Uvoz automobila, pomoć i saveti

Treba razumeti kupce, jer oni bi da daju par hiljada evra i da se ne osete ostecenim, vec da im ta kola sluze kako trebaju, ali isto tako treba isti i da imaju strpljenja sa iskusnim ljudima sa foruma, pre svega mislim na Dona-a i Dule021, jer ti ljudi nam daju dosta kvalitetnih informacija i to svojom voljom.
Ja sam takodje pratio ovaj forum, i shvatio da je najmanje cimanje a i najmanji rizik lepo uzeti kola ovde u Srbiji koja mozes da vidis na licu mesta i probas, a ne da ti neko dovozi macku u dzaku, ili da se sami cimate i ko zna kako provedete tragajuci za kolima vani. Naravno svako ce da radi kako misli da je ispravno, ja sam samo hteo da podelim svoja iskustva prilikom kupovine kola.
I da se zahvalim Dule021 koji je ispao krajnje korektan i profesionalan. Ovo malo zvuci kao reklama ali sto da ne, kada je covek zna znanje i pre svega je posten (a za pare za reklamu cemo se dogovoriti, hehehe) :)

Ma svi misle da na zapadu dele dzabe kola kao nova ccc,pa tamo su dobra i ocuvana kola skuplja nego kod nas a to sto je kod nas niska cena isljuvcivo je zbog toga sto uvoze olupine bud zasta pa ih razvlace farbaju itd.Kad prodjem dole pored carinskog magacina u luci bg sve sami krsevi treba videtI A U OGLASIMA SU SVI FUL.

Pa ja to govorim odavnina a kad me zovu na oglas pitaju me jel negde ogreban i jel dajem garanciju na kilometrazu kao da im prodajem nov auto a ne polovan,star 10-11 godina! Svi se prave pametni kad kazu da su preko skuplja kola koja su dobra a onda ovde kad kupuju gledaju jel se negde popiskila musica bez obzira sto je cena niza nego preko. Sve su to rekla kazala kad kupovina dodje u praksu tj na red.

Jeste samo sto nisi ni svestan koliko italijanskih vozila ima u toj Nemackoj.
A otkricu ti tajnu kako da prepoznas dali je nemac nemac.Ako ima stari brif onda je nemac ali ako ima novi onda 99% nije.
I posto vidim da trazis auto iz nemacke koji je 2001 obavezno pitaj nemca,turcina,poljaka,ukrajinca ili koga vec dali u brifu pise slovima EURO3 a zato sto oni i D3 podrazumevaju da je euro3 a to kod nas ne prolazi.
Inace su danas drugaru trazili na homologaciji iz BG da doplati 11000 dinara i kad se on pobunio samo su mu rekli da ako ne plati tih 11000 moze i da ne dobije homologaciju bez obzira sto je vec platio 6000 dinara. Cista otimacina a u saobracajnoj pise da je euro3.
I sta sad covek da kaze?z:((

Poslednja izmena:
Nemacka saobracajna dozvola se zove Brif i u njemu stoji koliko je vlasnika auto imao kao i osnovni podaci o vozilu.
A to da je nemac nemac ne mora da znaci jer ima jako puno i drugih automobila koji svoje vlasnike besprekorno sluze samo je pitanje kako se oni ophode prema njima jer neki automobili traze malo vise paznje a neki ne.
Evo npr Mercedes 200 kompresor nije uopste prosao i mnogi ga pljuju jer trosi mnogo i ne radi lepo a ja sam se u to licno uverio na par primeraka.
I jel sad nemac nemac? Ili sto na Audiju malo malo pa crkne automatski menjac ili sto VW 1,2 benzinski motor trosi bas lepo ulje i tako svasta nesto ce se naci za svaki. Daleko od toga da su to losa kola ali nije bas tako kao sto mislis ili kako ti je neko ispricao pricu.Ja sve sto ti kazem kazem iz prakse a pritom sam realan koliko god mogu biti dok drugi pricaju price koje su culi od tamo nekoga i pritom je iskrivili dodatno.Plus sto se ja nikad necu praviti pametan oko neceg sto ne znam i tad cu reci da ne znam koliko god to mozda izgledalo glupo u tom momentu. E tako se ide napred a ovi sto pricaju price nikad nece otici dalje od svog nosa.

Sve je moguce ali moras da imas servisnu knjizicu u kojoj se vidi da su redovno radjeni servisi jer dzaba ti i servisna kad vidis da su servisi radjeni na svakih 25k km a morali su da se rade na 10k km. Na kraj krajeva to se i vidi na autu jer Polo je takvog kvaliteta da je moj sa 260k km izgledao kao da je presao 30k km.
Malopre sam sedeo u veoma lepoj Lancia Y 1,2 8V i jos se neckam da je kupim a ako bih je prodavao dao bih je za 1950 eura.
@georgejune
Imam te u vidu al moram da ti dam jedan dobar savet ako vec hoces Mercedesa C200 zar ti nije bolje da uzmes C220 koji je iste kubikaze tj 2200 kubika a pritom ima 143 ks naspram 115ks koliko ima C200.

Sve je moguce ali moras da imas servisnu knjizicu u kojoj se vidi da su redovno radjeni servisi jer dzaba ti i servisna kad vidis da su servisi radjeni na svakih 25k km a morali su da se rade na 10k km. Na kraj krajeva to se i vidi na autu jer Polo je takvog kvaliteta da je moj sa 260k km izgledao kao da je presao 30k km.
Malopre sam sedeo u veoma lepoj Lancia Y 1,2 8V i jos se neckam da je kupim a ako bih je prodavao dao bih je za 1950 eura.
@georgejune
Imam te u vidu al moram da ti dam jedan dobar savet ako vec hoces Mercedesa C200 zar ti nije bolje da uzmes C220 koji je iste kubikaze tj 2200 kubika a pritom ima 143 ks naspram 115ks koliko ima C200.

Ovde moram da kazem da je Dule u ptavu. Dobijes skoro 30 ks vise, a registracija ti ostaje ista, ili tek nesto malo veca, sad ne znam tacno kako idu kategorije osiguranja, ali ide od 85 kw, do ne znam koliko tacno, ali vise od 100 kw, a ovaj mercedes s 143 ks ima tek nesto malo vise od 100 kw, mozda 105 kw.

Garant si mislio da je C200 do 2000 kubika jer je tako bilo na starim Mercedes-ima!z:D
Pa sto bi davao preko 60k din za registraciju kad mozes i 30k ali sta je tu je -mislim da bi Mercedes imao daleko bolju prodaju u Srbiji da je dao dizel motor do 2000 kubika.
I pritom sam mislio na starije modele jer ovi novi i daju -valjda(mrzi me da proveravam).

@georgejune
Nije to toliko bitno da bi bilo presudno kod kupovine. Evo zašto ovo kažem: taj motor jako dobro(uspešno) prima čip, i to čipovanje košta ispod 200eura. I sa 200cdi taj auto ide jako dobro, a još bolje naravno sa 30-40-50ks više. Moje mišljenje je da traži dobro očuvan auto a za dodatne konjske snage ima relativno jeftino rešenje. Imaš u NS i u BG čipovanje sa mogućom probom i u slučaju da nisi zadovoljan vraća se na default parametre i ne košta apsolutno ništa. Da ne reklamiram iz razumljivih razloga...A u vezi mercedesa poseti http://www.mercedesklub-srbija.net i postavi pitanje, ima uvek raspoloženih da ti odgovore...

Back