Uvoz automobila, pomoć i saveti

Kupljen je od pravnog lica tako da imam fakturu na kojoj pise da za izvoz u Srbiju i nije registrovan u Belgijskom saobracaju.A imam i potvrdu od speditera da je stigao na teretnom vozilu bez registarskih tablica.Poslali celokupnu dokumentaciju u okruzni sup pa ako oni ne rese ide za BG....po njima ne moze da se registruje.

Kupljen je od pravnog lica tako da imam fakturu na kojoj pise da za izvoz u Srbiju i nije registrovan u Belgijskom saobracaju.A imam i potvrdu od speditera da je stigao na teretnom vozilu bez registarskih tablica.Poslali celokupnu dokumentaciju u okruzni sup pa ako oni ne rese ide za BG....po njima ne moze da se registruje.

Čekaj malo! Kako to ima belgijsku saobraćajnu, a nije registrovan u belgijskom saobraćaju?
Jel to u pitanju belgijska colka za izvoz, a da je bio registrovan u nekoj drugoj zemlji, a samo kupljen na placu u Belgiji? Ako je tako, onda moraš imati prethodnu redovnu saobraćajnu iz te druge zemlje ili overenu kopiju te saobraćajne. Međutim, čudno je da ti je srpska carina uopšte prihvatila colku za carinjenje, jer je zabranjeno cariniti na col saobraćajne. Jedino, ako nisi kupio glanc nov auto iz salona. To je onda druga stvar.

Hajde mi malo pojasni to kako bih bolje sagledao situaciju, da bih ti mogao dati pravi savet.

- - - - - - - - - -

Pozdrav done:D.Mogu li sa vama da se dogovorim poshto uskoro planiram da uvezem stranca.

Naravno...

Čekaj malo! Kako to ima belgijsku saobraćajnu, a nije registrovan u belgijskom saobraćaju?
Jel to u pitanju belgijska colka za izvoz, a da je bio registrovan u nekoj drugoj zemlji, a samo kupljen na placu u Belgiji? Ako je tako, onda moraš imati prethodnu redovnu saobraćajnu iz te druge zemlje ili overenu kopiju te saobraćajne. Međutim, čudno je da ti je srpska carina uopšte prihvatila colku za carinjenje, jer je zabranjeno cariniti na col saobraćajne. Jedino, ako nisi kupio glanc nov auto iz salona. To je onda druga stvar.

Hajde mi malo pojasni to kako bih bolje sagledao situaciju, da bih ti mogao dati pravi savet.

- - - - - - - - - -

Bio je registrovan u Belgiji,mislim da je kupljen kao neregistrovan(pa da zato pise da nije registrovan u belgijskom saobracaju).Na saobracajnoj pise da je duplikat saobracajne izdat 2008.I po sledini je izumbana(izbusena) i tu pise,vazi do 31.11.2011.

a.jpg
b.jpg
c.jpg

Pozz za sve na forumi i mam jedno pitanje za Gsp.Dona dobijam Citroena C5,2002,1996cc,143ks,127000 presao,euro 3(c5 HPI 2.0 16v ekskluziv) na poklon iz Francuske trebam samo otici po njega i doterati ga moze li molim te da mikazes kolika bi bila carina sve sto ide uz to. i mozes li mi reci koju papirologije treba on da mi spremi ili ja trebam nesto poneti odavde,prvi pput bi da uvezem auto pa sam zato zbunjen da nesto ne pogresim,znam da mi treba medj.vozacka i zeleni karton koji cu uzeti tamo. ako mi mozes pomoci pisi hitno mi je imam fore mesec dana jer mu istice osiguranje i taman da se iskoristi lepo vreme da se dotera....Hvala jos jednom i pozz svima

Poslednja izmena:
930 €

Uvek se možeš pogađati. Ne radim prevoz, a mislim da je po ovakav auto najpametnije lično otići i dovesti ga na točkovima.

Hvala ti puno na odgovoru. Ako nije problem ukratko da mi pojasnis sta se tacno placa tu, posto sam stvarno ocekivao vecu cenu od 930€. Da li znas od prilike koliko bi izasao put za dovesti ovakav auto tj cene putarine i slicno iz Holandije. Informativno cisto ako znas. Jos jednom hvala na odgovoru.

Pozz za sve na forumi i mam jedno pitanje za Gsp.Dona dobijam Citroena C5,2002,1996cc,143ks,127000 presao,euro 3(c5 HPI 2.0 16v ekskluziv) na poklon iz Francuske trebam samo otici po njega i doterati ga moze li molim te da mikazes kolika bi bila carina sve sto ide uz to. i mozes li mi reci koju papirologije treba on da mi spremi ili ja trebam nesto poneti odavde,prvi pput bi da uvezem auto pa sam zato zbunjen da nesto ne pogresim,znam da mi treba medj.vozacka i zeleni karton koji cu uzeti tamo. ako mi mozes pomoci pisi hitno mi je imam fore mesec dana jer mu istice osiguranje i taman da se iskoristi lepo vreme da se dotera....Hvala jos jednom i pozz svima

Sve komplet 550 €.

Od papirologije ti treba samo saobraćajna i zeleni karton. Sve drugo ti ja obezbeđujem. Naravno, napravićeš neki ugovor o poklonu da te ne bi policija usput zezala. Ne trebaš ga overavati kod notara.
Međunarodna vozačka ti ne treba. Nemoj bezveze da bacaš 2.500 dinara na nju! Pre polaska mi prosledi slikanu ili skeniranu saobraćajnu na office@don-sped.rs Ja ću ti u odgovoru poslati detaljno uputstvo.

