Uvoz automobila, pomoć i saveti

Zahvaljujem ovoj dvojici strpljivih momaka (Donqihote i Dule021) na odgovorima.Ako može pojašnjenje o porezu,shvatili smo,ako kupuješ od privatnika nema povraćaja poreza.Kakva je situacija ako se auto kupuje od firme čije je to osnovno sredstvo,tj,registrovan je na firmu?
Pozdrav

Zahvaljujem ovoj dvojici strpljivih momaka (Donqihote i Dule021) na odgovorima.Ako može pojašnjenje o porezu,shvatili smo,ako kupuješ od privatnika nema povraćaja poreza.Kakva je situacija ako se auto kupuje od firme čije je to osnovno sredstvo,tj,registrovan je na firmu?
Pozdrav

Zavisi od zemlje do zemlje... Ako je firma dfužna da na fakturi iskaže i naplati ti porez, imaš prava na povrat poreza, s tim da onda moraš da praviš izvoznu deklaraciju, koja se overava na granici prilikom izlaska iz EU.

znači ovako,ako kupujem od privatnog lica porez moram platiti,vadim izvoznu dozvolu (nešto se plaća,koliko?)izvezem auto i na osnovu toga imam povrat poreza,tj AFA,kada sledeći put ulazim u Mađarsku.To može da se obavi tu na granici?.Mogu da računam da će mi tvoj čovek,koga mislim da angažujem;(povedem sa sobom kada kupujem auto)pomoći oko svih tih papira prilikom izvoza?.Mene interesuje ovako nešto
http://www.hasznaltauto.hu/kishaszonjarmu/fiat/fiat_doblo_cargo_1.2_mpi-3871494
zbog bočnih vrata koja želim da auto ima,benzinska varijanta, teško mi je da ga nađem na placu,ovaj je,kao što rekoh,kod privatnog lica.kontaktirao sam ga,on nemože da mi obezbedi povrat poreza.
onaj plavi doblo,za koga sam te kontaktirao u vezi carine i troškova se prodao,da li je kod ovog ista matematika?Pozdrav

Vidi, kada ti fizičko lice prodaje, prodaje ti po ceni koju traži, i tome se ne dodaje AFA. Porez na prepis ne plaćaš, jer si stranac.
Ako kupuješ od firme, na cenu se obračunava AFA, koju možeš da vratiš kasnije.

Izvozna te košta 50€ i vadi se u Segedinu. Tamo imam špeditera koji ti sve završi.
Pomoći će ti moj čovek. Ne treba da brineš!

Što se računice tiče, ne mogu da ti pomognem pre ponedeljka. Katalozi su mi u firmi.

Prilozi

• ad.jpg
    ad.jpg
    60,9 KB · Pregleda: 14
mislim da ti se ne isplati uvoziti auta jeftinija od 3-4000 evra prvenstveno jer su ti troskovi dovoza spedicije - prakticno fiksni.

takva auta do 1000-2000 evra je isplativije kupiti kod nas pogotovo sada jer je u srbiji velika kriza niko nista ne prodaje i cene su neverovatno niske.

mislim da ti se ne isplati uvoziti auta jeftinija od 3-4000 evra prvenstveno jer su ti troskovi dovoza spedicije - prakticno fiksni.

takva auta do 1000-2000 evra je isplativije kupiti kod nas pogotovo sada jer je u srbiji velika kriza niko nista ne prodaje i cene su neverovatno niske.

pazi meni je maximum 1200e a za te pare ima samo golf 2 i to pod znakom pitanja koliko treba da se ulozi u njega...auto star 30 godina skoro...a za 600e u Sloveniji ima DAEWOO i KIA i PROTON godista 2000+ ....razlika je OGROMNA...zato pitam dali je moguce uvesti jer mi izgleda neverovatno nemoguce

pazi meni je maximum 1200e a za te pare ima samo golf 2 i to pod znakom pitanja koliko treba da se ulozi u njega...auto star 30 godina skoro...a za 600e u Sloveniji ima DAEWOO i KIA i PROTON godista 2000+ ....razlika je OGROMNA...zato pitam dali je moguce uvesti jer mi izgleda neverovatno nemoguce

Плашим се да ће бити фрке (колико сам ја разумео Донкихота) око еуро3 хомологације за те аутомобиле (мислим да се то и одражава на цену у Словенији јер су и они свесни тога), ако си читао раније странице Дон је објашњавао проблеме око тих папира везених за аутомобиле за 2000-2001 годиште, то може да буде тешко изводљиво...

