Uvoz automobila, pomoć i saveti

Evo, da dodam neke primere da bi bilo jasnije.

Fijat 500L nov u Kragujevcu u maloprodaji, znači sa PDV-om, košta 11.000€, a po katalogu AMSS, kada se odbije PDV od kataloške cene, taj isti auto košta 15.600€. Ja bih baš voleo da mi gospoda iz AMSS objasne kako je to moguće. Dalje, Polo u salonu 9.700€, po AMSS 16.000€, novi Golf u salonu 15.500€ – AMSS 19.000€. To su nova.

Da vidimo polovnjake… Focus 2002. strani katalog 700€ – AMSS 2.700€ – razlika u plaćanju 400€, Stilo 2002. strani 700 – AMSS 2.500 – razlika u plaćanju 360€, Mercedes E220 2005. strani 4.000 – AMSS 10.000, razlika u plaćanju 1.200, itd. Napominjem da je ova razlika u plaćanju samo ako ste prethodno obezbedili eur1 obrazac da ne platite carinu. Bez njega je mnooogo veća, a nije mali broj ljudi koji nisu u mogućnostiu da nabave eur1.

Da vidimo razliku srpske tržišne vrednosti između AMSS i stvarnog stanja na tržištu polovnjaka. Isti taj Focus AMSS 2.700€ bez PDV-a – oglasi 1.600€ sa plaćenim pdv-om i ostalim dažbinama, Isti taj Stilo AMSS 2.500€ – oglasi 1.500€, E220 AMSS 10.000€ – oglasi 8.000€. Gde je tu realnost, pitam se ja? AMSS je jedna gomila neprofesionalaca i diletanata, a carini je to dobrodošlo da odere narod.

Al' si bre dosadan sa alu felnama. Hyundai santa fe 2.4, benzinac, 2005.g. u katalogu košta 400eur. Postoji samo jedan model, ne važi priča da se stavlja jeftiniji. Od te cifre se odbija i Italijanski porez, i koriguje se za više/manje pređenu kilometražu. Možeš da mu dodaš i 4 alu felne koje koštaju 100eur i automatsku klimu od i ikonu Svetog Nikole da se okači za retrovizor, taj auto ostaje na cifri od 500eur što je minimum koji se prihvata.
Ajd' bre, probajte da shvatite da za uvoz neke robe nije bitna cena na domaćem tržištu, već cena u zemlji iz koje dolazi.

- - - - - - - - - -

Da bi ga uvezao bez problema, mora da prođe 6 meseci od datuma prve registracije. Vidi prvo da li ispunjavaš taj uslov.
Ja dosadan a ti ne mozes da nadjes za tih 400 eura takav Santa Fe u Italiji?z:poz:
Tebi je ocigledno normalno da kad kupis nesto treba da ti stoji petostruko manja cifra na racunu i da u slucaju spora prodavac treba da ti vrati tu sumu jer se prava suma nigde ne spominje?
Ako to tako narodu odgovara onda super jer mnogi tako naebu tuzeci prodavca pa na kraju dobiju petinu auta a prodavac auto.
Done daj zapakuj jedno 5-6 Focusa 2002 za 1500 eura jer ja ih za te pare ne mogu uzeti i placam ih preko 2000.

Poslednja izmena:
Dakle stvarno daviš "za sve pare" pa još i za bakšiš ....

Don-u svaka čast :ok:
svaka mu je na mestu,
sve je kvalitetno i razumno obrazloženo,
za razliku od tvojih nesuvislih i nekonzistetntnih zavidljivih i zajedljivih komentara ...
Pitam se samo, koliko te plaćaju za odbranu besmislenih kriterijuma lopovske Vlasti
i kada ćeš prestati da smaraš sve nas koji smo se sa tim problemom susreli i želimo da, pod normalnim uslovima - bez da budemo "odrani" - nabavimo polovno vozilo iz inostranstva ?

Доне претера га са овим ценама :)

Е класа 220 2005. колико комада их има за 8.000? Једна. Остале иду и до невероватних 15.000 евра.

Фокус 2002. да иоле ваља 2.000 евра а иду и до 3800 евра.

П.С.Управо ово што је Дуле навео као пример и ја сам писао пар постова изнад, то како се до јуче радило у безброј случајева је завршавало на штету купаца јер у случају спора ако суд донесе пресуду у корист купца он тек онда схвати како је голему курчину попушио јер је платио ауто 5.000, а фактура гласи на 2500.

