Uvoz automobila, pomoć i saveti

Baš htedoh da te pitam da mi potvrdiš, da ne lupetam neproverene informacije, da li su danas i kod vas bili. Čuo sam da jesu, ali htedoh da mi ti potvrdiš.
Nisu bili svugde. Kod nas nisu bili, ali ni nemaju potrebe, pošto mi imamo psihopatu za šefa ispostave koji ni ranije nije priznavao dokaze o transakcijskoj vrednosti.
Koliko sam čuo, pitali carinike zašto za neku mazdu nisu odbili i 12,5%carine u odnosu na vrednost iz kataloga, već su odbili samo pdv. Po tome vidiš da nisu ni dolazili da nešto proveravaju, jer i ne znaju kako se primenjuje, već samo da prenesu naredjenje.

Ово је већ чист кретенизам поготово ако се узме у обзир чињеница да се са папирима које ти изда једна кућа као што је Арвал не може мувати чак ни са километрима. Нећу да тврдим 100% али колико је мени познато свако ко са њима тргује на царину долази са оригиналним папирима. Исправи ме ако грешим.

Tačno, u pravu si. Ali, Srbija je ovo, BRE!

Ovo samo pokazuje ono što ja tvrdim od prvoga dana kako je počela ova cirkusarija, da se tu ne radi ni o kakvoj nameri da se uvede red u ovu oblast, nego da je cela ova ujdurma smišljena ili po nalogu uvoznika novih vozila ili sa namerom da se napuni budžet. Ako je ovo prvo, onda su kriminalci, a a ko je ovo drugo, onda su i kriminalci i glupaci.

To je vec debilizam jer kola kupljena na licitacijama su cista ko suza sa papirima i fakturama kao i kilometrazama.
Problem je sto su to kola stara 5-7 godina a vecina naroda kupuje starija kola koja ne dolaze sa licitacija i tu se muvalo sa fakturama.
Ja juce pokazujem zeninom bratu sta se radi i na jednom od auta koji je iz Italije je madjarska faktura. Sad vi saberite 2+2 i obrazlozite kako. To nije normalno ali je regularno jer je italijanski prodavac prodao nekome po jednoj ceni a onda je taj neko prodao madjarima po daleko nizoj ceni,sto veze s mozgom nema,i onda su oni izdali fakturu po toj smesnoj ceni.
Problem je sto u papirima ne postoji faktura izmedju italijana i kupca a meni su je jednom trazili da bi imali uvid koliko je auto placen pa je onda uvoznik imao macevanje sa italijom.
Znaci da se trazila rupa u zakonu i nasla a sve je regularno ali je drzava ostecena.Takodje se pojavljuje problem placanja poreza kod placeva jer oni prijave da su zaradili 10000 din i plate porez od 2000 dinara bio to auto od 2000 eura ili auto od 10000 eura a to niko ne kontrolise jer je sve po zakonu. A tu leze takodje pare i dovoljno bi bilo zaposliti ekipu koja bi zvala kupce da ih pita za koliko su kupili auto i onda bi se pojavila velika razlika tako i da nema ovog AMSS kataloga cene bi isle gore i zbog ovog neplacanja realnog poreza.
Zato ne vidim odakle vam ne odgovara dizanje cena a non stop pricate o tome kako se trebaju otvarati firme i da se placa posteno porez.Eto sad ce biti postenog placanja poreza pa vam ne odgovara.z:mrgreen:
Sto se tice mog voznog parka koji je brojao 9 vozila spao sam na 3 a sve to u januaru i cak i po visim cenama koje sam digao za koju stotku tako da nista to specijalno nece uticati na prodaju jer nas narod je naucio da ga gaze i ne predstavlja mu problem da plati vise.z:)

