Utopija

aristokrata (cudno ime za nekog ko je suprotnog senzibiliteta), ja i ti se razlikujemo po tome sto imamo razlicite ciljeve u zivotu
moj ciljevi su dugorocni, tvoji su kratkorocni

moj cilj je dominacija, sto ce reci, cilj mi je da "zivim sto vise mogu nakon smrti" u smislu da ostavim sto vise uticaja je moguce
moj cilj je POTOMSTVO
egzistencija mi je samo sredstvo

tvoj cilj je egzistencija, sto ce reci, tvoj cilj je da zadovoljis svoje kratkovide potrebe
u sustini, tvoj cilj je da se ODMORIS -- dalje od toga ne vidis
dominacija ti je samo sredstvo

meni odmaranje nije cilj, ono je samo sredstvo
slicno tome, utopija mi nije cilj, ona mi moze biti samo sredstvo
ja nisam neko ko se protivi utopiji iz principa
ja se ne protivim utopiji, ja sebi ne zabranjujem nijedan potez u zivotu koji moze da me priblizi ostvarivanju ciljeva
ja prosto zelim da ukazem na vas DEGENERISANI NACIN RAZMISLJANJA
na vase nazadne ciljeve

vi ne razmisljate TOP-DOWN, vi nemate jedan cilj, jednu volju, jednu strast
vi ne polazite od jednog cilja kojem su svi drugi ciljevi podredjeni i sluze samo kao sredstvo
vi nemate direkciju, a kad je imate onda ona ne vodi napred, vec nazad
vi razmisljate BOTTOM-UP
vi prosto pratite vasa kratkovida osecanja, kud god ona vodila, nebitno da li time razarate integritet vasih planova ili ne
vi ne jedete da biste imali snage da sto efektivnije postignete ciljeve koje ste zadali sebi
ne, vi jedete da biste zadovoljili vase kratkovide strasti, vi jedete samo zarad zadovoljstva
zadovoljstvo za vas je cilj, bol nesto sto se izbegava

zato ce sve sto budete gradili biti kratkotrajno
jer vi ste generacija preranih ejakulatora

Што се тиче мог имена, ту је због нечег другог, небитно сад због чега.
Пре свега питао сам шта ако се деси да људски дух еволуира до тог стадијума да му не треба доминација човека над човеком? Људски дух свакако еволуира, мада у реалности постоји ова твоја доминација, али када погледаш једног античког човека и данашњег, видећеш дебелу разлику. Некада је постојало ропство, некада се убијало очас посла, данас постоје такозвана људска права. Шта то показује? Дух једноставно расте, а једнога дана ако тако настави десиће се да доминација човека над човеком неће бити потребна. То чини ми се крептоман жели да ти каже, али ти си превише окупиран доминацијом и оним:''Само најјачи опстају''. То наравно јесте истина, али за животиње и остатак природе која тежи да се одржи. Човек треба да тежи човеку, а не животињи.

Када будемо човеци, онда ћемо престати да се убијамо и истребљујемо. Тада неће владати јачи. Твој став је превише непријатељски настројен према људима. Човек је zoon politikon, биће коме треба заједница. Да би опстао, он треба да живи у заједници, када је нема, онда постоји претња да нестане. Како та заједница може бити могућа ако се стално убијамо и боримо за опстанак?
Ти не видиш да је управо доминација претња за ово човечанство и планету. Ако се најјаче земље, Русија и САД посвађају и пошаљу атомке једна на другу, оде цео свет. Зато је једини опстанак могућ онај где нема доминације, борбе, јер то је опасност која вреба да уништи све. Доминација постоји код животиња, али борба код њих је безопасна у односу на борбу човека и човека. Пошто имамо разум, имамо и шансу да уништимо целу планету. Наш разум је нож који може да сече хлеб, а који може да убија друге. Највећа опасност смо ми сами. Да би је превазишао, мораш да развијеш свој дух на виши стадијум, на онај ''Љуби ближњега свога као себе''.
Твој циљ није да будеш животиња која се бори и доминира, већ да будеш човек. Ти споља можда јеси човек, али унутра си животињка. Као Тарзан, споља човек, унутра мајмун. Само ти не треба да будеш мајмун и Тарзан, већ човек у правом смислу те речи. Потомство које желиш да оставиш прети да изумре због лудака жељних доминације и животињских порива. Чему онда твој труд? Ничему. Можеш да направиш десеторо деце која ће сутра да страдају у нуклеарном сукобу пар лудака. Шта је ту проблем? Па доминације лудака, а не човека.

........kolektivističkom i individualističkom utopijom,.....
Privlačno kod ovog tipa utopije jeste nedostatak egzistencijalnih problema....
Individualistička utopija je kontra,.....regulativama. Individualistička utopija je dakle utopija bez državnog sistema, ...
Primeri za oba ova koncepta su npr. Platonova država vs. Rableova Telemska opatija.

.... "Svima da bude dobro" vs. "Svi mogu da rade šta žele".

Ono što vidim kao osnovni problem ove kolektivističke jeste što je nemoguće spojiti dobar život i nedostatak slobode (a možda se i ja ložim na neko progresivno liberalno mišljenje previše pa mi je sloboda govora must have), a kod ove individualističke vidim jedan fundamentalniji problem koji su i graditelji ove utopije videli, a to je fikcionalna osvešćena individua.
Npr. Rable će reći da je opatija mesto gde svi rade šta žele, ali gde niko nema potrebu da bude destruktivan ili da gradi hijerarhije, sisteme upravljanja, regulacije, potrebu za velikom moći itd. Tj. pretpostavlja se neka skupina osvešćenih koja živi u opatiji harmonično jer je prevazišla neke suštinske probleme tadašnjeg (a i današnjeg čoveka).

Da li Rableov čovek uopšte može da postoji u ovom svetu,?