Poslednja izmena:
Ja dosadan a ti ne mozes da nadjes za tih 400 eura takav Santa Fe u Italiji?z:poz:
Tebi je ocigledno normalno da kad kupis nesto treba da ti stoji petostruko manja cifra na racunu i da u slucaju spora prodavac treba da ti vrati tu sumu jer se prava suma nigde ne spominje?
Ako to tako narodu odgovara onda super jer mnogi tako naebu tuzeci prodavca pa na kraju dobiju petinu auta a prodavac auto.
Done daj zapakuj jedno 5-6 Focusa 2002 za 1500 eura jer ja ih za te pare ne mogu uzeti i placam ih preko 2000.

Nisam napisao 1500, nego 1600. Evo ti ovaj registrovan za 1650€ http://www.polovniautomobili.com/oglas4272929/ford_focus_18tddi/
1.500€ http://www.polovniautomobili.com/oglas4143441/ford_focus_cdti/
1.650€ http://www.polovniautomobili.com/oglas4108134/ford_focus/
1.650€ http://www.polovniautomobili.com/oglas4203398/ford_focus_18_tdci/

Svi 2002. Ja stvarno tebe ne razumem. Šta si zapeo toliko grčevito da braniš taj katalog AMSS? Šta fali Superšvakeu?

Доне претера га са овим ценама :)

Е класа 220 2005. колико комада их има за 8.000? Једна. Остале иду и до невероватних 15.000 евра.

Фокус 2002. да иоле ваља 2.000 евра а иду и до 3800 евра.

П.С.Управо ово што је Дуле навео као пример и ја сам писао пар постова изнад, то како се до јуче радило у безброј случајева је завршавало на штету купаца јер у случају спора ако суд донесе пресуду у корист купца он тек онда схвати како је голему курчину попушио јер је платио ауто 5.000, а фактура гласи на 2500.

Pusti sad to "da išta valja"! Pa, većina auta koja se uvoze upravo ništa ne valja, pa im zato i jeste smešna cena u inostranstvu. Još kada kupiš pun šleper tih što ništa ne valjaju, pa ti tamo neki Turčin ili Arapin skine cenu na količinu, pa ti vidi da li je carinjeno na realnu vrednost.
Ja znam da Duleta to boli, jer je on jedan vrlo korektan trgovac, i kod njega ne možeš kupiti krš. Naravno, čim nije krš mora da ima i veću cenu. E, a pošto naš narod ne gleda kvalitet, nego cenu, Dule mora dugo da čeka na pametnog kupca koji zna šta plaća, dok za to vreme ovi po placevima se rasturaju prodavajući krševe za male pare. Ali Dule, pa ni ti, ne shvatate jednu stvar. Ti što su uvozili krševe, uvoziće ih i dalje, a cene tih krševa će biti veće za razliku u dažbinama. Međutim, i Dule će i dalje da uvozi solidna kola, pa će i njegove cene da budu više za razliku u dažbinama. Znači, sve ostaje isto na tržištu, osim što će cene linearno da se podignu za sva vozila za razliku u dažbinama.

Па ако идеш том логиком исто Дулету исто и теби исто свим увозницима и шпедитерима, једино нама купцима није исто. Мени се чини да баш није тако и да ће ово највише да погоди шпедитере у Суботици и Шапцу као и тамошље царинике, можда грешим али стекао сам такав утисак.

Па ако идеш том логиком исто Дулету исто и теби исто свим увозницима и шпедитерима, једино нама купцима није исто. Мени се чини да баш није тако и да ће ово највише да погоди шпедитере у Суботици и Шапцу као и тамошље царинике, можда грешим али стекао сам такав утисак.

tebi i duletu je bas stalo da ovaj narod jadan plati vise nego pre

Veruj mi da neće posebno nas da pogodi, nego sve u lancu i u celoj Srbiji. Evo, ja sam na vezi sa kolegama iz drugih gradova, i svi mi kažu da nema ni P od posla. Evo, tu ti je Aca iz V. Gradišta, pa ga pitaj da li ih je pogodilo ili im je sada baš super. Dakle, mene pogađa samo sa te strane što će se manje uvoziti, pa ću imati manje posla, pa ću možda čak i radnicu morati otpustiti. Ali najviše su pogođeni krajnji kupci, bez obzira da li kupuju od preprodavaca ili sami idu po auto. Lepo ćemo se vratiti u Slobino vreme kada su auta koštala kao da su od zlata i kada je 90% nacije vozilo najgore krševe. Još samo da nam Kertesa vrate na čelo carine, i idila iz 90-ih će biti potpuna.

