"Uvek smo imali slobodarski stav": Vučić najavio mogućnosti da Srbija izađe iz Saveta Evrope

Da li podržavate ovakvu inicijativu?


  • Ukupno glasova
    17
1711323654505.png
 

„Uvek smo imali slobodarski stav“: Vučić najavio mogućnosti da Srbija izađe iz Saveta Evrope​

V. S.22.03.2024. 21:48
Uvek smo imali slobodarski stav: Vučić najavio mogućnosti da Srbija izađe iz Saveta Evrope 1
Foto: printscreen / PRVA TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras tokom gostovanja na TV Prva najavio mogućnosti da Srbija izađe iz Saveta Evrope ako Kosovo uđe.

On je naveo da će Kosovo verovatno biti primljeno u Savet Evrope.
Vučić je dodao da je, nakon toga, jedna od mogućnosti da Srbija izađe iz tog tela.

„Vi idite sa tim, a onda ćete da vidite da li će Srbija da ostane u Savetu Evrope ili neće. Videćemo. Možda vam se više sviđa da imate Prištinu u Savetu Evrope nego Beograd i Srbiju“, naveo je Vučić.

On je poručio da je smo uvek imali slobodarski stav.
„U ovoj zemlji kada pričate o demokratiji, vi ovde možete da gledate sve televizije, a gde to u svetu još imate, a svi će da nam sole pamet o demokratiji“, kazao je on.
Kako je dodao, ta organizacija maltene ni o čemu ne odlučuje.
„Jedna od opcija je da izađemo. Rusiju su izbacili, i ovo bi defakto bilo izbacivanje Srbije“, ukazao je Vučić.

https://www.danas.rs/vesti/politika...mogucnosti-da-srbija-izadje-iz-saveta-evrope/

Reakcije iz EU i opozicije su da Vučić blefira. Meni isto deluje tako. Kosovo bi moglo biti primljeno pre ili kasnije upravo na osnovu Ohridskog sporazuma.
Слажем се. Ако хоће лажну државу*, изгубиће праву.
 
Izašao bi on da to ne znači prestanak svih donacija iz EU i povlačenje firmi i investitora iz iste. Nije ni Sloba pao samo zbog izgubljenih ratova, već što su ljudi imali prosečnu platu 50 maraka mesečno, i živeli najbednije u izolaciji i pod sankcijama, dok su se njegov sin, kumovi pa čak i frizerka, obogatili na muci ovog naroda
 
Чипуљчанину ваистину није лако ових дана. Када Република Косово сада постане чланица Савета Европе (СЕ), а Србија не изађе из те организације, Чипуљчанин више неће моћи да толико лаже како Србија није признала косовску независност, јер у статуту СЕ јасно пише да се чланице те организације међусобно признају, и то тако што свака земља чланица мора да уважава територијални интегритет и суверенитет свих осталих земаља чланица СЕ.
Њему је и после признања косовских регистарских ознака и докумената на којима пише да их је издало Министарство унутрашњих послова Републике Косово, постало пуно тешко да лаже како Србија "није признала Републику Косово" пошто ипак нема пуно глупака који ће после тих признања у ту његову лаж да стварно поверују, а ако би Србија остала у СЕ по пријему Републике Косова, баш нико при чистој свести више неће да верује у лагарије Чипуљчанина и његових ботова, типа "Србија-признаје-косовска-документа-и-таблице-али-не-признаје-лажну-државу-Косово" и сл.

А ако пак Чипуљчанин одлучи да Србија изађе из СЕ, суочио би се са драстичним падом инвестиција из Западне Европе којих је највише у Србији и без којих Србија не може јер Европљани овде отварају највише нових радних места. Цела Србијанска привреда је базирана управо на тим западним инвестицијама. Инвестиције из НР Кине, Турске и земаља Трећег света ни изблиза не могу да надоместе оне из Западне Европе. О стотинама милиона евра бесповратних донацијама из Западне Европе односно Европске уније на годишњем нивоу и да не говоримо.