I jedna i druga "utopija", kako ih ti vidiš i deliš imaju zajednički imenitelj. Nastala je u pojedincu. Prvoj se priklanja veći broj ljudi i to uglavnom oni koji nemaju još uvek dovoljno razvijenu mogućnost samostalnog razmišljanja i delovanja. Takvima je prioritet materijalna sigurnost i sposobni su je ostvariti samo u gomili i na račun ostatka pučanstva...(drugačije rečeno ovde su duhovno nezreliji ljudi osim onog ko je zamislio ovu vrstu utopije..).
Druga, individualistička je uglavnom kod onih koji su se počeli buditi i koji su počeli shvatati da pored materijalističkih ciljeva čovek ima i neke druge. Jedan od tih drugih je i izvesni stepen slobode (koji sa vremenom bude sofisticiraniji..).
Praktično čovek uvek skače po jedan stepen u svojoj svesti i uvek prepoznaje novu potrebu u sebi a svaka nova potreba iziskuje i novi viši stepen "utopije". Tako se čovek postepeno razvija u svojoj svesti idući stepenicama "utopije".
Pitanje je bilo da li Rableov čovek uopšte može da postoji?
Vidiš, iskoristimo priču iz knjige "Celestinino (ili Celestinsko) proročanstvo" ako si je čitao. Autor knjige je iskoristio samo jedan jedini podatak na osnovu kojeg je razvio celu priču u toj knjizi kreirajući bajkovitu priču. Taj podatak je lagana ekspanzija svesti čoveka pri čemu nije u mogućnosti da prepozna više stadijume istine ako prethodno, preko niza životnih iskustava, svoju svest dovoljno ne ekspandira.
Jednostavno čovek je kao jedinka uvek u procesu ekspanzije svesti i u tom procesu najpre želi materijalnu sigurnoast pa se prikloni nečijoj "državnoj utopiji" kako bi dembelisao a da ne mora misliti jer je to njegov domet vidjenja svrhe života. Kasnije može i sam razvijati svoje vidove državne utopije. Malo kasnije kada njegova svest još malo ekspandira počinje stvarati individualističke utopije. U ovom slučaju sebe već smatra odvažnim intelektualcem i pomalo filozofom.
Kada još malo uznapreduje pokušava videti da je moguće u ovom svetu imati "Rable-ovce" i pre bi se reklo da su to "ovce - (nego) - Rable".
Zašto?
Zato što u ovom svetu ništa ne može postojati za stalno ili zauvek. Ovo je svet koji ima samo jednu jedinu konstantu ili konstantnost a to je neprestana promena.
Hipotetički Rableov čovek može postojati ali kada bismo isključili svrhu ili osnovni cilj postojanja života ovde. Ali, kada bismo to isključili, nezavisno od dostignutog stanja svesti čovek bi se ubrzo vratio odakle je i došao, otišao bi u pećine i popeo bi se na drvo.
Da ne bi bilo tako treba uočiti i sistem "Ispadanja" a to je da svako ko dosegne visoka stanja svesti ispada iz ove igre i više ne dolazi ovde - ne inkarnira. I tu nastaje problem gde se igra filozofiranja završava. Jer, filozofija može postojati sve dok se ne umeša prizemna istina o svrsi, smislu i cilju života.

Naravno da sam na, bar meni, šaljiv način iznosio ovo ali je suština ista. Čovek je ovde da se igra svega kako hoće i koliko hoće da gradi kućice na peščanoj plaži dok ne dunu prvi vetrovi i ne dodje bura ili plima. Jednostavno, u zaledjini života neko brine o tome da ljudima ovde na planeti ne bude dosadno pa im samo malo promeša varjačom i oni se uskomešaju ko mravi kada im nepažnjom ugazite u mravinjak.
U ovom svetu sve je moguće i ništa nije moguće.

Ta ista priča je utkana kako u filozofiju (ili politiku) tako i u religije. Zato imamo one koji obožavaju pojedince i praktikuju nešto što bismo nazvali "zlim" pa do onih koji veruju da će Bog mrdnuti prstom i ovdće postati Carstvo za plandovanje kada će tigar i lav grivu uz grivu pasti travu dok im deca čupaju iši.
Utopija na svim stranama koje bih ja nazvao samo mašim životnim iskustvima koja nas uvek i stalno uče i pomažu nam da spoznajemo svoju pravu prirodu i dok ne prepoznamo ili ne otkrijemo sebe da nismo pile kvočke već smo orlić koji se izlegao ispod kvočke i treba da nauči leteti.....

Oh da, umalo zaboravih; U ovom svetu postoji samo prividna sloboda pa su zato sve teorije i svi pokušaji sve drugo samo ne slobode - zato i prihvatih tvoj izraz "utopija". Jer, neko nam uvek zaprži čorbu i gurne nas iz učmalosti.
Uostalom, "Zašto se u ovom svetu stalno negde ratuje, Stalno smo čas u miru kao braća a onda odjednom počnemo čupati kose, vući za uši dok ne uzmemo prangije i puške. Pa onda opet iz početka, spajamo se, razilazimo, spajamo razilazimo.. Volimo se ne volimo. Dobri su Ameri a Bolji Rusi pa onda obrnuto dok ne shvatimo da sloboda postoji samo na jednom mestu i da u ovom svetu (mi kao jedinka) nemamo prijatelje i to baš nijednog. Ovde je sve u labilnoj ravnoteži. Onaj jedini prijatelj se na kraju spozna.

