Uvoz automobila, pomoć i saveti

Milion puta sam rekao i opet cu, serrem se, bre, na drzavu Srbiju. Svojevremeno sam kupio auto koji sam platio 10.000 evra i to da kazemo da sam ga u tom trenutku i preplatio jer je stvarno bio dobar. Odem u poresku upravu da platim porez na prenos vlasnistva i sluzbenik lopovske drzave izvadi katalog i zaracuna mi porez po ceni auta od 13.000 evra. Vole da mi zavuku ruku u dzep pa to ti je. A ja vozim po rupama i nebezbednim putevima. E zbog takvog i slicnog lopovluka koji je opisao Don u svojim postovima ovo nikada nece biti drzava nego "drzava". Zasto bi "drzava" bila u sluzbi gradjana kad gradjani mogu biti taoci "drzave". I da se razumemo, ne podrzavam nikakve muljavine. Ali kada "drzava" pokusa potencijalno da me krade u buducnosti onda treba pljunuti na nju i reci NE.

Milion puta sam rekao i opet cu, serrem se, bre, na drzavu Srbiju. Svojevremeno sam kupio auto koji sam platio 10.000 evra i to da kazemo da sam ga u tom trenutku i preplatio jer je stvarno bio dobar. Odem u poresku upravu da platim porez na prenos vlasnistva i sluzbenik lopovske drzave izvadi katalog i zaracuna mi porez po ceni auta od 13.000 evra. Vole da mi zavuku ruku u dzep pa to ti je. A ja vozim po rupama i nebezbednim putevima. E zbog takvog i slicnog lopovluka koji je opisao Don u svojim postovima ovo nikada nece biti drzava nego "drzava". Zasto bi "drzava" bila u sluzbi gradjana kad gradjani mogu biti taoci "drzave". I da se razumemo, ne podrzavam nikakve muljavine. Ali kada "drzava" pokusa potencijalno da me krade u buducnosti onda treba pljunuti na nju i reci NE.

Potpuno si u pravu, Miloše.

Gospodine Done hteo bih da kupim ovaj auto
http://www.polovniautomobili.com/oglas4247477/bmw_320_mtech_restajling/

E sad, posto je auto vec u srbiji a i vlasnik, sta mi treba za pocetak od papira da odradim sa vlasnikom vozila i koliko me maksimalno moze kostati carina, porez, homogenizacija, spedicija itd... jer je auto iz svajcarske a cuo sam da su oni dosta skupi za carinjenje,
Hvala unapred, pozdrav

Pošto me mnogi pitaju šta se dešava oko tog kataloga, odlučih da detaljno opišem, pa da ljude uputim ovde da pročitaju.

Ovde se radi o velikoj prevari od strane države, odnosno njene službe koja se zove Carina Republike Srbije. Ovde je na sceni krivično kažnjivo delo obmana javnosti, a evo u čemu se ta obmana sastoji. Carina Srbije je medijima prosledila informaciju da će uvozne dažbine za motorna vozila biti manje zbog ukidanja carina za sve kategorije vozila, a istovremeno stavlja van snage dosadašnju praksu da se vrednosti uvezenih vozila procenjuju po katalozima zemalja iz kojih ta vozila dolaze, i uvode katalog AMSS. Shodno tome, svi mediji su prepuni pogrešnih informacija građanima da će im uvoz od Nove godine biti jeftiniji. To je isto kao kada neko podigne cenu za 50%, pa okači cedulju da daje popust od 30%. To je kažnjivo. Taj katalog AMSS ima apsolutno tržišno nerealne cene. Najbolji dokaz je poređenje sa cenama novih vozila u autosalonima sa katalogom AMSS. Ima slučajeva da je katalog skuplji od salonske cene i do 10.000 €. Pri tome treba uzeti u obzir da je u salonsku cenu, pored carine i poreza koje sadrži i katalog AMSS, uračunata i cena transporta, očitavanja brojeva kod carinjenja, skladištenja u carinskim skladištima, špediterske usluge, marža prodavaca, pa čak i tekući troškovi poslovanja kao što je marketing, struja, grejanje, zakup prostora, plate zaposlenih i drugo, a što sve mora biti uračunato u cene vozila u tim salonima, kako prodavci ne bi poslovali sa gubitkom. E pa, pitam ja gospodu iz Carine Srbije i ove diletante iz AMSS, kako je moguće da taj automobil, pored svih tih troškova izraženih kroz cenu u maloprodaji, može da košta 10.000 € manje od procenjene cene iz kataloga AMSS.

