji, prevashodno onima koji nisu isli u inostranstvo na duze, mislim da ZIVE U INOSTRANSTVU /zimovanje i letovanje se ne racuna!/, ne moze da bude jasno kako stvari funkcionisu VAN SRBIJE! Mozes imati i sto fakulteta, i biti mnogo lep, ali brate, konkurencija je zestoka, veze rade svuda, i moras da krenes da radis i da se boris kako god znas i umes.....

Dobrojtro Komsinice,
Prvo,'fala Ti na pohvalama uzduz i popreko...Eto Mali na Palubi nam se raspis'o ovijeh dana..
A kao Drugo i Tebe da pohvalim tvojim vrlo lepo sklopljenim mislima >KAKO< to ide na "divljem zapadu",...
Veslamo napred..
Pozdrav iz VAnkuvera,
Kapetan od Belu LAdju :p

@V777,

nisam znao da si devojcica :-)..........
Ne traba nikakve evaluacije diplome da radis niti znam sta bi to moglo da znaci u Srbiji, ti ces to raditi ovde u Kanadi, ako bude bilo potrebe za time.

Ako se dobro secam, tvoj muz zna francuski, ili sam te mozda pomesao sa nekim drugim. Pa ako je tako onda ima smisla da radite aplikaciju za Quebec koja se nesto malo razlikuje ali u principu , to je to.
Cekaj malo, sta ce tebi sve te potvrde o zaposlenju kada je tvoj muz nosilac liste? Ti ides kao sponzorisana strana. Tj. ti rece da je buduci, e pa, onda bolje da se vencate dok je njegova aplikacija u proceduri, tako vam je jednostavnije, u protivnom bi ti morala da radis istu stvar sto je besmisleno ako vec planirate da se vencate u skorije vreme. Jednostavnije je da posaljete samo update aplikacije u kojoj si ti sponzorisana strana kao njegova zena i tom slucaju ti ne trebaju nikakvi posebni papiri.

Sto se tice ovih konsultacija, na jos nisam cuo da je neko to radio od kako je ukinut onaj obavezni intervju po starom imigracionom zakonu od pre 3-4 godine. A i ako vas pozovu, pa idite u BG, sto bi trosili novac na vize i put do Beca, sve je to isto, imali biste intervju sa sluzbenikom ambasade , a da li je on u BG ili Becu, svejedno. Ja se ne bih previse opterecivao sa time, ne verujem da ce vas i zvati.

V777:
CAO KLIKA!

Evaluaciju nisam ni mislila da radim zbog Srbije, no zbog Kanade. Verovano ce biti potrebe, jer bih zelela da radim, a po struci sam dipl. pravnik i PR manager? Jeste, moj buduci suprug zna francuski i engleski /arapski je maternji!/, diplome fakulteta za kompjutere i matematiku.
Tacno kako si i rekao, ja idem s njim kao sponzorisana strana, vencanje uskoro, Boze zdravlja.
Thanks za konsultacije.
Ovu dokumentaciju bi skupila kada krenem da trazim posao u Kanadi. O tome se radi!

Jos uvek mi niko nije rekao nista vezano za moju dokumentaciju. Ljudi, pa svi ste otisli s nekim dokumentima tamo, kako bi bilo da se prisetite koji su to dokumenti bili, vezano za ove koje sam ja navela? Hvala svima najlepse!

Cao!

Ocigledno se ne razumemo oko ove evaluacije. Ti spominjes nekakvu evaluaciju pre nego sto dodjes u Kanadu, sta je to, evaluacija od strane koga u Srbiji? Ti imas odredjenu diplomu koju treba da prevedes i to je sve. Evaluaciju ce ti raditi ovde ako bue potrebe. Samo to ti ovde nista nece znaciti, jedino ako hoces da nastavljas skolovanje. Niko ti ovde ne trazi dilpomu na uvid prilikom zaposljavanja.

Suvise se opterecujes oko tih papira, ne trebaju ti reference iz Srbije za zaposlenje u Kanadi, to nikoga ne zanima. Cak i da neko hoce da proverava, ti u Cover letter uz svoj Resume mozes navesti osobe i brojeve telefona za proveru tih referenci, a oni ako bas zele, nazvace i proverice sve te navode iz tvog Resume-a. Reference ne moraju uvek biti u pisanom obliku, jednostavno se to proverava preko telefona.
Kao sto sam vise puta naglasio, nemoj se mnogo nadati da ces odmah dobiti posao vezan za ono sto si radila u Srbiji, ko zna gde ce te put odvesti i da li ces se ikada baviti onim cime se sada bavis.
Ja sam od papira doneo diplomu i svedocanstva srednje skole, nista vise.