Poslednja izmena:
Пре свега питао сам шта ако се деси да људски дух еволуира до тог стадијума да му не треба доминација човека над човеком?

ultimativni cilj u zivotu je da narodi traju sto duze je moguce.
ti ne polazis od tog cilja te ne odredjujes na osnovu njega koja sredstva su korisna a koja ne.

ti polazis od cilja da uklonis odredjena sredstva/poteze/figurice iz igre kako bi TI mogao da zivis.
to je, medjutim, hendikep i u igrackoj terminologiji takve ljude nazivamo "scrub-ovima".

strucna literatura:
http://www.sirlin.net/ptw-book/intermediates-guide.html

dakle, nas razgovor je besmislen jer ja i ti nemamo iste ciljeve.
ti imas mini-cilj koji je REAKCIJA na moj mega-cilj koji je AKCIJA.
ti nisi mogao da igras veliku igru, te si, da bi izbegao suocavanje sa cinjenicom da si porazen, presao na mini-igru.
to je ono sto rade scrub-ovi.

da odgovorim direktno na tvoje pitanje: da li ce covek koristiti odredjeni potez ili ne ne zavisi samo od njegove fizicke konstitucije vec i od okoline.
ako je potez koristan u svrhe maksimiziranja trajnosti naroda ONDA CE GA VODJA TOG NARODA SVAKAKO ISKORISTITI.
ono sto ti prizeljkujes su situacije u kojima takvi potezi vise ne bi bili potrebni.
ali sta s tim? onda ce opasnost dolaziti s neke druge strane.
poenta je da je to danas korisna stvar.
ako te neko ugrozava tim potezima onda je cilj da nadjes protiv-potez NE DA TRUJES SVOJ MOZAK IDEJAMA O TOME KAKO JE TAJ POTEZ UVEK LOS.

rekao sam vec negde, ponovicu opet: ti si kao klinac koji ubedjuje biznismena da mu je los biznis jer su mu cene previsoke.
klinac i biznismen nemaju iste ciljeve.
biznismenu je cilj da zaradi sto vise novca, klincu da natera biznismena da spusti cenu po svaku cenu.
klincu, dakle, nije bitna istina.
najbitnije od svega: klinac ne kapira da mu istina nije bitna -- on osim biznismena laze i sebe (jer je mnogo lakse lagati nesvesno nego svesno.)
i to je glavni razlog zasto klinca smatramo inferiornim.
ne zato sto laze, vec zato sto da bi lagao mora prvo da ZAVARA SVOJ MOZAK.

Poslednja izmena:
Када будемо човеци, онда ћемо престати да се убијамо и истребљујемо.

kao sto sam rekao, ti polazis od premise da je ubijanje i istrebljivanje ljudi losa stvar, sto je netacno.
zasto polazis od te premise? zato sto nemas protiv-napad.
ne znas kako da sprecis ljude da te porazavaju ubistvima i istrebljivanjem.
razumes?

ti ne polazis od trajnosti naroda.
boli tebe ****** za trajnost naroda :lol:
jer da te boli, skapirao bi da je istrajan onaj narod koji je ROBUSTAN.
a robusni su oni ljudi koji ne kukaju vec za svaki napad pronalaze protiv-napad.

(doduse, imate i vi vas protiv-napad, ali vas protiv-napad je kamikaza napad lol, sto ce reci, zapravo nije protiv-napad.)

Тада неће владати јачи.

nego ce vladati slabiji? i to je dobra stvar?

Потомство које желиш да оставиш прети да изумре због лудака жељних доминације и животињских порива. Чему онда твој труд? Ничему. Можеш да направиш десеторо деце која ће сутра да страдају у нуклеарном сукобу пар лудака. Шта је ту проблем? Па доминације лудака, а не човека.

jedini nacin da pruzis otpor protivniku je.. da izdominiras :lol:
ovo sto ti pokusavas je TAKODJE jedan vid dominacije, ali izuzetno slab (plus je stetan po tebe, jer u procesu lazes i sebe.)

Odavno sam na nekim temama pokušao da svoje mišljenje o ovoj temi pomirim i
s jednim i drugim dijametralno oprečnim stavom...
Naime,ustvrdio sam, slično Ničeu,da mora da se rodi bolji čovek!
Ali...
Da se genoološki promeni u bolje i pitomije biće kako bi opstao te da mu samo
kreativnost bude motivacija!
To sam nazvao putem ka bogovima-oboženju...
Međutim,smatram da ja to i ne moram da govorim jer ukoliko ljudi ne proizvedu
svojim ludostima i prirodnim antagonizmima predatora samouništenje,tada će i
pre ili posle dostići taj posve algoritamski sledstveni cilj...
Iz sadašnjih mentaliteta,evo vidim,nije moguć "dogovor" o tome...:evil::mrgreen:

ne postoji "unistavanje"
realno, postoji samo stvaranje
razlika se ne krije u tome da neko unistava a neko rusi -- to je zabluda neiskrenih -- vec u tome da neko stvara vise a neko manje
likovi koji nisu sposobni da izdrze neutralnost po pitanju sredstava, kao sto su likovi koji se zalazu za utopiju, su ocigledno inferiorniji -- oni stvaraju manje nego neko ko je neutralan
ali to su USRA.NI ljudi i ne postoji sansa da im otvoris oci

realno, ne postoji ni "stvaranje"
ono sto postoji je osvajanje teritorija
sta je stvaranje? kad nekome ili necemu oduzmes teritoriju
sta je unistavanje? kad neko ili nesto oduzme TEBI teritoriju
prosto kao pasulj

ali, opet kazem, nema iskrenih ljudi ni na planeti zemlji kamo li na ovom forumu

Stvaranje je božanstven posao i jedina aktivnost koja zna da ispuni i obićnog čoveka srećom i zadovoljstvom...
Otud,kad se umetnik "navuče" na stvaranje -nikad ne prestaje da stvara...
Ni filozof da promišlja...

ultimativni cilj u zivotu je da narodi traju sto duze je moguce.
ti ne polazis od tog cilja te ne odredjujes na osnovu njega koja sredstva su korisna a koja ne.

ti polazis od cilja da uklonis odredjena sredstva/poteze/figurice iz igre kako bi TI mogao da zivis.
to je, medjutim, hendikep i u igrackoj terminologiji takve ljude nazivamo "scrub-ovima".

strucna literatura:
http://www.sirlin.net/ptw-book/intermediates-guide.html

dakle, nas razgovor je besmislen jer ja i ti nemamo iste ciljeve.
ti imas mini-cilj koji je REAKCIJA na moj mega-cilj koji je AKCIJA.
ti nisi mogao da igras veliku igru, te si, da bi izbegao suocavanje sa cinjenicom da si porazen, presao na mini-igru.
to je ono sto rade scrub-ovi.