Objasni mi Dule, kako ti očekuješ red i držanje zakona u cilju sprečavanja oštećivanja države, kada sama carina ovim svojim idiotarijama oštećuje uvoznike. Oni ne priznajku papire licitacijskih kuća. Ej, bre! Pa, šta onda očekuju od ostalih kada oni sami šalju poruku da zakon ne važi, nego se radi ko koga zaebe.

ta faktura original vazeca ili fals sta ako ja dobijem auto na poklon ili neka smesna cena , opet mora po tvom katalogu ,ma sveje otislo u p **** mater ,, ovo sa auto placevima se slazem ,, na zapad utaje poreza gorese kaznjava nego ubistvo

Ako je poklon, mora da se računa vrednost po katalogu, jer naš carinski zakon ne poznaje kategoriju poklona, a ako je smešna cena, da ti lično Angela Merkel izda fakturu ove naše budale ti je neće priznati. Naravno, sa tim krše zakon, ali šta njih briga za zakon u banana državi u kojoj su oni Bogom dati.

hahahahhahaha.... Najnoviji biser najidijotskije carine na kugli zermaljskoj:

Malopre je stigao raspis pod naznakom "Svim carinarnicama" u kome se kaže koji podaci o autu moraju da se unose na deklaraciju, pa izmeđuostalog i godina proizvodnje. Ako neki ne znaju, do sada se upisivao samo datum prve registracije, jer se smatralo da je do tog datuma auto bio nov. Naravno, i dalje se tako smatra i idalje će se plaćati dažbine na tu starost, ali se mora staviti godina proizvodnje koja ničemu realno ne služi. Suvišan podatak.
I ne bi to ni bio neki problem da tog podatka ima u stranim saobraćajnim dozvolama, ali ga sem u nemačkom, austrijskom i mađarskom brifu nema nigde više. E, a u tom slučaju će se morati prilagati potvrda proizvođača. Ako se uzme u obzir da potvrda proizvođača o ispunjenosti euro3 norme, odštampana na jednom papiru A4 formata košta od 6.000 do 15.000 dinara, u zavisnosti o kojoj marki je reč, logično je pretpostaviti da će i potvrde o proizvodnji takođe naplaćivati, a ne vidim zašto bi bile jeftinije od ovih potvrda za euro3, jer sve podatke o autu proizvođači vade na isti način gledajući jedinstvenu bazu podataka.

E, pa izvoli Srbine, kad si marva, plaćaj harač. Kome još uvek nije jasno da je cilj svega ovoga da se zaustavi uvoz polovnih automobila i da se prodaju samo novi, kao i da se štiti kragujevački fijat?

Objasni mi Dule, kako ti očekuješ red i držanje zakona u cilju sprečavanja oštećivanja države, kada sama carina ovim svojim idiotarijama oštećuje uvoznike. Oni ne priznajku papire licitacijskih kuća. Ej, bre! Pa, šta onda očekuju od ostalih kada oni sami šalju poruku da zakon ne važi, nego se radi ko koga zaebe.

PA rekao sam da je debilizam da ne priznaju fakture sa licitacija koje su jedine i prave vrednosti koliko je placen auto preko ali opet i te cene su preniske i jedan obican covek ih ne moze kupiti za te pare ako cemo gledati sa neke druge strane.
A o cenama preko sam vec x puta rekao da ono sto je dosad pisalo na fakturi nije merodavno jer se ne moze preko uzeti ispravan automobil za te pare.A vrlo dobro znate da auto mora biti na tockovima,da ima celu svetlosnu grupaciju i da je u voznom stanju.
Kako je uslo onih ilion automobila sa skinutim glavama motora ili sa motorom u gepeku ili sto su udareni i sa iskrivljenim tockovima pitanje je sad? Ko je dozvolio i progledao kroz prste uvoznicima ako ne ti isti carinici?
Gde je ovde svetlosna grupacija i jel ovaj Smart u voznom stanju?z:lol:

