"Uvek smo imali slobodarski stav": Vučić najavio mogućnosti da Srbija izađe iz Saveta Evrope

Da li podržavate ovakvu inicijativu?


  • Ukupno glasova
    17
U Ministarstvu kažu da se "brojni reformski procesi u našoj zemlji odvijaju u saradnji i uz pomoć SE".

- Pre svega u domenu pravnog i institucionalnog uređenja države, sprovođenju reformi u pravosuđu i drugim oblastima u kojima je Savet Evrope, na osnovu svog mandata, aktivan - piše na sajtu Ministarstva.

Srbija je postala članica Saveta Evrope 3. aprila 2003. godine i od tada ima Stalnu misiju u Strazburu.
Ako ministri u sredu podrže ulazak Kosova, sledeći korak biće glasanje na parlamentarnoj skupštini SE u aprilu. Odluke u SE ne moraju da se donesu jednoglasno, već je dovoljna dvotrećinska većina glasova.

Milivojević tvrdi da Srbija izlaskom iz Saveta Evrope ne bi ništa izgubila na planu ljudskih prava i demokratskih vrednosti.

- Ljudska prava i demokratske vrednosti su deo procesa naših pristupnih pregovora sa EU u okviru poglavlja 23. Zapad i Evropa treba da odluče da li im je važnija Srbija ili Kosovo i šta im je geopolitički interes? Ako žele miran i stabilan Zapadni Balkan to nije moguće da ostvare bez Srbije - kaže Milivojević.

S druge strane, Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji, ne vidi nijednu korist od izlaska Srbije iz Saveta Evrope, već "samo štetu", i tvrdi da bi izlazak Srbije iz Saveta Evrope bio "loš potez" iz nekoliko razloga:

  • Članstvo u Savetu Evrope nam omogućava učešće u brojnim drugim evropskim organizacijama.
  • Srbija bi mogla da izgubi status zemlje koja pregovara sa EU.
  • Mnoge zemlje EU bi mogle da okrenu leđa Srbiji.
  • Verovatno bi se zaustavile investicije, a postojeće bi se povukle.
  • Kosovo bi kao član Saveta Evrope odlučivalo da li će se i kada Srbija vratiti u tu organizaciju.

"Bez članstva u SE nema ni članstva u EU"​

Strahinja Subotić, programski menadžer iz Centra za evropske studije, kaže za "Blic" da je članstvo u SE "preduslov za članstvo u savremenoj zapadnoj civilizaciji".

- Bez članstva u SE nema ni članstva u EU - smatra Subotić.

Hoćemo li moći pred Sud u Strazburu?​

U slučaju izlaska Srbije iz Saveta Evrope pitanje je i da li bi građani Srbije mogli da se obraćaju Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Evropski sud u Strazburu nadgleda primenu Konvencije o ljudskim pravima
FOTO: NIKOLA MORAČA / RINGIER

Evropski sud u Strazburu nadgleda primenu Konvencije o ljudskim pravima
Sava Mitrović, istraživač Centra za evropske studije, kaže za "Blic" da neće moći, ali da bi mogli Sudu u Strazburu da tuže druge države članice Saveta Evrope ako im je na teritoriji tih zemalja "naneta povreda prava".
 

1711539891471.png

Vijeće Evrope danas raspravlja o članstvu Kosova u tom tijelu


Izvjestiteljica Vijeća Evrope (VE) za Kosovo Dora Bakoyannis predstavit će u srijedu izvještaj na osnovu kojeg bi Kosovo trebalo dobiti pozitivan odgovor na kandidaturu u VE nakon što je ispunio ključni kriterij za vraćanje zemljišta pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

o_5699653_1024[1].jpg


27/03/2024

Tokom sjednice Odbora za politiku i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope danas će se raspravljati o zahtjevu Kosova za prijem u Vijeće Evrope, odnosno izvještaju Dore Bakoyannis za što su potrebne dvije trećine glasova. Njemački socijaldemokratski zastupnik Frank Schwabe kazao je kako Kosovo ispunjava uslove za članstvo ali s odlukom dolazi i niz obaveza koje mora ispuniti i prihvatiti.
"Kosovo je značajno napredovalo u pogledu demokratije i ljudskih prava i vladavine prava čak i više od nekih drugih država koje su sada članice Vijeća Evrope. U tom smislu, rekao bih da Kosovo u osnovi ispunjava te uslove", kazao je Schwabe za DW.

Potpredsjednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu Miloš Vučević rekao je u srijedu da se zahtjevom za prijem Kosova u Vijeće Evrope ruše sva pravila i uslovi koji bi do sada trebali biti ispunjeni kako bi neka zemlja postala članica Vijeća Evrope.

"Sjednica odbora je prvi korak, a vjerovatno će u maju Odbor ministara donijeti konačnu odluku o prijemu Kosova u Evropsku zajednicu", rekao je Vučević te dodao da je Priština trebala ispuniti tri uslova prije razmatranja mogućnosti prijema u VE.

"To su vraćanje imovine manastiru Dečani, formiranje Zajednice srpskih općina i zaustavljanje eksproprijacije na sjeveru Kosova. Oni su ispunili samo jedan od ova tri zahtjeva i to nakon osam godina od odluke Ustavnog suda Kosova, a to je vraćanje imovine manastiru Dečani. I odjednom je i to dovoljno”, kazao je Vučević u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Predsjednik Repulike Srbije Aleksandar Vučić sinoć je rekao da su pred Srbijom teški dani i dodao da će u idućim danima upoznati građane Srbije s izazovima koji ih očekuju.

“U ovom trenutku nije lako reći kakve smo vijesti dobili u zadnjih 48 sati. Direktno ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske (Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini)”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeću Evrope u maju 2022. godine a u aprilu 2023. zahtjev je proslijeđen glavnom sekretaru Vijeća Evrope na konsultacije. Nakon toga na prijedlog predsjednika, Parlamentarna skupština imenovala je pravnike koji će sastaviti izvještaj o Kosovu, a koje će poslužiti Parlamentarnoj skupštini u izradi mišljenja za Odbor ministara Vijeća Evrope.
 

1711543861586.png

Zajednica nije uslov za članstvo u Savetu Evrope, kaže predsednica KosovaPredsednica Kosova Vjosa Osmani na okruglom stolu tokom samita EU-Zapadni Balkan u Briselu, 13. decembra 2023.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani na okruglom stolu tokom samita EU-Zapadni Balkan u Briselu, 13. decembra 2023.

prije jednog sata


Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom nije uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Ona je novinarima u Prištini 27. marta rekla da izvestilac za Kosovo Dora Bakojanis preporučuje da Kosovo postane punopravna članica te međunarodne organizacije, kao i da je ispunilo uslove.

"Ako pročitate njeno pismo, posebno 11. član u izveštaju, pojašnjava se da je Zajednica obaveza (Kosova) nakon prijema (u Savet Evrope). Tako da nema govora da je u ovoj fazi osnivanje Zajednice uslov", rekla je Osmani.

PROČITAJTE I OVO:

Zašto bi članstvo Kosova u Savetu Evrope bilo važno za manjine?​


Zajednica opština sa srpskom većinom dogovorena je u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, a Srbima na Kosovu bi trebalo da pruži veća prava.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 15. marta rekao da bi Zajednica opština sa srpskom većinom i pitanje eksproprijacije na severu Kosova mogli da budu postavljeni kao dodatni uslovi od nekih članica Saveta Evrope.

Najavljeno je da će Komitet za politiku i demokratiju Saveta Evrope u sredu popodne održati sednicu, na kojoj se očekuje glasanje o izveštaju Dore Bakojanis.

U međuvremenu je na zahtev Vlade Kosova, manastiru Visoki Dečani 20. marta vraćeno 24 hektara zemlje i šume na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2016.

To pitanje moglo bi biti odlučujuće za zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, tokom Parlamentarne skupštine te institucije koja će se održati u aprilu.
Kosovske vlasti godinama su odbijale da manastiru Visoki Dečani dozvole da u katastar upiše 24 hektara zemlje i šume jer su smatrali da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Ilirija, te da nikada nije pripadala manastiru.


PROČITAJTE I OVO:

Šta se sve nalazi na 24 hektara oko manastira 'Visoki Dečani'?​


Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da se stav Vlade prema "ovoj nikad štetnijoj odluci" neće promeniti, ali da, s druge strane, nema sumnje da članstvo Kosova u Savetu Evrope "ne bi bila samo istorijska pobeda već i gigantski korak" da Kosovo prizna pet članica Evropske unije koje to nisu uradile.
Predsednica Vjosa Osmani navela je da su kosovske institucije posvećene lobiranju za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Ostalo je još nekoliko koraka, ali ono što mogu da kažem je da su svi nivoi institucija angažovani", navela je ona.