Postavlja se pitanje kako srpska tržišna cena može biti relevantnija od tržišne cene zemlje iz koje je to vozilo uveženo. Cilj utvrđivanja cene katalozima jeste da se utvrdi stvarno plaćena cena, odnosno vrednost robe koja je uvežena. Pošto ta roba, u ovom slučaju automobili, nije uvežena iz Srbije u Srbiju, nego iz neke evropske zemlje, onda je najnormalnije da se dažbine plaćaju na tržišnu vrednost te zemlje. Carina pri tome kataloge tih zemalja naziva nerelevantnim katalozima nezvaničnih izdavača, pa ih ja pitam, a kakav je to izdavač AMSS? Po čemu je to udruženje, ništa različitije od udruženja lovaca iz Kikinde ili udruženja ljubitelja oldtajmera, zvaničan izdavač. Po tome mogu špediteri da ispred svog udruženja izdaju katalog, pa da zahtevaju da on bude sredstvo utvrđivanja carinske vrednosti. To je apsurd. A, još smešnije je odbacivati Eurotaxglass-ove kataloge kao nerelevantne, jer su to neki "nezvanični" izdavači. Za neupućene, a srpska carina to sigurno nije, Eurotaxglass je najveća evropska organizacija koja u svakoj zemlji EU izdaje kataloge u štampanom i elektronskom obliku, i čiji katalozi se od svih službi tih zemalja uzimaju kao jedino relevantni pri utvrđivanju vrednosti vozila. Za jedan Eurotaxgless momci iz AMSS su najobičniji diletanti, ŽNJ liga. To bi bilo isto kao kada bi neku okružnu fudbalsku ligu u Albaniji stavili ispred Lige šampiona.

Dalje, carina spisom koji su objavili uoči Nove godine, a sa početkom primene od 01.01.2014., i koji nije zakonski, pa čak ni podzakonski akt, nego instrukcija radnicima, direktno krši Carinski zakon donešen u Narodnoj Skupštini R. Srbije. Oni u tom spisu navode članove tog zakona i navode da su oni hijerarhijski, a onda daju instrukciju svojim radnicima da krše isti taj zakon i da preskaču hijerarhijske članove zakona. Dakle, navode zaposlene u carini koji rade na carinjenju automobila da čine krivično delo. Informacije radi, hijerarhijski članovi zakona pravno i praktično znači da ako se ne može postupiti po prvom članu tog dela zakona, postupa se po sledećem, pa tek ako ne može po prethodna dva, onda po sledećem, i tako dalje redom član po član. Dakle, ne može da se preskače nijedan član, jer svaki taj član počinje 1. stavom koji kaže "kada ne može da se postupi po prethodnom...", dakle sve je jasno, i zakon je tako sročen upravo u cilju sprečavanja samovolje i zloupotrebe službenog položaja na štetu države, odnosno uvoznika.

Nije mi jasno koji će carinski radnik postupiti po tom spisu iz Uprave carine, koji btw nema čak ni delovodni broj, i koji će šef ispostave smeti da naredi svom potčinjenom da postupi po toj instrukciji i time prekrši zakon. Kasnije, kada se bude odgovaralo pred sudovima, neće nijedan carinik koji je postupao po tom naređenju moći da se vadi samim naređenjem. To bi bilo isto kao da se ratni zločinac pravda naređenjem svog pretpostavljenog da pobije civile. Svaki carinski radnik, ne da ne sme da postupi protiv zakona po naređenju svoga pretpostavljenog, nego je i dužan da prijavi to krivično delo. A, moraju biti svesni toga da na svaki predmet koji obrade oni stavljaju svoj lični faksimil, i lično odgovaraju ako je u tom postupku prekršen zakon i počinjeno krivično delo.

Ovo je pravno nasilje, i mislim da bi Ustavni sud imao šta da kaže o ovome. Elem, mi špediteri smo odlučili da obustavimo carinjenje dok Carina ne odustane od ovog pokušaja pljačke, i dok se ova odluka ne povuče, baš kako se povukla i ona od pre dva meseca kada su naredili da se naplaćuju depoziti za svako vozilo kome se evropsko poreklo dokazuje izjavom na fakturi prodavca. E, onda su dobili šamarčinu iz EU zbog pokušaja izigravanja SSP-a koji je država sklopila sa tom istom EU, pa su brže bolje, pre datuma kojim je trebalo da se primenjuje taj harač, povukli tu odluku. Naravno, za tu i takvu neozbiljnost i pokušaj prevare i gaženja međunarodnog sporazuma niko u Upravi carine nije odgovarao.