PA rekao sam da je debilizam da ne priznaju fakture sa licitacija koje su jedine i prave vrednosti koliko je placen auto preko ali opet i te cene su preniske i jedan obican covek ih ne moze kupiti za te pare ako cemo gledati sa neke druge strane.
A o cenama preko sam vec x puta rekao da ono sto je dosad pisalo na fakturi nije merodavno jer se ne moze preko uzeti ispravan automobil za te pare.A vrlo dobro znate da auto mora biti na tockovima,da ima celu svetlosnu grupaciju i da je u voznom stanju.
Kako je uslo onih ilion automobila sa skinutim glavama motora ili sa motorom u gepeku ili sto su udareni i sa iskrivljenim tockovima pitanje je sad? Ko je dozvolio i progledao kroz prste uvoznicima ako ne ti isti carinici?

За ово би ја вешао за јаја и царинике и шпедитере и онда тако обешене на минимум 10 година робије. Наравно и увознике.

Ma, niko to ne spori. Naravno da treba zaustaviti uvoz odvaljenih krševa. Stvar je u tome ko to može zahtevati od carinika da ne propuštaju za pare i time krše zakon, kada sama Uprava traži od njih da krše zakon na drugi način. Znači, zakon je tu da ga zaebe ko stigne, jal carina, jal uvoznici.
I ko je taj ko ima pravo da ospori fakturu licitacijske kuće sa pričom da su to nerealne vrednosti? Nigde u svetu carina ne predviđa carinjenje na realne vrednosti, nego prvenstveno na transakcijsku vrednost. I to piše i u našem zakonu. Tek kada se izrazi osnovana sumnja da je vrednost na fakturi lažno prikazana pristupa se ostalim metodama vrednovanja. Dakle, njih ne treba da interesuje koja je vrednost na fakturi da bi po tome uzimali metod vrednovanja, nego da li je ta faktura ispravna. Ne priznavanje ispravne i dokazive fakture je kršenje zakona i međunarodnih sporazuma, a samim tim i krivično delo. Iskreno se nadam da će neko od velikih uvoznika koji kupuju na licitacijama da ovo preda na sud, pa da mnogi pametnjakovići sa carine malčice odleže ovo gaženje zakona.

- - - - - - - - - -

За ово би ја вешао за јаја и царинике и шпедитере и онда тако обешене на минимум 10 година робије. Наравно и увознике.

Kakve vovo veze ima sa špediterom. Posao špeditera nije da utvrđuje ispravnost vozila. To je posao carinika, prvenstveno onog na granici, i prolazak ovakvih auta je rezultat dila između carinika i uvoznika. Špediter je taj koji obrađuje prateće papire, i ne mora ni da vidi robu.

Пусти ти те приче и како је у теорији. Ја рецимо као појединац ако увозим оваквог крша сигурно не могу сам да приђем царинику и кажем ајде прика ево ти 100 евра (лупио сам цифру) пусти ме да га увезем него се све заврши преко шпедитера. Сад ти мене хоћеш да убедиша како су сви шпедитери невинашца.

А да се тај закон до сад поштовао цитираћу те

Tek kada se izrazi osnovana sumnja da je vrednost na fakturi lažno prikazana pristupa se ostalim metodama vrednovanja.

Ниједан ауто не би прошао са фактуром осим ових који су сад спорни. (од лизинг кућа) Све остало би се цепало на лицу места.

И друга ствар друже имате моралну и људску одговорност ако сте у теорији нашли оправдање за ове горе кршине, сутра треба неко децу своју да стави у та аута. Мислите мало и о томе.

,,И друга ствар друже имате моралну и људску одговорност ако сте у теорији нашли оправдање за ове горе кршине, сутра треба неко децу своју да стави у та аута. Мислите мало и о томе."