Savet Evrope je vodeća organizacija u Evropi u oblasti ljudskih prava. Kosovo je u maju 2022. podnelo zahtev za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.
U Savetu Evrope je 46 zemalja, uključujući 27 članica Evropske unije i sve zemlje regiona.
 

„Uvek smo imali slobodarski stav“: Vučić najavio mogućnosti da Srbija izađe iz Saveta Evrope​

V. S.22.03.2024. 21:48
Uvek smo imali slobodarski stav: Vučić najavio mogućnosti da Srbija izađe iz Saveta Evrope 1
Foto: printscreen / PRVA TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras tokom gostovanja na TV Prva najavio mogućnosti da Srbija izađe iz Saveta Evrope ako Kosovo uđe.

On je naveo da će Kosovo verovatno biti primljeno u Savet Evrope.
Vučić je dodao da je, nakon toga, jedna od mogućnosti da Srbija izađe iz tog tela.

„Vi idite sa tim, a onda ćete da vidite da li će Srbija da ostane u Savetu Evrope ili neće. Videćemo. Možda vam se više sviđa da imate Prištinu u Savetu Evrope nego Beograd i Srbiju“, naveo je Vučić.

On je poručio da je smo uvek imali slobodarski stav.
„U ovoj zemlji kada pričate o demokratiji, vi ovde možete da gledate sve televizije, a gde to u svetu još imate, a svi će da nam sole pamet o demokratiji“, kazao je on.
Kako je dodao, ta organizacija maltene ni o čemu ne odlučuje.
„Jedna od opcija je da izađemo. Rusiju su izbacili, i ovo bi defakto bilo izbacivanje Srbije“, ukazao je Vučić.

https://www.danas.rs/vesti/politika...mogucnosti-da-srbija-izadje-iz-saveta-evrope/

Reakcije iz EU i opozicije su da Vučić blefira. Meni isto deluje tako. Kosovo bi moglo biti primljeno pre ili kasnije upravo na osnovu Ohridskog sporazuma.
“Moglo biti” ≠ “primljeno”, a za tzv “Ohridski sporazum” AV deli zasluge sa Tadićem.
 
Kosovo bi moglo prići korak bliže članstvu u Savetu Evrope 16. aprila kada će Parlamentarna skupština (PACE) razmatrati izveštaj kojim se preporučuje članstvo Kosova u toj organizaciji.

Glasanje će biti održano u Strazburu i ukoliko dve trećine parlamentaraca koji predstavljaju 46 država članica podignu ruku "za", pitanje članstva bi se moglo naći na dnevnom redu kada se svi ministri spoljnih poslova Saveta Evrope sastanu tačno mesec dana kasnije, 16. maja, kako bi doneli konačnu odluku.

https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-savet-evrope-clanstvo/32899062.html
 
izlazak srbije iz SE znaci da se ide za rusijom
Не, јер ако погледаш на географску карту, можда ће моћи да закључиш да излазак Србије из Савета Европе значи да се иде за Албанијом Енвера Хоџе:hahaha:
 
prvo treba proglasiti okupaciju kosmeta pa onda proglasiti okupatore pa onda izaci iz svih sporazuma i uputiti poziv rusima da instaliraju svoje vojne baze kao sto je uradjeno u siriji sa tim da ovde instaliraju i interkontinentalne nuklearke rakete pokrenuti tuzbu protiv natoa i pojedinacno svake nato zemlje koja je ucestvovala u agresiji 99 na domacim sudovima i pokrenuti donosenje rezolucija o tome u un pokrenuti tuzbe za naplatu stete tokom ratova 90-ih i nato bombardovanja to je ono minimalno ako ocemo da odemo korak dalje mozemo da proglasimo delove teritorija koje su priznale kosmet kao nevzece npr foklandska ostrva i gibraltar da priznamo kao delove argentine i spanije ili naprimer alaske kao deo rusije a havaje kao samostalnu drzavu i tako za svaku zemlju koja priznaje kosmet
 
prvo treba proglasiti okupaciju kosmeta pa onda proglasiti okupatore pa onda izaci iz svih sporazuma i uputiti poziv rusima da instaliraju svoje vojne baze kao sto je uradjeno u siriji sa tim da ovde instaliraju i interkontinentalne nuklearke rakete pokrenuti tuzbu protiv natoa i pojedinacno svake nato zemlje koja je ucestvovala u agresiji 99 na domacim sudovima i pokrenuti donosenje rezolucija o tome u un pokrenuti tuzbe za naplatu stete tokom ratova 90-ih i nato bombardovanja to je ono minimalno ako ocemo da odemo korak dalje mozemo da proglasimo delove teritorija koje su priznale kosmet kao nevzece npr foklandska ostrva i gibraltar da priznamo kao delove argentine i spanije ili naprimer alaske kao deo rusije a havaje kao samostalnu drzavu i tako za svaku zemlju koja priznaje kosmet
kume, smanji malo, ili bar postepeno, nemo' sve odjednom,комшија ce da se slogira
 
Не, јер ако погледаш на географску карту, можда ће моћи да закључиш да излазак Србије из Савета Европе значи да се иде за Албанијом Енвера Хоџе:hahaha:
to je aljekov pljan open baljkan - idi ga rusi, si bio na mitingu? sa eco savom?
 