Puno pozdrava svima.....može dosta da se sazna na ovom forumu o Kanadi i mogućnosti da se zapali iz ove zemlje.
Sve najbolje u novoj godini!!!! i imam par nedoumica u vezi sa apliciranjem za iseljenicku vizu:

I. Da li neko zna koliko se dobija bodova na obrazovanju sa nasim fakultetom( FON, 4 god.) kada se aplicira za kanadu( iseljenička), da li je to 20 ili 22???
Da li se bira:

1. Obtained a university degree of two years or more at the bachelor’s level and completed at least 14 years of full-time or full-time equivalent studies____(ovo donosi 20 bodova)

ili je u pitanju:

2. Obtained a three-year diploma, trade certificate or apprenticeship (other than university) and completed at least 15 years of full-time or full-time equivalent studies____(a ovo 22 b.)?

Da li ima neko iskustva da je odabrao br. 2 i da je prosao na aplikaciji a imao je minimum 67.Posto posle niko ne zna koliko im sta boduju, da li neko ima sigurnu inf. sta treba odabrati kada si na ivici od 67 b., a ne da krenem u proces pa odose i pare i vreme a ono trebalo izabrati opciju br. 1 sa 20 bod...

Izvinite na opširnosti i možda konfuznosti ali mi je jako važno jer sam kao i svi tu negde na granici 67( meni je logično da se odabere pod br. 2 i racunam 22 b. a mozda nisam u pravu,a vidim i na dosta foruma računaju kao i ja e sad da li je to tačno ili ne :confused: ??)a 2 boda puno znace,unapred hvala?

i drugo pitanje,

II. Moja žena ima sestru( od rođene tetke, tetka i njen otac su rođeni brat i sestra)u Kanadi, da li dobijamo na tu njenu sestru neke bodove mislim 5 ( samo bi nas to spasilo :roll: )na osnovu rođaka u Kanadi.

III. I još jedno pitanje, šta je pametno uraditi posto radim u jednoj privatnoj firmi koja se bavi izvođenjem elektro radova i u suštini sam nekakav menadžer mada su kod nas svi neki menadžeri 8), ali pošto radim tek nekih godinu i nesto poslove koje obavljam sigurno nisu u rangu poslova koji oni propisuju da menadžeri treba da rade, da li je bolje da iskustvo prijavim kao neki Administrative Officers ili Adminis. Clerks pošto i ovako obavljam i te poslove( koji su opisani za te admin. offic. and clerks) u Office-u tj. kancelariji( ma sve živo radim, 3-4 radna mesta a 1 bedna plata, Srbija bato, to nema baš svuda :twisted: ) da li bih time nesto izgubio tj. da me odbiju ako doguram do 67 poena zbog otkud znam ne bas atraktivnog posla odns. iskustva, tj. posla koga verevatno obavljaju i kanađani, ili je to samo da se iskustvo na neki način verifikuje sa te njihove liste zanimanja i nista više od toga.....ili ako cu nešto izgubiti da se prijavim kao neki menadžer nižeg ranga ili tako nesto ....mislim nije problem i ako nekog zovu da provere samo trenutno ne ispunjavam baš sve ono što su oni postavili da menadžer treba da radi, još sam zelen :-D ...hvala

IV.I još nešto kakva je situacija kada bi žena i ja otišli sa malim detetom tamo ili ako bi se ona porodila tamo, npr. ubrzo po dolasku da li ima nekakve pomoći, odnosno ako bih ja odmah našao posao da li bi ona preko mene imala nekakvu pomoć, mislim da bi došli u Vankuver verovatno pošto tu imamo neke poznanike...

Unapred se zahvaljujem i nadam se brzom odgovoru,pozdrav..... :)

Zenina sestra od tetke, iliti COUSIN kako se to ovde zove, ne spada u RELATIVES tako da na zalost tu nemas dodatnih 5 bodova.

A nemas ni 4+ godina iskustva , tesko da mozes nagurati 67 bodova............