Pa da se ja pitam, pre bih decu stavio u jedno od ovih kršina što se uvoze (s tim da se ta kršina lepo popravi) nego da stavim decu u nekog naizgled lepog, ali u osnovi trulog automobila koji će svakog trenutka da se raspadne, ili nedaj bože da nekog ugrozim u saobraćaju. Nisam samo ja jedini učesnik u saobraćaju, bez obzira na to kakav auto ima neko (nek bude nov), ako onaj drugi uzrokom nekog kvara naleti na njega (u mom slučaju star 32 god.) nema spasa ni jednom ni drugom. Zato je po meni bio bolji stariji zakon gde su se prihvatali katalozi iz zemalja u kojima je automobil kupljen. Na taj način je svako mogao da izvuče i uveze nešto bolje, a po novom zakonu svakom se više isplati da nastavi da vozi nekog jugića starijeg od sebe, samim tim predstavljajući veliku pretnju na putu.

Пусти ти те приче и како је у теорији. Ја рецимо као појединац ако увозим оваквог крша сигурно не могу сам да приђем царинику и кажем ајде прика ево ти 100 евра (лупио сам цифру) пусти ме да га увезем него се све заврши преко шпедитера. Сад ти мене хоћеш да убедиша како су сви шпедитери невинашца.

А да се тај закон до сад поштовао цитираћу те

Ниједан ауто не би прошао са фактуром осим ових који су сад спорни. (од лизинг кућа) Све остало би се цепало на лицу места.

И друга ствар друже имате моралну и људску одговорност ако сте у теорији нашли оправдање за ове горе кршине, сутра треба неко децу своју да стави у та аута. Мислите мало и о томе.

Ti si mene pogrešno razumeo. Ja sam prvi za to da se spreči uvoz krševa. Ne radi se samo o tome u šta ću ja staviti moju decu. Šta mi vredi što ja moju decu stavim u Passata B6, kada mi u susret ide neka rasklimana raga kojoj samo što nije pukla spona? Dakle, tu se ne razilazimo.

A, što se tiče podmazivanja carinika, tvrdim ti da više od 90% uvoznika baš tako uradi kako si ti opisao. Priđe cariniku i kaže mu "zemljače, koliko da ovo prođe granicu"?

Nisi u pravu ni za fakture. Evo, ja sam baš ocarinio jednoj firmi 7 tegljača i 7 prikolica. Spreman sam glavu da dam da nikada ne prikazuju falš fakture. Najbolji dokaz tome je što su tegljače platili skoro 20.000 € više nego što prolaze po katalogu, ali i pored toga, za prikolice im carina nije htela priznati fakture, jer su ih oni platili 8.800€, a po katalogu su 11.000€. Pa, majku mu, da su hteli da lažiraju, lažirali bi na tegljačima, a ne bi plaćali porez na 20.000€ više. Ali, to našu carinu ne zanima. Oni samo teraju svoje, i boli ih ****** za sve. Ja sam predlagao toj firmi da ih tuži, ali čovek neće. Ne zanima ga, jer zna koliko god da plati da mu država mora vratiti porez. Tako da ga carinjenje izađe džabe. Ali ipak nije mala stavka da ti izdvojiš pare za osnovicu veću za ukupno 14,000€, jer treba da sačekaš da država izvrti te tvoje pare, pa da ti ih vrati.
Eto, ta firma ima svoju fabriku i jedna je od najproduktivnijih firmi u Srbiji. U toj fabrici zapošljava preko 100 radnika, pa gde su vozači, komercijalisti, ovi-oni... Zašto treba zaebavati takvog privrednika i ne priznavati mu fakturu koja je očigledno ispravna radi tamo nekakvog indijanskog kataloga.

Država je bre u totalnom kurrcu. Vode je idioti i hohštapleri. Za to ne može i nema opravdanja.

