E, pa biće mačevanje nas špeditera i carinika. Carinici imaju strogo naređenje da NE POSTUPAJU PO ZAKONU, odnosno da ni u kom slučaju ne smeju da primenjuju nijedan drugi metod vrednovanja predviđen carinskim zakonom, sem tog usranog kataloga. E, onda će oni da traže neki sličan auto, sa sličnim karakteristikama, i da pokušaju na taj auto da vam naplate carinu. Pošto to naravno nije taj auto, pa ni vrednost za auto koji se carini, mi špediteri (barem ja) nećemo da pristanemo na to, nego ćemo tražiti da primene jedan od članova zakona koji predviđaju procenu prema prethodnim carinjenjima. I time ćemo ih staviti u ćorsokak. Sa jedne strane se boje svojih pretpostavljenih koji ih teraju da krše zakon, a sa druge strane imaju zahtev špeditera da se primeni zakon. Ko im hebe mater kretensku, kada su beskičmenjaci koji ne znaju da kažu pretpostavljenima da neće da krše zakon.
U svakom slučaju, najverovatnije je da će oni, pošto auto mora biti ocarinjen, uraditi po svome, odnosno po šefovskom, tj. prekršiće zakon, vrednovaće ga po ceni sasvim drugog auta po katalogu, i na osnovu tog vrednovanja izbaciti carinski račun. Ja jedva čekam takav slučaj. Naravno da taj račun, ni zapisnik o proceni, neću prihvatiti i potpisati, a sve dok ga ja ne potpišem on nije validan. I, naravno, da ću odmah uložiti prigovor na Upravni postupak, pa ću se ćerati s njima. To može potrajati, ali će pre ili kasnije, a najkasnije u roku predviđenom u Zakonu o upravnom postupku, doći do Upravnog suda. Upravni sud nema nikakve veze sa samom carinom, i ne hebe ih ni 5%. Ni njih, ni njihova kretenska pravila. I tu ću da ih dobijem kao 21, a onda ću da im se nahebem milosne majčice u svakom sledećem predmetu za koji ću redovno heftati kopiju te presude, čisto kao upozorenje šta kaže sud, odnosno zakon. E, onda, ako se bilo koji carinik usudi da i pored obaveštenja i mog usmenog upozorenja počini isto kršenje zakona, onda više neću ići na Upravni postupak, nego ću direktno podneti prijavu javnom tužiocu, pa neka posle taj debil od carinika razmišlja da li mu se isplatilo da sluša nadređene kada su ih terali da krše zakon. Izgubiće službu, verovatno završiti i u zatvoru ili biti kažnjen uslovno, ali u svakom slučaju će protiv njega po službenoj dužnosti Javni tužilac podići krivičnu prijavu i pokrenuti krivični postupak. Rado ću se odazvati sudu kao svedok optužbe.