Uvoz automobila, pomoć i saveti

Poštovanje svima, najlepše Vas molim za pomoć.
Kao prvo i najbitnije moram da napomenem da sam žensko, i da se ne razumem u prodaju, zakone, poreze i sve ostalo vezano za automobile, i sve informacije su mi potrebne za muža koji je stranac.
Naime, kako nisam vozač i logično nemam vozačku, zanima me da li uopšte mogu na svoje ime da kupim polovan automobil iz Rumunije koji bi odande poslala dalje u inostranstvo kod muža?
Jedino u Rumuniji sam preko interneta pronašla ubedljivo najjeftiniji auto, u poređenju i sa Srbijom i okolnim zemljama. Da sam pronašla auto u Srbiji isto bi me zanimalo, mogu li uopšte bez vozačke
da kupim polovan automobil i šaljem dalje? U slučaju da mogu, molim Vas da mi pojasnite koja bi procedura bila...?
Hvala unapred.

Pravo pitanje je sta ti to kupujes kad ti je tamo najjeftinije?
U Srbiji takodje moze da se nadje jeftin automobil i verujte da kad radim uvoz da ovde vec ima registrovanih automobila koji su jeftiniji nego sto ja treba da ga platim iz uvoza.
Na kraj krajeva,opet cu morati da kazem,zar je bit kupovine automobila da se kupi najjeftiniji?
Znaj da kako platis tako i prodjes.

Preveliko je to cimanje za jednu žensku osobu bez znanja rumuskog jezika. Previše je to km za nekoga ko ima vozačku, kamoli za nekoga ko nema, pa bi ''slala'' suprugu u inostranstvo. Gde god da je suprug, trebalo bi ili da rentira auto kad mu zatreba ili on da zakroči u zemlju do njega i uzme auto. Ja nikada ne bih supruzi dozvolio da ode više od 200 km u zemlji gde se nalazi, da ode po auto, kamoli u neku drugu zemlju kao što je Rumunija.

I da, možeš da kupiš auto na svoje ime.

Objasni nama prvo kako bi slala, da bi ti mi objasnili kako da kupiš auto (u Srbiji), jer ja da ti delim savete za Rumuniju neću, jer je previše opasno.

Hvala Vam najlepse na brzim i briznim odgovorima, divni ste! :)
Odmah moram da naglasim da nikada ne bi kupovala auto bez muza, niti isla sama u Rumuniju. Izvinjavam se na prethodnom nejasnom pisanju, bilo je rano jutro. :)
Sada mogu da Vam objasnim sve, nisam znala da li mogu da kupim auto pa nisam htela u prvoj poruci da detaljisem.
Elem, auto koji moj muz zeli da kupi je Mercedes E klase, model 200 ili 220. Godiste od 2010 do 2012. Tip goriva: benzin. Broj vrata 4/5. Do 15000€.
Buduci da sam udata za Egipcanina, a ne radim, tamo imam pravo kao strankinja da uvezem polovan auto iz druge zemlje na svoje ime, jer ne placam ogroman porez. Drasticno je jeftinije nego kada bi kupili auto na moje ime u Egiptu.
Ako bi nasli auto u Srbiji do 15000€ to bi bilo divno, ali kao sto vec rekoh jedino sam uspela na internetu da nadjem taj jedan u Rumuniji. :(
Poslali bi ga odavde za Egipat, pa nas zanima koja je ukupna procedura oko kupovine, papirologije, slanja auta...
Hvala unapred.

Teško za te pare ispod 200 000 km. Kada bih ja birao za export, ja bih birao iz nemačke, ne iz rumunije i ko zna gde. Nemačka, austrija, Swiss itd. Ako se doda malo više para, onda može da se uzme nešto fino i možeš da dobiješ povraćaj poreza.
Ono što je meni zanimljivo, većina tih mercedesa E200 benzin su karavani, tek poneka limuzina.