Na decu se dobija pomoc u zavisnosti od primanja, ako ne radis po detetu se dobija $300. Prihodi se mislim sabiraju , recimo ako ti radis a zena ne, onda se ta tvoja cifra deli na clanove porodice pa se ova cifra umanjuje za odredjenu svotu, ne znam tacno koliko ali tako nekako to ide.
Imam jednog prijatelja koji je do skora dobijao za dvoje dece $600 mesecno, poceo je skoro da radi ali ne znam koliko ta cifra sada iznositi.
Taj dodatak za decu ne postoji ako oboje radite i imate neka prosecna primanja, da niste bas na minimalcu.

klika:
...Ovo sto kazes , prosao veliki drill, ne znam na sta si tacno mislio, ..........ali pokusavam da ljude nekada spustim na zemlju jer imaju prevelika ocekivanja.
Imali smo ovde pre izvesnog vremena jednu gospodicnu, prilicno arogantnu, koja se zalila kako je tako kanadske vlasti sa nipodastavanjem gledaju dodeljujuci joj "samo" 75 bodova od mogucih 100 za Skilled Vizu.
Realno stanje stvari nije onako kako bi mi to zeleli, ko misli da je bogom dan samo zato sto se ovde pojavio sa nekakvom diplomom, grdno se vara.
Pre svega samo da kazem da si ti jedna od osoba na ovom forumu prema kojoj imam vrlo pozitivan stav.
Sto se tice onog drila, to je vise bilo upuceno Holiday-u; pod time sam samo zeleo da kazem da si ti ipak osoba koja ima mnogo vise zivotnog iskustva. Ne zeleci da ga uvredim, s obzirom da je rekao da nema nikakvog radnog iskustva, u zagradi sam dodao da to shvati samo kao polusalu (crtica izmedu je trebala da znaci posebno naglasavanje, kao i wink na kraju)..
Gde si se setio gospodicne :) , cini mi se da se predstavljala sa "eto tek tako".
Ne mislim da sam bogom dan samo zato sto imam diplomu; ako si ovo uputio bas meni, za sebe mislim da nisam arogantan.

klika:
...Naravno da su iskustva razlicita, bilo bi cudno da nisu. Medjutim , ne mozemo na osnovu onih sajtova na kojima se posmatra samo jedna strana, izvoditi nekakve generalne zakljucke...
Cini mi se da je problem u sledecem: kada se postavi pitanje kakav je zivot emigranata u Kanadi, ili negde drugde ? (sto je jedno uopsteno pitanje), vecina ljudi odgovara sa svojim licnim iskustvom, sto je donekle i razumljivo, ali je greska upravo u tome sto to pokusavaju da prezentuju kao opste stanje, ili kao sto si ti to rekao izvode generalne zakljucke. Dakle, kada dajemo neki objektivan sud primorani smo da kazemo nesto tipa: nije ni crno ni belo. U tome smo se vidim slozili.
Ja jos uvek nemam prava da govorim o tome kakav je zivot u Kanadi, jer nemam to iskustvo. Kao primer sam naveo samo iskustvo iz druge ruke koje ja licno uvazavam.
Po meni ljudi koji zele da odu u Kanadiu, ukoliko imaju vremena, treba da citaju i te negativne forume, ali ipak sa dozom rezerve. Izbegavam da citam nase forume na tu temu, posto se na kraju sve svede na neki patriotizam i sarme.

klika:
...Ovo je zemlja mogucnosti i izbora, niko nikome nece na tacni nista ponuditi, treba pomeriti dupe, imati viziju i sve se moze postici. Ne mozemo svi biti, doktori, naucnici, kancelarijski sluzbenici.........
Evo kad se vec dotakoh ove teme, u vezi onog maila sto si mi poslao, sve ono sto je naveo onaj dominikanac, evo sta kaze covek:

I continue researching and I found that the main reasons for not finding a job where the following:
- Not having Canadian Experience.
- Not having Canadian studies.
- Not having credentials from a technical association.
- Not having references.
- Not having contacts...
Da, mislim da je Dominikanac vrlo lepo izneo pocetnu situaciju jednog emigranta; mada sam ti ja taj mail poslao iz drugog razloga, sto sam ti i dodatno oznacio bold-om.
Sto se tice zemlje mogucnosti i izbora i poturanja leda za ono sto zelis da postignes nemam nikakvih problema. Ono sto ocekujem od Kanade je da zakoni koji vaze za mene vaze i za sve ostale (to je ono sto ja smatram pod normalnim). Ovde je sve to malo iscaseno, posto su najveci idoli mladim generacijama ljudi koji su do novca dosli nelegalnim nacinom. Da ne ponavljam opstepoznate stvari.
I na kraju, sto se tvog licnog zivotnog puta tice, zelim ti sve najbolje. :) (ovo shvati iskrano; dakle, bez sale, polu-sale, sarkazma itd.)