da odgovorim direktno na tvoje pitanje: da li ce covek koristiti odredjeni potez ili ne ne zavisi samo od njegove fizicke konstitucije vec i od okoline.
ako je potez koristan u svrhe maksimiziranja trajnosti naroda ONDA CE GA VODJA TOG NARODA SVAKAKO ISKORISTITI.
ono sto ti prizeljkujes su situacije u kojima takvi potezi vise ne bi bili potrebni.
ali sta s tim? onda ce opasnost dolaziti s neke druge strane.
poenta je da je to danas korisna stvar.
ako te neko ugrozava tim potezima onda je cilj da nadjes protiv-potez NE DA TRUJES SVOJ MOZAK IDEJAMA O TOME KAKO JE TAJ POTEZ UVEK LOS.

rekao sam vec negde, ponovicu opet: ti si kao klinac koji ubedjuje biznismena da mu je los biznis jer su mu cene previsoke.
klinac i biznismen nemaju iste ciljeve.
biznismenu je cilj da zaradi sto vise novca, klincu da natera biznismena da spusti cenu po svaku cenu.
klincu, dakle, nije bitna istina.
najbitnije od svega: klinac ne kapira da mu istina nije bitna -- on osim biznismena laze i sebe (jer je mnogo lakse lagati nesvesno nego svesno.)
i to je glavni razlog zasto klinca smatramo inferiornim.
ne zato sto laze, vec zato sto da bi lagao mora prvo da ZAVARA SVOJ MOZAK.

Обрни окрени све је сведено на следеће: Човек је човеку вук. То си могао тако рећи без оволико текста који се своди на то.

Но, ти опет не одговараш мени на питање. Можда покушаваш некако индиректно, али не видим тај индирекни одговор. Шта ако се деси ситуација да доминације човека над човеком неће бити потребна у целом свету? Споља једино опасност може да вреба од астеорида, комета и ванземаљаца ако се којим случајем открију да постоје.

kao sto sam rekao, ti polazis od premise da je ubijanje i istrebljivanje ljudi losa stvar, sto je netacno.
zasto polazis od te premise? zato sto nemas protiv-napad.
ne znas kako da sprecis ljude da te porazavaju ubistvima i istrebljivanjem.
razumes?

ti ne polazis od trajnosti naroda.
boli tebe ****** za trajnost naroda :lol:
jer da te boli, skapirao bi da je istrajan onaj narod koji je ROBUSTAN.
a robusni su oni ljudi koji ne kukaju vec za svaki napad pronalaze protiv-napad.

(doduse, imate i vi vas protiv-napad, ali vas protiv-napad je kamikaza napad lol, sto ce reci, zapravo nije protiv-napad.)

Нија лоша ствар?! Ти мора да си неки психопата, садиста, потајни серијски убица, сатаниста и слично. :lol:

nego ce vladati slabiji? i to je dobra stvar?

Не, него ће сви бити равноправни. Ако слаби буду владали, јаки морају нестати, што значи да слаби морају да издоминирају. Међутим, то крши реченицу која каже: Доминације неће бити потребна.

jedini nacin da pruzis otpor protivniku je.. da izdominiras :lol:
ovo sto ti pokusavas je TAKODJE jedan vid dominacije, ali izuzetno slab (plus je stetan po tebe, jer u procesu lazes i sebe.)

А да бих могао да издоминирам морам да направим атомску бомбу и нападнем први, јер нисам сигуран хоће ли он мене да нападне први. Међутим, ту има цака. Твој непријатељ ће да исто тако мисли и долазимо до следеће ситуације да оба пошаљу атомке један на другог и међусобно се побију јер неко мора да издоминира. Ово што сам ти навео је пример Затвореникове дилеме, где два лудака који немају поверења један у другог осуде себе на више година затвора, а да су обојица ћутали добили би много мање времена проведених у затвору.

Зашто атомске бомбе питаш се? Па лепо, ово је доба атомске енергије која је врло врло опасна. Пре 2000 година два лудака жељна доминације не би оставила неку штету и ово своје би тад и могао примењивати. Међутим сада не можеш, превелика је опасност, тога су свесни и твоји доминатори. Пар атомских бомби и оде човечанство и можеш слободно тад да се покакиш да своје потомство, народ и доминацију. Немој примењивати животињске нагоде од пре 1000 година на данашње доба или пак будуће које је још горе, све више се оружје развија.

Poslednja izmena:
aristokrata,
nisi razumeo sta sam hteo da kazem. pokusacu opet.

da bi mogao bilo sta da promenis moras da izdominiras: nemas drugog nacina.
dakle, moras da nadjes nacin kojim ces da sacuvas teritoriju koju si osvojio (kao i da osvojis novu, kako bi mogao sto duze da trajes kroz vekove.)
postoji bezbroj nacina na koji covek moze da izdominira.
mozes da izdominiras uz pomoc atomske bombe -- to je jedan nacin.
drugi nacin je ovo sto ti radis: zbunjivanjem protivnika uz pomoc lazi, s tim sto je problem to sto si ti NESVESTAN svojih lazi (dakle, ti si los igrac, ne zato sto lazes vec zato sto, da bi zbunio protivnika, moras prvo da zbunis sebe.)
a mozes da izdominiras na jos jedan nacin, a to je recimo ako shvatis da tvoj protivnik igra losu igru koja, uz to, tebi ide na stetu pa pokusas da mu ukazes na greske (to je ono sto ja radim.)
itd itd itd.

pravilo svakog dobrog igraca: sva sredstva su dozvoljena ako se njima mogu postignuti ciljevi.
i jos jedno: sto siri asortiman poteza, to bolja igra.

tvoj problem lezi u tome sto si ti los igrac -- ti mrzis odredjena sredstva, mislis da nisu "fer", da su "nepravedna" itd itd itd.
dobar igrac ne mrzi sredstva vec za svaki napad trazi adekvatni protiv-napad.
da li se razumemo?