Poslednja izmena:
Sto ce reci da nema carinjenja do daljnjeg. Bas sam se zagrejao za ovaj auto ali ko sad sme nesto da kupi kad nezna koliki ce troskovi da mu budu. Kad bi bi dazbine za ovaj auto bile do 800e uzeo bi ga, ovako nista

Strpi se koji dan. Neće ovo dugo potrajati.

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima.
Nov sam na forumu, molio bih Dona za neke informacije: koliko iznose ukupni troškovi carine, PDV-a i prevoza za SEAT LEONA 2003 GOD, 1.9TDI, 110KS, uvoz iz Nemacke?
Unapred hvala.

Pročitaj tekst iznad. Do daljnjeg nema carinjenja, pa ni računanja.

Ajde jos jedno pitanje, posto vlasnik i auto koji hocu da kupim se nalaze u Boru, a ostaju u srbiji jos danas i sutra pa se vracaju za svajcarsku, sta bi ja trebao da uradim da kupim taj auto tj. sta treba da radim sto se tice papira pa da kasnije kad regulisu zezancije oko kataloga za uvoz da sam ja to odradim bez njega.
Tj, da li mogu da overim ugovor o kupoprodaji u srbiji i sta mi nadalje treba da odradim uvoz tog auta. Nelogicno mi je da sam kasnije prelazim granicu i pravim ulaz jer nemam pravo da vozim na ch table (jos je registrovan gore), doduse nemam ni pasos. Interesuje me da li uopste postoji mogucnost da ja zavrsavam te papire ukoliko samo napravim ugovor o kupoprodaji vozila kod nas ili sve ovo pada u vodu. A da auto nema servisnu knjigu vec treba da je posalje kad se vrati u svajcarsku ako to ima ikakve veze sa uvozom
Hvala

Ajde jos jedno pitanje, posto vlasnik i auto koji hocu da kupim se nalaze u Boru, a ostaju u srbiji jos danas i sutra pa se vracaju za svajcarsku, sta bi ja trebao da uradim da kupim taj auto tj. sta treba da radim sto se tice papira pa da kasnije kad regulisu zezancije oko kataloga za uvoz da sam ja to odradim bez njega.
Tj, da li mogu da overim ugovor o kupoprodaji u srbiji i sta mi nadalje treba da odradim uvoz tog auta. Nelogicno mi je da sam kasnije prelazim granicu i pravim ulaz jer nemam pravo da vozim na ch table (jos je registrovan gore), doduse nemam ni pasos. Interesuje me da li uopste postoji mogucnost da ja zavrsavam te papire ukoliko samo napravim ugovor o kupoprodaji vozila kod nas ili sve ovo pada u vodu. A da auto nema servisnu knjigu vec treba da je posalje kad se vrati u svajcarsku ako to ima ikakve veze sa uvozom
Hvala

Ne možeš praviti ugovor u Srbiji. Kupi auto, i javi mi se kada ovo prođe. Moraćeš ga dopremiti na prikolici do mene, a dalje ja rešavam.

- - - - - - - - - -

Gospodine DONE,jel jos uvek traje obustava uvoza polovnih vozila?

Traje. Sutra imamo zvaničan protest špeditera i uvoznika, na koji će doći novinske i televizijske ekipe, i njihova prevara će biti u potpunosti raskrinkana u javnosti. Moraće povući ručnu.

Mrzi me da prelistavam sve postove pa ako nekom nije problem na brzinu da mi objasni kako se ostvaruje pravo na povrat PDV prilikom kupovine auta u Njemackoj,ako je to uopste i moguce ili sam mozda pogresno obavesten.Zivim u RS ali valjda to vazi za sve zemlje u okruzenju,bivse SFRJ naravno osim Hrvatske i Slovenije.

forumi ,kao i vecina relacija u modernom zivotu ,funkcionisu na principu da se nesto da ,pa se i nesto trazi.a ne samo trazis.verujem da mnoge ljude mrzi da objasnjavaju 5 x istu stvar!!!!!! vozila sa koja je iskazan porez (ddv,vat ,mwst.,afa,pdv) iskazan u smislu povrativ,znaci nemaju sva vozila tako iskazan porez..to je posebno u oglasima naglasenoi ptreba sa prodavcem utvrditi gradivo. znaci pri dobijanju fakture sa takvim porezom,treba zatim napraviti izvozne papire u izvoznoj carinarnici,te navesti izlaznu carinarnicu iz EU i tu potvriditi izvozne papire ..,e onda tiizvozni papiri omogucavaju povrat poreza..,ili odes po pare kod prodavca ili ti on uplati na racun..to je vec vas dogovor.