papalagy:
Pre svega samo da kazem da si ti jedna od osoba na ovom forumu prema kojoj imam vrlo pozitivan stav.
Sto se tice onog drila, to je vise bilo upuceno Holiday-u; pod time sam samo zeleo da kazem da si ti ipak osoba koja ima mnogo vise zivotnog iskustva. Ne zeleci da ga uvredim, s obzirom da je rekao da nema nikakvog radnog iskustva, u zagradi sam dodao da to shvati samo kao polusalu (crtica izmedu je trebala da znaci posebno naglasavanje, kao i wink na kraju)..
Gde si se setio gospodicne :) , cini mi se da se predstavljala sa "eto tek tako".
Ne mislim da sam bogom dan samo zato sto imam diplomu; ako si ovo uputio bas meni, za sebe mislim da nisam arogantan.
Ma sve je ok, nismo se razumeli, govorio sam generalno u vezi onih stvari, nije bilo upuceno tebi. Arogancija je bilo spomenuta u kontekstu one gospodicne koja je cini mi se profesor engleskog, sa cime ovde ne moze ama bas nista da uradi.
Niti sam ono za dril shvatio kao nesto lose, nego nisam potpuno razumeo sta si hteo da kazes.
papalagy:
Cini mi se da je problem u sledecem: kada se postavi pitanje kakav je zivot emigranata u Kanadi, ili negde drugde ? (sto je jedno uopsteno pitanje), vecina ljudi odgovara sa svojim licnim iskustvom, sto je donekle i razumljivo, ali je greska upravo u tome sto to pokusavaju da prezentuju kao opste stanje, ili kao sto si ti to rekao izvode generalne zakljucke. Dakle, kada dajemo neki objektivan sud primorani smo da kazemo nesto tipa: nije ni crno ni belo. U tome smo se vidim slozili.
E pa ja upravo navodim neke stvari koje vaze generalno za vecinu imigranata, retko pominjem svoj slucaj. Posmatram situaciju iz ugla svih ljudi koje poznajem i sa kojima imam kontakt i znam pojedine stvari pa ih tako i prenosim. Svi su imali, manje-vise, slicne probleme na pocetku.

Naravno da ima i losih iskustava, niko ne kaze da ovde padaju pare sa neba itd.........problem je u tome sto ljudi imaju prevelika ocekivanja, puni su stereotipa i dolaze sa predubedjenjem da ce sesti u fotelju onog momenta kada kroce u Kanadu. Sa druge strane, sreo sam podosta ljudi koji jednostavno dodju u Toronto i ne zele ni po koju cenu da se presele zbog posla, ali to je neozbiljno. I onda isti taj napise post na nekom forumu kako je razocaran jer ne moze da nadje posao, i onda dobijamo pogresnu sliku o tome kako imigranti sa diplomama nisu cenjeni u Kanadi itd.........

Poslao sam ti odgovor na tvoj email.....

klika:
...Poslao sam ti odgovor na tvoj email.....
Hvala, malopre sam video (imas povratni).

Za sve one koji planiraju da apliciraju, a nisu u skorije vreme bili na CIC-u neka pogledaju doslo je do nekih manjih promena (naglasavam ne sustinskih), npr. nova ministarka, newcomer's intoduction to canada u pdf. formatu i sl.

Sretni praznici svima

BAs je lepo sto reference nisu od presudne vaznosti. He he , ima jos ljubaznih ljudi koji nece da me uvrede :) Sada lepo mogu da saberem nekoliko mesta u rezime jer su me svi dumpovali nakon dva-tri meseca, ne mojom krivicom. Uglavnom sam imao 9 meseci rada (civilno sluzenje vojnog roka , ne racunam ove mesece iako sam radio javne nabavke ) , i 4 meseca volonterisanja for free za opstinu grada. Na kraju krajeva i to je neko iskustvo........

V777:
Zdravo ljudi, pa gde ste, nema vas uopste da se javljate?

