Uvoz automobila, pomoć i saveti

problem je sto auto nije ovde,i ne bih a uzimao ako nije euro 3,imam samo slikana dokumenta,a na osnovu toga mi niko nece izdati.kontam da mozda cak i ovi iz radulovica lazu da jeste,samo mi treba sigurna informacija pa placam nije frka za to,ali da odem,uzmem i nista onda sam bas usrao stvar

@Donqihote

Ako bi neko doterao auto iz SLO koji se vodi na njegovo ime i ako bi se vodio kao poklon ( nekom ko zivi na teritoriji za koju je nadlezna carinarnica Subotica ) koja je dalja procedura ?
Treba da se napravi ugovor o poklonu. Dakle onaj ko daruje treba da to overi kod nadležnih organa u njegovoj državi.

Kako se u tom slucaju radi ulaz ?
Na granici, kada se prijavljuje

Prikazuje se taj ugovor o poklonu, i pravi se izjava o vrednosti robe (auta) kod graničnog špeditera.

Ako bi sam radio homologaciju koliko se dugo ceka ?
Isto kao i kada mi šaljemo zahtev... do dve nedelje.

Ako spedicija nema carinsko skladiste koliko dugo auto stoji na carini i jel se placa lezarina ?
To nema veze da li špedicija ima svoje skladište. Auto stoji do kraja carinskog postupka. U Subotici to traje 3-4 dana.
Ležarina se plaća, u zavisnosti od skladišta, od 700 do 1.000 dinara po započetoj sedmici.
Kod mene se ležarina ne plaća.

Jel je ista procedura i u SU i u ZR i NS ?
U celoj Srbiji je ista procedura.

Jel tvoja spedicija ima saradnju sa ovlascenim servisima ili distributerima ( ja sam cuo price da kad im se neko obraca prvi put nisu bas preterano voljni da se potrude i pruze trazene informacije ) ?
To su samo priče. Njima je svejedno ko zove. Ako naiđeš na drsku budalu, naišao si. Ja iz mog iskustva mogu reći da nisam do sada imao takvih problema. Nekada sam se predstavljao kao špedicija, a nekada imenom, i uvek je isti odnos bio - ljubazan u svakoj auto-kući.

evo ja sam sad zvao radulovica i kazu da jeste 100% euro 3,ali kao mogu ovi kad se carini da kazu da nije iako jeste,njihova je poslednja kao...nemam pojma
gde moze da se proveri da znam sigurno da ne bacam pare

Donqihote -da li mozes da proveris i ako jeste da carinimo to odmah?

Ako su ti proverili u sistemu na osnovu broja šasije, onda je to to.

Ništa brate... napravimo zahtev za homologaciju, platiš taksu 2.500 dinara, i onda sigurno znaš. Svakako bez te potvrde o homologaciji, koju dobijaš od Instituta, ne može da se carini, tako da bi svakako to morao da vadiš.
Ako i od njih dobiješ pozitivan odgovor, onda ćemo ga ocariniti.

Moras da dobijes pismenu potvrdu od ovlascenog servisa da je euro 3. A posto nasi uglavnom priznaju kola od 2000 pa na ovamo onda je samo dobijanje potvrde na tebi.Ja znam da se za izdavanje te potvrde u ovlascenom servisu ranije placalo a sad dali se ta praksa promenila ne znam.i koliko se razumeju ti u BG je cinjenica da su moj auto euro4 stavili u kategoriju sa ostalima koji ispunjavaju euro 3 normu.:rtfm:

Pismene potvrde su skupe... od 6.000-10.000
Bolje je odmah slati zahtev u Institut.
Te potvrde se vade samo ako ovi iz Instituta traže dopunu, kada oni nisu u mogućnosti da utvrde da li ima euro3.

Poslednja izmena:
problem je sto auto nije ovde,i ne bih a uzimao ako nije euro 3,imam samo slikana dokumenta,a na osnovu toga mi niko nece izdati.kontam da mozda cak i ovi iz radulovica lazu da jeste,samo mi treba sigurna informacija pa placam nije frka za to,ali da odem,uzmem i nista onda sam bas usrao stvar

Meni drugo ni ne treba. Znači, dovoljno mi je da imam samo kopiju inostrane saobraćajne dozvole da bih poslao zahtev u Institut.
Ako od njih dobijemo pozitivan odgovor (uvek je u pismenoj formi), onda ti javim, i doteraj auto slobodno.

Kada se odlučiš za traženje auta na ovaj način, dođeš kod mene u firmu, doneseš novac, a od mene kao garanciju dobiješ izjavu (na memorandumu sa pečatom) u kojoj je naveden iznos koji si dao i obaveze koje smo time preuzeli.

Mene takodje zanima uvoz automobila iz Slovenije.Marka i model su nebitni samo je vazno da je sto jeftiniji. Gde se nalazi tvoja firma i kako da te kontaktiram?

Ja imam špediciju u Subotici, i mogu da ti pomognem oko uvoza iz Mađarske.
Imam saradnika koji govori mađarski i ima mađarski pasoš. Otići će s tobom u Mađarsku, pomoći će ti oko kupovine, i preterati auto u Srbiju. To te košta 50€.

Ako te nešto još interesuje, pitaj!

po meni najisplativiji je uvoziti auta iz manjih drzava kao sto je slovenija ceska madjarska - a najmanje isplativo iz nemacke jer nemci prelaze nenormalne kilometraze za nase uslove a sve na autu propada i kvari se i menja se - posle odredjenog predjenog broja kilometara.

to sto neki pricaju "kao njihovi putevi su bolji i nije isto kad predje 100.000 km na nasim putevima i njihovim" je za mene nebuloza, od losih puteva mogu da ti propadnu amortizeri iskrive se felne ili sstradaju trapovi sve ostalo je u osnovi isto.

zato je vecina polovnih auta kod nas nepouzdana i cesto vlasnike ostave na putu jer se kupuju u nemackoj na 200-300.000 km predjenih pa se posle namotavaju ovde i vracaju se kilometraze na 100-150.000 km

Ali nemaju madjari ni priblizno izbor kao nemci naprimer. A cene ne znam kakve su u odnosu na svabe

+ sto ni neke svabe mozda malo vrate kilometrazu kao ovaj http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?lang=en&id=130875769&pageNumber=1&tabNumber=1

A jesi primetio cije su tablice na autu? Ono levo I znaci da je auto iz Italije i to je ono sto ja stalno govorim da samo takva kola kostaju preko jeftino a prava nemacka skoro nikad nece biti tako jeftina.

Doterao kolega dva Santa Fe dzipa kupio ih je u Nemackoj i tek kad su stigli shvati da je jedan bas nemac a drugi iz Italije.Ovaj nemac presao 320k km i jako lepo sacuvan a ovaj talijan 150k km a unutra sav iscepan i umoran. I naravno koji se pre prodao?
Pa Italijan jer je imao nizu cenu a nemac jos uvek stoji na placu i ceka mada je lepsi i sacuvaniji.

Back