Uvoz automobila, pomoć i saveti

Don,jos jedno pitanje.Da li da fotokopiram libreto i overim u komuni,jer cu tablice sa libretom vratiti da ih vlasnik odjavi cim budem dosao u Srbiju.Koliko sam informisan,za carinu moze da prodje sa overenom kopijom,a da li mogu da potom registrujem auto sa kopijom,da ne bih cekao odjavu?
Hvala
Pozdrav

Ako imaš odjavljen auto, odnosno fotokopiju libreta, trebalo bi da imaš i odjavu. To će ti već na carini tražiti. Tako da bez odjave nećeš ni stići do registracije.

Drugari, jedno obaveštenje...

Juče je Uprava carine izdala raspis o odluci koja stupa na snagu od sledećeg ponedeljka (09.12.) po kojoj se više neće prihvatati izjave na fakturi kao način dokazivanja EU porekla, odnosno prihvataće se samo uz depozit koji će država bez kamate da vrti do godinu dana. Pošto niko nije lud da im daje te "pozajmice", svi će morati da vade eur1 obrazac u inostranstvu.
To smo već izorganizovali, i neće biti nikakva peripetija za uvoznike. Mi ćemo sve to da rešavamo. Jedino će se cena usluge nešto malo promeniti, jer u nju treba da ukalkulišemo i troškove vađenja papira na ino-carini. Tako da znaju svi kojima sam do danas napravio kalkulaciju da će se ta visina troškova korigovati za visinu troškova vađenja tih papira.

Dalje, u svemu tome je dobro i što će se automobili iz Švajcarske moći cariniti bez plaćanja carine, ali pod uslovom da uvoznik na švajcarskoj carini izvadi fakturu i obrasce T1 i eur1 prema našoj firmi u Mađarskoj. Tek na osnovu toga će mađarska carina overiti eur1 prema Srbiji. U suprotnom moraće se za vozila iz CH plaćati puna carinska stopa od 12,5%. Ovo, naravno, važi za vozila EU proizvodnje.

Dobra vest...

Nema ništa od sprovođenja ove odluke Uprave carina. Malko su se kauboji zaigrali, naviknuti da se igraju propisima kako to kome odgovara, shodno tome u kakvoj banana republici živimo. Ali, trt Milojka... Tim njihovim marifetlucima ne oštećuju samo uvoznike, nego i izvoznike iz EU, a te zemlje EU, ma koliko ih mi voleli ili ne, ipak su ozbiljne što se tiče primene propisa i međunarodnih sporazuma, a pošto nijednim sporazumom, odnosno ni jednim članom SSP-a, niti nekim njegovim aneksom, nije odlučeno da oni mogu da kupe harač na ovaj način na koji su to nameravali, izgleda da im je neko od njihovih "evropskih prijatelja" na lep način skrenuo pažnju da se ne zaebavaju sa njima, da im ne bi hebali mamicu džibersku.
I, naravno, naši usrani golubovi su, nakon što su u stavu mirno odslušali šta iz Evrope ima da im poruče preko telefona, povukli ekspresno odluku koja je trebala danas da stupi na snagu.

Jeste da ne volim EU, ali ponekad obožavam što postoje, i što hebu i uši zavrću ovim našim kulovima na vlasti.

Citam sve ovo i ne mogu da poverujem da postoje ovakvi spediteri i u zemlji Srbiji, posteni, casni, ozbiljni i odgovorni ljudi kao sto je gospodin (u pravom smislu te reci) Don. Eto nam primera kako se moze normalno ponasati i raditi i zaraditi i u zemlji Srbiji. Veliku uslugu cinite ljudima, ali i sebi, ne samo kroz biznis, vec i moralno, neko to od gore vidi sve, verujte mi.
Hteo sam da uvozim i carinim vozilo u BGD, ali sad vala nec u negoi direktno u Suboticu. Hocu i licno da upoznam postenog speditera, jer nisam verovao da postoje. Drago mi je da sam se prevario:))).
Sad o biznisu. Zanima me koliko bi me izasle cool tablice iz Nemacke i treba li mi euro 1 i eksportni papiri sem brifa i kupoprodajnog ugovora. Vozio bih auto licno, a radi se o BMW 320D 110 KW, godiste 2002, Koliko je carina i spedicija za ovaj auto. Pozdrav i sve najbolje:))).

