Слажемо се да проблем постоји... а и о размерама проблема.
Тврдим да је обавеза да се трудимо ради ширења писмености. Писменост овог времена не подразумева само познавање 30 слова.
Мишљења сам да не постоји никакво закуцано стање, што се тиче језика и друштва. Сутра је нови дан, ко зна шта ће бити. Не постоје два иста дана.
Не могу да погодим шта би требало да буде рафинација, мораћеш да ми напишеш изворно на енглеском. Можда бих претпоставио да је то "to refine" - дорадити, оплеменити, прерадити... али сачекаћу одговор.
Iskreno nasao si me...
Znaci rafinacija jeste oplemeniti , procistiti, ne i preraditi, jer bi narod odmah skocio da je rafinacija od pojma nauciti , poloziti
Ili ako bi uzeli doraditi , odmah bi skocili na sefovati je rafinacija od raditi...ili tako nesto..
Dakle Rafinacija moze na srpski, svejedno sto nece biti popularno , a nece, ne mogu to da objasnim dovoljno ubedljivo da isto receno nije popularno nego je bedno ako ga kazes na srpskom a ubedljivo je ako ga kazes na engleskom......outlet ili krsh roba....u sta ces uci.....???
Da ne pricamo o fensericama tipa mobilijar...sto ima smisla bilijar za mob, za mafiju nekog opstinskog podrucja, posto se tu cesto ispostave ti interesi...
Ali na kraju i ono sto je smisao izrecenog.....U pravu si , sutra je novi dan...u tom smislu trenutno definisanje da je srpski jezik servisni jezik tj bedni oblik gramatickih i pojmovnih lego kockica koji nije uspeo da zastiti misao u narodu od degradacije, a ja licno verujem da konstrukcija jezika to moze, ali Srpski to nema, niti ja znam kako se to pravi ili ugradjuje u neki jezik...dzabe sto znam one stvari oko kineskog , ne vidim to kao uzrok produhovljenosti i paznje neke populacije da se zastiti misao..
Vise vidim precizno definicanje i razgranatu mrezu pojmova , tj pojmovnu mrezu koja odrzava percepciju kao zastitu od otupljavanja i samim tim degradacije jezika...a pojmovna mreza je jako siromasna kod Srba, uzasno siromasna, i na selu i u gradu..a ne treba zaboraviti da se u Srbiji od danas pa nadalje racuna samo selo..
Smislenost i besmislenost je vec kod ovog poslednjeg, ako jezik nema takvu gradju niti pojmovnu izgradjenost, onda je besmislen rad na njegovom promovisanju....jer ce on ogranicavati pojedince koji ga koriste na nivo svesti koju neguje...
Da , dovoljno sam bezobrazan da kazem da izbor jezika ogranicava svest ljudi jer obicnu svest u razvoju usmerava pojmovnom mrezom koju opet kontrolisu odrasli pripadnici , prethodno koleno...generacija...
Da li moze da se natera cela generacija da promeni na bolje pojmovnu mrezu reci i recnika....?
NE.
Da li se moze raditi na mladjoj generaciji da ona bude prva?
DA
Da li srpski narod ima potencijal objektivnog i opsteg tj drustvenog iznad pojedinacnog da bi to odradio valjano a ne u smislu manipulacije?
NE.
I tu puca smislenost stalnog angazovanja.....Vuk je bio car za 19ti vek ali je zadrzao sva perceptivna ogranicenja naroda tj ugradio je maksimum svesti u jezik.....i ogranicio ga odozgo, Pesnici su pokusali i uspeli da ga ucine lepim i emotivno ugodnim , osecajnim, ali niko nije uspeo da ga ucini preciznim, doteranim, filozofski jasnim, bazicnim.
Mi imamo i imali smo vrlo fine mislioce i njihovo biografsko putovanje je pokazalo neprihvatljivost takvih izroda...
Ali ovo je tema o vakcinaciji , i posle vakcinacije nas ceka feminizacija, pa novosvetski poredak i levelizacija , kome se uvuci i uvlaciti a kome se izredjati...
Uprosteno , nigde veze sa gradjanskim nacinom razmisljanja, sto bi navelo ljude da zakljuce da nam pojmovi gradjanskog misljenja i ne trebaju u jeziku..
I stvarno imali smo izborni predmet gradjansko vaspitanje ali nemamo gradjanske reci....trude se umetnici , cak i neki totalno neupleteni u politiku , znaci iz srca...maloprimecena Bojana Maljevic...ili marsovac zena Zigon....koja i dalje misli da je akt vazniji od reci kojom se opisuje...sto i nije bila poruka njenog oca u besedama...
Vakcinacija je samo ustalila dualni dvostruki recnik...
Sad ti kazem ovo a mislim ti ono...
Logika je prestala da vazi....strah je poceo da donosi svoje...a strah je zeznut modifikator, cinilac promene..
Ne znam zbog cega, ali ja sad pitam i najvecu glupost da li je to to , da potvrdom dobijem jos jednu potvrdu radi sigurnosti..
I vrlo cesto mi to donese ustedu u vremenu ili izbegnem nesporazum..
Dakle nema veze sto pise cena toliko i toliko , ima papiric na drugom mestu u radnji koji kaze da je to vazilo do juce...dakle moras da pitas na kasi da li jos uvek vazi cena...
Nema veze sto pise da je dozvoljeno za sve, ustvari misli se za sve mlade , mladje osobe od godista kapitalizma, tj od 1978og, mada nigde ne pise tacno ta informacija, ali ako pitas reci ce ti..
Nema veze sto pise da je obezbedjeno osiguranje u inostranstvu ako se javis pre, i ne pise da to vazi samo ako si 100% zdrav, ipak to ne vazi ako imas terapiju zbog povisenog pritiska....
Pa opet nema veze sto si u apoteci ako neki starac udje kao prekobrojan, ja izadjem, bez pitanja, brze je , lakse je i bez nervoze je nego da mu objasnjavam da je ograniceno na 2 osobe, mozda i nije video...
Ili kad cekam za jedan artikal u redu i dodje mi pusacica i kaze mogu li preko reda cigare kupujem , a ja kupujem beli luk i cekam 15 minuta i bas mi besmisleno da je pustim preko reda za cigare a ja cekam za beli luk...i to i kazem ajd iza ali to nju uvredi..nikad se nije cekalo za kupovinu cigareta i na kraju dobijem i zvanicni stav lanca da se za kupovinu cigareta ne ceka....
Nije zvanicno ali sve te nezvanicne stvari cine zivot...a zanemaruju ih mislioci kad analiziraju...