Такође, Чипуљчанин би, ако Србија изађе из СЕ због пријема Републике Косово, тиме изашао и из Бриселског односно Охридског споразума. Тада би могао да се одмах опрости и од западне политичке подршке, а која му и даље долази из Западне Европе и која је њему најбитнија, а која се највише огледа у њиховом толерисању Чипуљчаниновог неувођења санкција Руској Федерацији. Вероватно би уследило и скидање Србије са беле шенген листе шта би отприлике целу једну нову нижу средњу класу коју је његов режим од 2013. године створио и која гласа за СНС јер "добро живи" и има могућност да путује по Европи без чекања у реду за визе, окренуло против њега.
 

Pantić-Pilja o glasanju Političkog komiteta PSSE o Kosovu: Manevarski prostor Srbije sužen​

Biljana Pantić-Pilja

Izvor: Kosovo Online

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić-Pilja kaže za Kosovo onlajn da je manevarski prostor Srbije vrlo sužen pred sutrašnji sastanak Političkog komiteta PSSE na kojem će se glasati o izveštaju Dore Bakojani, u kojem je data preporuka da Kosovo bude primljeno u ovu organizaciju.​

„Bakojani će da predstavi svoj izveštaj i stav koji je nažalost promenila u odnosu na pre dve nedelje. Biće diskusije i očekuje se glasanje, a za izglasavanje izveštaja biće dovoljne dve trećine glasova. Imajući u vidu da u PSSE više nisu ni delegacije Rusije, a od januara ni delegacija Azerbejdžana, manevarski prostor Srbije je dosta sužen što se tiče broja naših prijatelja u PSSE“, kaže Pilja.
Uz preporuku da Kosovo bude primljeno u SE, izvestilac Bakojani je u medijima iznela ocenu da bi njegovo članstvo donelo pravo srpskoj zajednici i svim ostalim manjinama na Kosovu da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, što bi im, kako smatra, donelo bolju zaštitu, a Pantić-Pilja kaže da je to vrlo licemerna izjava.
Ona podseća da je pre samo dve nedelje Bakojani decidno nekoliko puta ponovila da će dati pozitivno mišljenje tek kada Kosovo ispuni tri uslova u vezi sa vraćanjem zemljišta manastiru Visoki Dečani po presudi Ustavnog suda iz 2016. godine, Zajednicom srpskih opština, što je obaveza po Briselskom sporazumu i eksproprijacijom zemljišta, a jedino što je Priština u međuvremenu uradila je da je konačno primenila odluku Ustavnog suda.
„I to je sada za Bakojani bilo dovoljno da promeni stav. Mi uvek ističemo da članovi 3 i 4 Statuta SE govore da član SE može da bude samo država u kojoj postoji poštovanje prava i poštovanje ljudskih i manjinskih sloboda. Konstantno ističemo da Kosovo nije država, ali oni to pokušavaju da suzbiju, dok se mi pozivamo na Rezoluciju SB UN 1244 da je Kosovo južna srpska pokrajina i da nijedan entitet ne može da postane članica SE, kao i da nema poštovanja već konstantnog kršenja ljudskih prava, posebno prava Srba, ali oni to ne žele ni da čuju. Tako da je ova njena izjava ’sad ćete to moći da kažete Evropskom sudu za ljudska prava’, iako u izveštaju ni ne spominje svo to kršenje ljudskih prava, vrlo licemerna“, kaže Pantić-Pilja.

Povodom pisma koje su Bakojani uputili predsednica, premijer i predsednik Skupštine Kosova, u kojem su naveli da se obavezuju da će poštovati sve članove sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa iz Ohrida, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u PSSE, kaže da ono nema težinu, jer je to trebalo da se ispuni pre 11 godina.
„To je pismo zahvalnosti Bakojani, PSSE i svima ostalima koji po veoma ubrzanoj i čudnoj proceduri žele da prime tzv. nezavisno Kosovo kao člana SE“, kaže Pantić-Pilja.