Pozdrav!
Kupio sam automobil , tj. dao sam novac, a jos ga nisam dobio! Auto stoji u salonu i govore da treba da ide da se ocarini! Pa mi je to cudno, kako je uopste auto moglo da bude u drzavi godinu dana ,a da se ne ocarini! Zna li iko ista o tome? Vec sam malo zabrinuo , cekam 7 dana vec! Hvala

Moze ako salon iam registrovano carinsko skladiste. Svojevremeno sam radio neki posao, sa masinama za obradu drveta, pa su nesto menjali propise itd. pa je jedini nacin bio da se registruje carinsko skladiste, sto je ucinjeno, mada i tu postoje izvesni propisi. Recimo, carinsko skladiste sme da bude otvoreno samo u prisustvu carinika itd. ali to kod nas niko ne postuje :)

Pritisni ih malo.

Citam sve ovo i ne mogu da poverujem da postoje ovakvi spediteri i u zemlji Srbiji, posteni, casni, ozbiljni i odgovorni ljudi kao sto je gospodin (u pravom smislu te reci) Don. Eto nam primera kako se moze normalno ponasati i raditi i zaraditi i u zemlji Srbiji. Veliku uslugu cinite ljudima, ali i sebi, ne samo kroz biznis, vec i moralno, neko to od gore vidi sve, verujte mi.
Hteo sam da uvozim i carinim vozilo u BGD, ali sad vala nec u negoi direktno u Suboticu. Hocu i licno da upoznam postenog speditera, jer nisam verovao da postoje. Drago mi je da sam se prevario:))).
Sad o biznisu. Zanima me koliko bi me izasle cool tablice iz Nemacke i treba li mi euro 1 i eksportni papiri sem brifa i kupoprodajnog ugovora. Vozio bih auto licno, a radi se o BMW 320D 110 KW, godiste 2002, Koliko je carina i spedicija za ovaj auto. Pozdrav i sve najbolje:))).
Hvala na impresijama! Trudim se, koliko mogu, da ovo sve bude na obostrano zadovoljstvo i korist.

Troškovi iznose 880 €.

Ne treba ti eur1. To ja rešavam.

Colke koštaju 100-150 €, ali za njih treba da ima važeći TUV (papir o tehničkoj ispravnosti). Ako ga nema, prvo vadiš TUV (oko 70 €), pa tek onda colke.

Treba da ima minimum 259.000 km. Ako ima manje, to se rešava pred granicom.

- - - - - - - - - -

Pozdrav!
Kupio sam automobil , tj. dao sam novac, a jos ga nisam dobio! Auto stoji u salonu i govore da treba da ide da se ocarini! Pa mi je to cudno, kako je uopste auto moglo da bude u drzavi godinu dana ,a da se ne ocarini! Zna li iko ista o tome? Vec sam malo zabrinuo , cekam 7 dana vec! Hvala

Po carinskom zakonu roba može da se dopremi u Srbiju, i da neocarinjena čeka kupca, ali mora da leži u carinskoj zoni.

- - - - - - - - - -

pa vidi u ugovoru do 45 dana se nekad ceka,svaki polovnjak moze da ti stoji kolko oces neocarinjen a onda ide na granicu na proveru kad se carini,ne papiri nego na ocitavanje km broja motora i sasije

Ne može polovnjak da stoji neocarinjen, sem ako ga nije uvezao vlasnik iz inostranstva na redovne table, pa "zaboravio" da ga vrati, kada se vraćao u inostranstvo. Ja sam čoveka razumeo da je kupio u salonu nov auto.

Moze ako salon iam registrovano carinsko skladiste. Svojevremeno sam radio neki posao, sa masinama za obradu drveta, pa su nesto menjali propise itd. pa je jedini nacin bio da se registruje carinsko skladiste, sto je ucinjeno, mada i tu postoje izvesni propisi. Recimo, carinsko skladiste sme da bude otvoreno samo u prisustvu carinika itd. ali to kod nas niko ne postuje :)

Pritisni ih malo.

Ne može. Nije isto carinsko skladište i carinska zona. U skladištu mora da se stavi u postupak carinjenja u zakonski predviđenom roku ili da se stavi na produženi smeštaj, ali sa valjanim razlogom, a traženje kupca ne spada u jedan od tih razloga. U carinskoj zoni može da čeka kupca.

Back