recimo, los igrac u sahu moze da omrzne kraljicu jer nema adekvatne protiv-napade na njene poteze i da zbog toga prestane da je koristi lol.
time, medjutim, on smanjuje kompleksnost igre -- prelazi sa saha na mini-sah -- i jedino sto postize nije da postane bolji igrac vec da sakrije od sebe cinjenicu da je los igrac.
u najboljem slucaju, ono sto moze da postigne je da ubedi veliki deo sahista da je mini-sah zapravo, iz nekih totalno izmisljenih razloga, bolja igra (i na taj nacin konacno pocne da dominira, jer je to njegov teren.)
(nemoguce kad je u pitanju sah, moguce kad je u pitanju zivot lol.)

to je ono sto se desava sa ljudima kao sto si ti.
ti ne polazis od trajnosti naroda vec od cinjenice da ne podnosis odredjene poteze u zivotu (ubistva i slicno) i sve podredjujes tome: da eliminises odredjena sredstva PO SVAKU CENU.

ali dobar igrac nema potrebu da izbegava kraljicu PO SVAKU CENU.
on je koristi u situacijama kada je ona korisna i izbegava kada nije korisna.
ako mogu da matiram igraca bez kraljice onda cu to i uciniti.
ako sam prisiljen da koristim kraljicu onda cu to i uciniti.

mislim, ja ne volim da budem porobljen, ali to sad ne znaci da ja trebam da zabranim sebi to sredstvo lol.
sve sto trebam da uradim je da nadjem protiv-napad i da umrem ako treba, sve samo ne samozavaravanje.

Нија лоша ствар?! Ти мора да си неки психопата, садиста, потајни серијски убица, сатаниста и слично. :lol:

da tvoji preci nisu bili "psihopate", "sadiste", "potajne serijske ubice" i "sataniste" ti sad ne bi pisao na ovom forumu (:
ne bi uopste postojao.

sva ta "zlodela" koju su cinili, cinili su upravo zato da bi TI danas mogao da zivis tako kako zivis.

nego, reci mi, jesu li lavovi psihopate?
i zasto je ubijanje zivotinja dozvoljeno dok ubijanje ljudi nije?
sta mislis?

Шта ако се деси ситуација да доминације човека над човеком неће бити потребна у целом свету? Споља једино опасност може да вреба од астеорида, комета и ванземаљаца ако се којим случајем открију да постоје.

to bi onda znacilo da je odredjena vrsta coveka potpuno izdominirala, najverovatnije zombi vrsta.
ali zasto bi iko hteo da se ukine ropstvo? zar ti ne bi hteo da ti drugi kuva, pere, pegla, cisti, sprema?

naravno, sa svojim prijateljima bi bio ravnopravan/jednak/dobar ali ne i sa robovima.
kakve veze ima da li su ti robovi ljudi/masine/zivotinje/vanzemaljci?
zasto je to bitno?
(ja znam odgovor, ali pitam tebe.)

to bi onda znacilo da je odredjena vrsta coveka potpuno izdominirala, najverovatnije zombi vrsta.
ali zasto bi iko hteo da se ukine ropstvo? zar ti ne bi hteo da ti drugi kuva, pere, pegla, cisti, sprema?

naravno, sa svojim prijateljima bi bio ravnopravan/jednak/dobar ali ne i sa robovima.
zasto je to bitno?
Dakle,ti si i dalje u prohujalim vekovima kao i ovi šopenhauerci...Ničeanac...
A ljudi su napredovali od tada fantastično!
Osim tehnički,tehnološki,naučno,pogledaj koliko su napredovali u društvenim odnosima!
Pročitaj Deklaraciju o ljudskim pravima OUN!
Ljudi su već sada POLUBOGOVI!
Svaki čovek je moćniji od bataljona takvih kao tvoj ljubimac,Spartanac Leonida!
Ali,možda samo ti imaš obe noge kraće?:hahaha:
Definitivno,ako kreneš među ljude s takvim stavovima-poduvao si!
S mojim društvom,da odnekud baneš-posle prve rečenice tvog vokabulara -piješ
pedalu i vozdra! Ili si pristojan i kulturan te uvažavaš druge ili crta!:hahaha:

ja obicno kazem da cilj u zivotu nije olaksavanje zivota vec suprotno -- otezavanje zivota
verujem da to mnogim ljudima deluje izuzetno kontra-intuitivno
ali to je realnost i jedini razlog zasto ljudima deluje kontra-intuitivno je prosto zato sto su premoreni, istroseni i unisteni zivotom cija tezina prevazilazi njihove sposobnosti
sve sto rade je za njih mucenje koje je sredstvo za postizanje cilja koji nije nista drugo no klasicno odmaranje
ide na posao (ili u skolu) i jedva ceka da dodje vikend kako bi konacno uzivao
nalepse uspomene: provod
(dok su nasim precima najlepse uspomene bile ratovi lol.)

to je ono na sta misli kreptoman kad kaze da je dominacija sredstvo a egzistencija cilj
u realnosti ne postoji razlika izmedju egzistencije i dominacije: oni su jedno te isto
egzistirati znaci dominirati -- tacka.
ono na sta kreptoman misli kada kaze "dominacija" je prosto teska igra
ono na sta misli kada kaze "egzistencija" je laka igra

njemu je, dakle, cilj LAGANA IGRA
(pritom potpuno nesvestan cinjenice da bi, kada bi realizovao svoju laganu igru zvanu utopija, shvatio da mu cilj nije lagana igra vec teska igra lol.)