Hvala ti puno na odgovoru. Ako nije problem ukratko da mi pojasnis sta se tacno placa tu, posto sam stvarno ocekivao vecu cenu od 930€. Da li znas od prilike koliko bi izasao put za dovesti ovakav auto tj cene putarine i slicno iz Holandije. Informativno cisto ako znas. Jos jednom hvala na odgovoru.

I jeste malo. Prevideo sam da je japanac. :dash:

Sve kompletno je 1.440 €.

Izvini, molim te! I ja ponekad pogrešim. :rumenko:

@ Don
Druze , koliko bi otprilike izasla carina na VW Polo 1.4 16V 2003. god. presao 204.000km. Nasao sam jedan povoljno ,pa bih ga uvezao za mladjeg burazera u Srbiju iz Svajcarske. Eh da i jos jedno pitanje, od kojeg godista prolaze Renault Clio 1.2 i 1.4 uvoz u Srbiju? Svajcarski standard B03 odgovara evropskom euro 3, jel tako? pozz

Poslednja izmena:
Pozdrav svima! Nov sam na forumu, zapravo i registrovao sam se ovde samo zato sto sam vidio da na ovoj temi ima par ljudi koji stvarno dosta znaju o ovoj tematici.
Ja sam drzavljanin BiH a pronasao sam auto u Srbiji koji je jako povoljan (2.2 motor pa ovde niko nece da placa 600eur registraciju a kod nas u Bosni je 330eur) pa sam odlucio da ga uzmem i onda vratim pdv, uvezem ga u BiH, platim PDV, registrujem i u zdravlju ga vozim.
Vec par dana sam po citav dan na telefonu, zovem carinsku ispostavu u Raci, u Cacku (gdje je auto), u Kraljevu, Uzicama. Zovem spediterske sluzbe i sa Bosanske i sa Srpske strane i niko zivi ne moze da mi kaze tacno sta ja sve treba da radim i sta mi je od dokumenata potrebno. Za sad, ja sam saznao da ovde u Srbiji ja treba da popunim tri Ref4 obrasca, jedan ostaje u auto placu a 2 nosim na carinu i prilikom izlaska iz drzave, carinik ih pecatira a ja sa njima dodjem da auto plac i oni mi vrate PDV. Prilikom uvoza u Bosnu, na osnovu kataloga se procjenjuje vrijednost automobila, i na tu sumu se placa PDV. To je prica koja se poklopila kod vecine ljudi koje sam zvao. Dalje krecu peripetije.. Jedni govore da se placa i carina, kod nekoga 11 a kod nekoga 15%, drugi govore da ako je auto jeftiniji od 6000eur onda se ne placa, treci govore da ako imam EUR1 obrazac ne placam a ako ga nemam onda placam. Jedna prica je da se taj obrazac vadi u EU, a drugi govore da taj na auto placu mora da ima EUR1. Treci kazu to je za jednokratnu upotrebu i vec je iskoristen EUR1 kad je uvozen auto u Srbiju. Cetvrti tvrde da taj papir mogu da dobijem od carine srbije, samo treba da popunim zahjev i tako dalje..

Izvinjavam se na ovolikom postu ali htio sam samo da detaljnije objasnim moj problem. Moje pitanje je: Da li postoji neko ovde ko zna koja je tacna procedura ili zna kome mogu da se obratim? Da li se neko od forumasa bavi spedicijom ili radi sa automobilima ili poznaje nekoga ko to radi, nekoga ko je izvozio vec automobile?

Hvala unapred na odgovoru! Sve najbolje!

... Dalje krecu peripetije.. Jedni govore da se placa i carina, kod nekoga 11 a kod nekoga 15%, drugi govore da ako je auto jeftiniji d 6000eur onda se ne placa, treci govore da ako imam EUR1 obrazac ne placam a ako ga nemam onda placam. Jedna prica je da se taj obrazac vadi u EU, a drugi govore da taj na auto placu mora da ima EUR1. Treci kazu to je za jednokratnu upotrebu i vec je iskoristen EUR1 kad je uvozen auto u Srbiju. Cetvrti tvrde da taj papir mogu da dobijem od carine srbije, samo treba da popunim zahjev i tako dalje..

Izvinjavam se na ovolikom postu ali htio sam samo da detaljnije objasnim moj problem. Moje pitanje je: Da li postoji neko ovde ko zna koja je tacna procedura ili zna kome mogu da se obratim? Da li se neko od forumasa bavi spedicijom ili radi sa automobilima ili poznaje nekoga ko to radi, nekoga ko je izvozio vec automobile?

Hvala unapred na odgovoru! Sve najbolje!
EUR1 je uverenje o poreklu. Tim dokumentom zemlja izvoznica potvrdjuje da je auto napravljen u toj zemlji. Ti ga ne možeš dobiti jer roba koja se izvozi (automobil) nije napravljen u Srbiji. Kolika je carinska stopa u Bosni nemam pojma, a ovo da nema carine ako je manje od 6000EUR je verovatno lupanje. To je iznos do koga se prihvata izjava prodavca na fakturi umesto izdavanja EUR1.

@ Don
Druze , koliko bi otprilike izasla carina na VW Polo 1.4 16V 2003. god. presao 204.000km. Nasao sam jedan povoljno ,pa bih ga uvezao za mladjeg burazera u Srbiju iz Svajcarske. Eh da i jos jedno pitanje, od kojeg godista prolaze Renault Clio 1.2 i 1.4 uvoz u Srbiju? Svajcarski standard B03 odgovara evropskom euro 3, jel tako? pozz

Daj mi tyspenschein numer iz rubrike 24.

Jeste... CH B03 je isto što i EURO3.

Back