Prijem Kosova u Savet Evrope nije na dnevnom redu majskog sastanka, za sada​


1713287637-sednica-750x408.jpg
Rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope Foto:Screenshot/pace.coe.int

Prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope (SE) nije na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara SE koji će se održati 16. i 17. maja, proizlazi iz današnjeg najavnog saopštenja Saveta Evrope i objavljenog dnevnog reda.

„Saopštenje odražava dnevni red kakav je u ovom trenutku i nemamo više informacija da podelimo“, rečeno je danas agenciji Beta u Savetu Evrope na pitanje da li to znači da ministri na majskom sastanku neće odlučivati o prijemu Kosova.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) podržala je 16.aprila prijem Kosova u Savet Evrope, usvojivši mišljenje i preporuke grčke poslanice Dore Bakojani.
Konačnu odluku o članstvu donosi Komitet ministara Saveta Evrope, na ministarskom nivou, a takvi sastanci održavaju se jednom godišnje, obično u maju.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg ministarskog sastanka 16. i 17. maja, prema danas objavljenom saopštenju, biće mere koje Savet Evrope nastavlja da preduzima kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.
Ministri će takođe razmotriti rad SE u oblastima kao što su ljudska prava, uključujući socijalna prava i prava deteta, demokratiju, vladavinu prava, borbu protiv smrtne kazne, obrazovanje i kulturu, učešće civilnog društva i mladih, ljudska prava u digitalnom dobu, migracije i trgovinu ljudima, zaštitu novinara i mere za suzbijanje dezinformacija, antidiskriminaciju i inkluziju, rodnu ravnopravnost i životnu sredinu, navodi se u današnjem saopštenju.
Oni će razgovarati i o saradnji Saveta Evrope i Evropske unije, a Lihtenštajn će na kraju ministarske sednice predati predsedavanje Komitetom ministara Litvaniji.
Ministri spoljnih poslova će 16. maja učestvovati na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice Saveta Evrope.

https://nova.rs/vesti/politika/prij...ije-na-dnevnom-redu-majskog-sastanka-za-sada/

Možda neki dil sa Makronom ili neće baš kad je i Srebrenica.
 

Kurti: Kosovo ispunilo uslove za Savet Evrope, pitanja iz dijaloga rešavati u Briselu​

Aljbin Kurti i Kvinta

Izvor: Društvena mreža "X"

Kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte i EU, izjavio je da je sagovornicima predočio da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo u Savetu Evrope, a da se pitanja koja se tiču dijaloga moraju rešavati u Briselu.​

"Pre sutrašnjeg sastanka u Savetu Evrope o dnevnom redu Komiteta ministara, sastao sam se sa ambasadorima Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije, SAD i EU i podsetio da su eminentni pravnici, Dora Bakojani, kao i Parlamentarna skupština Saveta Evrope, zaključili da je Kosovo ispunio sve kriterijume za članstvo", naveo je Kurti na društvenoj mreži "X".
Dodao je da je sa 131 glasom za i 29 protiv, Parlamentarna skupština Saveta Evrope preporučila da se Kosovu otvori put za punopravno članstvo bez daljih preduslova.
"Pošto autokratije ugrožavaju demokratske vrednosti u Evropi, pozvao sam ih da ostanu uz demokratska dostignuća Kosova i podrže našu kandidaturu za članstvo u Savetu Evrope. Ovo je istorijska prilika", poručio je Kurti.
Prema njegovim rečima - pitanja koja se tiču dijaloga treba rešavati u Briselu.
"Podvukao sam da je Srbija prošle godine, 26. oktobra u Briselu, odbila da potpiše paket koji bi omogućio punu primenu sporazuma, uključujući i član 7, a u vezi sa članom 10. Pitanja koja se tiču dijaloga moraju da se rešavaju u Briselu", zaključio je Kurti.
 

Back
Top