mislis dace daim opadne promet u sapcu i subotici dace ubuduce da bude u dinar isto svuda , pasta akoje u subotici jeftinije nego u kg , nebih da pricak koja razlika u ceni i zivaca u kg i kod dona ( gdesmo zavrsili poso )

Najsmešnije je to što oni ne shvataju da će i dalje u Subotici biti jeftinije, jer se ništa neće promeniti sem visine davanja. Čak bi po ovom novom Subotica bila daleko jeftinija, iz prostog razloga što se u Subotici sve carini sa povlasticom, a u unutrašnjosti baz povlastice na fizička lica, tj. plaćaju i carinu i pdv. E, sada sa novim višim osnovicama procentualno, a i u novcu, razlika će biti mnogo veća.

Veruj mi da neće posebno nas da pogodi, nego sve u lancu i u celoj Srbiji. Evo, ja sam na vezi sa kolegama iz drugih gradova, i svi mi kažu da nema ni P od posla. Evo, tu ti je Aca iz V. Gradišta, pa ga pitaj da li ih je pogodilo ili im je sada baš super. Dakle, mene pogađa samo sa te strane što će se manje uvoziti, pa ću imati manje posla, pa ću možda čak i radnicu morati otpustiti. Ali najviše su pogođeni krajnji kupci, bez obzira da li kupuju od preprodavaca ili sami idu po auto. Lepo ćemo se vratiti u Slobino vreme kada su auta koštala kao da su od zlata i kada je 90% nacije vozilo najgore krševe. Još samo da nam Kertesa vrate na čelo carine, i idila iz 90-ih će biti potpuna.

****** Доне, друга крајност. Знаш ти боље од мене колики је криминал на увозу кола. Почев од фалсификовања преко утаје пореза, изношења пара из земље и тд.

****** Доне, друга крајност. Знаш ти боље од мене колики је криминал на увозу кола. Почев од фалсификовања преко утаје пореза, изношења пара из земље и тд.

Ne znam, jer ja se kriminalom ne bavim. Ne poričem da ima onih koji se time bave, ali takvih imaš svugde, i katalog AMSS to neće zaustaviti. E, to meni nikako nije jasno, kakao vi pojedinci ne shvatate da ovaj katalog nije usmeren protiv malverzacija, niti ih sprečava. Sve će ostati isto, samo što će skočiti cene polovnjaka u Srbiji. Pusti priče od strane carine da se ovim sprečavaju obmane i malverzacije. To su glupe priče i ni u čemu utemeljene. Ovaj katalog to ne zaustavlja. Carinjenje po različitim katalozima u prethodnom periodu nije bio kriminal, jer su pravila to dozvoljavala, pa je na šefovima ispostava bilo da odaberu katalog koji će priznavati. I to jeste stvaralo razliku u ceni, ali to treba da odvojite od malverzacija i kriminala, jer to jedno sa drugim nema veze. Kao što sam više puta ovde ponovio, ja jesam za ujednačavanje sa jeinstvenim katalogom. svi su za to, i još nikoga ne čuh da mu to ne odgovara. Jedino što to ujednačavanje nije trebalo raditi sa ovim fušerskim katalogom, nego sa nemačkim koji je najprofesionalnije odrađen u celoj Evropi. Ja po tvojim i Duletovim postovima zaključujem da vama nije stalo do ujednačavanja, nego baš konkretno do kataloga AMSS. Pitam se zašto i voleo bih da mi odgovoriš na to pitanje.

Уопште ме не дотиче него покушавам да објасним да неко хоће да напуни буџет у који се из овог или оног разлога није сливала количина новца која је требала од царињења аутомобила. Да ли због фалш фактура, да ли због неспособности шефова испостава, да ли због корупције царинских службеника, да ли... да ли због свега по мало. **** се њима једноставно да се баве детаљима и да траже узроке и начине на које ко мува. Они пресеку преко ноћи, савију преко колена и режи. А да ли то погађа тебе као шпедитера, увозника или мене као купца, то је небитно.

Ја да сам се питао ја би ту одавно завео реда на друге начине. Па нек буде и како ти кажеш, јединствен Немачки каталог за све али би ми затвори били пуни цариника, а све те олакшице на километражу и сл. глупости би такође укинуо. И оно најбитније, у потпуности би забранио увоз хаварисаних аута.

