крсташ
Veoma poznat
- Poruka
 - 10.565

Само коментаришеш Русију и Украјину, као и сам рат без стајања.Ако мислиш на мене, ја не претендујем да будем војни стручњак; каква мизерна и срамотна специјализација.
Међутим овде се ради о физици. Балистичка ракета следи балистичку путању, и наравно не може да има "неограничен" домет - гориво и тежина су јасни лимити. Ако бојева глава уђе у орбиту и онда после неког времена из орбите пада на циљ, онда се ради о другој врсти оружја, тј не о балистичкој ракети: следи, биће ти можда јасно из имена, орбиталну а не балистичку путању.
Нико није имао такво оружје у арсеналу јер се идеја у тестирању показала као скупа и лоша; забрањена је формално пре педесетак година.
Када се каже неограничен домет, мисли се на могућност погађања сваке тачке на Земљи. Свака ракета која може да досегне орбиту је балистичка. То што се креће кроз Земљину орбиту нема утицаја на то о чему ти причаш.
РС-36 је била балистичка ракета који је производио завод Јужмаш у данашњој Украјини. Након завршетка Хладног рата, део ракета је остао у саставу РВСН, а део је био прерађен да носи сателите у орбиту. Дакле, балистичка ракета може да досегне орбиту увек, јер има три степена.
РС-36орб је варијанта ракете која носи термонуклеарне главе у орбиту и чека наређење за повратак у атмосферу. За то време док чека, кружи око земље. Сваки вештачки сателит пада на земљу када више није у стању да одржава прву космичку брзину. Ако може да обиђе један цео пун круг око земље, онда јој је домет практично неограничен са тог аспекта. Да би се одржао у земљиној орбити, вештачки сателит може да има помоћне ракетне моторе који му омогућавају да мења курс, као и да надокнађује изгубљену брзину, заједно са главним мотором.
РС-36орб је био у саставу РВСН СССР и повучен је из наоружања.