Плашим се да ће бити фрке (колико сам ја разумео Донкихота) око еуро3 хомологације за те аутомобиле (мислим да се то и одражава на цену у Словенији јер су и они свесни тога), ако си читао раније странице Дон је објашњавао проблеме око тих папира везених за аутомобиле за 2000-2001 годиште, то може да буде тешко изводљиво...

pa da,dosao sam do informacije da kada nadjem automobil,proverim broj motora u SUP-u ili gde vec,ali je problem sto ja ne znam njihov jezik ni malo...a i oni bas nece da se bakcu Srbima...
al ne mogu da verujem kakva smo stoka od ljudi,umesto da se oporezuju kola po cenovnom rangu oni oporezivaju na potpuno pogresan nacin...
ja bih stavio za kola do 2000e nesto zanemarljivo,jer je to onaj sloj ljudi,koji sa malim prihodima zele da voze koliko-toliko sigurniji i bolji auto od juga...
za one od 2000-5000e kao i do sad,a one od 5000 pa nadalje bih povecao za onoliko koliko sam snizio onoj kategoriji do 2000....i svi bi bili zadovoljni i bilo bi i manje nesreca i svega...ali ne,vazno je da su "evropske" kazne a putevi i plate gori nego u mongoliji....
brate,moj cale radio 38 godina u drzavnoj firmi i JEDVA je uspeo da skupi za ovog scenica sto imamo...odakle ljudima tolike pare za pasate i tuarege nikad mi nece biti jasno...

Не знам да ли си прочитао оних неколико постова које сам на почетку ове теме разменио са Донкихотом, за Бембару која кошта 13000 еура дажбине су око 2 до 2,5 пута веће него за пишивог Пунта који кошта шест пута мање, поптуно несразмерно, али прошао је социјализам, ваљда се сада фаворизују они који имау више кинте...:dash:

Не знам да ли си прочитао оних неколико постова које сам на почетку ове теме разменио са Донкихотом, за Бембару која кошта 13000 еура дажбине су око 2 до 2,5 пута веће него за пишивог Пунта који кошта шест пута мање, поптуно несразмерно, али прошао је социјализам, ваљда се сада фаворизују они који имау више кинте...:dash:

pa vece su,jer je osnova za carinjenje veca,plus sto ima vise kubika i plus sto je novini....nista porez nije veci u odnosu na punta...samo logicno sto je cena veca,vece su i dazbine...
ako neko bude isao po kola iz Slovenije,tj trazio od Donkihota da doveze,neka se javi meni,pa da ne placamo oboje po 250e nego za nas 2 ukupno(recimo) 300e da nam dotera 2 automobila,pa prodjemo bolje za 100e....ako je to uopste moguce.Nije da sam cepidlaka,ali gledam na svakoj rupi da ustedim koliko god mogu.A Donkihot,vi javite ako naidjete na sto jeftiniju varijantu iz Slovenije koja moze da se uveze,tu sam ja uvek :)

Ljudi, najtoplije vam preporučujem da izbegavate te Daewooe pre 2002. godine, jer većina nema euro3. I, upšte je to slučaj sa "koreancima".

Tačno tako... :ok:

pa da,dosao sam do informacije da kada nadjem automobil,proverim broj motora u SUP-u ili gde vec,ali je problem sto ja ne znam njihov jezik ni malo...a i oni bas nece da se bakcu Srbima...
Ništa br. motora, i ništa SUP, tj. Upravna enota, kako se kod njih SUP zove. Jedini pouzdan način je br. šasije i provera u ovlaštenom servisu ili auto-kući.

Već sam objašnjavao, ali da ponovim, ima mnogo slučajeva da je motor euro3, ali da šasija uopšte nije homologovana. Recimo Daewoo Lanos sklapan u Poljskoj.
Mnogi su tako popušili pare koje su uložili, pa su imali problem, i još su dobijali nalog od carine da auto vrate u inostranstvo, a kuda ćeš ti posle sa tim autom? Problem veliki...

pa vece su,jer je osnova za carinjenje veca,plus sto ima vise kubika i plus sto je novini....nista porez nije veci u odnosu na punta...samo logicno sto je cena veca,vece su i dazbine...
ako neko bude isao po kola iz Slovenije,tj trazio od Donkihota da doveze,neka se javi meni,pa da ne placamo oboje po 250e nego za nas 2 ukupno(recimo) 300e da nam dotera 2 automobila,pa prodjemo bolje za 100e....ako je to uopste moguce.Nije da sam cepidlaka,ali gledam na svakoj rupi da ustedim koliko god mogu.A Donkihot,vi javite ako naidjete na sto jeftiniju varijantu iz Slovenije koja moze da se uveze,tu sam ja uvek :)

To ne može tako, jer Slovenac ne doteruje auta na trejleru, nego na točkovima.

Back