Ваљевске речи и узречице

dadel:
" Glup ko cuskija" A kao predmet je neobradjeno drvo klada.trupac.
U mom kraju "ćuskija" je specijalni kolac koji služi da se zakuca (macolom) u zemlju i da se izdubi rupa u koju posle ide neki drugi kolac ili bilo šta drugo. Zato je ćuskija napravljena obično od tvrdog drveta, a viđao sam i metalne.

Mada u suštini je veoma jednostavan uređaj, te stoga ono "glup ko'..."

A ti Boga, pa ova tema ce da zivne, a bejasmo zaspali po psi pod ambarom.Nesta nas ko da nas cuma pokupila. A kurjak vas izjeo de beste do sada. Al bolje ikad nego nikad.

Prangija, naprava koja se puni salitrom ili sumporom okrnjenim od palidrvca pa se pucalo za bozic.
Catal -zena koja se stalno svadja i nesto zamera. Cata-pisar. Tvrd na usima-nagluv.
Raspikuca-Osoba koja ne stedi namirnice ili bilo sta, razbacivac. Gagrica-cicija.
Cemeran-jadan. Usljiv-vasljiv, pun vaski ili buva. Zakeralo-sitnicar koji na svacemu zamera.
Jevticava-mrsava, isusena. Jeftika, susica,tuberkuloza. itd...
Pozdrav svima !

Јес' , вала, брале Даделе, нешто нам је Ваљево замрло... Нема нам Вилка, а без њега... ПОТОП ! ;)
Фермен - врста мушког кратког капута , док жене носе фустан (више је карактеристика за јужне крајеве) или у нашим крајевима либаде.

Ево малог прилога, да људи видУ како је изгледала ношња Србије пред крај 19.-тог века (мало сам крала слике из Зоне Замфирско ;) ).
П.С. Ово преко , што носе жене, је фустан или либаде...

Prilozi

• kultura_1.jpg
    kultura_1.jpg
    24,5 KB · Pregleda: 4
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Ne mogu ti Mile pile da stanam
da ti otvaram
legnala mi stara majka na fsto
bona na fsto.
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

To je valjda to.
Jos nismo imali REEKLA, Ne kazala, nego deo nosnje, izgovara se sa dugo E.
Zatim PREGACA isto deo Srbijanske /zenske/ nosnje.
Cao Jane !

Сервус, Дадел!!
Јао, реееееекла... То смо заборавили. Пре неки дан каже ми комшиница: '' Што си обукла ту реклу, видиш како је 'ладно, као гуја !'' . ;) Некад се сетим неких речи, али их после заборавим, па сам сад почела да пишем.
Цептети ( цефтети ) - кипити од беса, љутити се...
Рекнути- казати, рећи . '' Дођи 'вамо да ти нешто рекнем '' ...
Пре неки дан слушам неки београдски радио и спикер прича о Ваљеву и каже : '' У Ваљеву , када је нешто нелогично или када неко уради нешто што није требало да уради, кажу : Чудо је то урадио ; или :Чудо да си дошао, касниш већ 20 минута ...''.

Cao Jane !
Ceptiti jos znaci i drhtati-Zepti od zime.Mislim da nisma imali ni Obramica- stap koji se stvlja na rame a sa obadve strane po vedrica vode. Vedrica je drvena kofa.
Pre se palila vatra /Za lulu/ : Imas jedan kamencic( Belutak) pa neka metalna polugica,(Kresivo) njom se udara po belutku a osuseni Trud se stavi na kamen da na njega padaju varnice pa se on upali.Tako su palili lulu ili cigaretu.Masine-Sibice pre nije bilo, to je luksuz za gospodu.
Jednom sam bio kod dede, pekli prase i on hteo da zapali cigaretu, ja brzo, usluzan, kresnem sibicu da pripali, Deda me pogleda i odmahnu par puta glavom
- Nikada ti kuce neces imati, toliko vatre pored nas a ti kreses sibicu.- :lol:
Rasipnistvo je stiglo tek sa gredskim stanovnistvom, inace seljaci su bili stedljivi i promisljeni. Ima more starih mudrosti kojih sam od njih cuo.Morali su biti stedljivi jer nebi opstali, do novca se tesko dolazilo a kaze se: " Davi ga ko seljaka porez "
Pozdrav !

Ево, Даделе, кад сам већ споменула пуцаљку, да објасним како је то изгледало:
Зова има шупље гране и онда се једна таква гранчица исече, а у њу се стави '' муниција '' ( нпр. зрно од кукуруза или мали каменчић), па се јако дуне и онда је као прави метак ! То су пре правила деца кад су чувала овце... Кад сам била мала, највише сам волела сок од зове ( иначе, он се прави од зовиног цвета; отприлике се бере у мају или јуну, па се онда ти цветови суше, па се кувају, па се онда све процеди...)
Мој деда је користио оне упаљаче на бензин, па кад се потроше, он их да мени... ;)

jane_va:
Ево, Даделе, кад сам већ споменула пуцаљку, да објасним како је то изгледало:
Зова има шупље гране и онда се једна таква гранчица исече, а у њу се стави '' муниција '' ( нпр. зрно од кукуруза или мали каменчић), па се јако дуне и онда је као прави метак ! То су пре правила деца кад су чувала овце... Кад сам била мала, највише сам волела сок од зове ( иначе, он се прави од зовиног цвета; отприлике се бере у мају или јуну, па се онда ти цветови суше, па се кувају, па се онда све процеди...)
Мој деда је користио оне упаљаче на бензин, па кад се потроше, он их да мени... ;)

Uh nemoj o soku od zove,ide mo voda na usta,jos uvek osecam njegov ukus,kad sam bio mali baka ga je pravila!