- Zna li neko od vas kakav je zivot u Montrealu, u poredjenju sa gradovima u kojima ste vi, sta bi ste rekli o tom gradu, cenama i tako...Da li ste mozda videli negde prodavnice nasih srpskih zenskih rucnih radova, ikona, svega onoga sto cini nase stare zanate....Kako ide prodaja tih stvari po Kanadi, ima li toga uopste?

Hvala vam puno i sve najbolje pa se cujemo.....
Zdravo Komsinice,
E bas si nas lepo naribala,jesmo se ulenjili mi mornari...
Sta da ti kazem o ovdasnjem divljem zapadu,ovo ti je sve kako mi kazemo truli kapitalista,tj sto se tice tvog razmisljanja sve se moze i ne mora da moze prodati.U Vankuveru ima npr "nasa" galerija koja prodaje i stvara slike ...Postoje i obicne radnje koje prodaju hranu,burek,kobasice,sunke poreklom i nalikom na ono iz starog kraja.A neki pametnjakovici prodaju sve i svasta preko interneta npr www.ebay.ca ...
Pozdrav iz Vankuvera,
KApetan od Belu LAdju :p

V777:
Niko ne kaze nista o Montrealu; da li ste bili, kakav je za zivot u poredjenju sa drugim delovima Kanade, da li se moze naci posao brzo i jos samo sa Engleskim:)! Kakvi su bili vasi poceci, sta mislite danas koliko je lako prilagoditi se zivotu u Kanadi....Interesuju me vasa iskustva, sta bi vi preporucili svima nama, koji zelimo da dodjemo....onako generalni savet...

Bilo je dosta price na tu temu, prelistaj malo ranije postove i na drugim temama veznaim za Kanadu, a sto se tice Montreala, verujem da bi ti neko rekao nesto vise detalja ali mislim da trenutno ovde nema nikog ko tamo zivi ili ima neka iskutva ili informacije konkretno vezane za ovaj grad. Ne mogu nista da ti kazem jer nisam bio.

Ja bih ti savetovao da se ne drzis iskljucivo ideje o odlasku odredjeni grad, u ovom slucaju Montreal, ok, mozes otici za pocetak i videces da li je to mesto u kojem bi volela da zivis, to je tesko reci, svi se razlikujemo i imamo drugacije prohteve i ocekivanja. Moras biti svesna da je to frankopanski deo Kanade i da je francuski jezik u neku ruku neophodan.

Sa druge strane, nemoj previse da se vezujes za nase radnje, proizvode (ovo sto si pomenula) , itd...........bice ti mnogo teze da se uklopis u sredinu, veruj mi , srecem nase ljude koji su u mislima na pola puta izmedju Srbije i Kanade, zive u nekoj vrsti geta, samoizolovani od ostatka zajednice.

I naravno, potrebno ne dosta strpljenja da sve dodje na svoje mesto, pocetak nije lak.

Kako stojite sa aplikacijom, jeste li je poslali?

V777:
Cao Klika!

Hvala ti za preporuku ne vezivanja za gradove. Tu se slazem u potpunosti, to ce nam biti samo polazna tacka. Ono sto me ovde interesuje je cinjenica da li, obzirom da je Montreal u Kvebeku, da li postoji mogucnost da se ide u druge delove Kanade, bez problema (mislim na preseljenje iz Kvebeka), da ne dodje do nekih problema sa dobijanjem drzavljanstva kasnije; procitala sam da Kvebek ima malo drugaciju proceduru od ostalog dela Kanade, da je potrebno da se i zivi u njemu, kada se vec aplikacija radi za ovu provinciju..........Mozda nije tako???

Sto se tice nasih proizvoda, razmisljala sam o prodaji istih, pa me interesuje kako je trziste Kanade po tom pitanju, da li postoji interes, koje su cene i te stvari. Znaci, Klika u pitanju je prodaja a ne kupovina!!!

Hvala i svako dobro!!!

Znam da je procedura za Quebec nesto drugacija ali koliko ja znam , niko tebi ne brani da se ti seljakas iz provincije u provinciju, ali ti svakako proveri za Q, nisam cuo da postoje nekakve restrikcije po tom pitanju.
Uostalom , zasto tvoj muz uopste aplicira za Quebec, pa on moze da namakne bodove na znanje francuskog u bilo kojoj varijatni.