Šefica delegacije Crne Gore u PSSE Maja Vukićević, kako je najavljeno, neće glasati za prijem Kosova u SE, uprkos tome što Podgorica priznaje Kosovo, a Pantić-Pilja kaže da kao što postoje svetli primeri poput ovog, postoje i negativni.
„Hoću da zahvalim šefici crnogorske delegacije koja je zaista svaki put pokazala da je na našoj strani, odnosno na strani poštovanja međunarodnog prava. Ali imamo i negativne primere. Na primer, poslanik iz Rumunije koja nije priznala Kosovo, zagovara da Kosovo postane nezavisno i podržava da postane član SE. Svaki poslanik u PSSE glasa po svom ličnom nahođenju, a dve trećine glasova prisutnih članova u PSSE je dovoljno za pozitivno mišljenje, posle čega konačnu reč daje Komitet ministara u maju“, kaže šefica delegacije Srbije u PSSE.
Kako ukazuje, ovaj vanredni sastanak Političkog komiteta, „zakazan je navrat-nanos“ za 27. mart da bi sve bilo spremno za plenum u aprilu, moguće 18. aprila, a kada se završi glasanje u PSSE, zahtev Kosova ide na odlučivanje u Komitet ministara.
„Oni žele da to bude svojevrsno obeležavanje 75 godina postojanja SE, demokratske institucije, koja krši sve principe na kojima je zasnovana“, kaže Pantić-Pilja.

O tome da li na stavove članica SE može da utiče najava mogućeg izlaska Srbije iz Saveta Evrope u slučaju da Kosovo bude primljeno u ovu organizaciju, ona kaže da se vidi da im nije prijatno zbog te najave.
„Smatraju da blefiramo. Zato što nije lako da objasnite zašto se jedna država sama povlači iz SE. Ali pokazali su da ne poštuju nijedan demokratski princip. Izbacili su Azerbejdžan u januaru, sada će da prime Kosovo... Ukoliko dođe do prijema Kosova, očekujem reakciju države Srbije“, kaže Pantić-Pilja.
 

Дачић: Све раде да Косово буде примљено у Савет Европе и чуде се како је могуће да земље повлаче признање​


677z381_1-Ivica-Dacic-66026ac3e9a43.jpg

(Фото EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Предстојећа седница Савета Европе, на којој би требало да се разматра пријава за чланство такозваног Косова у ту организацију, сазвана је да би се тзв. Косову обезбедила независност, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, наводећи да је то наставак оног што је почело НАТО агресијом на СР Југославију.
„Они просто не могу да верују да се једна овако мала земља као што је Србија бори да се на међународном плану не реализује та пуна независност Косова. И они се чуде како је то могуће да земље повлаче признање. Данас, 109 земаља не признаје Косово, 84 га признаје”, рекао је Дачић новинарима у седишту Уједињених нација у Њујорку.
Он је истакао да је из међународне заједнице тражено од Приштине да формира Заједницу српских општина на Косову и Метохији, али да се од тога одустало и да је покренута процедура о пријему Приштине у Савет Европе.
Подсетио је да је известилац за пријем тзв. Косова у Савет Европе Дора Бакојани дала позитивно мишљења за улазак тзв. Косова у Савет Европе.
Дачић је навео да ће мишљење Доре Бакојани наићи на одобравање, пошто је највећи број земаља под утицајем Запада признао независност тзв. Косова.
„Након тога у априлу би вероватно ишли на Парламентарну скупштину Савета Европе, значи очекује нас један тежак период и, наравно, период када заиста треба да преиспитујете који су то уопште принципи на којима све то почива. Ако више није битно да ли је нека држава међународно призната или не, ако више није битно да ли неки део територије може да се отцепи и да постане члан Савета Европе, где је крај свему томе? Или неко мисли да то може да важи само за Србију? Ми озбиљно размишљамо како да се понашамо у једној ситуацији када се грубо крше међународни принципи”, рекао је Дачић.
Дачић је указао да се, с друге стране, мора водити рачуна о међународном положају Србије, преноси Спутњик.
„Оно што је сигурно је да Косово неће моћи да уђе у Уједињене нације, све док имамо наш чврст став, наше руководство, на челу са председником Вучићем, а то је да ми никад нећемо признати независност Косова”, рекао је Дачић.
 

Back
Top