svakom zdravom coveku je cilj sve teza i teza igra, sve jaci i jaci protivnik, dok su lagane igre / olaksavanje zivota -- odmaranja, rekreacije i defanzive -- samo sredstva
mozda se neko pita kako to da mi je cilj sve teza i teza igra a da ipak s vremena na vreme moram da spustim nivo kompleksnosti igre, da se razonodim/odmorim/zaboravim na ozbiljne stvari?
odgovor: tako sto ne mogu da furam isti nivo tenzije sve vreme
idealno, ja bih voleo da nikada ne moram da se odmaram, da uvek furam isti nivo tenzije, ali to jos uvek nije, i verovatno nikada nece biti, realnost
ili recimo, mozda se neko pita kako to da mi je cilj sve teza i teza igra a da ipak postoje situacije koje zelim da izbegnem ili iz kojih zelim da pobegnem?
odgovor: tako sto je covek ogranicen -- on mora privremeno da se konzervira
pre svega vremenski, sto znaci da mora da bira na sta ce svoje vreme da trosi, mora da prioritizuje sposobnosti koje ce da razvija
a selekcija, kao sto znamo, podrazumeva iskljucivanje
ali samo privremeno: cilj je da se sve te situacije nekada u buducnosti potpuno savladaju
tako da, nista od toga ne osporava cinjenicu da mi je cilj sve teza i teza igra jer je svako olaksavanje igre kod mene samo privremeno (znaci da je sredstvo.)

pitanje: zasto je tezina cilj?
zato sto je cilj da postanes snazniji
zasto je cilj da postanes snazniji?
da bi ljudi mogli da traju kroz vekove
kazem opet: ultimativni cilj je vecnost naroda / njihove vrste
(vrsta koja se, da bi ostala vecna, mora razvijati.)

tako da, utopija kao cilj nikako nije napredak vec nazadovanje, fantazija izuzetno slabih ljudi
oni to tumace kao napredak samo zato sto jedino tako imaju bilo kakve sanse da dominiraju
(sve ostalo je nazadovanje prosto zato sto bi islo na njihovu stetu lol.)

svaki dobar igrac zeli sve tezeg i tezeg protivnika
svaki los igrac zeli sve lakseg i lakseg protivnika
kako to nije jasno?

jasno je, samo sto losi igraci nemaju snage da se suoce s istinom lol

Poslednja izmena:
Sve je moguće, samo si ti prilagodljiv pa si prihvatio ovo šugavo stanje kao normalno i ne preispituješ ga, tj. ti si slab karakter, onaj tip koji ja zovem "ljiga" u društvenom životu, a takvih je mnogo

a razlog zasto kreptoman dozivljava trenutno zivotno stanje sugavim je prosto zato sto je suvise slab da bi mogao da ga preokrene u svoju korist.
kao sto sam rekao, on je premoren/istrosen/unisten lik kojem nije ostalo nista drugo nego da fantazira o nekakvoj utopiji, o svetu u kojem NECE NIKO DA GA DIRA.

i to je normalna stvar, to je ono sto on treba da radi jer nema nijednu drugu opciju.
jedini nacin na koji on moze da izdominira: da zbuni svoj mozak, iz toga nauci sirok asortiman tehnika za zbunjivanje mozgova, i zatim sve to primeni na druge ljude kako bi ih pretvorio u iste retarde kao sto je on.
to je nacin na koji robovi dominiraju.

aristokrata,
nisi razumeo sta sam hteo da kazem. pokusacu opet.

da bi mogao bilo sta da promenis moras da izdominiras: nemas drugog nacina.
dakle, moras da nadjes nacin kojim ces da sacuvas teritoriju koju si osvojio (kao i da osvojis novu, kako bi mogao sto duze da trajes kroz vekove.)
postoji bezbroj nacina na koji covek moze da izdominira.
mozes da izdominiras uz pomoc atomske bombe -- to je jedan nacin.
drugi nacin je ovo sto ti radis: zbunjivanjem protivnika uz pomoc lazi, s tim sto je problem to sto si ti NESVESTAN svojih lazi (dakle, ti si los igrac, ne zato sto lazes vec zato sto, da bi zbunio protivnika, moras prvo da zbunis sebe.)
a mozes da izdominiras na jos jedan nacin, a to je recimo ako shvatis da tvoj protivnik igra losu igru koja, uz to, tebi ide na stetu pa pokusas da mu ukazes na greske (to je ono sto ja radim.)
itd itd itd.

pravilo svakog dobrog igraca: sva sredstva su dozvoljena ako se njima mogu postignuti ciljevi.
i jos jedno: sto siri asortiman poteza, to bolja igra.

tvoj problem lezi u tome sto si ti los igrac -- ti mrzis odredjena sredstva, mislis da nisu "fer", da su "nepravedna" itd itd itd.
dobar igrac ne mrzi sredstva vec za svaki napad trazi adekvatni protiv-napad.
da li se razumemo?

recimo, los igrac u sahu moze da omrzne kraljicu jer nema adekvatne protiv-napade na njene poteze i da zbog toga prestane da je koristi lol.
time, medjutim, on smanjuje kompleksnost igre -- prelazi sa saha na mini-sah -- i jedino sto postize nije da postane bolji igrac vec da sakrije od sebe cinjenicu da je los igrac.
u najboljem slucaju, ono sto moze da postigne je da ubedi veliki deo sahista da je mini-sah zapravo, iz nekih totalno izmisljenih razloga, bolja igra (i na taj nacin konacno pocne da dominira, jer je to njegov teren.)
(nemoguce kad je u pitanju sah, moguce kad je u pitanju zivot lol.)

to je ono sto se desava sa ljudima kao sto si ti.
ti ne polazis od trajnosti naroda vec od cinjenice da ne podnosis odredjene poteze u zivotu (ubistva i slicno) i sve podredjujes tome: da eliminises odredjena sredstva PO SVAKU CENU.

ali dobar igrac nema potrebu da izbegava kraljicu PO SVAKU CENU.
on je koristi u situacijama kada je ona korisna i izbegava kada nije korisna.
ako mogu da matiram igraca bez kraljice onda cu to i uciniti.
ako sam prisiljen da koristim kraljicu onda cu to i uciniti.

mislim, ja ne volim da budem porobljen, ali to sad ne znaci da ja trebam da zabranim sebi to sredstvo lol.
sve sto trebam da uradim je da nadjem protiv-napad i da umrem ako treba, sve samo ne samozavaravanje.