Ово о чему причамо уопште нема везе са старим и новим каталозима већ са сликама горе постављеним.

ma, ok, ali po tebi i Duletu ispada da je većina uveženih auta kao sa tih slika. To prosto nije istina. Istina je da ulaze ovakvi krševi, ali u jako malom broju. Druga stvart je što ulaze krševi na kojima se ne vidi ništa, ali su u užasno lošem stanju, i treba im izmenjati mali milion delova. Ali, kao što reče Stević, bolje i to uzet, pa izmenjati te delove, nego voziti raspalog Yuga ili Stojadina.

Nego, šta kažete na potvrde proizvođača koje će se od sutra morati pribavljati. Je li vam i to ok. Je li i time nešto država bila oštećena, a? Kako vam nije jasno da ova vlast ne zna gde udara više, da stavljaju namet na vilajet.

Gde ce se te potvrde morati vaditi ako stvarno zazivi to?

Nisi mi sracunao za onog Kangoo sto sam ti poslao, mozes mi napisati i PP.

Pozdrav!

ma, ok, ali po tebi i Duletu ispada da je većina uveženih auta kao sa tih slika. To prosto nije istina. Istina je da ulaze ovakvi krševi, ali u jako malom broju. Druga stvart je što ulaze krševi na kojima se ne vidi ništa, ali su u užasno lošem stanju, i treba im izmenjati mali milion delova. Ali, kao što reče Stević, bolje i to uzet, pa izmenjati te delove, nego voziti raspalog Yuga ili Stojadina.

Наравно да нису сва али је стравично много таквих канти увезено протеклих година.

Све у свему оно што може да се закључи са стопостотном сигурношћу из свега до сада написаног јесте да је увоз аутомобила један велики криминал. Пре свега кршење закона, примање и давање мита, фалисификовање и тд. И у тај криминал су уплетени СВИ. Држава, увозници, шпедитери и цариници. И сви они заједно јебу овај народ свако на свој начин.

Ово о чему причамо уопште нема везе са старим и новим каталозима већ са сликама горе постављеним.
Ma znam i ja, sve to stoji da je priča o ova tri automobila, ali realno gledano u ovaj smart ima da se uloži 200-300 evra, ovo u sredini neznam šta je al bih rekao da za njega ne treba više od 450-500 evra. Za ovog crvenog karavana leka nema :) . Sve u svemu ova dva automobila nisu totalno havarisana i mogu da se srede za male pare ;) , a i kad se kupuju delovi za njih opet će i za taj umanjeni PDV da se plati PDV prodavcu delova, tako da mu dodje na isto prema nekim logičnim računicama, država opet naplaćuje svoj harač (osim ako se kupac ne snadje na auto otpadima pa stavi neke solidne polovne delove). Pozz.

Наравно да нису сва али је стравично много таквих канти увезено протеклих година.

Све у свему оно што може да се закључи са стопостотном сигурношћу из свега до сада написаног јесте да је увоз аутомобила један велики криминал. Пре свега кршење закона, примање и давање мита, фалисификовање и тд. И у тај криминал су уплетени СВИ. Држава, увозници, шпедитери и цариници. И сви они заједно јебу овај народ свако на свој начин.
Ma, to je mačiji kašalj kakav kriminal je na kineskoj robi, a posebno na tekstilu. Tu se naplaćuje 10.000 € mita po kamionu, pa ti vidi. Zato su i pohapšeni oni carinici u Subotici pre dve godine. Ali, nisu oni pohapšeni zato što su se subotički carinici dosetili da se bave tim vidom kriminala, nego zato što su uzimali parče kolača mnogo većim igračima iz Beograda. To beogradska mafija nije htela da trpi i namestila im je hapšenje, dok oni u Beogradu i dalje opušteno rade to isto, i u mnogo većoj meri.
Problem ove države nije u tome što se neki ljudi bave kriminalom, nego što se pojedini kriminalci hapse da bi drugi radili bez konkurencije ili se menjaju pravila u radu državnih službi da bi neki lobi uklonio konkurenciju, kjao što je to slučaj sa ovim novim katalogom i pratećim pravilima.

Back