Verovali ili ne ja sam prosle godine pio sok od zove u Becu. Vozio sam jednu krusevljanku i ona nakupila zove, skoro sam na to zaboravio kad zena me sove na pice. Ma nema mu ravnog.
A jeste li jeli slatko od ruza ? To je moja keva spremala, a najvise sam voleo slatko od gunja.
Jednom sam se kao dete napio od visnjovace i jednom od shire.
Eh onda se zimnica ozbiljno spremala, pa neznas sta pre da uzmes.

Штета је што је данашњим домаћицама све тешко , па је прављење сока од зове, слатког и пекмеза од шипурака (ммммм...) права уметност коју никада неће моћи да савладају ;)
Прикупила сам још речи ( за Ускрс ми је дошао комшија из села и тако је причао, да нисам стигла да му по'ватам све '' бисере '', али ево неколико):
Разглабати - причати претерано, а опет не рећи ништа ;
(Х)асна - ћар , корист ;
Бити рад за нешто - бити расположен за неки рад, нпр. ;
Водити рачун - чувати некога ...

Gmila prisjeka ... selo koje se nalazi negde ... iza Debelog brda, sa one druge strane!

Rece mi jedan, tacnije dva ortaka, da postoji selo sa tim imenom te sam bio ljubopitljiv da saznam sta znaci ime tog sela! Prisjeka - senka ... ali GMILA? To ne znam sta znaci. Da li je gmila nastala od reci gomila/mogila ne znam, ali valjalo bi proveriti!

Ako neko zna sta znaci gmila, neka napise...

Признајем да никад нисам чула за то село !
Да није Гњила ? :roll:
Тражила сам и у Вујаклији и у Вуковим етнографским списима и код Љубомира Павловића, нема! Е, мислим да '' присјека '' има другачије значење! Нпр. Осечина и Остружањ, па и Осеченица, су добили име после неке епидемије куге, која је
'' осечила '' тј. '' остругала '' (преполовила) становништво.
Вероватно је и овде нека болест '' присјекла'' (одсекла) становништво...

Nije gnjila ... bas sam se raspitao ...Gmila prisjeka ... Prisjeka je kao senka ... ali ovo gmila! FTW!

Uzgred, to su sela u tri lepe, kada krenes prema Pocuti, pa na n-tom kilometru od VA, gde je put tesko prohodan pa se mora ici pesice. Znaci ... tu ima onih sela i mesta u koje covek veoma retko zalazi, a trebalo bi otici tamo i videti to ...

Uzgred, jel bila rec direk?

Мислим да нисмо помињали дирек ... То је мотка која служи за подупирање нечега, ако се добро сећам?
Има доста забачених села и код Љубовије - Оровичке планине, нпр. врло лепо место, али неприступачно...

јест' вала...Имао сам ту част да сам више пута пролазио тим крајем када сам био на терену.Могу ти рећи да сам тамо видео да овца пасе под ручном а свиња јури јабуку два дана и не може да је стигне.И још нешто: кукуруз сеју помоћу праћке.

Samo da pozdravim braću Valjevce sa Haitija. Sramota me je ovde, ko god me vidi (belog) odma pita "Ameriken?" i ja moram da ispravljam "Je souis Serbe". Valjevo ne pominjem, ne verujem da znaju, ali za Piksija i Divca su svi čuli....

A sinoć kolega amerikanac na lošem srpskom, valjda da me oduševi, nazdravlja piće i kaže "ziveli dok ne umremo"... misli čovek da je to srpska zdravica, valjda mu je neko rekao. Ja je do sada nisam čuo, rekoh nije valjda da on zna bolje od mene.... nisam hteo da ga razočaram.

Хехехе ... Јао, Сизифе, лепо ме насмеја ! ;)
Ма, доведи ти те '' фарбане '' мало овде код нас, па да виде како је то живети '' пуним плућима '' .
Него, нисам знала да се на Хаитију говори француски ? Велики поздрав из Колубаре и Подгорине !

Замало да заборавим ! Сетила сам се још неких речи :
'' Оженити кафу '' - придодати кафи неко жестоко пиће ( најчешће ракију ) ;
'' Наџак - баба '' - оштроконџа, зла жена ;
'' Чантрати '' - грдити ;
'' Здравити се '' - са неким се поздравити тј. руковати се .

Back