Poslednja izmena:
Ukoliko bih kupio sad automobil preko oglasa na ime kupca dakle ocarinjen je pre nove godine i placene su dazbine , dobijam papire za registraciju zanima me u kom roku sma obavezan da isto vozilo registrujem posto mi realno automobil treba tek na prolece .

Nema roka

- - - - - - - - - -

http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/subotica/subotica-spediteri-bojkotuju-carinjenje-vozila_451584.html

SUBOTICA - Subotički špediteri obustavili su danas carinjenje vozila i, zajedno sa uvoznicima, za sutra zakazali protestni skup ispred carinarnice u Subotici zbog novog načina carinjenja vozila iz inostranstva.

Uf sto je ovo pametno receno!
A jel placas ti dimnicarinu,ekolosku taksu,tv pretplatu....?
Sve su to stavke gde nam uzimaju pare iz dzepa na fin nacin. Zasvaku stavku koja je nevidjeno glupa treba izaci na ulice i zakrciti gradove i saobracaj pa ce onda od ove drzave mozda nesto i ispasti.
Ovo sa uvozom automobila su se mogli malo ranije setiti npr. pre jedno 10 godina kad se i imalo para a setili se sad kad je beda veca nego ikada.
Da samo angazuju kvalitetna i postena lica da proveravaju papire napunili bi budzet sa mnogo novca jer kad bih samopoceo da kacim slike na koliko se vode kola vi bi se smejali a to takodje nije realno kao npr Ford Mondeo 2005 se vodi na 1000 eura ili dzip Hyunday Santa Fe 2004 na 600 eura ili Renault Scenic 2008 na 2000 eura .......
Ajd sad dobijete zadatak da nadjete ta kola preko za te pare i ko nadje dobije jedan auto gratis od mene.
I jel sad to realan katalog? Realno su cene daleko vece i na njih bi trebalo da se plati carina a to znaci da bi drzava najmanje 3 puta vise para slila u budzet na taj nacin a ne bi morala da primenjuje nikakav drugi katalog.
Ja bih bas i voleo da odu cene jer bi se tad rascistila situacija i znalo bi se ko kupuje a ko vija cenu tj omalovazava neciji trud i muku i misli da ako mase sa parama da se mora igrati po njegovom.Ovo je najizrazenije postalo kod jeftinih kola od oko 2-2,5k eura.

То је оно што ја причам, мито корупција на све стране. Не лаје кера ради села него ради себе. Или они фазони хомологација се чека седам дана али ако даш корумпираним свињама 50 евра биће сутра. И после крива држава, па није ту крива држава већ је крив корумпирани државни чиновник.

Da samo angazuju kvalitetna i postena lica da proveravaju papire napunili bi budzet sa mnogo novca jer kad bih samopoceo da kacim slike na koliko se vode kola vi bi se smejali a to takodje nije realno kao npr Ford Mondeo 2005 se vodi na 1000 eura ili dzip Hyunday Santa Fe 2004 na 600 eura ili Renault Scenic 2008 na 2000 eura .......
I jel sad to realan katalog?

Jeste. Katalozi koji su se do sada koristili su bazirani na cenama polovnih vozila na tržištima tih zemalja. Najjeftiniji je italijanski katalog, a on za automobile koje si naveo kaže sledeće:
Ford mondeo, 2005.g. - benzinci su od 1000-1400eur, dizeli 1200-2000, zavisno od modela. Od toga treba odbiti 21%italijanskog poreza i eventualno umanjenje za više predjenu kilometražu.
Hyundai santa fe, 2004. g. - benzinci 400-700eur, dizeli 700-1700eur. uz sve ovo što se odbija u prethodnom primeru treba odbiti još 14% jer su to cene za vozila 2005. godišta.
Scenic 2008 - benzinci od 2100-4400, dizeli 2800-5000eur.
Ako neko nije shvatio - ovo nisu cene koje smo mi špediteri izmislili ili uvoznici. Ovo su cene koje objavljuje eurotaxglass u svom katalogu za italijansko tržište. Takodje, carinska osnovica nije vrednost robe na domaćem tržištu, već na tržištu zemlje iz koje dolazi, pa je obračun po domaćem katalogu potpuno imbecilan. Obaška to što je carina dala i objašnjenje kako treba primenjivati katalog AMSS-a u kome su "slučajno" malo zabrljali. Pogađajte na čiju štetu.
Veća šteta po državu je nastajala tumačenjem kataloga. Pa se onda dolazilo u situaciju da je za jedan isti auto osnovica kod mene 2500CHF, a u Šapcu prolazi na 700chf. Neko je tamo smislio da za starija vozila može da se koristi Italijanski katalog umesto Švajcarskog pa otuda tolika razlika. Da ne pričamo o zemljama za koje ne postoji katalog pa se vozila odatle rade po najjeftinijem katalogu.