Све је ово тачно што си рекао, слажем се свакако. То би могло да буде оно што се зове Теорија игара. Међутим, једно је играње шаха на табли који је безопасан, а друго је играња шаха на карти света. Данашња ситуација је много опасна. Право је чудо што Хладни рат није постао глобални нуклеарни сукоб. Зато спровођење шаха на карти света је веома лоша игра и потез, то је врста самоубиства. Ја на тебе бацим атомку, ти на мене, резултат је да ћемо обојица страдати. И која корист од тога? Никаква. Ако се лепо договоримо, помиримо и сложимо, сви вуци сити, све овце на броју.

Вратио бих се још једном на Затвореникову дилему да би боље разумео. Не знам јел ти познато то, али ајде нацртаћу ти:

91955-050-F444D10D.jpg

Имаш два затвореника оптужених за неки злочин. Ако обојица ћуте и сарађују, добиће по годину дана затвора. Ако један проговори, а други ћути, овај што је проговорио ће бити пуштен, а овај што је ћутао осуђен на 20 година затвора. Овај први ће да би спасао себе, пошто више воли своју гузицу и боља му је слобода него 1 година затвора, ће оцинкарити овог другог. Међутим, исто то ће да уради овај други који ће оцинкарити овог првог. На крају обојица добијају по 5 година затвора. Извукли су дебљи крај, да су сарађивали добили би по једну годину. То ти је замка сопственог разума, доказ да те разум може веома добро преварити.

Шта је овде поента? 1) Два затвореника немају поверења један у другог, себични су и плаше се. Дакле, сумња, себичност и страх их води. Због тога ће обојица страдати. 2) Два затвореника су лојални један другом, више воле другог него себе, сарађују, неће да издају један другог. Вера, љубав и лојалност. Због тога ће обојица проћи боље него у првом случају. Закључак: Боље је сарађивати, него гледати своје дупе у Затворениковој дилеми. Можда патетично, али љубав и вера у овом случају побеђују себичност и сумњу. 1:1 и 5:5, шта је боље? Свакако 1:1, али је и боље 0:20. Али ово овако привлачно ће довести до тога да буде 5:5 јер их је разум одвукао у клопку а не поверење.

Примени ово на карту света. САД и Русија. Ако обе земље сарађују, буду у миру, све ок. Ако САД почне да развија нуклеарни програм и пошаље атомку на Русију, САД ће извући корист, а Русија ће постати контаминирана зона. Међутим, због неповерења то исто ће урадити и Русија како би претворила Северну Америку у контаминирану зону. Шта на крају имамо: Обе ће послати једна на другу атомке и постаће контаминиране зоне. Да су биле у сарадњи, то се не би десило, сви би били срећни и задовољни и живи, а не мртви.

Зато данас имамо људска права, УН, настали су после два страшна рата. Прво је било Друштво народа које се распало са Другим светским, а данас УН. Однос више земаља је оно што Хобс у Левијатану зове природним стањем, где је човек човеку вук, само овде се то може дефинисати као држава је држави вук. Да би такво стање било укинуто, мора да се склопи замишљени друштвени уговор и створи држава која ће бити гарант мира и безбедности, јер сваки човек жели да живи што више може, а не да умре. Због тога стално чујеш: глобализација, светска влада, светска држава, једна држава, стотину народа и слично. Да би САД и Русија живели, морају да склопе уговор и створе светску државу која ће бити гарант мира и сигурности. Најбољи пример тога можеш видети у ЕУ. Европа је вековима била крвава земља, где су мале државе убијале једне друге и поробљавале. Данас имамо ЕУ, унију скоро свих тих земаља. Природно стање између Немачке, Француске и Британије је укинуто иако су вековима уназад били љути непријатељи. Створили су неки уговор и унију и сада све три уживају уместо да се убијају, а могу. ЕУ управо доказује ово што хоћу да кажем.

da tvoji preci nisu bili "psihopate", "sadiste", "potajne serijske ubice" i "sataniste" ti sad ne bi pisao na ovom forumu (:
ne bi uopste postojao.

sva ta "zlodela" koju su cinili, cinili su upravo zato da bi TI danas mogao da zivis tako kako zivis.

nego, reci mi, jesu li lavovi psihopate?
i zasto je ubijanje zivotinja dozvoljeno dok ubijanje ljudi nije?
sta mislis?

Једно је убијање ради одбране, а друго убијање из жеље за убијањем, из страсти за тим, из страсти за доминацијом. На ово друго сам мислио, мада и прво убијање је у суштини лоше, јер свако убијање је зло, али ако мора, онда мора. Уопште нисам против одбрамбеног рата. Међутим, бољи је мир него било какав рат.
Опет ти наводим пример Европе. Тек до пре 60 година су престали сукоби у истој, а пре тога откад постоје људи у Европи рат је био свакодневница. Нигде се није толико ратовало као на тлу Европе. Данас је ситуација таква да све те земље не ратују већ су у сарадњи, чак стварају неку врсту једне државе, једне заједнице.

Лавови су животиње, нису људи, њих воде нагони а не разум.
А убијање животиња је дозвољено јер смо ми тако одредили, да буде дозвољено. Ми креирамо законе шта ћемо и како ћемо. Можда за пар година то постане историја, ево сад излазе некаква права животиња. Људи ће за хиљаду година можда бити вегетаријанци.

zasto je to bitno?

Није издоминирала зомби врста него је људски дух толико еволуирао да му није потребна доминација човека над човеком.
Робови су изумрли одавно, не знам о чему причаш.

Такође, овде говорим о престанку доминације човека над човеком, а не над човеком, животињом, машином, ванземаљцем. Свакако да ће неке доминације остати, над машинама сигурно, али пре свега говорим о престанку доминације човека над човеком.

Мада, искрен да будем и сам сумњам у ово и у неким случајевима се слажем са тобом, да је доминације свуда око нас, али постоје могућности да људски дух еволуира до те тачке где нам неће бити потребна доминације. Опет кажем сумњам, јер сматрам да је човек мешанац доброг и злог, па га ово зло копка и зеза. Због тога постоји рецимо религија који говори да човек треба да угуши то своје зло, то примитивно, животињско, материјално и окрене се духу и љубави према ближњима.