Inače:

Cena je 16000 eura, a sa povratom poreza je oko 14000 eura. Jedina mana je što je manuelni menjač (nisi precizirala koji bi, a sa tim motorom mahom su manuelci). A imate i grejače sedišta, baš pogodno za Egipat :mrgreen:

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...akeModelVariant1.modelGroupId=11&pageNumber=1

Ostatak su karavani, nažalost, slabo limuzina ima:

E250 (potrošnja je slična kao i E200, samo što je jači):

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...akeModelVariant1.modelGroupId=11&pageNumber=1

Moj savet je da malo sačekate, jer za samo 2-3000 eura gore, dobijate ono što želite: benzinac sa niskom kilometražom, automatik:

103000 km

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...odelGroupId=11&pageNumber=1&action=eyeCatcher

64000 km

66000 km

79000 km

pozdrav

@megafavor
Hvalaaaaa, hvaaaaaala, hvalaaaa naaaaaajlepse na pomoci!
Pa jeste, ja zaboravljam jer je u vezi automobila, a da je moda u pitanju znala bi sve sta trebam da pitam! :D
Inace, limuzina ga zanima i automatik.
Najbolje bi bilo kada bi moj muz mogao da Vam ispise sve, Vi bi se razumeli lakse i brze. Da li dobro znate Engleski?

Hahahahahahaaaaha Mercedesa mi!!! :D Slatko me nasmeja, svaka cast! Inace imam preko 30 godina! Sta ces...staaaara skola, tako su me vaspitali da persiram sve dok druga strana ne insistira da predjemo na ti. :)

- - - - - - - - - -

Joooj...ko je od stranaca gledao tog ludaka isprepadao se! Nismo bas tolikooooo ludi! :D
Naravno psovke moraju prvo da nauce ali ne toliko...:D

Zove me danas drugar da pita dali moze englez da se uveze.
Ja mu rekoh da mislim da ne moze ali taj lik mu kao tvrdi da ce mu on to zavrsiti.
NAzovem lika sto radi na homologacijama i on nema pojma a onda nazovem speditera koji takodje nije znao da mi pomogne jer prvo je rekao da nema sanse a kad sam ja rekao "A sta ako se prebaci na levi volan pre carinjenja?" onda je rekao da mora da proveri i da ga nazovem sutra.
Sad vi vidite informisanost nasih sluzbi a koje moraju da se plate.
Ne znaju osnovnu stvar oko uvoza a time se bave.
Drugar carinio auto kao 2003 i na homologaciji mu kazu da je 2002.
Razlika u carini 185€ koju carina nema nameru da vrati jer po njima je auto 2003 iako homologacija po kojoj se kuca saobracajna dozvola u SUP-u kaze drugacije.
Zamislite koliko se tu para nafatira carina godisnje.
To je slucaj za SAT ili tako neku novinu koja ce pokusati da istrazi zasto se carini kao jedno godiste a onda ustanovi da je drugo a razliku pojela maca.

Zove me danas drugar da pita dali moze englez da se uveze.
Ja mu rekoh da mislim da ne moze ali taj lik mu kao tvrdi da ce mu on to zavrsiti.
NAzovem lika sto radi na homologacijama i on nema pojma a onda nazovem speditera koji takodje nije znao da mi pomogne jer prvo je rekao da nema sanse a kad sam ja rekao "A sta ako se prebaci na levi volan pre carinjenja?" onda je rekao da mora da proveri i da ga nazovem sutra.
Sad vi vidite informisanost nasih sluzbi a koje moraju da se plate.
Ne znaju osnovnu stvar oko uvoza a time se bave.
Drugar carinio auto kao 2003 i na homologaciji mu kazu da je 2002.
Razlika u carini 185€ koju carina nema nameru da vrati jer po njima je auto 2003 iako homologacija po kojoj se kuca saobracajna dozvola u SUP-u kaze drugacije.
Zamislite koliko se tu para nafatira carina godisnje.
To je slucaj za SAT ili tako neku novinu koja ce pokusati da istrazi zasto se carini kao jedno godiste a onda ustanovi da je drugo a razliku pojela maca.

Dule, nisi od juče u ovome. Znaš da carina meri starost vozila od datuma prve registracije. Ne zanima ih koliko je kao nov stajao u salonu. A, Agencija utvrđuje godinu proizvodnje, i njih ne zanima kada je stavljen u promet. To ti je apsurd ove države.

Najbrže što sam ja ikad završio je do 08:50. Čovek došao u pola8, papire sam predao u 08:00, čim su otključali vrata, i pogodilo se da ga završe odmah. Ali i dalje treba da ti se namesti da za sat i 10minuta završiš još i tehnički i sve ostalo, i da ti i pandur da tablice odmah.

Back