@big river
Homologacija se čeka oko 2 nedelje. Koliko znam ima nekih likova koji mogu da ubrzaju, ali ne za sutra. Ti su iz agencije za bezb. saobraćaja i nemaju veze sa carinom.

Ok neka je tako i ajd sad ti meni nadji taj Mondeo ili Santa Fe po tim gornjim cenama i ja opet dam auto gratis.z:)
Znaci Mondeo za 2000 ili Santa Fe za 1700.
Nema sanse sto znaci da katalog koji je dosad vazio nije realan. Nije realan ni katalog AMSS ali treba naci neku sredinu.

Jeste. Katalozi koji su se do sada koristili su bazirani na cenama polovnih vozila na tržištima tih zemalja. Najjeftiniji je italijanski katalog, a on za automobile koje si naveo kaže sledeće:
Ford mondeo, 2005.g. - benzinci su od 1000-1400eur, dizeli 1200-2000, zavisno od modela. Od toga treba odbiti 21%italijanskog poreza i eventualno umanjenje za više predjenu kilometražu.
Hyundai santa fe, 2004. g. - benzinci 400-700eur, dizeli 700-1700eur. uz sve ovo što se odbija u prethodnom primeru treba odbiti još 14% jer su to cene za vozila 2005. godišta.
Scenic 2008 - benzinci od 2100-4400, dizeli 2800-5000eur.
Ako neko nije shvatio - ovo nisu cene koje smo mi špediteri izmislili ili uvoznici. Ovo su cene koje objavljuje eurotaxglass u svom katalogu za italijansko tržište. Takodje, carinska osnovica nije vrednost robe na domaćem tržištu, već na tržištu zemlje iz koje dolazi, pa je obračun po domaćem katalogu potpuno imbecilan. Obaška to što je carina dala i objašnjenje kako treba primenjivati katalog AMSS-a u kome su "slučajno" malo zabrljali. Pogađajte na čiju štetu.
Veća šteta po državu je nastajala tumačenjem kataloga. Pa se onda dolazilo u situaciju da je za jedan isti auto osnovica kod mene 2500CHF, a u Šapcu prolazi na 700chf. Neko je tamo smislio da za starija vozila može da se koristi Italijanski katalog umesto Švajcarskog pa otuda tolika razlika. Da ne pričamo o zemljama za koje ne postoji katalog pa se vozila odatle rade po najjeftinijem katalogu.

@big river
Homologacija se čeka oko 2 nedelje. Koliko znam ima nekih likova koji mogu da ubrzaju, ali ne za sutra. Ti su iz agencije za bezb. saobraćaja i nemaju veze sa carinom.

Aco, kakva je situacija kod vas? Mi smo stali od juče, a od danas se ne carini ni u Beogradu, ni u Novom Sadu.

Ok neka je tako i ajd sad ti meni nadji taj Mondeo ili Santa Fe po tim gornjim cenama i ja opet dam auto gratis.z:)
Znaci Mondeo za 2000 ili Santa Fe za 1700.
Nema sanse sto znaci da katalog koji je dosad vazio nije realan. Nije realan ni katalog AMSS ali treba naci neku sredinu.

Dule, pa to su oni izmislili, jer nisu hteli da prihvataju fakturne vrednosti, pa čak ni onda kada su realne. Sredina je nemački Superšvake katalog, i to je naša ponuda za kompromis carini. Međutim, oni ne žele nikakav kompromis. Misle da nisu dužni da čuju i drugu stranu. Ludi su ako misle da će se nastaviti uvoz kao u dosadašnjem obimu, i dfa će na taj način navući više para u budžet.

Back