А да заборавих да поменем и накнадне контроле и ревизије. Од плаца до плаца да се провери километража на сату и она на царинској. Па коме се не поклапа ауто у жицу и драконске казне. Јер све те зајебанције на крају плаћа крајњи купац, нажалост неретко и главом.

Poslednja izmena:
U globalu se slažem sa ovim što si napisao. Jedino što ne može da se ukine popust na pređenu kilometražu, ali se to rešava time što ne sme u prodaji ili prilikom registracije da bude manja od one izražene na deklaraciji. Znači, kao i u drugim zemljama, na registracioni list sa tehničkog pregleda da se upiše kilometraža. Mada, treba reći i ovo... kilometraža je diskutabilna stvar već u inostranstvu. Dobro je poznato da vlasnici placeva u Italiji, a i Turci i ostali koji nisu Nemci u Nemačkoj, spoštaju km pre prodaje. To, naravno, ne mogu da urade za ona vozila koja imaju važeći tif, ali za ona kojima je istekao tif i odjavljena su, mogu to da urade, i rade, bez problema.

A, što se punjenja budžeta tiče, sada su valjda i oni svesni da su se zaebali. Sada im se iz cele Srbije za nedelju dana slije manje u budžet, nego ranije samo iz jedne ispostave za dan.

Nije Done drzava luda i cekace jer posao mora da krene a kad krene vrlo brzo ce nadoknaditi ono sto je izgubila jer ako je tu duplo ili trostruko veci porez, matematika je prosta.
One Focuse sto si okacio samo budala moze da kupi ali da ih ima ima a sad se ti zapitaj zasto jedan Focus kosta koliko i Punto kad je tako dobar.
Ja takva kola nikad ne uzimam niti imam planove da ih uzimam i radije cu prestati da se bavim kolima nego da takve lesine uzimam.
Ja jos nisam uzeo Focus ispod 2100 eura ali kad ga neko kupi on je zadovoljan a samo u prosloj nedelji sam prodao dva Focusa i jedan 2001 za 2400 a drugi 2003 za 2600 i cak i tu mislim da sam ih jeftino dao jer su kola u izuzetnom stanju.
Da sam navalio na AMSS katalog nisam iako tako ispada ali sam ogorcen na "marvu" koja hoce da kupi auto ispod 2k eura ali pritom da auto nema nijednu ogrebotinu i da je prakticno savrsen. Posto ce im sad to biti uskraceno onda verovatno i nece kupovati kola a samim tim ce se rascistiti malko situacija i da vise shvate da se ta kola ne dele dzabe i da ih ja ne pokupim pored puta jer ih je neko bacio. Po novom nacinu kad pogleda covek osnovni troskovi carine,poreza,velikog servisa,registracije ce biti na dobar dan preko 1000 eura pa ti nasao auto ili ti ga neko poklonio.
Mnogo normalniji kupci su za kola iznad 3k eura i kako se dize cifra sve lakse i lakse se odvajaju od para jer su ih lakse i zaradili a samim tim i normalnije rezonuju i shvataju da ne moze da bude nov auto a da ga platis smesno.
Ovo "smesno" mozda nekom nije smesno ali onda bolje da se ne upusta u avanturu pa posle da pljuje po prodavcu.

Prepucavate se ovde oko neverovatne stvari?! AMSS katalog steti nama (kupcima) i tacka. Meni automobil stize za par dana na suboticku carinu i sada po ovome ja moram da platim 1200 evra vise!!! Aman! Glavna fora je po meni,sto cu ja morati da platim veci porez a postoji mogucnost da sledeceg meseca ta odluka vise ne vazi i bude puj pike! Uvedu taj svake ili kako se vec zove katalog a ja puknem po ovom AMSS. Nije to normalno majke mi ... Za danas je DON rekao da ce nam javiti sta je uprava carine odlucila i da li ce izaci u susret zahtevima speditera da se carini po svake katalogu pa Vam molim da nas obavestite sta se desava po tom pitanju?