Ti si znaci mislila da radis biznis sa ovim nasim proizvodima, nisam te razumeo. Pa ne znam sta je tacno u pitanju, nasih ljudi ima a ponajvise u velikim gradovima od Toronta, Vankuvera, Edmontona,.......imas nasih radnji sa nasim proizvodimai to funkcionise, mislim na klasicne prodavnice prehrambene robe. Za neke druge stvari, nisam upucen. Mislim da ti je rano da razmisljas u ovom trenutku o pokretanju biznisa dok ne vidis kako sve to ovde funkcionise, ima vremena.

Tacan broj 49, zali sto nije zaokruzio brojku.

Koliko sam ja cula, u Vankuveru treba izbegavati Kinesku cetvrt pri rentanju stana i nocnim izlascima. I naravno, kao i svuda u svetu, izbegavati mracne budzake, usamljene parkinge,... sex bez zastite ;-)

Kanada generalno ima nisku stopu kriminala, u rangu EU drzava.
U svakoj zemlji ima bolesnih ljudi koji ubijaju bez razloga a ovaj konkretni slucaj u Vankuveru je vezan sa serijskim ubicom 30 i nesto prostitutki.......... koliko sam ja upoznat.

U vecim gradovima uvek treba samo koristiti zdrav razum, raspitati se odmah po dolasku u koje delove grada izbegavati. Ja sam u Torontu vidjao same zene na ulici u 2 sata ujutru.

U manjim mestima ljudi cak ne zakljucavaju vrata od kuce.

V777:
Cao ljudi i hvala na odgovorima vezanim za kriminal u Kanadi...

Klika, bi li mi odgovorio, /ili bilo ko drugi, ko moze da mi pomogne!/l, vezano za moja prethodna dva posta? Koje manje gradove, a u kojima moze da se nadje posla, mozes da mi predlozis u tvojoj provinciji? Iz ranijih postova razumela sam da je potraznja za poslom veca u zapadnom delu Kanade, i u manjim gradovima, nego u istocnom prebukiranom delu Kanade; cak su i plate za isti posao vece /nadam se da troskovi nisu veci/?

Hvala i puno pozdrava i svako dobro!!!

Ti stvarno postavljas nezgodna pitanja :-), tesko je dati konkretan odgovor. Pricao sam dosta na temu naftnog buma u Alberti, procesljas ranije postove, ima ih na vise tema o Kanadi.

Ja sam konkretno u Grande Prairie, to je sever Alberte, 450 km od Edmontona, 55 stepeni geografse sirine, nesto kao Stokholm u Svedskoj. Nije kao Toronto ali zato ima posla. Na tebi je da odlucis da li zelis da zivis u velikom gradu ili da odmah dodjes ovde i lakse nadjes posao.

klika:
Ajde da se ukljucim u temu, moze se reci uslovno da sam komsija, na granici sam Alberte i BC-ja, zvanicno stanovnik Alberte, mesto Grande Prairie ..........iza Fort McMurry, drugi grad po razvoju trenutno u celoj drzavi. Posao se moze naci za 24 sata, sve cveta zbog nafte koje ovde ima, cini mi se, vise nego u Sibiru! Cela Alberta pliva u novcu, proslogodinji suficit je bio oko 4-5 milijardi dolara na nekih 5-6 miolion astanovnika, strasno! I ove godine prognoze idu na istu cifru......

Toronto je ok mesto za zivot, nisam bio u V. pa ne mogu da poredim, ali planiram dogodine malo i pacificku stranu da vidim. Mozda Vankuver Island, Viktorija............cini mi se interesantno mesto.........

A sto se tice troskova zivota, pa mozes bez poblema da zivis sa $2000 mesecno i da ti ama bas nista ne fali. Nekome nije dovljno ni dva puta toliko, zavisi sta zelis u zivotu.

Pozdrav Klika,ja sam jos u Srbiji,interesuje me kako doci do sponzoa-posla, uopste mnogo mi je zbrkan zvanicni sajt i neznam odakle da krenem saprikupljanjem papirologije.
Puno pozdrava svima i unapred hvala za informacije.

rele:
Pozdrav Klika,ja sam jos u Srbiji,interesuje me kako doci do sponzoa-posla, uopste mnogo mi je zbrkan zvanicni sajt i neznam odakle da krenem saprikupljanjem papirologije.
Puno pozdrava

Do sponzora-posla u Kanadi, nikako iz Srbije, nemoj se tome nadati. Ako mozes da nakupis bodove na ostale stvari, odlicno.
Ako nemas visu/visoku skolu, nemoj ni pocinjati. Cak i sa time nije lako doci do 67 bodova.

Back