То ти је замка сопственог разума, доказ да те разум може веома добро преварити.

nije zamka, to je prosto najbolji moguci potez u datoj situaciji.

u realnosti, medjutim, ta igra je kompleksnija nego sto je tu prikazana i postoje situacije u kojima je najbolji potez cutanje.

Шта је овде поента? 1) Два затвореника немају поверења један у другог, себични су и плаше се. Дакле, сумња, себичност и страх их води. Због тога ће обојица страдати. 2) Два затвореника су лојални један другом, више воле другог него себе, сарађују, неће да издају један другог. Вера, љубав и лојалност. Због тога ће обојица проћи боље него у првом случају. Закључак: Боље је сарађивати, него гледати своје дупе у Затворениковој дилеми. Можда патетично, али љубав и вера у овом случају побеђују себичност и сумњу. 1:1 и 5:5, шта је боље? Свакако 1:1, али је и боље 0:20. Али ово овако привлачно ће довести до тога да буде 5:5 јер их је разум одвукао у клопку а не поверење.

da bi se ljudi mogli voleti moraju biti izuzetno slicni.
znaci moraju biti deo istog tima.
ako nisu slicni onda jedan od te dvojice mora da "osvoji" ovog drugog, znaci da ga promeni tako da pocnu da razmisljaju/osecaju isto.
prvi problem: nije svaka promena promena na bolje.
promena moze biti na bolje ali moze biti i na gore: nejasnoce oko toga sta je gore a sta je dole -- pitanje ranga -- je prva prepreka.
ili je mozda tek DRUGA? prva prepreka je zapravo pitanje da li uopste postoji rang :lol:
to je samo pocetak nasih problema :lol:
drugi problem: "osvajanje" ljudi nije uvek isplativo jer zahteva odredjeni trud koji moze da bude herkulovski ako su razlike velike a osvajac nije ekstraordinarno talentovan.
dakle, postoje situacije kada se vise isplati da prosto UBI.JES go.vno nego da od njega pravis 'leba.

e sad, nacin na koji robovi "osvajaju" gospodare je u sustini ispiranje mozga.
oni ne jacaju coveka, oni ga zaglupljuju.
samo na taj nacin mogu da dominiraju.
rekao sam vec kako to ide: oni prvo izdominiraju nad svojom pamecu pa ono sto iz toga nauce koriste na tudje mozgove.

postoji ocigledan rat izmedju ljudi kao sto sam ja (iz mog ugla gospodari/ljudi, iz tudjeg mozda "psihopate", iz kreptomanovog mozda "kompleksasi"?) i ljudi kao sto je kreptoman (iz mog ugla robovi/podljudi/fegeti, iz kreptomanovog mozda "ljudi"?)

nije zamka, to je prosto najbolji moguci potez u datoj situaciji.

u realnosti, medjutim, ta igra je kompleksnija nego sto je tu prikazana i postoje situacije u kojima je najbolji potez cutanje.

Најбољи могући потез би био 1:1, али пошто су себичне, неверне кукавице онда ће добити више него што би добили у случају да сарађују. Једноставно их разум води ка томе: Најбоље да ћутим, међутим ако он каже мени робија 20 година, а он на слободу. Због тога ћу да кажем, можда он буде ћутао и пусте ме. Како други исто тако размишља, обојица добијају по 5 година, док би добили 1 да су се међусобно волели, овако рецимо :zag:

da bi se ljudi mogli voleti moraju biti izuzetno slicni.
znaci moraju biti deo istog tima.
ako nisu slicni onda jedan od te dvojice mora da "osvoji" ovog drugog, znaci da ga promeni tako da pocnu da razmisljaju/osecaju isto.
prvi problem: nije svaka promena promena na bolje.
promena moze biti na bolje ali moze biti i na gore: nejasnoce oko toga sta je gore a sta je dole -- pitanje ranga -- je prva prepreka.
ili je mozda tek DRUGA? prva prepreka je zapravo pitanje da li uopste postoji rang :lol:
to je samo pocetak nasih problema :lol:
drugi problem: "osvajanje" ljudi nije uvek isplativo jer zahteva odredjeni trud koji moze da bude herkulovski ako su razlike velike a osvajac nije ekstraordinarno talentovan.
dakle, postoje situacije kada se vise isplati da prosto UBI.JES go.vno nego da od njega pravis 'leba.

e sad, nacin na koji robovi "osvajaju" gospodare je u sustini ispiranje mozga.
oni ne jacaju coveka, oni ga zaglupljuju.
samo na taj nacin mogu da dominiraju.
rekao sam vec kako to ide: oni prvo izdominiraju nad svojom pamecu pa ono sto iz toga nauce koriste na tudje mozgove.

postoji ocigledan rat izmedju ljudi kao sto sam ja (iz mog ugla gospodari/ljudi, iz tudjeg mozda "psihopate", iz kreptomanovog mozda "kompleksasi"?) i ljudi kao sto je kreptoman (iz mog ugla robovi/podljudi/fegeti, iz kreptomanovog mozda "ljudi"?)

Уопште не морају бити слични. Разлике се привлаче. Значи ја могу само волети оног који је као ја? Шта то показује? Па да сам нарцис који више воли себе, па онда себе самог проналазим у другим људима. Међутим, интересантно је да таква ситуација доводи до конфликта. Знам из личног искуства.

Ако је неко рецимо муслиман, а ја православни хришћанин, то не значи да не могу да волим њега јер нисмо слични. Мене заболе у шта он верује, његов избор, ако је он мени пријатељ, није ми битно које је вере, расе, пола, узраста. Ту се ради о толеранцији. Ту мени није циљ да неког ''освојим'' и направим га да мисли као ја, већ да поштујем разлике.
Мада свакако је потребно време да се људи упознају и стекну поверење један у другог. Прави пријатељ никад неће издати и провешће са тобом годину дана затвора радије него да оде на слободу а ти одеш на 20.
Нису ти људи непријатељи. Љуби ближњега свога, а не уби ближњега свога. Ако буде ''уби ближњега свога'' неће нас бити, угрожава се опстанак људске врсте, објаснио сам ти са нуклеарним бомбама.

Back