Na molbu moje drugarice, odem u selo Robaje i obidjem babu koja ima 90 godina.Gledam u sitnu,smezuranu baku sa maramom cvrsto vezanom ispod brade i bi mi nesto zao. A onda baba progovori i ne verujem usima.Opasna baba nema sta.Prvo me ispita:
- A kazi ti meni dite cija si?
Odgovorih joj
-Ja,ja,znam ja za nji.Od te si familije.Znam ja za njinu kucu.Moj tajo je njima,dite mnogo pomago.
Ides li uskolu? Ucis li vako dobro,a? Kaki si djak?
Zatim se baba brecnu na snaju:
-Sta si tude stala ko bena? Turi de da se uzvari kava.Kaku pijes dite?Slatku?Pa ja, jasta tako itreba.Ono ima iksana pa piju bez secera.Ja to dite numem da uzvarim.
Baba nastavi isledjivanje
-Vako dite,imas li momka?Dobra devojka se poznade ako ima dobrog momka.Nemoj da zvijonis ko neke prostiturke, nego gledaj momka iz dobre kuce. Nemoj da mu dades da te poljubi. Ako te poljubi, ondak nisi vise devojka.Bolje nako izdaleka da komendijas sanjim. Nemoj da bides ko ovde neka Marica. Ona ti je dite isla i sozenjenim ljudima.Naopako i juzocas sta ta crnjka i jatka nije radila.
Odjednom baba skoci ( vrlo lagano za svojih 90 god.) i poce da doziva sina kroz perdu:
- Kuku, Milovane, obucide one dzoke i idi nali tabarku da potekne prvi lampek.
Odnekud se stvori i praunuce nepresatno me pitajuci:
-Sta ti vise volis lampek ili tabarku?

Pomislila sam da cu skrenuti od dosadnog deteta, al baba priskoci u pomoc
-Sta zijas tude.Uzmi onaj corbaluk i otidi u misanu.Iz merca izvadi kokacice da nankokamo kokalica.Jedete li vi to tamo kodvas?
Nisam ni stigla da joj odgovorim kad se na kapiji pojavi komsinica vidno uzbudjena.Ni manje ni vise pridje bas meni i rece:
-Kuku dite,isla ja u lipar u pecurke i zakaci mi se travnjak.Dede ceri,vidi ti,mladje su ti oci.Izcupaj ga leba ti.
Pomislim,kakvo cudo sada treba cupati,kad ono obican krpelj.Baba se smeska i zadirkuje komsinicu:
-Nisi ti dite bila liparu.Nema tamo travnjaka.Ti si isla kod Perside u dzemat da cujes abrove.Nisi tela dzadom nego preko Milojevog zvezdana.Tu je tebe travnjak uvatio.
Komsinica se malo uvredi:
-Ma nabijem ja tebe na kiak sto tako lazes.
Baba se narogusi:
-****** sud i sok ko laze?
Tiho sam se udaljila ostavljajuci babu, komsinicu i travnjaka da se rasprave. Na kapiji me sustize snajka gurajuci mi u tasnu 10 jaja.
- Ne valja miko izaci izkuce prazne ruke.Metider to tamo, pa nam opet dodji.