@Donqihote
Ako bi neko doterao auto iz SLO koji se vodi na njegovo ime i ako bi se vodio kao poklon ( nekom ko zivi na teritoriji za koju je nadlezna carinarnica Subotica ) koja je dalja procedura ?
Treba da se napravi ugovor o poklonu. Dakle onaj ko daruje treba da to overi kod nadležnih organa u njegovoj državi.
Kako se u tom slucaju radi ulaz ?
Na granici, kada se prijavljuje
Prikazuje se taj ugovor o poklonu, i pravi se izjava o vrednosti robe (auta) kod graničnog špeditera.
Ako bi sam radio homologaciju koliko se dugo ceka ?
Isto kao i kada mi šaljemo zahtev... do dve nedelje.
Ako spedicija nema carinsko skladiste koliko dugo auto stoji na carini i jel se placa lezarina ?
To nema veze da li špedicija ima svoje skladište. Auto stoji do kraja carinskog postupka. U Subotici to traje 3-4 dana.
Ležarina se plaća, u zavisnosti od skladišta, od 700 do 1.000 dinara po započetoj sedmici.
Kod mene se ležarina ne plaća.
Jel je ista procedura i u SU i u ZR i NS ?
U celoj Srbiji je ista procedura.
Jel tvoja spedicija ima saradnju sa ovlascenim servisima ili distributerima ( ja sam cuo price da kad im se neko obraca prvi put nisu bas preterano voljni da se potrude i pruze trazene informacije ) ?
To su samo priče. Njima je svejedno ko zove. Ako naiđeš na drsku budalu, naišao si. Ja iz mog iskustva mogu reći da nisam do sada imao takvih problema. Nekada sam se predstavljao kao špedicija, a nekada imenom, i uvek je isti odnos bio - ljubazan u svakoj auto-kući.