Kakva je ovo lopovska drzava to je strasno, ne mogu da verujem da ne postoji niko pismen da vidi sta se desava sa trzistem automobila. A i ovi naucnici sto nam sole pamet o tome kako da prekinemo sa kradjom drzave izgleda da sede u nekoj udobnoj fotelji u nekoj javnoj sluzbi, primaju platu a ne rade nista, voze sluzbene automobile pa ih boli uvo koliko ce koji auto da kosta, koliko ce se platiti registracija i koja je cena goriva.
Ja sa pre par dana trebao da prodam svoj bmw 320d, 2001 god. u odlicnom stanju za 3300e, sto je meni ok cena jer mu istice registracija i sa kupcem je bio da platim porez na prenos za koji sam mislio da je 6000-7000din. Mesto njega trebao sam da uzmem isto bmw 320d 2002god za 3500 na svajcarske tablice. Po starom katalogu ukupne dazbine bi iznosile oko 900e, sto bi znacilo da ce taj auto da me kosta negde oko 4800e ukupno sa registracijom i servisom, sto je neka realna cena za solidno ocuvan. Po amss katalogu moj auto koji sam trebao da prodam vredi oko 5000e, a ovaj koji bi trebao da kupim preko 6000e, sto znaci da bi ja svoj prodao za 3150e kada bi platio prenos, a noviji bi me kostao 6000e (12,5%+20%+ostali troskovi). Zbog ove razlike sam i odustao da prodam i kupim mladji auto, jer cifra koju uzima drzava nije vredna cele price.
Drugo registraciju za vozila preko 2000 kubika opravdaju a jadni narod koji vozi krseve ne moze da ih registruje. Svi ostali koje znam voze novije dzipove i vozila od 3000 i vise kubika ili imaju neku kombinaciju da reg na invalida jer im se isplati da pocaste 100-200 evra, ili reg kao teretno, ili brate lepo u bugarsku otvore firmu za 100e, kupe jeftiniji auto za 30%, plate reg 250e, i voze po srbiji do mile volje.
Iz svih ovih razloga postoje jos hiljade ljudi kao sto sam ja koji nisu uvezli auto jer im neodgovara nova cena, pa voze stariji, ili se snalaze pa voze auto na trece lice ili sa registracijom neke druge drzave.
Pitam ja sad pametnjakovice na forumu kojima odgovara novonastala situacija, da li ce drzava da zaradi neke pare od mene i kakve ce koristi od mene da ima, ili kakvu cu ja korist od drzave kad mi ostaje da vozim stariji auto, ili kakve ce koristi da ima od vlasnika vozila sa vecom kubikazom kad se ljudi sluze svim i svacim da zaobidju ovaj harac drzave.
A ovi nepismenjaci iz amss mogli bi samo da prosetaju dva kruga po autopijaci i po polovniautomobili.com i usklade cene sa njihovim glupim katalogom koji obracunava izmisljen porez ``apsolutnih`` prava na prenos vozila koji ne postoji ni u jednoj drzavi na svetu

U globalu se slažem sa ovim što si napisao. Jedino što ne može da se ukine popust na pređenu kilometražu, ali se to rešava time što ne sme u prodaji ili prilikom registracije da bude manja od one izražene na deklaraciji. Znači, kao i u drugim zemljama, na registracioni list sa tehničkog pregleda da se upiše kilometraža. Mada, treba reći i ovo... kilometraža je diskutabilna stvar već u inostranstvu. Dobro je poznato da vlasnici placeva u Italiji, a i Turci i ostali koji nisu Nemci u Nemačkoj, spoštaju km pre prodaje. To, naravno, ne mogu da urade za ona vozila koja imaju važeći tif, ali za ona kojima je istekao tif i odjavljena su, mogu to da urade, i rade, bez problema.

A, što se punjenja budžeta tiče, sada su valjda i oni svesni da su se zaebali. Sada im se iz cele Srbije za nedelju dana slije manje u budžet, nego ranije samo iz jedne ispostave za dan.

Добро то да трговци на западу спуштају километражу то је јасно као дан, нису наши трговци измислили топлу воду али невезано за њихово спуштање километара овде се то свакако ради и пре и после царињења. Прво да се смање трошкови после да се боље зајебе муштерија. То би могло да се реши нпр. тако што би на технички преглед уз ауто ишла и копија царинске да се провери да ли се поклапа км. (уз наравно оригинал на увид) С тим да би казне морале бити драконске уколико се установи превара. Најбоље да се обједини новчана, затварање фирме и одузимање аута. Код нас је то једини начин да се уведе ред, да те неко лупи по џепу.

Што се тиче овог другог мислим да грешиш али време ће показати. Трговина аутима неће стати и врло брзо ће држава да надокнади тренутни минус и пређе у дебео плус.

И оно најбитније, у потпуности би забранио увоз хаварисаних аута.
ако што би на технички преглед уз ауто ишла и копија царинске да се провери да ли се поклапа км.
Iz ovoga se jako lepo vidi koliko nemaš pojma u čemu pričaš. Hoćeš da uvedeš pravila koja već postoje i primenjuju se.

Back